כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים • טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" • ישראל מתגייסת

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב
מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

אודות "ישראל מתגייסת"

בתוך המציאות הכאוטית נולדו עשרות מיזמים של אזרחים ועסקים פרטיים, הנרתמים למען יושבי הדרום, אנשי כוחות הביטחון והמורל הלאומי בכללותו. גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

בארבעת החודשים האחרונים הגיעו לישראל יותר מ־3,000 מתנדבים אמריקאים לפעילויות התנדבות בעוטף ובדרום. הם הגיעו באמצעות ארגון Jewish National Fund USA, הפועל לחיזוק ההתיישבות בישראל. באופן מפתיע, לא כולם יהודים. 

ישראל מתגייסת | קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים
ישראל מתגייסת | הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון
ישראל מתגייסת | החברה שמסייעת למפוני קיבוץ כפר עזה לעבור הסבה מקצועית לתחום הסייבר

"בשבועות הראשונים למלחמה עסקנו בעיקר בתמיכה בקהילות שפונו, ובקהילות שהתפנו אליהן - בכל רחבי הארץ", מספרת טלי צור־אבנר, ראש מטה הארגון בישראל. "גייסנו עשרות מיליוני דולרים, ובכל זאת, הייתה תחושה בקרב התורמים והשותפים שלנו שהם רוצים לתמוך גם עם הידיים, לא רק ברשתות החברתיות או הארנק.

"כך נולדו המשלחות שלנו. חשבנו שיגיעו כמה עשרות, אבל ההיענות עלתה על כל הציפיות, והמשלחות שלנו מלאות עד סוף דצמבר, יש לנו רשימות המתנה. ההרשמה פתוחה לכולם, ואנחנו רואים מספר רב של משתתפים ציוניים, שאינם בהכרח יהודים, העומדים לצד ישראל".

טווח הגילאים של המתנדבים נע מ-20 ועד 80, ומימון הנסיעה הוא מכספם הפרטי. עשר המשלחות הראשונות הגיעו לשדרות, ארז, אור הנר, גבולות, חלוצית ותלמי אליהו, וחבריהן עסקו בעבודות כמו חקלאות, שיפוץ, גינון, ניקוי, צביעה והכנת מבני ציבור לקראת חזרתן של הקהילות לביתן.

"לא מדובר במשלחות סולידריות, אלא ממש במשלחות של מתנדבים שמפשילים שרוולים ובאים לעבוד", מציינת צור־אבנר. "אלה אנשים ממעמד סוציואקונומי גבוה, שלא נוהגים לגנן או לצבוע ספסלים".

נשארו למרות האיראנים

לפני כשבוע וחצי נחתה בישראל המשלחת ה־11 שכללה מספר קבוצות, אך בעקבות האיום האיראני וההתפתחויות הביטחוניות, הלו"ז שלה הושהה. המתנדבים שהגיעו בחרו שלא לעזוב את הארץ, ולכן בארגון מצאו עבורם אלטרנטיבות. "הם עבדו בבתי אריזה ובהכנת מזון לחיילי צה"ל ומילואימניקים. ביום רביעי הם כבר ירדו לאורים", מספרת צור־אבנר.

בעשורים האחרונים מיקד הארגון את מאמציו במשיכת כ-800 אלף מתיישבים חדשים לנגב ולגליל. מאז פרוץ המלחמה עבר הסיוע לתושבי העוטף והצפון לראש סדר העדיפויות. "המטרה היא לדאוג לשיקום בתיהם וחייהם של התושבים, תוך טיפוח ערבות הדדית וחוסן לאומי", מסכמת צור־אבנר.

מתגייסים לעזרה

גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

לשכת המסחר ישראל-קנדה

בצל המלחמה, ולמרות המתיחות השוררת בעקבותיה בין ישראל לקנדה, כ-80 חברות נדל"ן ומשקיעים קנדיים הגיעו לאירוע שהתקיים בקונסוליה הישראלית בטורונטו, ביוזמת לשכת המסחר ישראל-קנדה והקונסוליה. המטרה: לקדם השקעות בחברות ישראליות המפתחות טכנולוגיות בענף הבנייה והנדל"ן.

מובילי האירוע הישראלים היו עו"ד יהודה רוה, מבעלי קרן רש"י ויו"ר קרן הטכנולוגיה בילט אין-טק, אורי בן פורת מנכ"ל בילט אין טק, עומר ברנד מנכ"ל קונטק (בנייה חכמה), ומאי ספורטה סגנית נשיא לשכת המסחר ישראל-קנדה. הם מציינים כי הנוכחות המרשימה של נציגי החברות הקנדיות בעיצומה של המלחמה, והפגישות עמם, אינם מובנים מאליהם כאשר בכירי הממשלה הקנדית מפגינים יחס עוין כלפי ישראל בעקבות המלחמה.

לדברי עו"ד רוה, "ציפינו שבגלל היחס העוין לישראל מצד שרת החוץ והפרלמנט בקנדה בעקבות המלחמה, לא יבואו אנשים לאירוע. הופתענו לטובה לראות שלמרות המצב הגיעו הרבה מאוד אנשים.

"החברות הישראליות זכו לתמיכה גדולה של המשקיעים הקנדים ומנהלי חברות הבנייה הגדולות, שהתעניינו בעיקר בטכנולוגיות מבוססות AI. לא מדובר בטכנולוגיה שהיא רק בגדר רעיון, אלא במוצרים שעובדים, כמו רובוט שמבצע עבודות צבע במבנים בני 60-50 קומות, וכבר צבע 30 אלף מ"ר של בניינים באירופה.

"מנכ"ל ניהול הנכסים של קונצרן Brookfield, שמנהל השקעות של למעלה מ-900 מיליארד דולר, הזמין את הקרן שלנו להציג את ההשקעות שלה, חברה קנדית אחרת סיכמה כבר על טיוטה של זיכרון דברים עם חברה ישראלית, האנשים והגופים שנפגשנו איתם הראו התעניינות גדולה ואני מאמין שיש סיכוי אמיתי שזה יביא להשקעות.

"בנוסף, נפגשנו עם מנהל הפיתוח של הבורסה בטורונטו (TSX), שהציע לנו לבדוק את האפשרות להנפיק את הקרן שלנו אצלם. גם שרת התשתיות של ממשלת אונטריו, וארגונים גדולים כמו ארגון הקבלנים של קנדה ולשכת המסחר של אונטריו, הביעו רצון להידוק הקשרים ולשיתופי־פעולה.

"הפוטנציאל הכלכלי של החברות האלו הוא עצום ומוערך במיליארדי דולרים. השוק העולמי של ענף הבנייה נאמד ב-13 טריליון דולר, כאשר הפיתוחים של החברות הישראליות עשויים להגיע ל-2%-1% מכלל השוק".

JAB CAMP

עיריית אשקלון ועמותת JAB CAMP, ארגון חינוכי-ספורטיבי ללא כוונת רווח שהקים ג'ראד ארמסטרונג מאליצור אשקלון, שיפצו את מגרש הספורט הוותיק של מתנ"ס בורטון בשכונת העתיקות בעיר. באירוע חנוכת המגרש המחודש השתתפו ילדים מאשקלון והדרום, שחוו את המלחמה מקרוב. הפעילות עמדה בסימן מאבק נגד אנטישמיות, גזענות ושנאה באמצעות כדורסל.

שחקן הכדורסל ג'ראד ארמסטרונג עם ילדי אשקלון, במגרש ששיפץ בעיר / צילום: לימור רפאלי וניר קידר
 שחקן הכדורסל ג'ראד ארמסטרונג עם ילדי אשקלון, במגרש ששיפץ בעיר / צילום: לימור רפאלי וניר קידר

הארגון שהקים ארמסטרונג - תומך ופעיל נלהב למען ישראל, שגדל בפילדלפיה כיהודי אפרו אמריקאי שומר מצוות - הפך במהלך המלחמה לשגריר הסברה בולט של ישראל בעולם. המגרש שופץ בתרומה שהוא גייס מ-Five Star Basketball - בית ספר אגדי לכדורסל בארה"ב שייצר ענקי NBA כמו מייקל ג'ורדן, לברון ג'יימס, קווין דוראנט, סטף קרי, כרמלו אנתוני ועוד.

מפרוץ המלחמה ערך ארמסטרונג מסע הסברה נרחב בארה"ב, והפך לכוכב רשת ויראלי שזכה למיליוני צפיות בכל העולם - בין השאר כשתיעד את ביקורו בבתים השרופים בקיבוצי העוטף, ונפגש עם המשפחות.

לדברי ארמסטרונג, "מטרת פעילותי בישראל היא להשפיע פעמיים - על המגרש ומחוצה לו. אם בעתיד יזכרו אותי רק מהמגרש, אז זה יהיה כישלון מבחינתי. הוריי תמיד חינכו אותי שהכול אפשרי בחיים, ושמוכרחים להעניק לדור הבא את הטוב ביותר שאפשר. תחת ההשראה הזאת הקמתי את JAB CAMP, ושם הנחלנו את הערכים האלו לאלפי ילדים. הדבר הטוב הוא שרק התחלנו".

UPS ישראל

זכיינית UPS בישראל יצאה ביוזמה לקראת חג הפסח במסגרתה מוקדש תקציב מתנות החג ללקוחות לטובת עמותת Activity Based Therapy Center, הפועלת לשיקום חיילים נפגעי עמוד שידרה שנפצעו במלחמה.

במסגרת הפעילות תתרום החברה עשרות אלפי שקלים לעמותה, שמפעילה בין היתר את מרכז Move to Motion. התרומה תסייע להגדלת קיבולת המרכז, ולהגדלת כמות החיילים ונפגעי המלחמה שיוכלו לקבל מענה שיקומי.

בית רות

לאחר שמתקפת החמאס ב-7.10 גרמה להן להתפנות מבתיהן, 18 אזרחיות ותיקות מנתיב העשרה ומקריית שמונה, הגיעו בחסות עמותת מטב לבשל ארוחה ביתית ראשונה אחרי חצי שנה מחוץ לבית - בבית רות שבצפון.

מדובר בכפר של משרד הרווחה המיועד לנערות בנות 13־18 שאינן יכולות לגור בבתיהן. יחד עם המפונות ערכו הנערות סעודה שכללה גם שיחות חשובות על המצב הלא פשוט שאליו נקלעו כולן. לאחר הארוחה הן צפו בהופעה בניצוחה של מגמת המוזיקה של הנערות.