{25} {26} {29} {30} {27} {28}
מייסדים: רועי דנון, אביב לייבוביץ' ויקיר סודרי
משקיעים: ויולה, TLV פרטנרס, אביגדור וילנץ, תדהר, O.G Tech של אייל עופר ולייטספיד
שנת הקמה: 2018 עובדים: 200, מתוכם 170 בתל אביב גיוסי הון: 106 מיליון דולר
כשרועי דנון, אביב לייבוביץ' ויקיר סודרי - שלושה בוגרי קורס תלפיות היוקרתי - השתחררו משירות הקבע שלהם, הם ידעו שהם רוצים להמשיך ולעבוד יחד גם באזרחות - אבל לא ידעו על מה. למרות ששירתו ביחידות נפרדות, הם נותרו חברים טובים כל שנות השירות ועד היום. "אנחנו מתווכחים כל הזמן, אבל לא רבנו במשך ארבע שנים - וזה לא טריוויאלי שלא הורגים אחד את השני בדרך", אומר דנון. "הבנו שאנחנו רוצים לעשות משהו אחר שהוא לא עוד סייבר, תוכנה ארגונית או שירות לענן".
מה שהגיע אחר-כך היה רחוק מאוד מהאפיון של צוות היזמים הטיפוסי: השלושה תרו באופן יסודי ושיטתי אחר תחום בו יוכלו לשנות ולמצוא פתרון לבעיה בוערת. הם חלפו על פני תעשיות מסורתיות כמו חקלאות ורפואה, סרקו מחקרים מדעיים ונפגשו עם עשרות מומחים בתחומים שונים דרך הנטוורקינג האישי והנרחב של בוגרי תלפיות. אותה רשת חברים הביאה אותם דרך כמה אנשי קשר אקראיים לעולם הבנייה.
דנון ושותפיו שמחו שמצאו קרקע בתולית: הענף צמא לחדשנות ומנהלים בחברות הנדל"ן הישראליות שמחו להזמנה הנדירה להיפגש עם יזמי הייטק לעתיד ולהכניס אותם לאתרי הבנייה. "התחלנו מאפס", משחזר דנון. "נפגשנו עם פועלים, מנהלי בנייה, מהנדסים ומנכ"לים, טסנו לחו"ל על חשבוננו כדי להיפגש עם המקבילים שלהם בחברות אירופיות. ישנו על מזרונים בבתי מלון כדי לחסוך".
גם המזל שיחק לידיה של החברה: את סיבוב הגיוס הראשון גייסו בחברה חודשיים לפני התפרצות הקורונה בישראל, ואת סיבוב הגיוס האחרון - בתחילת השנה - כשהמשבר הכלכלי הנוכחי היה רק בחיתוליו.
הבעיה שחזרה על עצמה בכל אתרי הבנייה בהם ביקרו הביאה אותם למסקנה העגומה שתהליך בניית בניין מודרני הוא שבור: עשרות קבלנים המנוהלים בנפרד, לכל אחד מהם לוח זמנים משלו, קצב משלו, והמכונה כולה פועלת תוך חריקות ועיכובים, מה שמוביל לא פעם לעימותים של ממש. המערכת שפיתחו מייצרת השוואה חיה בין שלבי הבנייה בפועל לבין התכנית המקורית, כדי לפתור בעיות כשהן צצות ולא בדיעבד. "תהליך הבנייה סגור ב-90%, אבל ה-10% הנותרים הם כאוטיים - והם אלה שמביאים את מנהלי הבנייה לתלוש את השערות".
לא מדובר רק בהשוואה פשוטה בין תכנית לביצוע: בילדוטס מציידת את העובדים ומנהלי העבודה באתר הבנייה במצלמות גו-פרו המותקנות על הקסדות וסורקות ללא הפסקה את הבנייה. כך במחשבי חברת הבנייה נוצר בכל רגע נתון מודל תלת ממדי של הבנייה - כזה שיודע אפילו כשיש מפסק שאיננו ממוקם כהלכה או כשעבודת הגבס לא נעשתה בזמן. חלק מהקניין הרוחני של בילדוטס עוסק בבניית מערכת לעיבוד מהיר המאפשר לעבד תמונה למודל תלת-ממדי.
כיאה לשוק יעד לא טכנולוגי, הטמעת המוצר בקרב הבנאים ומנהלי העבודה אינה פשוטה ודורשת חינוך שוק. מצד שני, טוענים בחברה, הערך שנוצר עבורם מוחשי ומיידי. "עד כה הבעיות היו צומחות בסתר", אמר. "כשיש מערכת שמנטרת את הבנייה, איש לא מנסה להסתיר דבר - וזה משנה את תהליך התכנון והביצוע של הפרויקט מקצה לקצה".
כך יכולים קבלנים, קבלני משנה או יזמים לקבל נגישות לאותה מערכת שקופה, כאילו היו עובדי הייטק המבצעים זה עם זה פרויקט במאנדיי או ג'ירה. "אנחנו ה'סיילספורס' של הבניינים", אומר דנון בגאווה. "הקורונה עשתה טוב לשוק, כי היא אילצה את הוותיקים בתעשייה לעבוד עם זום ומיילים. הייתה תקופה שהגבילו את מספר האנשים באתרי בנייה, וזה הכריח את היזמים לשנות הרגלים והביא לפתיחות גדולה יותר לטכנולוגיה חדשה. מצאנו את עצמנו סוגרים עסקאות בזום עם לקוחות ביפן, בהונג קונג ובסינגפור- זכינו לאמון מאנשים בלי לפגוש אותם בכלל, זה היה מהפכני".
כדי לדבר אל מנהלי הבנייה בגובה העיניים, שכרו בחברה מנהלי פרויקטים ובנייה לשעבר, שמדברים את השפה טוב יותר מכל עובד שבילה כמה שנים במחלקות ניהול לקוחות בהייטק.
ברקע המשבר הכלכלי, שנת 2022 הייתה שנת הפריצה של החברה: ההכנסות צמחו פי ארבעה ביחס לסוף 2021 לכ-8-9 מיליון דולר בשנה, על-פי ההערכות שאליהן סירבו בחברה להתייחס. את השנה הבאה צפויה בילדוטס לסיים עם נתון הכנסות דו-ספרתי.
בילדוטס החלה עם פרויקט אחד בכל אחד מענקיות הבנייה איתן היא עובדת: ב.ס.ט ותדהר הישראליות - כשהאחרונה אף הייתה אחת המאמצות הראשונות והשקיע הון תמורת מניות בה, וחברות כמו בילד גרופ האמריקאית, ווייטס הבריטית, אן. סי. סי. השוודית וג'ון פול האירית. אלה ואחרות עם הזמן אפשרו לבילדטוס להיות שותפות ליותר פרויקטים החל משלב תחילת הבנייה. עם כמה מהשותפות, כך מספרים בחברה, הבנייה נעשית בכל הפרויקטים. בחברה כבר חושבים על הכיוונים הבאים, כולם שאולים מעולם ניהול הפרויקטים: יכולות הגדרת משימות, תיעדוף, בקרה וניהול של תהליכים.
שוק הבנייה, שהיקפו 10 טריליון דולר, עומד כפרי בשל בפני החברה, היות שהמתחרים העיקריים: חברת אוויר האמריקאית, נרכשה לאחרונה במחיר הפסד, ואילו אופן ספייס, המתחרה הגדולה והמשמעותית, מציעה מוצרי צילום והדמיה זולים יותר, אך באיכות נמוכה יותר.
"לבילדוטס יש את הפוטנציאל לשנות את תעשיית הבנייה, שהיא תעשיה עצומה שעדיין משוועת למהפכה טכנולוגית", אומר זיו קופ, שותף בקרן ההון סיכון O.G. Tech . "הטכנולוגיה של בילדוטס משנה את הדרך בה חברות בנייה מתכננות ומבצעות פרויקט ופותרת את בעיית השקיפות, הבקרה והניהול בפרויקטים. הדבר יכול להיות מתורגם לחסכון משמעותי של כ-25% בעלויות ובזמן. תעשיית הנדל"ן לא קלה לחדירה, אך לחברה יש פוטנציאל לעשות לתעשיית הבנייה את מה שמובילאיי עשתה לתעשיית הרכב. לבילדוטס יש כבר עשרות לקוחות, וחלקם מטמיעים את המערכת של בילדוטס בכל פרויקט חדש".