{25} {26} {29} {30} {27} {28}
מייסדים: אלון לב, יובל פרנבך, ליאור פנסו ורן רומנו
משקיעים: Bessemer Venture Partners, Leaders Fund, StageOne Ventures, Amiti
הון מגוייס: 27 מיליון דולר
שנת הקמה: 2020 עובדים: 45 מיקום בארץ: תל אביב
סימן ההיכר של חברת קוואק הישראלית הוא, איך לא, ברווז גומי, שמגיע בשלל גרסאות. על מקור השם מספרים בחברה כי "ברווז היא החיה היחידה שיודעת גם לעוף, גם ללכת, גם לשחות וגם לצלול, והפלטפורמה שלנו מאפשרת לצוותי AI לבצע גם וגם וגם. תחום רחב מאוד של פעולות שבדרך כלל דורשות מוצרים שונים".
הטכנולוגיה שמציעה קוואק מבקשת לאפשר לחברות ליצור, להטמיע, לתפעל ולנהל יישומי בינה מלאכותית. השימוש בפלטפורמה שמציעה החברה נועד להפחית את עבודת התשתית הנדרשת סביב פיתוח מודלים של למידת מכונה, ומאפשר להתרכז בליבת העבודה עצמה של צוותי הפיתוח והדאטה סיינס בחברות.
"פילוסופיית המוצר שלנו מאוד רחבה", אומרים בקוואק. "אנחנו עוזרים לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה. אנחנו בעצם רוצים לספק פתרון מקצה לקצה עבור צוותי הפיתוח וצוותי הדאטה סיינס, והמטרה שלנו היא לעזור להנגיש להם את המודלים". לדבריהם, פיתוח התשתיות העוטפות הנדרשות כדי להטמיע את אותם מודלים של בינה מלאכותית, מייצר לעתים אתגרים וקשיים שגוזלים זמן עבודה רב. הם מסבירים שאף שחברות רבות משקיעות עבודה מאומצת כדי להקים צוותי דאטה ייעודיים, ההשקעות הללו לרוב לא מניבות פרי.
סוגיה נוספת שבקוואק מנסים לפתור, היא שהתקשורת בין צוותי הפיתוח לצוותי הדאטה סיינס לא תמיד מיטבית, מה שמיתרגם גם לעבודה ביניהם. הטכנולוגיה של החברה מבטלת את התלות בין הצוותים, מסבירים בקוואק, וכך מייעלת ומאיצה את העבודה של כל צוות ומאפשרת סביבת עבודה מסודרת, גם לאחר הטמעת המודלים של למידת מכונה.
מאחורי החברה עומדים ארבעה יזמים, כולם עם רקע תעסוקתי בחברות ענק בתעשיית הטק: המנכ״ל אלון לב, יוצא חברת פיוניר; מנהל הטכנולוגיות הראשי יובל פרנבך, שעבד בחטיבת הענן של אמזון; ליאור פנסו, שברזומה שלו עבודה בחברת איירון סורס כמו גם באמזון; ורן רומנו, יוצא וויקס. לב מספר: "עזבתי את העבודה שלי בפיוניר בגל הראשון של הקורונה, ושכנעתי את יובל, שהיה המפקד שלי בצבא, לצאת מאמזון - שם הוביל את תחום הבינה המלאכותית באירופה ובישראל. הוא הביא איתו את ליאור, שהיה גם הוא עובד אמזון. בתהליך ה'איידיאיישן', השלב שבו מנסים לקבל פידבקים מהשוק על הרעיון שמציגים יזמים, כמו גם לחזק את התיאוריה שלפיה בונים את החברה, פגשנו את רן, שהוביל את אותו התחום בוויקס, ושכנענו אותו להצטרף".
העבר התעסוקתי הזה השפיע על הרצון של ארבעתם להקים את קוואק. "הקמנו את החברה מתוך צורך אישי שלנו. לכולנו יש ניסיון ובאנו מרקע של למידת מכונה ובינה מלאכותית. עבדנו עם החברות הכי גדולות בתעשייה, גם בארץ וגם בחו"ל, וראינו עשרות ואפילו מאות ארגונים שמדברים בהם הרבה על למידת מכונה, מודלים וקבלת החלטות, אבל היישום נמצא בפער משמעותי. יוצא שהמודלים החכמים לא מוטמעים וכתוצאה מכך אף פעם לא מגיעים ללקוחות, וזה כי אין לחברות את התשתית האנושית או המוצרית המתאימה לתמוך בהטמעה הזאת. על הפער הזה אנחנו מבקשים לגשר".
הארבעה הקימו את החברה בשנת 2021, וכיום עובדים בה 40 איש. עד היום גייסה קוואק 27 מיליון דולר, כשעל הגיוס האחרון הוכרז בחודש מרץ אשתקד, אז גייסה 12 מיליון דולר בהובלת קרן בסמר. באותו הגיוס השתתפו גם משקיעים קודמים בחברה, בהם קרנות ההון סיכון סטייג' וואן ו־Amiti.
החברה רוכבת על הגל הכי חם בשנה האחרונה, של הבינה המלאכותית. לדבריהם, אף שהגל הזה דוחף את המוצר של קוואק חזק, הם מנסים להישאר מפוקסים. "חייבים להיות קשובים, להבין מה קורה בשוק. גם אם אנחנו נמצאים על גל מסוים, זה לא אומר שלא צריך להתכונן בצורה חכמה לעתיד. כשהקמנו את החברה השוק היה במצב אחר, אבל לא יצאנו לסבבי גיוס מטורפים וזה עבד לטובתנו".
בזירה שבה קוואק פועלת מתחרות גם חברות ענק שמציעות מוצרים דומים, כמו Amazon Sagemaker, Vertex AI ו־Databricks. בקוואק מאמינים שהייחוד שלהם נובע מכך שהם "מסתכלים על הבעיה של הלקוח ולא על האתגר הטכנולוגי הספציפי. בסוף יש אוסף של אתגרים, אבל מה שמעניין אותנו באמת זה לעזור לחברות לייצר תועלת עסקית באמצעות הבינה המלאכותית. המטרה של הטכנולוגיה זה לייצר ערך עסקי כזה או אחר לחברות".