ערב הסעודית עשויה לקבל במסגרת הסכם הנורמליזציה עם ישראל ברית הגנה עם ארה"ב במתווה הקיים עם מדינות אסיה, אך אם הקונגרס יסרב לאשר זאת - וושינגטון צפויה לספק לריאד הסכם הגנה במתווה הקיים עם בחריין. כך עולה מדיווח היום (ו') של סוכנות הידיעות רויטרס.
תנאי ההסכם הקיימים עם בחריין, שם נמצא בסיס הצי החמישי, לא דורש אישור קונגרס. על כן, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן יכול לקדם אותו, במידת הצורך, על דעת עצמו. בד בבד, ערב הסעודית, כך לפי הדיווח, עשויה לקבל מעמד של בת ברית שאינה חברת נאט"ו - מעמד שממנו נהנית כיום ישראל.
מן הזווית הישראלית, בירושלים ישמחו לשמוע כי שלושה מקורות באזור שמעורים בפרטים סיפרו לרויטרס כי הפלסטינים אמנם ייהנו מהקלות מצד ישראל, אבל בדומה להסכמי אברהם לא ייהנו ממדינה. "אם הפלסטינים יתנגדו לנורמליזציה, הממלכה תמשיך בדרכה", אמר אחד המקורות לרויטרס. "ערב הסעודית תומכת בשלום עם הפלסטינים, אבל הפעם היא דואגת לערב הסעודית".
במסגרת דרישותיה של ריאד מוושינגטון עבור נורמליזציה עם ישראל נמנות, לצד סוגיית ברית ההגנה, גם תוכנית גרעין אזרחית ורכישת מטוסי F-35. בדיווח ברויטרס מצויין כי מוחמד בן סלמאן מוכן להתפשר בתוכניותיו לפיתוח יכולות גרעיניות אזרחיות. אחד המקורות סיפר כי ערב הסעודית מוכנה לחתום על סעיף 123 של חוק האנרגיה האטומית האמריקאי, שקובע מסגרת ברורה לשיתוף הפעולה הגרעיני עם ארה"ב.
הן תוכנית הגרעין הסעודית והן שאלת מכירת מטוסי F-35 לריאד צפויות להוות גורמים מרכזיים להתנגדות להסכם הנורמליזציה בין ישראל לבין ערב הסעודית ברגעי האמת, בירושלים ובוושינגטון כאחד. זו כנראה הסיבה שבגינה בחר לפני כשבוע וחצי נסיך הכתר הסעודי להתראיין ברשת "פוקס" האמריקאית, ואף להכריז כי "בכל יום שעובר" ההסכם עם ישראל הולך ומתקרב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.