המיליארדר ביל אקמן ידוע בתור איש עסקים שתומך בישראל. הוא גדל במשפחה יהודית בניו יורק, ואת לימודי התואר השני שלו במנהל עסקים השלים בהרווארד. מאז המתקפה הרצחנית של חמאס ביישובי הדרום, הוא לא מהסס לתקוף את ארגון הטרור חמאס, ומביע סולידריות ותמיכה במדינת ישראל. ביום שבת הוא פרסם מכתב לנשיאת האוניברסיטה הרווארד, קלודין גיי, במטרה שתפעל נגד האנטישמיות בקמפוס. להלן עיקריו, כלשונו.
● נתון נדיר, חדשות טובות לשוק: מדדי הפחד בישראל ובניו יורק מתרסקים
● וול סטריט פתחה את נובמבר בעליות. מה מלמדת ההיסטוריה על ההמשך?
"כבוד הנשיאה מגיי, אני כותב לך בצער רב. מעולם לא חשבתי שאצטרך לכתוב מכתב לנשיאת האוניברסיטה שבה למדתי, בעקבות היעדר הפעולות להבטחת שלומם של הסטודנטים. מאז הזוועות ב־7 באוקטובר, אני נמצא בדיאלוג עם חברי הדירקטוריון, בוגרים, סטודנטים ומרצים המשתפים את החששות שלהם ממספר הולך וגדל של תקריות אנטישמיות בקמפוס. ארבעה שבועות לאחר התקפות הטרור הברבריות של ה־7 באוקטובר, איבדתי אמון שאת והאוניברסיטה תעשו מה שנחוץ.
ביל אקמן
אישי: יליד 1966, נשוי בשנית ואב לארבעה
מקצועי: בעל תואר MBA מהרווארד. מייסד ומנכ"ל קרן הגידור SCM. מחזיק בשווי נקי של 3.6 מיליארד דולר
ביום רביעי האחרון נפגשתי בקמפוס עם סטודנטים ומרצים יהודים. במהלך אותו היום, הבנתי שהמצב בהארוורד חמור יותר ממה שחשבתי. סטודנטים יהודים מתמודדים עם בריונות, אלימות פיזית, יורקים עליהם ובכמה סרטונים שהופצו תוקפים אותם. לוחות המודעות מלאים בהצהרות אנטישמיות. מפגינים צעקו בקמפוס "אינתיפאדה! אינתיפאדה! אינתיפאדה! מהנהר לים, פלסטין תהיה חופשית!".
כשהסברת בהרצאה שלך ב־12 באוקטובר שהארוורד 'מחויבת לחופש הביטוי', העברת מסר ברור שהצהרות אנטישמיות של המפגינים מותרות. למרבה הצער, הארוורד לא מחויבות באמת לחופש הביטוי, בייחוד לא בשנים האחרונות.
בדירוג חופש הביטוי של הקרן לזכויות וביטוי אינדיבידואלי (FIRE), הארוורד נמצאת בתחתית. ב־23 בספטמבר, שבועיים בלבד לפני 7 באוקטובר, הודיעה FIRE שהארוורד ירדה ב־2023 לציון הנמוך ביותר אי־פעם, וסיימה במקום האחרון בין 254 אוניברסיטאות, עם ציון של 0.00 - האוניברסיטה היחידה שחופש הביטוי בה מוגדר כ"נוראי".
סטודנטים יהודים רבים חוששים בימים אלה לבטא את הפחדים שלהם. אחרים אפילו הרגישו צורך להסיר מזוזות, להוריד כיפות וסמלי מגן דוד. אני עצוב שהארוורד הפך למקום בו סטודנטים יהודים חוששים מאלימות. רבים שואלים 'למה קלודין וההנהלה לא עושים עם זה כלום?'.
"הצגה מצומצמת"
שמעתי מרבים בהארוורד שהאגף לשוויון, גיוון, הכלה ושייכות (OEDIB) באוניברסיטה תורם לבעיה. הופתעתי ללמוד מסטודנטים וממרצים שה־OEDIB לא תומך בסטודנטים יהודים, אסיאתיים או לבנים שאינם מהקהילה הלהטב"קית. מעולם לא נחשפתי להגדרה של OEDIB למהו שוויון עד לכתיבת שורות אלה. לפי OEDIB, ההגדרה איננה כוללת יהודים.
למרות פרץ האנטישמית וההפגנות בקמפוס, היוזמה הראשונה שנקטו בהארוורד כדי להגן על סטודנטים יהודים הייתה הקמת כוח משימה מיוחד לתמיכה בסטודנטים החווים הטרדה, "לכאורה בעקבות טענות לפיהן ישראל אחראית למצב בינה לחמאס". המסר העולה מכך הוא שהאוניברסיטה לא רק מתעלמת מהתקריות האנטישמיות והאיומים על ביטחונם של סטודנטים יהודים בקמפוס, אלא ממש לוקחת צד בסכסוך.
הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת הרווארד / צילום: Reuters, BRIAN SNYDER
חוסר הגינוי של המעשים הברבריים ב־7 באוקטובר פתח את הדלת לגל של התקפות אנטי־ישראליות בקמפוס. ההצהרות שלך, בניסיון לתקן את הכשלים של תגובתך הראשונית, לא זכו ליחס רציני. רבים ראו בהן לא כנות.
הסטודנטים שנפגשו איתי לא היו מודעים אליהן, או לחילופין הטילו ספק במחויבות שלך לטפל באנטישמיות. הם ציינו שנאמת רק בפני סטודנטים יהודים, ודברייך פורסמו רק בפורוורד, מגזין הפונה בעיקר לציבור היהודי. באוניברסיטה תיארו את התנהלותך כ"הצגה מצומצמת".
7 פתרונות לבעיה
מעשים 'מדברים' חזק יותר ממלים. חברי הארוורד שמעו רק מילים. לפיכך, הייתי ממליץ על הצעדים הבאים שיצמצמו את האנטישמיות בקמפוס:
ראשית, השעיית כל הסטודנטים שהיו מעורבים, פיזית ומילולית, בהפגנה שנערכה בקמפוס ב־18 באוקטובר. אני מבין שהאוניברסיטה מחכה לתוצאות חקירת המשטרה לפני שהיא מקבלת החלטה, אבל אין בכך היגיון. מסרטונים שפורסמו עולה כי התנהגות המפגינים שהיו מעורבים אינה הולמת. נקיטת פעולה כעת תרתיע את כל הסטודנטים והמרצים שהתנהלו כך.
שנית, המפגינים שצעקו 'אינתיפאדה' והצהרות קיצוניות אחרות צריכים להיענש. סרטונים רבים פורסמו וניתן לזהות את כל המעורבים בהפגנות. שלישית, ההנהלה צריכה לבדוק אילו סטודנטים התבטאו באופן אנטישמי באמצעות המערכות הפנימיות של האוניברסיטה. גם הם צריכים להיענש משמעתית. רביעית, על האוניברסיטה לפנות לסטודנטים כדי לקבל מידע על פעולות אנטישמיות נוספות, שאותן יש לחקור בזהירות. גם בהקשר זה, יש לנקוט ביד קשה נגדם.
נקיטת פעולות משמעתיות נגד אנטישמיות עשויה להרתיע סטודנטים ולפגוע בקורות החיים שלהם. אין אף משרד עורכי דין או חברה רצינית שיעסיקו או יקבלו תלמיד עם עבר אנטישמי או גזעני. אציין כי מכתב שנשלח לאחרונה לדיקני בתי הספר למשפטים ברחבי ארה"ב, עליו חתמו רבים ממשרדי עריכת הדין המובילים, סייע בצמצום מעשים אנטישמיים בקמפוסים.
חמישית, האוניברסיטה צריכה להקים כוח מיוחד שיבחן את ההלימה בין התנהלות OEDIB והאם החרגת קהילות מיעוט מסוימות בקמפוס, כולל סטודנטים אסיאתיים והיהודים, היא ראויה, ולא תורמת לאפליה.
שישית, דרישות הקבלה להארוורד צריכות להיבחן מחדש. כך יהיה ניתן לסנן טוב יותר את המועמדים.
שביעית, כנשיאת הארוורד, את צריכה להבהיר שהאוניברסיטה תומכת בחופש הביטוי, אבל ישנם מקרים שאינם הולמים את ערכיה. הארוורד צריך לבחון מחדש את מגבלות חופש הביטוי בקמפוס ואת העובדה שהאוניברסיטה מדורגת אחרונה בדירוג השנתי של FIRE.
"הזדמנות ההיסטורית"
כמנהיגה, רבים עוקבים אחרי מה שאת אומרת ועושה. לכן, הצעדים שתנקטי כדי להתמודד עם האנטישמיות יהדהדו ברחבי העולם, וישמשו דוגמה למוסדות אחרים.
ההיסטוריה לימדה אותנו שכשהניצוצות והלהבות הראשונות של אנטישמיות נדלקים, אנו חייבים לכבות את האש מהר לפני שמתחילה שריפה. לכן, חשוב שתטפלי בנושאים האלה בהקדם".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.