הבורסה בת"א | סיקור שוטף

מגמה מעורבת בת"א; אלוני חץ יורדת לאחר אזהרת רווח, סייברוואן טסה

אלוני חץ עדכנה היום כי היא צפויה לרשום הפסד של כ-750 מיליון שקל בדוחות הרבעון הרביעי של 2022 כתוצאה מירידת ערך נדל"ן להשקעה בחברות המוחזקות שלה בארה"ב ובריטניה • נתוני המאקרו שפורסמו היום בסין הפתיעו לטובה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

 

 

17:28

המסחר בת"א ננעל בעליות קלות בסיומו של יום תנודתי. ת"א 35 התקדם ב-0.2% ות"א 90 בכ-0.3%. בקרב המדדים הענפיים, מדד הביטוח בלט לטובה עם קפיצה של כ-2% ולעומת זאת מדד הבנקים ירד ב-0.6% בניגוד למגמה בשוק. מחזור המסחר הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל ואיי.סי.אל  ריכזה את המחזור הגבוה ביותר.

בשוק האג"ח המקומי נרשמו ירידות של 0.1% במדדי תל בונד הקונצרניים ושל כ-0.2% במדד תל גוב שקלי הממשלתי. מחירי האג"ח הממשלתיות ארוכות הטווח ירדו ב-0.3% עד 0.6% ואילו האג"ח הקצרות נותרו יציבות.

עליות חדות במיוחד נרשמו אצל סייברוואן , סילבר קסטל  (שהשלימה זינוק של 167% מתחילת השבוע ללא דיווחים חדשים ברקע), יעקובי , בוליגו  ושותפות הנפט גבעות . בצד השלילי נרשמו ירידות חדות לשלד הבורסאי של אסי טוכמאייר וברק רוזן, אביב ארלון , וכן לחברות האנרגיה אקונרג'י , אלקטרה פאוור  וג'נסל . אלוני חץ  סיימה בירידה מתונה יחסית של פחות מ-1.5% לאחר שהודיעה על מחיקת ענק בנכסיה בארה"ב ובבריטניה.

15:35

סייברוואן  מזנקת ב-18%. החברה הודיעה על שיתוף פעולה חדש עם כלמוביל, יבואנית מרצדס בנץ, מיצובישי ויונדאי לארץ, שבמסגרתו כלמוביל תתקין בכלי רכב שהיא משכירה את מערכת SaverOne למניעת הסחת דעת של הנהג משימוש בטלפון נייד.

14:25

מגמה מעורבת עם נטייה לעליות בבורסה. מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ומדד ת"א 90 עולה בכ-0.3%. מדד הבנקים, מנגד, רושם ירידה קלה. מחזור המסחר מסתכם ב-677 מיליון שקל.

מנכ"ל חדש לחברת הביטוח מנורה מבטחים . דירקטוריון החברה אישר היום את מינויו של מיכאל קלמן לתפקיד, הוא יחליף את יהודה בן אסאייג, שהודיע אחרי על רצונו לסיים את כהונתו לאחר חמש שנים. בן אסאייג ימונה לתפקיד יו"ר חברת הביטוח במקום אביו של קלמן, ארי, כשהמינויים מתוכננים ל-1 באפריל 2023. 

מניית אלוני חץ  יורדת בכ-3% במחזור גבוה לאחר שהחברה עדכנה היום כי היא צפויה לרשום הפסד של כ-750 מיליון שקל בדוחות הרבעון הרביעי של 2022 כתוצאה מירידת ערך נדל"ן להשקעה בחברות המוחזקות שלה בארה"ב ובריטניה.

עוד בולטות בירידות מימון ישיר , ארגו פרופרטיז , דוניץ , אילקס מדיקל , אלרוב נדלן , אביב ארלון  ואלקטריאון .

12:40

נמשכת המגמה המעורבת בבורסה. עליות בולטות רושמות, בין השאר, סילבר קסטל , ג'נסל , נכסים ובנין , פרשקובסקי  ונקסט ג'ן .

חברת ביו ויו , העוסקת במחקר ופיתוח, שיווק ומכירה של מערכות ממוחשבות לזיהוי תאים חריגים במגוון תחומים ובפיתוח בדיקות חדשות המסייעות בגילוי סרטן, מדווחת היום על קבלת אישור סופי לפרויקט שיתוף פעולה בתחום אבחון והתאמת טיפול לסרטן מקרן ממשלתית משותפת של דרום קוריאה וישראל (Koril).

קרן קיסטון ריט  דיווחה על חלוקת דיבידנד בהיקף של 10 מיליון שקל לבעלי מניותיה.

בשוק האג"ח רושמות הממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים ירידות של עד 0.3% ומדדי התל בונד המרכזיים רושמים ירידות של עד 0.1%. 

11:00

מגמה מעורבת עם נטייה קלה לירידות בבורסה. זוז פאוור  קופצת ב-5.5%, ברנמילר  ב-5% ופינרג'י בולטת עם עלייה של 8%.

בצד האדום בולטות אילקס מדיקל , שוב אנרגיה , ישראל קנדה , פולירם וגולף .

בשוק המט"ח, הדולר והאירו עברו לעליות מזעריות מול השקל. יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות, מציין כי "פעילות ערה של תחילת שנת הכספים, במהלכה חברות פועלות לגדר חשיפות מטבע לשנת 2023, לצד, החשש בקרב יצואנים כי הירידה באינפלציה בארה"ב תאושש את שוק המניות ותגרור לייסוף השקל, מזרים היצעי מט"ח משמעותיים לשוק ובולם את פיחות השקל גם בימים, של ירידות שערים בשוקי המניות".

"תשומת הלב בשווקים מופנית להחלטות הריבית הצפויות בתחילת חודש פברואר בארה"ב ובאירופה, כאשר ההערכה כי הבנקים המרכזיים בארה"ב ובאירופה ימשיכו במדיניותם ויעלו את שער הריבית ב-0.5%. ביקושי מט"ח ערים מצד גופים מוסדיים סביב רמת 3.4 שקלים, ממשיכים לבלום את ייסוף השקל אל מתחת לרמה הפסיכולוגית. מנגד, היצעי מט"ח מצד יצואנים סביב רמת 3.45 שקלים, בולמים את פיחות השקל", כותב פריימן.

10:02

יום המסחר בבורסה נפתח במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ואילו מדד ת"א 90 עולה בכ-0.2%.

קרסו מוטורס  קופצת ב-3%, נאייקס  ב-2.7% ונכסים ובנין  עולה בכ-2.7%.

מנגד, ירידות בולטות רושמות מיטרוניקס , איי.סי.אל ויומן אקסטנשנס .

09:02

אלביט מערכות  דיווחה הבוקר כי חתמה על חוזה בהיקף של 95 מיליון דולר למשך 10 שנים, לספק ולתחזק מערכות אלקטרו אופטיות מתקדמות למשרד הביטחון.

08:45

בשוק המט"ח המקומי, הדולר נחלש בכ-0.2% ונסחר סביב 3.41 שקלים והאירו יורד בכ-0.1% ונסחר סביב 3.693 שקלים.

07:40

5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר בבורסה בת"א

1. שוקי המניות

יום המסחר בבורסה צפוי, כפי הנראה, להיפתח במגמה מעורבת. זאת לאחר שאתמול נרשמו עליות קלות בנעילת המסחר בבורסה: מדד ת"א 35 טיפס בכ-0.3% ומדד ת"א 90 עלה ב-0.5%. מדד הנפט והגז בלט עם עלייה של 1.7% ואילו מדד הבנקים ירד ב-0.4%. מחזור המסחר הסתכם בכ-1.07 מיליארד שקל. 

בורסות אסיה נסחרות היום במגמה מעורבת, לאחר שפורסמו נתוני מאקרו בסין (על כך בהמשך). מדד הניקיי בטוקיו מטפס ב-1.3%, ההנג סנג יורד בכ-1.2%, הקוספי נסוג בכ-0.7% ושנחאי יורדת בכ-0.3%.

במסחר בחוזים עתידיים על מדדי מניות בורסות ארה"ב נרשמות ירידות קלות.

● אצל החברות האלו, הכול תלוי בניסוי אחד 

● השחיקה של קרנות ההשתלמות והפסד המס של השכירים 

● הסעיפים שהביאו את האינפלציה בישראל לשיא של 20 שנה 

2. שוקי האג"ח

במסחר באג"ח של הממשל האמריקאי המגמה מעורבת. התשואה על האג"ח של הממשל ל-10 שנים עולה ב-2 נקודות בסיס לכ-3.53% והתשואה על האג"ח לשנתיים יציבה ברמה של 4.24%. 

בשוק האג"ח המקומי רשמו אתמול הממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים עליות של עד 0.9% ומדדי התל בונד המרכזיים עלו ב-0.1%-0.2%. 

ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון, מציינים בסקירתם השבועית כי "באפיק השקלי הלא צמוד מומלצת השקעה בעיקר בחלק הקצר של העקום בשילוב השקעה בחלק הארוך ביותר. באפיק צמוד המדד מומלצת השקעה במח"מ בינוני. בציפיות האינפלציה הנוכחיות, אנו ממליצים על השקעה מאוזנת בין האפיקים".

3. שוקי הסחורות ומטבעות

בזירת המסחר בסחורות החוזים על הנפט נסחרים במגמה מעורבת. חוזה על נפט מסוג ברנט רושם עלייה קלה ונסחר במחיר של 84.6 דולר לחבית וחוזה על נפט אמריקאי (WTI)  יורד בכ-0.7% לרמה של 79.3 דולר.

בשוק הפורקס הדולר נחלש קלות מול האירו והליש"ט. האירו נסחר סביב 1.083 דולר לאירו והליש"ט סביב 1.22 דולר לליש"ט. הין היפני יציב סביב 128.6 יינים לדולר והיואן הסיני נחלש בכ-0.4% לרמה של 6.76 יואנים לדולר.

בזירת הקריפטו נרשמות ירידות קלות. הביטקוין נסחר סביב 21.1 אלף דולר לאחר שרשם עלייה של יותר מ-20% בשבוע המסחר האחרון וחצה לראשונה זה חודשיים את רף ה-20 אלף דולר. האת'ריום נסחר סביב 1,570 דולר.

4. מאקרו 

כאמור, היום התפרסמו בסין נתוני הצמיחה, שהצביעו על התרחבות של התמ"ג ב-3% בשנת 2022, לעומת צפי כלכלנים לעלייה של 2.8%. המכירות הקמעונאיות רשמו אשתקד ירידה של 0.2% ובדצמבר ירידה של 1.8% לעומת דצמבר 2021. זאת לעומת צפי כלכלנים לירידה של 8.6% בחודש שעבר.

גם נתון התפוקה התעשייתית בסין הפתיע לטובה עם עלייה של 1.3% בדצמבר לעומת צפי לגידול של 0.2%. בשנה כולה נרשם גידול של 3.6%. שיעור האבטלה בסין עמד על 5.5% בדצמבר.

עוד יתפרסמו היום מדדי המחירים לצרכן בגרמניה, באיטליה ובקנדה.

ביום רביעי יפרסם הבנק המרכזי ביפן את החלטת הריבית שלו, בבריטניה יתפרסמו נתוני אינפלציה וגם בגוש האירו (התחזיות הן לירידה של 0.3% בדצמבר כך שהקצב השנתי יתמתן ל-9.2%, בדומה להערכות הראשוניות שכבר פורסמו). בארה"ב יתפרסמו נתוני המכירות הקמעונאיות ומדד מחירי היצרן לחודש האחרון.

בחמישי יתפרסמו מדד המחירים ליצרן בשוויץ, החלטת הריבית בטורקיה (צפויה לעמוד על 9% בדומה לחודשיים האחרונים), נתוני אבטלה שבועיים בארה"ב וכן מספר התחלות הבנייה. בשישי יפורסמו מדדי המחירים לצרכן ביפן ובהונג קונג ונתוני מכירות קמעונאיות בבריטניה. 

5. תחזית

לאחר פרסום מדד חודש דצמבר שלשום מציינים בבנק הפועלים כי האינפלציה היא עדיין בעיקר של צד ההוצאות, ולכן היא מתמקדת בענפי השירותים, ותלויה מאוד בהתפתחות השכר. "בדומה לעולם, סעיף הדיור ממשיך לרשום עליות חודשיות חדות, אך להערכתנו מגמה זו תיבלם במחצית השנייה של השנה. האינפלציה בשנה הקרובה צפויה לעמוד על שיעור של 2.6%".

לגבי מדיניות בנק ישראל והפד מציינים כלכלני הבנק כי "האינפלציה בעולם מתמתנת אבל הבנקים המרכזיים יודעים גם שהקושי הוא תמיד בקילומטר האחרון. כלומר, מחירי שירותים שהם "דביקים" וממשיכים לעלות בקצב שלא תואם את יעד האינפלציה. האינפלציה ה"דביקה" הזו שתיוותר בסוף, היא נמוכה מרמות הריביות כיום הן בארה"ב והן בישראל, ולכן הפד ובנק ישראל יכולים להרשות לעצמם לעצור את עליות הריבית בקרוב -בישראל בריבית של 4.0%, ובארה"ב ברמה של 5.0%. בשלב זה השווקים מעריכים שבארה"ב הריבית תחל לרדת עוד שנה ובקצב מהיר. בישראל השווקים מגלמים התייצבות בריבית של 4.0% ותחילת ירידת ריבית ב- 2024. אנו סבורים שהבנקים המרכזיים יהיו זהירים וירידות הריבית יהיו מאוחרות ומתונות מאלו שמגולמות בשווקים עתה".