נמשכת הנהירה של הציבור לקרנות הנאמנות הכספיות, שגייסו בחודש ינואר סכום גבוה מאוד של כ-5.1 מיליארד שקל (ירידה קלה לעומת החודשים האחרונים, שבהם גויסו מדי חודש 6 מיליארד שקל באפיק זה). על פי שון אשכנזי, מנהל קשרי יועצים במיטב בית השקעות, הקרנות הכספיות השקליות גייסו כ-4.5 מיליארד שקל, והקרנות הכספיות הדולריות כ-0.6 מיליארד שקל.
● כך תשקיעו בנאסד"ק, בנפט וברכבים חשמליים: מה חשוב לדעת על קרנות פסיביות
● תקרת החוב של ארה"ב שוב תיפרץ, אבל הבית הלבן לא יוכל לגלגל את הגירעון לנצח
הוא מוסיף כי הגיוס הגדול לכספיות השקליות נובע מהעלאת הריבית, מהיותן כתובת לחנייה לכספים שיצאו מהקרנות המסורתיות ומהיתרון המיסויי הניכר שיש להן מול השקעה בפיקדונות שקליים בפרק זמן זה של אינפלציה, וזאת נוסף על יתרון הנזילות שלהן.
בעשרת החודשים האחרונים גייסו הקרנות הכספיות סכום גדול של כ-38.2 מיליארד שקל ונתח השוק שלהן בתעשיית הקרנות נסק מכ-4.2% לכ-14.7%, כשסך נכסיהן עומד על כ-55.5 מיליארד שקל.
קרן נאמנות כספית היא למעשה יותר מוצר חיסכון מאשר השקעה, והיא יכולה להשקיע בפיקדונות בנקאיים, במק"מים (תעודות מלווה קצר מועד), באיגרות חוב ממשלתיות או בכאלו המדורגות AA ומעלה. הן נהנות מיתרונות של נזילות רבה יותר והטבות במס לעומת הפיקדונות הבנקאיים.
את ההצלחה בגיוס הכספים ניצלו חלק ניכר מהחברות מנהלות הקרנות להעלאת דמי הניהול בחודש הראשון של השנה. העלייה הורגשה בקרנות המשתייכות לכל הסוגים, אך היא בלטה במיוחד בקרנות הכספיות שהפכו ללהיט השנה, ושמתחרות בפיקדונות של הבנקים - בעיקר כי דמי הניהול בהן היו הנמוכים ביותר. בחלק מהקרנות הללו שיעור הזינוק בדמי הניהול הוא גם הגבוה ביותר, והוא הגיע אף למאות אחוזים.
נתוני התעשייה מגלים כי הציבור לא נותר אדיש למהלך זה, ו"העניש" את היקרנים. בהשקעה בקרנות הכספיות דמי הניהול מהווים את אחד מהפרמטרים החשובים ביותר, וזאת בעיקר נוכח התשואות הדומות יחסית שהקרנות הללו מציעות, קצת מעל לריבית בנק ישראל, שעומדת כיום על 3.75%.
כך, הגופים שהמשיכו להציע את דמי הניהול הנמוכים ביותר, אולי אף דמי ניהול הפסדיים, הם אלו שהפכו למגייסים הגדולים בינואר בקרנות הכספיות. מדובר בהראל (למרות שהעלתה את דמי הניהול בקרן הכספית מ-0.02% ל-0.1%), אשר גייסה 2 מיליארד שקל בינואר, במיטב, שגובה 0.05% והייתה המגייסת הגדולה, עם 2.7 מיליארד שקל בקרנות הכספיות, ובאיילון, שגייסה 760 מיליון שקל.
איילון אגב מציעה את דמי הניהול הנמוכים ביותר, 0.03%, אך הדירוג שלה במערכות הייעוץ של הבנקים, האחראים לכמחצית מהפעילות בקרנות הנאמנות, נמוך, ולכן היא גייסה פחות מהראל וממיטב, למרות דמי ניהול נמוכים יותר.
לעומת המגייסים הגדולים, שני גופים פדו סכומי כסף גדולים בקרנות הכספיות. מדובר באנליסט, שהעלו בתחילת החודש שעבר את דמי הניהול מ-0.03% ל-0.14% (דמי ניהול עדיין מהנמוכים ביותר בתעשייה), ובחודש ינואר כולו פדו בקרנות הכספיות סכום של 789 מיליון שקל, ובפסגות, שם הקרנות הכספיות פדו במצטבר 274 מיליון שקל, למרות שחלק מהן גייס וחלק פדה.
פדיון של 2.5 מיליארד שקל בקרנות האקטיביות
כאשר מנטרלים את הקרנות הכספיות, רואים כי תעשיית קרנות הנאמנות עדיין פודה נכסים, כלומר הציבור ממשיך להוציא כספים, בהמשך למגמה מהחודשים האחרונים. הקרנות האקטיביות המסורתיות פדו בחודש החולף סכום של כ-2.5 מיליארד שקל, כשהקטגוריות המגייסות היחידות היו אגד קרנות וממונפות ואסטרטגיות, שגייסו סכום של כ-70 מיליון שקל כל אחת.
קטגוריית אג"ח כללי, הקטגוריה הגדולה ביותר בנכסיה בהפרש ניכר משאר קטגוריות ההשקעה, סיימה את החודש הראשון של 2023 עם הפדיון הגדול ביותר, של כ-1.4 מיליארד שקל. מגמת הפדיונות בקטגוריית אג"ח מדינה נמשכת, והחודש פדתה הקטגוריה סכום דומה לחודש הקודם, כ-550 מיליון שקל.
"קרנות האג"ח עשו תשואות שאף אחד לא דמיין שיעשו בינואר", אומר בכיר בתעשיית הקרנות, "וזה האט קצת את קצב הפדיונות. אם יהיו עוד כמה ימים של יציבות בקרנות האלה נראה לאט לאט את הציבור חוזר אליהן, כי הן הפכו להיות הרבה יותר מעניינות מאשר לפני שנה, כשפדו אותן.
"בימים האחרונים כבר רואים יציבות גם בקרנות האג"ח ובקרנות הנאמנות בכלל, והחשק לחזור להשקיע בהן אחרי התשואות של ינואר הולך ועולה. ככל שיהיו יותר קרנות עם תשואות חיוביות מתחילת השנה, הביטחון של הציבור לחזור לקנות קרנות כאלה יעלה".
פדיונות גדולים בקטגוריית מניות בארץ
גם בקטגוריית המניות נרשמו פדיונות. מניות בארץ סיימה את החודש עם פדיון של כ-340 מיליון שקל, בעוד שקטגוריית מניות בחו"ל רשמה פדיונות של 70 מיליון שקל, כשהפער ביניהן מבטא את תשואות היתר של הבורסות בחו"ל על פני אלה בבורסה בת"א.
על פי הסיכום של מיטב, התעשייה הפסיבית - קרנות הסל והקרנות המחקות - פדו יחד כ-160 מיליון שקל, מהם 140 מיליון בקרנות הסל. קטגוריית מניות בחו"ל, המגייסת ביותר החודש בתעשייה הפסיבית, גייסה כ-180 מיליון שקל, שהגיעו כולם מהקרנות המחקות שגייסו סכום של כ-400 מיליון שקל, סכום שקוזז חלקית עקב פדיון בקרנות הסל בסכום של כ-220 מיליון שקל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.