הקשרים בין ניו דלהי ו־וושינגטון חזקים ועמוקים מתמיד, אמר ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, בשעה שהודו פועלת לבצר את מה שמודי תופס כמקומה הראוי בבימה העולמית, בתקופה של טלטלה גיאופוליטית. בריאיון לקראת ביקורו הרשמי הראשון בוושינגטון, אחרי תשע שנים בתפקיד, אמר מודי כי בין מנהיגי ארה"ב והודו "שורר אמון חסר תקדים". הוא שיבח את שיתוף הפעולה הביטחוני בין שתי המדינות כ"עמוד תווך חשוב של השותפות שלנו", שלדבריו כוללת גם מסחר, טכנולוגיה ואנרגיה.
● פוטין לא נפל, עדיין, אבל הוא המפסיד החד משמעי של ההתקוממות הצבאית הקצרה
● הריקוד של כלכלת החוב לא יוכל להימשך לנצח. זה מה שיקרה ביום שאחריו
● שיא של שנה: המהלך של בלקרוק שעומד מאחורי קפיצת הביטקוין
מודי צפוי לחתום בוושינגטון על עסקאות לייצור בהודו של מנועי סילון שישמשו במטוסי קרב קלים מתקדמים, ולרכישת כלי טייס בלתי מאוישים מסוג פרדטור מארה"ב. הרכישה, בהיקף של מיליארדי דולרים, תגביר את מאמצי המעקב המודיעיני באוקיינוס ההודי ובאזור הגבול השנוי במחלוקת בין הודו וסין, בהרי ההימלאיה.
המערב מצוי בעימות מול מוסקבה, ובאופן הולך וגובר גם מול סין, וניו דלהי צפויה להרוויח מכך. וושינגטון חיזרה אחרי הודו בשאיפה שזו תהווה משקל־נגד אסטרטגי לבייג'ינג. ארה"ב פעלה להעמיק את הקשרים הביטחוניים למרות שהודו מבצעת רכישות גדולות של נפט רוסי בהנחה, ומספקת למוסקבה תמיכה כלכלית בזמן שהיא מנהלת את המלחמה באוקראינה.
מודי - שמרבה לנאום אך עורך הרבה פחות מסיבות עיתונאים וריאיונות - שוחח עם הוול סטריט ג'ורנל על מדיניות החוץ של הודו, על מאמציה לבנות כלכלה יותר מודרנית ובת קיימא ועל מגוון נושאים אחרים. הריאיון שנמשך קרוב לשעה נערך במשרד במעונו הרשמי רחב הידיים, בלב ניו דלהי.
נרנדרה מודי
אישי: בן 72, נולד במדינת בומביי (גוג'ראט כיום), נשוי מ־1968 וחי בנפרד מאשתו
מקצועי: ראש ממשלת הודו מטעם מפלגת BJP, מאז שנבחר לתפקיד באפריל 2014, ופעם נוספת ב־2019. לפני כן כיהן כראש הממשלה ה־14 של מדינת גוג'ראט, החל מאוקטובר 2001 ועד 2014
עוד משהו: האדם היחיד אי פעם שאשרת הכניסה שלו לארה"ב נשללה (ב־2005) בהתבסס על החוק ששולל ויזה מבכירי ממשל זרים האחראים ל"הפרות חמורות של חופש הדת"
זמנה של הודו הגיע
המסר הכללי של מודי הוא, החל מתפקידה בפוליטיקה עולמית ועד לתרומותיה לכלכלה העולמית - זמנה של הודו הגיע. הוא ביקש להציג את ניו דלהי כמנהיגה הטבעית של 'הדרום הגלובלי', היא מסונכרנת עם השאיפות הזנוחות של מדינות מתפתחות ומסוגלת להעניק להן קול.
"מגיע להודו שיהיה לה פרופיל ותפקיד הרבה יותר גבוה, מעמיק ונרחב", אמר מודי, שלבש קורטה צהובה וז'קט בצבע חום בהיר. בגינה בחוץ קראו טווסים.
המנהיג בן 72 קורא לשינויים באו"ם ובארגונים בינלאומיים אחרים על מנת להתאים אותם לסדר עולמי שנעשה רב־קוטבי באופן הולך וגובר, וכדי שייתנו ייצוג נרחב יותר למדינות הפחות עשירות ולסדרי העדיפויות שלהן, מהשפעות שינוי האקלים ועד צמצום חובות.
בניגוד לחזון אי־ההזדהות שקידם המנהיג ההודי ג'ווהרלל נהרו בשנותיה המוקדמות של המלחמה הקרה, מדיניות החוץ של מודי דוגלת בריבוי בריתות. הוא מבקש לקדם את האינטרסים של הודו מתוך שיתוף פעולה עם מגוון מעצמות עולמיות, כולל אלה שבעימות אחת עם השנייה.
מודי הוא אחד מראשי הממשלה הפופולריים ביותר שהיו בהודו. הוא ומפלגת בהארטייה ג'נטה שלו זכו בבחירות הארציות ב־2014 וב־2019 בפערים נוחים. בשנה הבאה ייערכו בחירות כלליות, ומודי נהנה משיעורים גבוהים של שביעות רצון מתפקודו.
יריבים פוליטיים ופעילי זכויות אדם האשימו את מפלגתו של ראש הממשלה, ששורשיה בלאומנות ההינדית, בטיפוח קיטוב דתי ונסיגה בדמוקרטיה. הם הצביעו על נושאים כמו מגבלות שהוטלו על העיתונות וביטול האוטונומיה של חבל קשמיר, כדי להגביר את שילובו בהודו של האזור בעל הרוב המוסלמי.
מודי אמר שהודו לא רק סובלנית כלפי הגיוון שבה אלא מעלה אותו על נס. "במשך אלפי שנים, הודו הייתה הארץ בה אנשים מכל הדתות והאמונות מצאו חופש לדו־קיום בשלווה ולשגשוג", כתב בהודעה. "תמצאו אנשים מכל אמונה בעולם חיים יחד בהרמוניה בהודו".
בחזית הכלכלית, מודי זכה לשבחים על כך שביטל ביורוקרטיה, הקל בכללים וסלל דרך להגדלת ההשקעות הזרות הישירות. הודו עקפה את סין כמדינה המאוכלסת ביותר בעולם. מעבר לכך, האוכלוסייה שלה צעירה, מה שמבטיח דיבידנד דמוגרפי משמעותי.
להרוויח מהמתחים
הממשלה השקיעה המון בחינוך ובתשתיות, וצפויה להרוויח מכך שחברות בינלאומיות מעוניינות לגוון את אתרי הייצור ושרשראות האספקה בתקופה של מתחים גיאופוליטיים. אפל היא אחת החברות שמבצעות השקעות חדשות משמעותיות בדרום הודו, הספקית שלה 'פוקסקון' מתכננת לבנות מפעלי ייצור חדשים במדינות קרנאטקה וטלנגאנה ומרחיבה את ייצור האייפון במדינת טאמיל נאדו.
"הרשו לי להבהיר שאנחנו לא רואים את הודו כתופסת את מקומה של אף מדינה אחרת. אנו רואים זאת כתהליך שבו הודו זוכה במעמד הראוי לה בעולם", אמר מודי. "העולם היום יותר מחובר ומדינות יותר תלויות זו בזו מאי פעם. כדי ליצור חוסן, צריך להיות יותר גיוון בשרשראות אספקה".
דבר אחד שמשותף גם לארה"ב וגם להודו הן מערכות יחסים עם סין שנעשו יותר ויותר מתוחות בשנים האחרונות, עם העמקה של היריבות הצבאית והכלכלית. בעבור הודו, האתגר ניצב ממש על מפתן הדלת, והמתחים הגוברים מתמקדים במחלוקת ארוכת־שנים עם בייג'ינג על הגבול בין המדינות שאורכו יותר מ־3,000 ק"מ, המכונה 'קו השליטה המעשית'. שתי המדינות בונות תשתיות ושולחות יותר חיילים לאזור מאז תקרית קטלנית בין הצדדים בהימלאיה ב־2020. בכירים הודים האשימו את סין בהפרת הסכמי הגבול, ושתי המדינות ערכו 18 סבבים של שיחות צבאיות מאז 2020, במטרה למנוע מהמחלוקת להסלים לסכסוך נרחב יותר.
"בשביל לקיים קשרים הדדיים נורמליים עם סין, שקט ושלווה באזור הגבול הם חיוניים", אמר מודי. "אמונת היסוד שלנו היא לכבד את המשילות והרציפות הטריטוריאלית, את שלטון החוק ופתרונות שלווים לחילוקי דעות. במקביל, הודו מוכנה לחלוטין ומחויבת להגן על ריבונותה ועל הכבוד העצמי שלה".
משרד ההגנה הסיני לא השיב לבקשת תגובה.
ההתקרבות לארה"ב
בהתקרבות לוושינגטון, הממשלה ההודית הייתה צריכה להתגבר על ספקנות עמוקה לגבי ארה"ב שראשיתה בימי המלחמה הקרה, אז ניו דלהי הייתה קרובה יותר למוסקבה לאחר שוושינגטון סירבה למכור להודו נשק ב־1965. ארה"ב הפכה תחת זאת לתומכת צבאית בשכנתה ויריבתה של הודו, פקיסטן.
מערכת היחסים של הודו עם ארה"ב התחזקה בשנים האחרונות בין היתר בגלל קשרים כלכליים. המסחר בין שתי המדינות הגיע לשיא של 191 מיליארד דולר ב־2022, והפך את ארה"ב לשותפת הסחר הגדולה ביותר של הודו. ארה"ב ניצבת במקום השלישי מבחינת השקעות זרות ישירות הודו, ואחד מחמשת יעדי ההשקעה העיקריים מהודו.
נשיא ארה''ב ג'ו ביידן עם ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי / צילום: Shutterstock
במקביל, הודו שמרה על קשרים קרובים עם רוסיה, שעדיין מספקת כ־50% מהציוד הצבאי במדינה, כולל כלי נשק, תחמושת, טנקים, מטוסי קרב ומערכות הגנה אווירית S-400. וושינגטון לחצה על הודו לצמצם את התלות שלה במוסקבה לקבלת נשק, ובארה"ב יש מי שמתחו ביקורת על כך שממשלת מודי לא נוקטת עמדה נחרצת יותר נגד הפלישה הרוסית לאוקראינה. הודו נמנעה בהצבעות לגינוי הפלישה שנערכו במועצת הביטחון.
"אני לא חושב שהתפיסה הזו נפוצה בארה"ב", אמר מודי, ביחס לביקורת על עמדתה כלפי רוסיה. "אני חושב שהעמדה של הודו ידועה ומובנת לכל העולם. לעולם יש ביטחון מלא שהעדיפות העליונה של הודו היא שלום".
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי עם נשיא סין ג'ינפינג ונשיא רוסיה פוטין / צילום: Shutterstock
בכל הנוגע למלחמה באוקראינה, "יש אנשים שאומרים שאנחנו ניטרליים. אבל אנחנו לא ניטרליים. אנחנו בצד של השלום". אמר מודי. "על כל המדינות לכבד את החוק הבינלאומי ואת הריבונות של מדינות". מחלוקות יש לפתור בעזרת "דיפלומטיה ודיאלוג", לא מלחמה, אמר מודי.
הוא אמר כי שוחח כמה פעמים עם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין ועם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. הוא אמר שלאחרונה דיבר עם זלנסקי בשולי פסגת ה־G7 ביפן במאי. "הודו תעשה מה שהיא יכולה" ותומכת "בכל המאמצים הכנים להביא לסיום הסכסוך ולהבטיח שלום ויציבות בני קיימא", אמר.
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי / צילום: Associated Press
מודי קשר הרבה מהבעיות בעולם, בהן טרור, מלחמות באמצעות שליח ונטיית ההתפשטות, לכישלון של המוסדות העולמיים שנוצרו בזמן המלחמה הקרה להתאים עצמם. לדבריו, קבוצות אזוריות וקטנות יותר נכנסו לוואקום הזה. הוא אמר שמוסדות עולמיים כמו האו"ם חייבים להשתנות.
"הביטו במדינות החברות במוסדות מרכזיים - האם הם באמת מייצגים את קולם של ערכים דמוקרטיים?", אמר. "מקום כמו אפריקה - האם יש לו קול? להודו יש אוכלוסייה כל כך ענקית והיא נקודה של אור בכלכלה העולמית, אבל האם היא נוכחת?".
הוא אותת על רצונה של הודו להיות במועצת הביטחון של האו"ם, והצביע על תפקידה של הודו בתרומת חיילים למבצעי השכנת שלום ברחבי העולם. "חייבת להיות הערכה של החברות הנוכחיות" במועצה "והעולם צריך לשאול את עצמו אם לא הגיע הזמן שגם הודו תהיה שם".
עלייתו של מוכר התה
מודי לעתים קרובות משרטט קו מקביל בין עלייתו שלו לזו של מדינתו. הוא נולד בעיר קטנה במדינה המערבית גוג'ראט שלוש שנים אחרי שהודו זכתה לעצמאות, ונזכר שבתור ילד עבד בדוכן תה משפחתי. את צעדיו הראשונים בפוליטיקה עשה לאחר שהצטרף לראשטריה סוויאמסווק סאנג, או RSS, ארגון המזוהה עם הלאומנות ההינדית. פעילותו בארגון ואחר כך במפלגת בהארטייה ג'נטה זכו לתשומת של ראש ממשלה מה־BJP, אטאל ביהארי ואג'פאיי, שבחר בו כראש ממשלת גוג'ראט ב־2001. כפוליטיקאי, מודי נוטה להצית רגשות עזים גם בקרב תומכיו וגם בקרב מתנגדיו, אבל אף אחד לא מערער על כך שהדרך שעשה מדוכן התה מרשימה ביותר.
בעבר מודי לא קיבל אשרת כניסה לארה"ב לאחר שבפרעות ב־2002 בגוג'ראט נהרגו יותר מ־1,000 איש, רובם מוסלמים. ב־2012, ועדת חקירה שמינה בית המשפט העליון של הודו אמרה שלא מצאה ראיות כי מודי פעל שלא כשורה. ארה"ב אמרה כי תעניק לו אשרת ביקור לאחר שנבחר לראש ממשלת הודו ב־2014.
באותה שנה נשא נאום בהינדי במדיסון סקוור גארדן בפני קהל משולהב של יותר מ־18 אלף איש שקורא בשמו. בשנים שעברו הגיע עוד כמה פעמים לארה"ב, כולל הופעה בפני הקונגרס ב־2016 ועצרת "Howdy, Modi" עם הנשיא דונלד טראמפ ביוסטון ב־2019. השבוע הוא חזר לביקור רשמי.
גם בהודו יש תחושה שזמנה של המדינה על הבימה העולמית הגיע. ברחבי הבירה ההודית, תמונתו של מודי מופיעה על שלטים המפארים את פורום G20, ובחלקם מופיע המוטו שבחרה הודו לתורה כנשיאת קבוצת המדינות, "עולם אחד, משפחה אחת, עתיד אחד".
"אני ראש הממשלה הראשון שנולד בהודו החופשית", אמר מודי. "וזו הסיבה שתהליך החשיבה שלי, ההתנהגות שלי, מה שאני אומר או עושה, הכל מקבל השראה ומושפע מהמסורות והמאפיינים של המדינה שלי. משם אני שואב את כוחי".
"אני מציג את המדינה שלי לעולם כפי שהיא, ואת עצמי, כפי שאני", אמר.