חברת שירותי הרפואה מרחוק שחל (SHL Telemedicine) החלה להיסחר בבורסת הנאסד"ק לפני תשעה חודשים. מאז היא לא ייצרה עניין רב בקרב המשקיעים האמריקאים, כשבד־בבד צנחה מניית החברה ב־45% ממועד הרישום למסחר. על רקע הירידה במניה ותוצאות עסקיות לא מרשימות, פנו לאחרונה שני בעלי מניות ותיקים בשחל בבקשה למנות דירקטורים מטעמם בחברה, שיעמדו לבחירה באסיפת בעלי המניות הבאה. מדובר בבית ההשקעות ווליו בייס שמחזיק ב־8.6% ממניות שחל, ובחברת דנבאר פיננסים שמחזיקה 4.4% ושבעליה מחזיקים בנפרד עוד 9.5% ממניות שחל. שחל מצדה פרסמה זימון לאסיפת בעלי מניות שתיערך ב־8 בפברואר, ובה יעלו להצבעה גם המועמדים לדירקטוריון מטעם שני הגופים, כששחל ממליצה להצביע גם בעדם.
בדיווח שהעבירה ל־SEC, רשות ניירות הערך של ארה"ב, ציינה ווליו בייס כי שלחה לאחרונה מכתב לדירקטוריון שחל ובו הצעה למנות כדירקטור את עידו נויברגר, מנכ"ל ומייסד משותף בבית ההשקעות (לצד ויקטור שמריך). "עם למעלה משלושה עשורים של ניסיון בתפקידי ניהול בכירים, לנויברגר יש מומחיות ניהולית נרחבת בפיננסים ובשוקי ההון", נכתב במכתב המפרט את ניסיונו בתחומים כמו תכנון ויישום אסטרטגיות צמיחה, מיזוגים ורכישות, שינויים מבניים ועוד.
נויברגר עצמו אמר לגלובס כי "אנחנו מאמינים בשחל ובפוטנציאל הצמיחה שלה בישראל, בגרמניה ובארה"ב. שחל הגיעה להישגים משמעותיים מאוד בשלוש היבשות בהן היא פעילה, וכעת להערכתנו זה הזמן לתרגם את ההצלחות גם לדוחות הכספיים של החברה. אני, באופן אישי, אשמח להצטרף בקרוב לדירקטוריון החברה ולעזור להנהלתה להשיא את ערכה. אשתדל לתרום מניסיוני ומהיכרותי גם עם העולמות הפיננסיים בישראל ומחוץ לה, על מנת לשפר את הממשק של החברה עם שוקי ההון".
במקביל לבקשת ווליו בייס להעמיד את נויברגר לבחירה לדירקטוריון, גם דנבאר מבקשת כאמור למנות דירקטור בשחל. לפי הדיווח של דנבאר, היא שלחה מוקדם יותר החודש מכתב לדירקטוריון שחל בבקשה להעמיד להצבעה לדירקטוריון את ניר רוטנברג, פעיל ותיק בשוק ההון המכהן כדירקטור בדנבאר. "אם ייבחר, רוטנברג מתכנן ליצור קשר עם חברי הדירקטוריון וההנהלה בנוגע להזדמנויות הנוגעות להגברת הערך לבעלי המניות", נכתב בדיווח.
בראשות הדירקטוריון של שחל מכהנים שני יו"רים משותפים, יריב אלרואי, בן למשפחת המייסדים, שמוביל כיום את החברה לצד אהוד ברק - לשעבר ראש הממשלה ושר הביטחון. ברק (המשמש בתפקיד יו"ר גם בחברת הקנאביס הרפואי אינטרקיור) מונה לתפקידו בשחל לפני שנה וחצי, ואמר אז כי "בכוונתי להצטרף למימוש הצמיחה הגלובלית של שחל, בעיקר בארה"ב ובגרמניה, ולקחת חלק בפעילויות של צוות הניהול הבכיר של שחל כמובילה עולמית בתחום הטלרפואה".
אלא שבינתיים הצמיחה הגלובלית, ובארה"ב בפרט, מבוששת להגיע. במחצית הראשונה של 2023 רשמה שחל הכנסות של 29 מיליון דולר, כמעט ללא שינוי בהשוואה לתקופה המקבילה ב־2022. חלק ניכר מהכנסותיה מגיע מישראל (21.6 מיליון דולר במחצית); ההכנסות בגרמניה היו 6.8 מיליון דולר; ובשאר העולם, כולל ארה"ב, הסתכמו ב־0.6 מיליון דולר בלבד.
בשורה התחתונה עברה שחל, בניהול ארז נחתומי, מרווח נקי צנוע במחצית הראשונה ב־2022 להפסד נקי של 2.1 מיליון דולר, והציגה EBITDA מתואם (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) של 0.4 מיליון דולר, ירידה מ־3.1 מיליון דולר בתקופה המקבילה. עם פרסום הדוחות, שחל הדגישה את ההכנסות היציבות שלה, את ההשקעה בצמיחה עתידית, וציינה שהתקדמה בגרמניה עם השקת שירותים חדשים.
שווי של 135 מיליון דולר
שחל הוקמה בשנת 1986 על ידי משפחת אלרואי ויש לה כיום משרדים בתל אביב, מינכן וניו יורק. היא פועלת בתחום הרפואה מרחוק ומספקת ללקוחות מענה בזמן אמת באמצעות שילוב בין שירות אנושי של צוות מוקד רפואי, עם טכנולוגיות ניטור רפואי. היא מתמחה באבחון ומעקב אחר מדדים רפואיים, מזהה חריגות בהם ומגיבה בהתאם. במשך קרוב לשני עשורים נסחרת מניית שחל בבורסה השוויצרית, ובמרץ האחרון נרשמה כאמור למסחר גם בנאסד"ק, שם היא נסחרת לפי שווי של 135 מיליון דולר. החברה הצטרפה לנאסד"ק במטרה להרחיב את הגישה שלה למשקיעים בארה"ב ולייצר ערך לבעלי המניות, אך בינתיים זה לא קורה.
נציין כי בשנת 2015 הייתה שחל אמורה להימכר לתאגיד סיני תמורת קרוב לחצי מיליארד שקל, אך העסקה בוטלה לאחר שהתאגיד הרוכש התקשה לקבל את אישור הממשל הסיני להשלמתה. כעבור כמה חודשים, מספר משקיעים בחברה (אייל עופר, יזם ההייטק שלמה בן חיים ואיש הנדל"ן אלי אלרואי) מכרו במצטבר כ־30% ממניותיה לאשת העסקים הסינית קאי מנגקה, שמחזיקה נכון להיום 36.4% מהמניות.
עסקת המכירה שבוטלה ב־2015 הייתה אמורה להתבצע במחיר של 10.5 פרנק שוויצרי למניית שחל, ואילו העסקה למכירת מניות המשקיעים לאחר מכן נקבה במחיר נמוך יותר של 8.7 פרנק שוויצרי. כיום, מניית שחל נסחרת במחיר של 6.75 פרנק שוויצרי, לאחר שלפני שנתיים (נובמבר 2021) נסקה למחיר שהתקרב ל־20 פר"ש - כך שמדובר בירידה של 65% מהשיא.
ווליו בייס נכנסה להשקעה בשחל בשנת 2020. היא ומייסדיה השקיעו במצטבר 16.2 מיליון דולר ברכישת המניות שבידיה, במספר עסקאות שבחלקן מחיר המניה היה גבוה מהנוכחי. נכון להיום שווי המניות שבידי ווליו בייס הוא כ־11 מיליון דולר, הפסד "על הנייר" של כ־30% על ההשקעה בשחל. דנבאר פיננסים היא חברת השקעות ותיקה שנסחרה בעבר בבורסה בתל אביב. לאחרונה פורסם כי היא אחת המשקיעות בסטראט־אפ האינשורטק וסטו, חד קרן ישראלי שהתגלתה בו הונאה. מלבד קאי מגנקה, ווליו בייס ודנבאר, בעלי מניות בולטים נוספים בשחל הם בית ההשקעות מור, קרן ספרה והיו"ר המשותף אלרואי.
מגבלות הרפואה מרחוק
בשנים 2020-2021, עם פרוץ הקורונה, הגיעה גם שעתה היפה של הרפואה מרחוק (טלרפואה), כשניטור מטופלים בביתם הפך לצו השעה. הרפואה מרחוק נראתה לרגע גם ככלי האולטימטיבי להפחתת עלויות בסקטור הבריאות האמריקאי, שתקציבו התנפח מסיבות שונות. על הרקע הזה, צמיחתה של שחל בארה"ב נראתה מתבקשת. חברה ותיקה בעלת ניסיון של שנים בניטור חולים מרחוק וטיפול בהם בביתם, לכאורה עשרה צעדים לפני החברות האמריקאיות.
אלא שבהדרגה התגלו המגבלות של תחום הרפואה מרחוק, בעיקר במערכת הבריאות האמריקאית המבוזרת. חברות הטלרפואה לא היו מספיק מחוברות למערכת הבריאות הכללית, והן לא יכלו להציע שירות מלא. בנוסף, חלק מהחברות הציעו פתרונות טכנולוגיים מרשימים לחיבור בין רופאים למטופלים, אך גילו שהללו אינם נותנים ערך מוסף רב על פני שיחת וידאו טלפונית או בזום.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.