קרנות השתלמות | בדיקת גלובס

החודש הכי קשה זה שנתיים וחצי: בידקו מה עשתה קרן ההשתלמות שלכם בספטמבר

הירידות החדות בשוקי ההון בספטמבר הביאו לתשואה שלילית ממוצעת של כ־4% במסלולים הכלליים וכפול מכך במנייתיים • סמנכ"ל ההשקעות של מור פנסיה, שצמצמה את הפגיעה בחוסכים: "העליות בשווקים לא יימשכו לאורך זמן, מי שהתפתה אחרי הראלי - נכווה"

הירידות החדות בשווקים פגעו בתשואות של קרנות ההשתלמות / צילום: Shutterstock
הירידות החדות בשווקים פגעו בתשואות של קרנות ההשתלמות / צילום: Shutterstock

חודש ספטמבר השלילי נתן את אותותיו בחסכונות ארוכי הטווח של הציבור, והפך לגרוע ביותר עבור אפיקי החיסכון השונים מאז מרץ 2020, תקופת התפרצות הקורונה לפני כשנתיים וחצי. במסלול המנייתי הממוצע הענפי בקרנות ההשתלמות עמד על תשואה שלילית של 7.6% ואילו במסלול הכללי הממוצע הענפי היה בספטמבר 3.9%.

הירידות בשווקים אכלו את חסכונות הציבור בספטמבר: כמה הפסידו קופות הגמל?
קרנות נאמנות כספיות: כל מה שכדאי לדעת על המוצר שמתחרה בפיקדונות הבנקים 

כעת, אפשר לבחון אלו גופים הצליחו להתמודד עם הירידות ולצמצם נזקים, ומנגד, ואלו חברות מנהלות סבלו מחודש קשה במיוחד.

 
  

 


מור צלחה באופן יחסי, אלטשולר בצניחה


מי שהראתה את הירידות הקטנות ביותר בקרנות ההשתלמות היא חברת הגמל והפנסיה של מור, עם ירידה של 3.37% במסלול הכללי ו־6.13% במסלול המנייתי.

בית ההשקעות הגדול בישראל, אלטשולר שחם, סיים גם את חודש ספטמבר עם התשואה הנמוכה ביותר במסלול הכללי, שעמדה על 4.25%. במסלול המנייתי מי שסיים את ספטמבר עם התשואה השלילית הגבוהה ביותר היא מנורה מבטחים עם תשואה של 8.1%.

התשואות החלשות מגיעות כאמור לאחר הירידות החדות בשוקי ההון. הדאו ג'ונס שב בספטמבר לטריטוריה הדובית והשלים ירידה של 20% מתחילת השנה ושל כ־9% בספטמבר. מדד S&P 500 השיל 24% מאז ינואר, ונאסד"ק מחק כמעט שליש מערכו (32%) לאחר שנחתך בחודש החולף בכ־9%. גם בשוק המניות בארץ נרשמה מגמה שלילית משמעותית: מדד ת"א 35 ירד ב־8.8%, מדד ת"א 125 ירד ב־9.1%.

ספטמבר מצטרף כמובן למגמה השלילית מתחילת השנה, שהביא את קרנות ההשתלמות לתשואה שלילית ממוצעת של 8.5% (9.1% יחד עם תשואות ילין לפידות) במסלול הכללי ושל 17.1% (17.7% עם ילין). במבט על תשעת החודשים הראשונים של השנה ניתן לראות שפערי התשואות בין המתחרים הגיעו לכמעט 5% בין מור (-7.6%) לאלטשולר שחם (-12.5%). במסלולים המנייתיים הפער בין שני בתי ההשקעות עומד על כ־6%.

גם עבור קרנות הפנסיה מדובר כמובן בחודש קשה. במסלול לבני 50 ומטה, הקרנות סיימו את ספטמבר עם תשואה שלילית של 4.2%, וכאשר בוחנים את התשואה מתחילת השנה זו כבר עומדת על תשואה שלילית של 7.7%.

הראל ומגדל הן הקרנות היחידות שסיימו את החודש שעבר עם תשואה שלילית נמוכה מ־4%, כשהראל הציגה -3.94% ומגדל -3.96%. גם כאן אלטשולר שחם נמצאת מאחור עם תשואה שלילית שנושקת ל־5% ומתחילת השנה התשואה השלילית שלה כמעט כפולה מזו של כלל שנמצאת במקום הראשון והיא הסתכמה לאחר תשעה החודשים הראשונים של השנה בתשואה שלילית של 12.5%.


ארה"ב תהיה הראשונה ליהנות מהריקאברי


ערן קלינסקי, סמנכ"ל השקעות במור גמל ופנסיה, מסביר כי בבית ההשקעות העריכו כבר בשנה שעברה שרמות המחירים בשוק גבוהות מדי, האינפלציה תהיה גבוהה יותר מההערכות בשוק, וציפו מהבנקים המרכזיים להיות יותר אגרסיביים, ולכן החליטו לנקוט גישה דפנסיבית שאפשרה למור להיכנס למשבר באופן טוב יחסית.

"אנחנו ממשיכים בקו הדפנסיבי וזה מאוד עזר לנו בספטמבר. היינו זהירים ואנחנו עדיין חושבים שהשווקים לא יצאו מאזור הסכנה. נתוני האינפלציה האחרונים בעולם עדיין גבוהים, כלומר היא עדיין לא יורדת, האינפלציית הליבה עדיין גבוהה. לכן, בנקים מרכזיים ימשיכו בטווח הקצר להעלות את הריבית, וזו תישאר ככל הנראה גבוהה גם ב־2023, כשרק מ־2025 צפונה נראה חזרה למתווה של הורדות ריבית.

"מנגד, סביבה כזו הופכת את עולם החוב להרבה יותר מעניין ומייצרת בו תשואות שלא נראו כבר 10־15 שנה והגדלנו חשיפה לחוב, שעזרה לנו בספטמבר וגם בבניית התיק קדימה".

אילו עוד פרמטרים סייעו לכם?

"החשיפה לחו"ל ולארה"ב בפרט הייתה גבוהה יותר ובסך הכל היא תפקדה יותר טוב בספטמבר, וזה יכול ללוות אותנו הלאה. ארה"ב היא השוק המרכזי והמוביל ואנחנו חושבים שבגלל שהפד היה הראשון להתחיל לטפל במשבר מבחינת האינפלציה והעלאות הריבית, כשאירופה נמצאת מאחור, ארה"ב תהיה גם הראשונה ליהנות מהפירות כשיהיה ריקאברי. אנחנו מאמינים שהשוק האמריקאי הוא שוק בריא יותר, גם אל מול יפן וסין, ולכן זה מקום טוב להיות בו.

"דבר נוסף שעזר לנו הוא בחירה באג"ח ובמניות של חברת ספציפיות - חברות חזקות, עם הנהלות טובות שיודעות להביא ערך, ולא השקעה בחברות ממונפות".


התנודתיות בשווקים כאן להישאר


אוקטובר נראה בינתיים כחודש חיובי, כשמדד S&P500 לדוגמה עלה מתחילתו בכמעט 6% ומדד ת"א 125 עלה ב־2.3%.

האם העליות האלה יצמצמו את נזקי ספטמבר?

"השווקים אכן מתקנים חלק מהירידות ויש פה סנטימנט חיובי, על רקע דברים שנאמרו על כך שהפד אולי ימתן את העלאות הריבית. אולם, אנחנו עדיין בסביבה של העלאות ריבית ולכן ברור שהשווקים לא זזים בכיוון אחד.

"יש המון דברים שמשפיעים על השוק בטווח הקצר, כמו שורטים שנסגרים או הודעות כאלה ואחרות. אבל שוב, הסביבה לא השתנתה ולכן אני מעריך שלא נראה עליות לאורך זמן והתנודתיות תמשיך ללוות אותנו בטווח הקצר. אז צריך להיות מאוד זהירים ולא להתפתות, כי ראינו בחודש יולי ראלי חיובי חזק מאוד בשוקי המניות שלא החזיק לאורך זמן. זה היה ראלי של שוק דובי, מלכודת, ומי שהתפתה לרדוף אחרי השוק - נכווה. כמובן שאנחנו דינמיים ויודעים להגיב בהתאם, אבל איננו חושבים שיהיה ראלי משמעותי בשוקי המניות עם תיקון חד מאוד למעלה".

מה לגבי הטווח הרחוק יותר?

"התנודתיות פה להישאר, הסביבה המאקרו כלכלית עוד מאתגרת מאוד. ברקע ישנם עדיין איומי המלחמה באוקראינה וחששות להסלמה, סין וטאיוון במתיחות ויש עוד המון אירועי רקע לא טובים. כמובן שהם יכולים להתהפך ואנחנו עוקבים אחרי הדברים מקרוב".