משרדי הבריאות והאוצר הודיעו הבוקר על קבלת החלטה תקדימית: הרישיון להקמת בית החולים השני בעיר באר שבע, יינתן לשתי קופות החולים הקטנות יותר, לאומית ומאוחדת, כאשר בית החולים שיבא הוא שיפעיל עבורן את בית החולים בפועל.
● האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?
● הפתרון החדש של המל"ג למחסור ברופאים
מדובר בהחלטה תקדימית בכמה מובנים. מבחינת סקטור קופות החולים, זהו בית החולים הציבורי הראשון שבו מחזיקות קופות החולים הקטנות (בעוד לכללית ישנם בתי חולים רבים כולל סורוקה בבאר שבע בו יתחרה בית החולים החדש, ומכבי מחזיקה ברשת אסותא).
מבחינת בית החולים שיבא זהו צעד משמעותי בתהליך ההתפרשות שלו מחוץ לקמפוס המרכזי ברמת גן. כמו כן, אחת הסוגיות שעוררו מחלוקת לגבי השתתפותו של שיבא בפרויקט הוא חוסר הרצון של האוצר להקים עוד בית חולים ממשלתי, שממומן מתקציב המדינה ועובדיו הם חלק ממצבת עובדי המדינה. בשל הסוגיה הזו, הוחלט כי לאומית ומאוחדת הן שיתקשרו עם המדינה בהסכם להקמת בית החולים, ואז עם שיבא בהסכם להפעלתו, כך שבית החולים לא יחשב לממשלתי.
התקציב השנתי להפעלת בית החולים מוערך ב-3-1.5 מיליארד שקל
משרדי האוצר והבריאות צפויים לפעול לעגן את החלטתם גם בהחלטת ממשלה, כבר בשבועות הקרובים. תאריך ההשקה המיועד הוא 2028, אם כי גורמים בתחום מעריכים כי 2032-2030 הוא יעד יותר ריאלי. תקציב ההקמה מוערך על ידי גורמים שונים במיליארד שקל ועד אפילו 3 מיליארד להקמה בלבד. התקציב השנתי להפעלה של בית החולים מוערך ב-3-1.5 מיליארד שקל.
ההחלטה להקים בית חולים שני בבאר שבע התקבלה כבר ב-2014, וכבר שם נקבע - בית החולים פרס, ומיקום: כ־1,000 דונם בסמוך למחלף שרה ממזרח לעיר, שמחבר את כביש 25 וכביש 40. יהיו בו 1,900 מיטות, כלומר גדול מכל בית חולים קיים בארץ כרגע (באיכילוב ובשיבא יש למשל כ-1,500 מיטות), אבל ההגעה למספר זה תתבצע בשלבים. תאריך היעד המקורי להשקתו היה 2025.
התחרות על הקמת בית החולים הייתה רבה והתחרות עליה גם בית החולים איכילוב וקופות החולים הגדולות. בסופו של דבר נבחרה השותפות בין שיבא לבין קופות החולים הקטנות. כאמור, זהו בית החולים הציבורי הראשון שמקימות הקופות הללו, אך ללאומית יש בעלות ברשת רפואת החירום "טרם" ובבית חולים גריאטרי המוקם בימים אלה ברמת גן, ומאוחדת שותפה ברשת בתי החולים הפרטיים "מדיקה".
היום קופת חולים כללית היא הקופה החזקה בדרום בפער משמעותי, עם כ-70% נתח שוק, ומחזיקה גם בבית החולים סורוקה, המשרת את רוב הנגב. רשת אסותא מקבוצת מכבי מפעילה בעיר את בית החולים הפרטי אסותא באר שבע, ומתכננת להרחיב אותו בצורה משמעותית.
מנכ"ל קופת חולים לאומית, חיים פרננדס, מסביר היום כי: "הקמת בית חולים חדש ישפר את התחרותיות בתחום הבריאות באזור באר שבע בשני מובנים. כמובן, תהיה תחרות בין שני בתי החולים, אבל בנוסף, הבעלות שלנו על בית חולים תאפשר לנו לשפר גם את השירות לקהילה. רופאים מבית החולים יוכלו לתמוך בנו בשירותים מסוימים בקהילה, וגם נוכל לשמור על רצף טיפולי".
לדברי פרננדס, לאומית מחזיקה בכ-10% מנתח המבוטחים באזור אותו ישרת בית החולים, ומאוחדת ב-5%. בית החולים תלוי בכך שקופות החולים ישלחו אליו את המבוטחים שלהן, ובמקרה הזה בעיקר הכללית, בעלת בית החולים המתחרה. "נראה כי המדינה תצטרך בשנים הראשונות לקבוע חובת רכש, כלומר מינימום של הפניות אל בית החולים שלנו, כדי שהוא יוכל להתרומם. כך עשו גם באסותא אשדוד", אומר פרננדס.
בעבר טענה הכללית כי היא צריכה להיות המפעילה של בית החולים, או שיש לוותר על הקמתו ובמקום זאת להרחיב את בית החולים סורוקה. היא טענה כי בית חולים נוסף יצור תחרות לא בריאה על הצוות הרפואי של סורוקה, באופן שיפגע בשני בתי החולים. פרננדס: "בית החולים שיבא הוא כאמור המפעיל של בית החולים החדש. הם יודעים לאתר ולגייס כוח אדם, ויש להם גם כמה שנים טובות להתארגן". אך בעבר עלתה האפשרות כי כאשר בית החולים יוקם בשלבים, בתחילת הדרך לא יפתחו בו כל המחלקות, אלא רק את אלה שיש בהן מחסור.
תושבי באר שבע חיים בממוצע שנתיים פחות מתושבי המרכז
הדרום והנגב משוועים לחיזוק שירותי הרפואה. על פי דוח שפורסם ב-2022 על ידי מנהל תכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות, מספר רופאי הרפואה הראשונית (משפחה, ילדים וגניקולוגיה) נמוך ב־25% בדרום לעומת מחוז תל אביב. ברפואה שניונית (אורתופדיה, עור ומין, אא"ג ועיניים), מדובר ב־40% פחות. מספר האחיות לנפש ומספר מיטות האשפוז לנפש בדרום נמוכים ב־35%. שיעורי תמותת התינוקות בדרום גבוהים פי 2.7 מאשר בתל אביב, ותושבי באר שבע חיים בממוצע כמעט שנתיים פחות מתושבי תל אביב, 3.5 שנים פחות מתושבי כפר סבא.
לא כל הגורמים בדרום מרוצים מההחלטה למקם את בית החולים הגדול השני של הנגב בסמיכות לראשון. יש הטוענים כי בית החולים בבאר שבע רחוק מן היישובים הדרומיים יותר, שכרגע כל בתי החולים רחוקים מהם, והכי קרוב הוא בית החולים יוספטל באילת, גם הוא של הכללית, בית חולים לא-אוניברסיטאי שחסרים בו חלק מהשירותים החשובים שישנם בסורוקה ובבתי חולים אחרים. בעבר דובר על הקמת בית חולים בדימונה ואחר כך בלהבים, וגם הערים שדרות ונתיבות ביקשו להקים את בית החולים באזורן. ההסברים לבחירה בבאר שבע הם דרכי הגישה הנוחות לעיר והמחשבה שקל יותר יהיה לגייס רופאים לגור ולעבוד בה.
מהמרכז הרפואי שיבא נמסר: "מדובר בצעד היסטורי לא רק עבור הנגב, אלא עבור מערכת הבריאות הציבורית בישראל. הקמת בית חולים נוסף בנגב בשיתוף פעולה בין קופות החולים לבית חולים ממשלתי משנה את פני המערכת ותביא לתושבי הפריפריה רפואה ציבורית מהטובות בעולם, בקהילה ובאשפוז. אנחנו מברכים את שרי האוצר, הבריאות את מנכ"לי משרדיהם והצוותים המקצועיים, על ההחלטה החשובה אשר יוצרת את התשתית לצמצום פערי הבריאות בפריפריה ותציב את היסודות לרפואת המחר.
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', אמר היום כי: ״מדובר בהחלטה חשובה ומשמעותית לבאר שבע ולאזור הדרום והנגב כולו. אני מודה לידידי שר הבריאות, אוריאל בוסו, ולמנכ"לי שני המשרדים, עו"ד שלומי הייזלר ומשה בר סימן טוב על שיתוף הפעולה הפורה שהביא לקידום צעד משמעותי זה״.
שר הבריאות אוריאל בוסו אמר: ״אנחנו עושים היום צעד גדול קדימה לקראת הקמת בית חולים חדש בבאר שבע. בשורה היסטורית שתשנה את פני מערכת הבריאות שלנו לדורות קדימה. אנו ממשיכים לממש את ההסכם הקואליציוני שעליו חתם יו"ר ש"ס הרב אריה דרעי עם הקמת הממשלה. אני מודה לשר סמוטריץ' על שיתוף הפעולה".
רוביק דנילוביץ', ראש העיר באר שבע, אמר: "בשורה ענקית! לאחר מאבק ממושך הוכרז היום על ידי משרדי האוצר והבריאות כי המרכז הרפואי החדש (השני בנגב) יתוכנן, יוקם וינוהל על ידי 'המרכז הרפואי שיבא', הנחשב לאחד מעשרת בתי החולים הטובים בעולם!אני מודה לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', לשר הבריאות אוריאל בוסו, ולמנכ"לי משרדיהם שלומי הייזלר ומשה בר סימן טוב".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.