כחודש לאחר ההכרזה כי קבוצת Eshkol Power ENergies, שמונה את דליה אנרגיה ותעבורה, זכתה במכרז לרכישת תחנת הכוח אשכול בתמורה לסכום חסר תקדים של כ-12.4 מיליארד שקל, חברת החשמל הודיעה היום (ד') על ביטול המכרז, חילוט 100 מיליון שקל ערבות והליכה להתמחרות. מי שיוכלו להשתתף בהתמחרות אלו רק המשתתפות הקיימות במכרז, וזאת לפי מחיר מינימום של 9 מיליארד שקל. הצעד מגיע לאחר שבשבוע שעבר נודע כי דליה אנרגיה, שנותרה לבדה, אמנם הגדילה את הערבות ל-200 מיליון שקל - אך הכריזה כי הצעתה המעודכנת עומדת על 9 מיליארד שקל.
● מכרז אשכול תקוע, לחץ פוליטי להקדים את עדכון תעריף החשמל
● קבוצת ג'נריישן-מבטח שמיר-אשטרום: מעוניינת להשתתף בהתמחרות על אשכול
● המכרז שהצליח יותר מדי: השאלות בפרשת תחנת הכוח באשכול | ניתוח
החלטת ועדת המכרזים של חברת החשמל נובעת, בין השאר, מההבנה כי היעתרות למשא-ומתן עם דליה בלבד עלולה להיות בעייתית ולא לעמוד במבחן בית המשפט - במיוחד כאשר, כפי שפורסם לראשונה בגלובס, כוונת קבוצת OPC-קרן נוי הייתה לעתור לצו מניעה. אולם גם כעת, עצם ביטול המכרז עשוי שלא להספיק כדי למנוע את העתירה.
קבוצת OPC -קרן נוי, שהוגדרה במכרז בתור "כשיר שני" עם הצעה בסך כ-7 מיליארד שקל, ציפתה לקבל לידיה את הזכייה, החל מהרגע שבו היה ברור כי שוק ההון אמר "לא" ברור להצעתה הזוכה של דליה. בהמשך הם הגיבו בזעם לפעילותה של דליה במטרה להוזיל את הצעתה הזוכה, וכעת בכירים בקבוצה מתנגדים לביטול המכרז ולקיום התמחרות. הקבוצה הודיעה כי במידה והזכייה אכן לא תעבור אליה, היא תעתור לצו מניעה. אם אכן הם יממשו את העתירה לצו מניעה, אזי מועד הסגירה הפיננסית שהוגדר במכרז, 3 בדצמבר, עלול להתגלות כלא רלוונטי.
מקבוצת OPC- נוי נמסר: "קראנו בתדהמה את הודעתה של חברת החשמל על ביטול פסול של מכרז אשכול ועל החלטתה התמוהה לערוך הליך תחרותי מומצא וחסר כל יסוד, תוך התעלמות גסה מכללי משחק הוגנים ומקובלים. מדובר בהתנהלות שערורייתית חסרת תקדים, העומדת בניגוד מוחלט לדיני המכרזים, לתום הלב ולשכל הישר. הודעת חברת חשמל פוגעת קשות באינטרס הציבורי להשלמה וודאית של מכירת תחנת הכוח, בתמורה מצוינת שהציעו או.פי.סי ונוי (העולה משמעותית על הערכת השווי של חברת חשמל עצמה ועל ההצעות האחרות במכרז), וזאת בלוחות הזמנים המהירים ביותר ולטובת משק החשמל. המהלכים של חברת חשמל חותרים תחת תשתית כללי המכרזים בישראל ומערערים את האמינות העסקית הבסיסית של הגופים הממשלתיים האמונים על עריכת מכרזים במדינה ולכך השלכות מרחיקות לכת.
"קבוצת OPC- נוי מתנגדת נחרצות לביטול המכרז ולהליך המומצא של חברת החשמל, אשר מעלים יותר מתהיות שמא מדובר במהלך שנועד להכשיר את הצעתה הפסולה של דליה. כך אנו עדים בשבועות האחרונים להתנהלות תמוהה בלשון המעטה, הכוללת התעלמות מהכרזת חברת חשמל עצמה על הזוכה השני (אשר מיועד להיכנס בנעלי הראשון עם כישלון הצעתו), עיכוב סימולטני בדיווחים על הגשת הצעה 'מעודכנת' (יצור שאינו קיים), הארכת מועדים לדליה כשברור שאין ביכולתה לעמוד בהצעתה המקורית, אי חילוט מלוא הערבות שהועמדה על ידי דליה, שימוש בסכום הצעתה 'המעודכנת' כמחיר המינימום בהליך המומצא, אי פסילת דליה מהשתתפות בו ועוד ועוד.
"עמדתנו העקבית והברורה היא כי מאחר וקבוצת דליה לא עמדה בהתחייבותה לממש את הזכייה בהתאם להצעתה המקורית במכרז, יש להכריז על קבוצת OPC- נוי כקבוצה הזוכה. חד וחלק. מעבר להוראות הדין, אלה הם גם כללי המשחק במכרזים בכלל ובמכרזי חברת חשמל בפרט, וכך נכון וצודק לעשות. בכוונתנו למצות את כל הכלים העומדים לרשותנו, לרבות פניה לערכאות משפטיות, כדי לממש את זכותנו במכרז".
מדליה נמסר כי "חברת 'אשכול אנרגיות כוח', הגישה הצעה בסך של 9 מיליארד שקל לרכישת תחנת אשכול. קבוצת דליה מאמינה כי מדובר בנכס אסטרטגי ייחודי בעל פוטנציאל השבחה והיא נכונה להיכנס לכל הליך תחרותי והוגן, שמטרתו להבטיח שהציבור יקבל את השווי ההוגן והכלכלי ויביא להפחתה בתעריף החשמל לציבור הרחב".
כמה חשובה תחנת הכוח אשכול?
תחנת הכוח אשכול, שמופעלת באמצעות גז טבעי, היא בעלת יכולת מותקנת של כ-1,693 מגה-וואט. באתר פועלים שני מחז"מים חדישים (תחנות מחזור משולב) וכן ארבע יחידות ישנות שצפויות להיסגר בתוך כמה שנים. מעבר לכך, ישנה התחייבות רגולטורית להקמת תחנת כוח חדישה ויעילה, אשכול 2, עם הספק של 850 מגה-וואט - בתעריף זמינות מובטח למשך 20 שנה, וכן האתר כולו שכולל קרקע פרטית של כ-440 דונם, שבה ניתן גם להציב, למשל, מתקני אגירה בהיקף משמעותי, בהתאם למדיניות הממשלה ומינהל התכנון למקם מתקני אגירה גדולים ליד מתקני הייצור.
את הפוטנציאל של שטח תחנת הכוח ניתן להבין מהעובדה שתחנת הכוח דליה מייצרת כיום 912 מגה-וואט על 64 דונם - כשביעית משטח אתר אשכול. הן סוגיית אשכול 2 והן היקף הקרקע הפרטית נתנו את אותותיהן על ההצעות במכרז.
כיום ההספק הכולל של תחנות הכוח בישראל עומד על 17,700 מגה-וואט. כלומר, תחנת אשכול לבדה מהווה כ-9.5% מהייצור. אם מוסיפים את ה-850 מגה-וואט של אשכול 2, אזי בתרחיש, לדוגמה, שבו לא מוקמת אף תחנה חדשה או הרחבה עד אז - התחנה כבר תהווה כ-13.7% מייצור החשמל.
נזכיר כי בטרם המכרז, אומדן פנימי של חברת החשמל העריך את שווי תחנת הכוח אשכול ב-6.2-5.8 מיליארד שקל.
תחנת הכוח אשכול היא הרביעית שחברת החשמל מוכרת במסגרת הרפורמה במשק החשמל, אחרי אלון תבור שנמכרה לקבוצת MRC תמורת 1.9 מיליארד שקל, ואחרי רמת חובב שנמכרה לקבוצת שיכון ובינוי ואדלטק תמורת 4.3 מיליארד שקל ב-2020. קבוצת שיכון ובינוי ואדלטק רכשה גם את חגית מזרח תמורת 1.6 מיליארד שקל.
מתוך אותם הסכומים, רשות החשמל העבירה את העודף ממכירת התחנות - לאחר מימון הוצאות חברת החשמל, עלות הנכסים והקרקע. מנתוני הרשות עולה כי מתוך 1.9 מיליארד שקל ממכירת אלון תבור, מיליארד שקל חזרו לצרכנים; מתוך 4.3 מיליארד שקל ממכירת רמת חובב, שבו לצרכנים 1.2 מיליארד שקל ב-2021 ועוד 1.2 מיליארד שקל ב-2022; וממכירת חגית מזרח תמורת 1.6 מיליארד שקל, שבו לצרכנים 1.2 מיליארד שקל.
כעת, ביטול המכרז על תחנת אשכול עלול להוביל למצב שבו תועלת המכירה עבור תעריף החשמל - נושא שחשוב מאוד לממשלה ככלל ולשר האנרגיה והתשתיות ישראל ישראל כ"ץ בפרט - תתעכב.
בעקבות דיווח חברת החשמל לגבי ההליך המכרזי למכירת אתר אשכול, ממשרד האנרגיה והתשתיות, רשות החשמל ומשרד האוצר נמסר כי "הם מגבים את החלטת חברת החשמל ותומכים במאמציה של חברת החשמל להבטיח את קבלת התועלת המרבית לאזרחי ישראל ולמשק האנרגיה ממכירת תחנת הכח אשכול."
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.