1 אוקראינה ראתה מטרייה
אוקראינה לקתה השבוע בקנאת־ישראל. קשה להאשים אותה. היא צפתה במטס עצום ממדים, שהשתלט על שמי המזרח התיכון כדי להדוף בהצלחה את המתקפה הבליסטית הגדולה ביותר של כל הזמנים. היא ראתה כיצד רצון טוב, נחישות וביצוע מזהיר פורשים מטרייה כמעט לא־חדירה.
ובאותו השבוע היא ראתה טילי שיוט רוסיים וכטב"מים איראניים עושים שמות בכמה מעריה הגדולות, בייחוד חארקיב וצ'רניהיב. בזו האחרונה נספרו ביום רביעי בבוקר לפחות 17 גוויות, ואל נכון יימצאו יותר מתחת להריסות.
הריסות בעיר צ'רניהיב באוקראינה, כתוצאה ממתקפת טילים רוסית / צילום: Reuters, Valentyn Ogirenko
היו השבוע דיווחים שהמחסור בתחמושת אצל האוקראינים "הגיע אל שלב קריטי". הנשיא זלנסקי מדבר בגלוי על כשלונות צבאו, ומפציר במערב, בתערובת של זעם ושל ייאוש, למהר ולמלא את מחסורה של אוקראינה בפגזים ובטילי נ"מ, בייחוד 'פטריוט'.
בית הנבחרים בוושינגטון התקרב השבוע להוציא אל הפועל חקיקה רחבה, שנתקעה במבוך הפוליטי של הקונגרס זה חצי שנה. זלנסקי ינשום כמובן לרווחה, אבל הוא מתקשה להבין מדוע בעלות־ברית לא פורמליות אינן יכולות לעשות למען אוקראינה מה שהן עשו לטובת ישראל.
2 בריטים בלי סיגריות
בית הנבחרים הבריטי התחיל השבוע תהליך חקיקה היסטורי, המיועד להוציא עישון אל מחוץ לחוק, בהדרגה. החוק, שיזם ראש הממשלה רישי סונאק, אוסר על מכירת מוצרי טבק מכאן ואילך על כל מי שנולדו לאחר 1 בינואר 2009.
רישי סונאק, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Jessica Taylor
על פי החוק, שעבר בקריאה ראשונה ברוב עצום, גיל העישון החוקי יועלה בשנה אחת מדי שנה בשנה, כך שבסופו של דבר כל האוכלוסייה תמצא את עצמה מתחתיו. סונאק אמר לפרלמנט, כי החוק הזה יוצר את "הדור הראשון בבריטניה החופשי מעישון". סקר דעת קהל מן הסתיו שעבר הראה, כי 71% מן הבריטים תומכים.
אבל דווקא בתוך מפלגת השלטון השמרנית שוררת התנגדות מצד אישים בולטים. ראש הממשלה לשעבר בוריס ג'ונסון תיאר את החוק החדש "טירוף". יורשתו קצרת־הימים של ג'ונסון, ליז טראס, גינתה אותו כניסיון של "הממסד הטכנוקרטי" לחוקק כללי התנהגות.
כאשר ייכנס לתוקפו, החוק הבריטי יהיה המחמיר ביותר בעולם נגד עישון. נסיון לחוקק דוגמתו נעשה בניו זילנד, ולא האריך ימים.
3 האקלים יעלה 19%
מחקר חדש הראה השבוע, כי השינוי באקלים יפחית ב־25 השנה הבאות ב־19% את הכנסת כדור הארץ. האזורים העניים, שאחריותם להתחממות האקלים היא הקטנה ביותר, יסבלו את הנזקים הכבדים ביותר. הירידה בהכנסתם תהיה גדולה כמעט בשני שלישים מהכנסת העשירים. גם העשירים ייפגעו, אבל רק בחצי השיעור הממוצע.
אזורים הקרובים אל החוג הארקטי, הנוטים להיות עשירים יותר, ייהנו אפילו מגידול בהכנסה: רוסיה, קנדה וסקנדינביה.
המחקר נערך במכון לחקר השפעת האקלים בפוטסדאם, גרמניה, והוא מתפרסם השבוע בכתב העת המדעי Nature.
4 להגן על גלי המוח
מושל מדינת קולורדו, במערב ארה"ב, חתם השבוע על חוק ראשון מסוגו: הוא מיועד להגן על פרטיות גלי המוח של בני אדם. החוק מקדים את המאוחר הבלתי נמנע: התפתחות בשדה הניירוטכנולוגיה שתאפשר לקרוא מחשבות.
אחד מיוזמי החוק אומר, כי ניירוטכנולוגיה "אינה מוגבלת עוד לרפואה או למחקר", שימושיה המסחריים אינם נתונים לפיקוח, ואין בהם הגנה על דאטה.
הרשות המפקחת על תרופות ועל מזון בארה"ב אישרה בשנה שעברה ניסוי מוגבל בשתלי־מוח, העומד להתרחב. לפחות ארץ אחת, צ'ילה, הוסיפה ב־2021 תיקון לחוקתה, המגן על "פעילות מוח".
אישה מצוידת בממשק מח־מחשב / צילום: Reuters, Rainer Weisflog
5 גלקסיה שנפלה
במרחק מבוטל של 2,000 שנות אור מכדור הארץ אסטרונומים הודיעו השבוע כי גילו 'חור שחור כוכבי', שנוצר מחורבנו של כוכב יחיד, שמסתו גדולה פי 33 מן השמש שלנו. רק פעם אחת אסטרונומים גילו חור שחור קרוב ממנו.
2,000 שנות אור הן "החצר האחורית הקוסמית שלנו", בלשונה של אסטרונומית בריטית. האם עלינו לחשוש מפני האפשרות שמערכת השמש, ואנחנו בתוכה, נישאב אל תוך החור החדש? אל דאגה, אחורית או לא אחורית, אנחנו רחוקים מספיק. חוץ מזה, החור השחור אינו פעיל ברגע הקוסמי הנוכחי.
אנחנו יודעים משהו על אילן היוחסין שלו: הוא הגיע מגלקסיה אחרת, לא שביל החלב שלנו. אנחנו רגילים לחפש כוכב נופל, אבל אולי מוטב לחפש גלקסיה.