מאבק הקמת תחנות הכוח קסם בסמוך לראש העין, שהממשלה אישרה במאי, ותחנת הכוח ריינדיר בסמוך למפגש הכבישים 55 ו־444 שבשרון־שומרון, שלגביה תדון הוות"ל (הוועדה לתשתיות לאומיות) מחר (ב'), כבר ייצר סיפורים יצריים מכל הסוגים: עסקיים, ממשלתיים ומוניציפליים. עם זאת, האחרון שבהם נראה כשיא: ראש עיריית ראש העין היוצא, שלום בן־משה, טוען מזה כחודש כי חתימותיו במכתבים של ראשי רשויות לשרים בנוגע לגורל הקמת תחנת הכוח ריינדיר זויפו.
● קו סולר וזיהום אוויר: המחלוקות לקראת דיון הוות"ל בנושא ריינדיר ו-OPC חדרה
במצב שבו ראש עיר טוען לזיוף חתימותיו במכתבים בנושאים כה חשובים, היה זה הגיוני כי בן־משה ימהר להגיש תלונה למשטרה. אולם בן־משה לא סיפר כי צעד שכזה קרה, בזמן שהוא מעורר את זעמם של ראשי הרשויות המקבילים לו ממטה המאבק נגד הקמת תחנות הכוח קסם וריינדיר. לטענתם, לא היה ולו מכתב אחד שלא הועבר לאישור בקבוצת וואטסאפ של ראשי הרשויות שבו נוכח ראש עיריית ראש העין, במסגרת נוהל קבוע שאליו היה מודע בן־משה.
תחילת הפרשה ב־2 בינואר, עת 17 ראשי הרשויות באזור - בהם ראשת מועצה אזורית דרום השרון, אושרת גני־גונן, שבשטחה מיועדים לקום תחנות הכוח קסם וריינדיר; וראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן - שלחו מכתב ברכה לשר האנרגיה הנכנס אלי כהן. "לאורך שנים עמדת לצידנו במאבקנו נגד הקמת תחנת הכוח ריינדיר", כתבו ראשי המועצות. "כעת, כאשר אתה בתפקיד המרכזי ביותר לעניין זה, אנו מבקשים ומצפים ממך לקיים את מחויבותך, לנו ולציבור התושבים, ולעמוד איתן נגד בעלי ההון המעוניינים להקים את תחנת הכוח, על אף התנגדות הממשלה. אנו קוראים לך לדבוק במדיניות הממשלה להעדיף הרחבת תחנות כוח קיימות, על פני הקמת תחנות חדשות".
הדמויות המפתיעות שחתימותיהן מופיעות על אותו מכתב הן ראש מועצת כפר קאסם, עאדל בדיר, ובמיוחד בן־משה שלא התמודד בבחירות המוניציפליות לאחרונה.
בפוסט בפייסבוק שפרסמה עיריית ראש העין ב־15 בפברואר, נטען בתגובה להאשמות של תושבת מקומית כי "כותבת הפוסט כלל לא בדקה מול גורמי המקצוע בעירייה את אמיתות המכתב עליו היא מתבססת. נדגיש כי המכתב כלל חתימות של ראשי ערים, ביניהם חתימות מזויפות של ראש עיריית ראש העין וראש עיריית כפר קאסם".
בפוסט צוין כי בחודש יולי צפוי להתקיים דיון בעתירה לבג"ץ שהגישה עיריית ראש העין נגד הקמת תחנת הכוח קסם, והוסיפו: "נזכיר כי בתחילת המאבק הצטרפה עיריית ראש העין למאבק משותף נגד שתי התחנות. ואולם משהובהר כי נדרשת רק תחנת כוח אחת באזורנו, עמדת העירייה, כפי שגם הוצגה בעתירה, היא שתוכנית תחנת כוח ריינדיר (כפר סבא) היא החלופה הנכונה לתוכנית תחנת כוח קסם".
אולם למרבה ההפתעה, במכתב שנשלח ביום שני שעבר לשר האנרגיה אלי כהן ולשר הפנים משה ארבל, וכותרתו: "דחיית התוכנית להקמת תחנת הכוח ריינדיר (תת"ל 91)", מופיעה, שוב, חתימתו של ראש עיריית ראש העין.
"מיקומה המיועד של תחנת הכוח ובה ריכוזים גדולים של חומרים דליקים ורעילים הנדרשים להפעלתה, נמצא בסמיכות לעיר הפלסטינית קלקיליה", נכתב באותו מכתב. "מיקום זה חושף את האזור על רבבות תושביו לסכנה ביטחונית משמעותית. בהתייחס לאיום זה טען ראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר, האלוף (מיל') גיורא איילנד, כי המיקום המתוכנן מהווה נקודת תורפה ביטחונית חמורה שיש להסירה עוד בטרם תהפוך לעובדה מוגמרת".
מכתב לראש הממשלה
בצל רצף האירועים התמוה, לידי גלובס הגיע מסמך ששלח ביום חמישי בן־משה לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האנרגיה אלי כהן, שכותרתו: "הפצת מסמך כוזב בעניין תוכנית תחנת כוח ריינדיר (תת"ל 91)". במכתב נטען: "הופתענו לגלות כי מכתבים שהופנו אל ראש הממשלה ואל שר האנרגיה נשאו את חתימתי. מדובר על מכתבים מתאריכים 2.1.24, 11.3.24, הקוראים למנוע את קידום תוכנית תת"ל 91 (תחנת הכוח ריינדיר המתוכננת בסמוך לכפר סבא). דבר קיומם של המכתבים המזויפים נודע לנו רק לאחרונה, והדבר ראוי לבדיקה משטרתית בגין הפצת מסמך כוזב שנושא חתימה מזויפת תוך שימוש בחתימה שנערכה על מסמך אחר".
ראש עיריית ראש העין מוסיף במכתב כי "לגופו של עניין, האמור במכתבים נוגד את ראשי הרשויות כפר קסאם, כפר ברא, אריאל ואורנית, וברור נוגד את עמדת עיריית ראש העין, לפיה ככל שיש צורך בתחנת כוח באזור, יש לקדם את תוכנית תחנת הכוח ריינדיר ולתעדף אותה על פני תחנת קסם, כפי שגם הובהר בעתירה שהגישה עיריית ראש העין בגין אישור תחנת כוח בצומת קסם. יובהר כי לא חתמתי על המכתבים הנ"ל, והם כלל לא הובאו לידיעתי או לאישורי טרם שליחתם".
במכתב גם מציין ראש עיריית ראש העין היוצא כי בפגישה שהתקיימה בלשכת שר האנרגיה ב־3 במרץ אשתקד (אז כיהן כשר האנרגיה ישראל כ"ץ), הוא הביע את עמדתו כי "ככל שנדרשת הקמת תחנת כוח באזורנו, יש לקדם את תחנת כוח ריינדיר ולא את תחנת כוח קסם, וזאת לאור הכשלים החמורים שליווה את תהליך אישור תחנת כוח קסם, ולאור קרבתה לבתי מגורים ולמרכזי תעסוקה חשובים מאוד לראש העין ולכפר קאסם".
על אף כל רצף הטענות, כאמור, בן־משה לא הודיע כי הגיש תלונה למשטרה. לא מן הנמנע כי התשובה מדוע טמונה בסוף שנת 2019. אז, ועדת המשנה של הוות"ל אישרה את תוכנית ריינדיר, ו־17 ראשי המועצות החליטו להתכנס יחדיו למאבק משותף נגד ריינדיר וקסם כאחד. כעת, ככל הנראה בצל הטענות של בן־משה לראש הממשלה בטרם הדיון בות"ל מחר, הגיבו מקביליו במטה המאבק בצורה חריפה מאוד.
"17 ראשי הרשויות מובילים מזה כמה שנים את המאבק נגד הקמת תחנות הכוח המאיימות על למעלה מחצי מיליון תושבי האזור", נמסר לגלובס מהנהלת מטה המאבק. "במסגרת ניהול המאבק, כלל ראשי הרשויות חברים בקבוצת וואטסאפ לעדכונים שוטפים, ביניהם גם ראש עיריית ראש העין היוצא, שלום בן־משה. עוד בתחילתו של המאבק הוחלט כי כלל המכתבים הרשמיים יישלחו בחתימת כל ראשי הרשויות. על־מנת להקל את פרוצדורת אישורי המכתבים, ראשי הרשויות קבעו נוהל מסודר לניסוח המכתבים ואישור הפצתם על גבי נייר הנושא את חתימותיהם. כך היה במכתב המדובר, בדיוק כפי שנעשה בעשרות המכתבים שהופצו מאז שנת 2019".
מטעם עיריית ראש העין נמסר בתגובה: "דבר קיומם של המכתבים נודע לראש העיר ראש העין ולראש עיריית כפר קאסם רק לאחר שליחתם וללא תיאום ואישור מראש כנדרש. הדבר אכן ראוי לבדיקה משטרתית. יודגש כי האמור במכתבים נוגד את עמדת עיריית ראש העין ורשויות נוספות כפי שהוצג בעתירה שהוגשה.
"ראש העיר שלום בן־משה הדגיש בישיבה שנערכה אצל שר האנרגיה כי המכתבים שנשלחו לא תואמו כנדרש. בנוסף, ראש העיר אמר במפורש כי ככל שנדרשת הקמת תחנת כוח באזורנו, יש לקדם את תחנת כוח ריינדיר ולא קסם, וזאת לאור הכשלים הרבים שליוו את תהליך אישור קסם ולאור קרבתה לבתי מגורים ועסקים בראש העין וכפר קאסם וכן בשל מיקומה באזור הידרולוגי רגיש ביותר בעל פוטנציאל זיהום מאגר מי התהום של מדינת ישראל. בכל מקרה, התנגדותנו לתוכנית להקמת תחנת כוח קסם תימשך".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.