שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי • עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול •  ישראל מתגייסת

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל
ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

מלחמת חרבות ברזל הובילה את צה"ל להתייחס ברצינות רבה לאפשרות של היווצרות תסמונת פוסט טראומטית. החיילים עוברים אימון בכלים שנועדו מראש למנוע מהם לפתח אותה, ובסוף השירות הם עוברים תהליך שנמשך עד שבוע וכולל שיחות עם מומחים, כדי להקל את החזרה הביתה וההשתלבות בחיים הרגילים.

אחת השיטות שהוטמעו בקרב לוחמים בחודשים האחרונים פותחה על ידי עמותת שותפות מגן, ומטרתה למזער את הסיכוי לפיתוח פוסט טראומה בקרב חיילי מילואים וכוחות הביטחון. העמותה הוקמה ב-2019 על ידי מומחים בעלי רקע צבאי בתחום האיתור, ההכרה והטיפול בנפגעי טראומה בהיבטים הנפשיים המשפטיים. בשגרה היא עוסקת בהכרה בפוסט טראומה על ידי משרד הביטחון ומיצוי זכויות, וכעת גם בפן הרגשי.

השיטה פותחה על ידי ד"ר רוני סימונס, המנהל את המערך הקליני בעמותה. סימונס פיתח את הגישה בהתבסס על שיטת EMDR, המוכרת על ידי ארגון הבריאות העולמי לטיפול בפוסט טראומה, יחד עם טכנולוגיות של מציאות מדומה ושיטות מוכרות נוספות לוויסות רגשי והרפיה.

הלוחמים נפגשים בווילה באווירה ביתית, למשך יום אחד, ואחריו מקבלים הנחיות מוקלטות להמשך תרגול בבית. עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול.

"השיטה שלנו מתבססת על מספר רב של מחקרים, שמעידים על כך ש-90% ממי שחוו אירועים קשים על רקע מבצעי יחלימו בכוחות עצמם, מבלי לפתח פוסט-טראומה", מסביר סימונס. "מכאן, אנו משערים כי למוח יש מנגנון החלמה טבעי, והמודל הייחודי שבנינו פועל בתוך מנגנון זה.

"בשנים האחרונות נעשים ניסיונות לאמץ את כלי המציאות המדומה לטיפול במגוון רחב של בעיות גופניות ונפשיות. הטיפול באמצעות VR לטובת מיומנויות הרגעה וויסות נמצא כמאוד אפקטיבי במרכיבי העוררות והחרדה האופייניים לטראומה, ולכן ההתערבות שלנו בווילה היא בלימוד ותרגול מיומנות ויסות ספציפית".

להפחית את ההשפעה

שיטת ה-EMDR, שנמצאת במרכז הטיפול, פותחה כבר בשנות ה-80 על ידי הפסיכולוגית ד"ר פרנסין שפירו מהמכון האמריקאי למחקר נפשי בפאלו אלטו. שפירו גילתה כי תנועות עיניים עשויות להפחית את עוצמת ההשפעה של זיכרונות טראומטיים.

לא ברור איך בדיוק הטיפול עובד, אולם נראה כי העלאת הזיכרון תוך כדי תנועות העיניים מאפשרת למוח לעבד אותו בדרך חדשה, ולמנוע ממנו להתקבע באופן שגורם לתופעות הפוסט טראומה. אלו כוללות פלשבקים, ביעותי לילה, חוסר יכולת להתרגל לזיכרון ועוד.

לדברי יזהר דוד, מייסד ויו"ר שותף בשותפות מגן, כ-300 אלף חיילי מילואים עברו במהלך המלחמה אירועים טראומטיים, אך רק אצל חלקם תתפתח התסמונת. המטרה היא להפחית מספר זה ככל הניתן.

"כמי שנפצע בפעילות מבצעית בשב"כ וחלה בפוסט טראומה עמה אני מתמודד יום יום, אני יודע כמה חשוב למנוע אותה ואפשר למנוע אותה", אומר דוד. "על מנת לתת מענה למצב, קבלנו החלטה בעמותה להיכנס לתחום המניעה והטיפול".

מתגייסים לעזרה

גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

טויוטה ישראל וקבוצת יוניון

לאחרונה התקיימה זו השנה השנייה תחרות Israel Earth Prize של טויוטה ישראל, והזוכה במקום הראשון ובמיליון שקל היא עמותת "חברים לרפואה" שנוסדה על ידי ברוך ליברמן ויחיאל לנדמן ז"ל.

העמותה מתווכת בין תרופות שלא נעשה בהן שימוש לבין חולים הזקוקים להן. בעת המלחמה הועברו דרכה כמיליון פריטי ציוד רפואי לחירום בעקבות אלפי פניות של גופים אזרחיים וחיילים שנזקקו לטיפול או היה עליהם להצטייד בתרופות באופן דחוף.

המשלוחים כללו כ-10 טונות של ציוד רפואי חיוני ותרופות שהועברו לחיילים בחזית, לתושבי הדרום הנצורים בביתם ולאלה שנאלצו לברוח ללא התרופות החשובות להם.

פרס הוקרה בסך 50 אלף שקל הוענק למיזם "חזית הבית", שהוקם על ידי משפחת רובינזון בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר ומבקש לתת מענה למפונים תחושה של בית בכל מקום בו הם שוהים, על טהרת הקיימות.

התחרות, ביוזמת קבוצת יוניון וטויוטה ישראל, מתפרסת על פני מספר שנים שבמהלכן מוענק סכום מצטבר של 5 מיליון שקל לפחות ליוזמות חדשניות מתחום הסביבה והקיימות.

מימין לשמאל: אנדרו חורש, מנכ''ל יוניון מוטורס; ברוך ליברמן, מייסד חברים לרפואה, קואיצ'י מיזושימה, שגריר יפן בישראל, ונציגי חברים לרפואה / צילום: רונן טופלברג
 מימין לשמאל: אנדרו חורש, מנכ''ל יוניון מוטורס; ברוך ליברמן, מייסד חברים לרפואה, קואיצ'י מיזושימה, שגריר יפן בישראל, ונציגי חברים לרפואה / צילום: רונן טופלברג

רנואר

לכבוד יום הולדתו ה-22 של החטוף אלמוג מאיר ג'אן, חברת האופנה רנואר מוציאה קולקציית חולצות עם כיתוב הקעקוע החרוט על זרועו, ALIVE. המהלך בוצע בשיתוף האמנית קוקטית (שירה ברזילי) ובני משפחתו. הקולקציה תימכר באתר רנואר, וכל הרווחים יועברו כתרומה למטה משפחות החטופים.

לדברי יפעת פסטרנק, סמנכ"לית השיווק של רנואר, "העבודה על הקולקציה הזאת, עם קעקוע שקיבל מיד אחרי ה-7 באוקטובר משמעות חדשה ומצמררת, קורעת את הלב ומזכירה לכולנו מה חשוב באמת - להחזיר את כולם הביתה".

מחיר חולצה עומד על 130 שקל. קישור לרכישה: https://t.ly/ivE5s

פאלאס מודיעין

בבית הדיור המוגן מקבוצת עזריאלי מקדמים מיזם להנצחת זכרה של סמ"ר ים גלס ז"ל, שהייתה תושבת מודיעין מכבים רעות.

גלס ז"ל שירתה כמפקדת תצפיתניות במוצב נחל עוז, ונהרגה במתקפת החמאס ב-7 באוקטובר, בהיותה במשמרת בחמ"ל. המיזם להנצחתה החל מסריגת פרחי לבנדר (פעילות שהייתה אהובה על ים) לאם ענת גלס, וההמשך הוא קמפיין גיוס המונים לצורך קיום מופע ההנצחה המוזיקלי "בלב ים". המטרה: לגייס כ-200 אלף שקל למופע שיערך בהיכל התרבות במודיעין בנובמבר 2024.

ארגון המופע נעשה על ידי המוזיקאי אלון נחמיאס, והגיוס ייעשה באמצעות מכירת פרחי לבנדר סרוגים לצד סדרת תכשיטים חדשה לזכר גלס. האירוע יכלול שיר שכתבה ומבוצע לראשונה. המפיק המוזיקלי יהיה אלון עדר.

קלו-קוט

המותג קלו-קוט - ג'ל שמסייע במניעה וטיפול בצלקות הנגרמות כתוצאה מפציעות, ניתוחים, כוויות וטראומה - יזם אירוע מימונה למטופלים במחלקת השיקום של בית החולים איכילוב ובני משפחותיהם. לאירוע הגיע גם עמרי גליקמן מלהקת "התקווה 6" כדי לשמח את המשתתפים.

רבים מהמטופלים הם חיילי צה"ל שעוברים בימים אלו שיקום לאחר פציעה במלחמת חרבות ברזל. "אנחנו מתאוששים מהפציעות, ונאחזים בתקווה שנחזור לעצמנו, עם הצלקות", אומר איל וגנר, אחד הפצועים במחלקה.

מתוך אירוע המימונה שיזם מותג קלו-קוט במחלקת השיקום באיכילוב. במרכז התמונה: איל וגנר, מילואימניק שנפצע ומטופל במחלקה, מחבק את ביתו אלה / צילום: Y video film
 מתוך אירוע המימונה שיזם מותג קלו-קוט במחלקת השיקום באיכילוב. במרכז התמונה: איל וגנר, מילואימניק שנפצע ומטופל במחלקה, מחבק את ביתו אלה / צילום: Y video film