על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן
● החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני
1במצרים מעריכים: המלחמה עשויה להסתיים בקרוב
"כשהם צופים ללפחות 72 שעות קשות מתחילת המבצע הקרקעי הישראלי ברפיח בשעות המוקדמות של יום שלישי, אמרו גורמים מצריים כי המצב יכול לנוע לכל כיוון, כולל לצאת מכלל שליטה", נכתב הבוקר באתר החדשות המצרי אהרם. "ידענו שראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו לא מתכוון להפסיק את המבצע הקרקעי ברפיח וחלק מהמטרה של החתירה שלנו להפסקת אש בחודשים האחרונים הייתה להקשות על נתניהו להתחיל מרחץ דמים ברפיח", אמר מקור המקורב למשא ומתן העקיף שמצרים, קטאר וארה"ב תיווכו בין ישראל לחמאס. "אנחנו לא מוותרים. אנחנו עדיין עובדים עם הקטארים והאמריקאים כדי לשמור על מבצע רפיח מוגבל ככל האפשר. עדיין יש חלון הזדמנויות", אמר המקור.
"בעוד כמה ימים, אולי עד יום ראשון, נתניהו יכול להתחיל לחלץ את הטנקים שלו מרפיח, להכריז על כל ניצחון מדיני וצבאי שהוא צריך למטרות פוליטיות פנימיות, ולהתקדם לקראת הסכם לסיום המלחמה שכבר הסתיימה ב-90%", אמר מקור אחר. "זה אומר שבמקום להמשיך לפלישה קרקעית מלאה שתבוא עם מחיר הומניטרי גבוה, נתניהו יוכל להסתפק בפלישה מוגבלת ולהתקדם לקראת עסקה שתבטיח לו הישגים פוליטיים".
הבעיה כעת היא מה ישראל מוכנה לתת בתמורה, אמר המקור המצרי. "לא סביר שסוג המבצע הצבאי שנתניהו מתכנן ברפיח יעזור לשחרר את החטופים. עברו שבעה חודשים מאז תחילת המלחמה. נתניהו לא מגיע לשום מקום עם הרג מנהיגי חמאס או עם החזרת החטופים. הוא צריך עסקה בשביל זה", אמר מקור שני.
מתוך אתר החדשות המצרי אהרם, מאת דינה עזאת. לקריאת הכתבה המלאה.
2מה יקרה לקואליציה נגד איראן אם טראמפ ייבחר?
"ב-8 בנובמבר 2024, אם דונלד טראמפ ייבחר מחדש, אנו עשויים לראות אותו מתנהג בדומה להתנהגותו בעבר בכל הנוגע להתמודדות עם מדינות אחרות, באופן בלתי צפוי", נכתב הבוקר באיראן אינטרנשיונאל. "עבור רביעיית השלום המתהווה, מנהיגי מצרים, ישראל, קטאר וסעודיה (EISQA), השאלה הדחופה ביותר היא כיצד ממשל טראמפ יתמודד עם משטר איראני סורר מתמיד ועם שלוחיו. ה'טמפרמנטליות' של טראמפ הוכיחה שהוא לא מציית לאסטרטגיה שנקבעה מראש מלבד החישוב כיצד להגשים את סדר היום של 'אמריקה תחילה'".
נכתב כי "פרויקט 2025 (שפותח בשנת 2022 במטרה לעצב מחדש את הרשות המבצעת של הממשל הפדרלי האמריקאי במקרה של ניצחון רפובליקני ב-2024) מתיר לטראמפ לפעול באופן אידיוסינקרטי על בסיס שילוב של יחסיו עם מנהיגי העולם והאופורטוניזם האופייני לו". עוד צוין כי "פרויקט 2025 מעריך שאיראן מהווה איום כפול על יציבות המזרח התיכון, ראשית, באמצעות רשת המיליציות האזוריות שלה, ושנית, באמצעות תוכנית הגרעין שלה. לפיכך הפרויקט מציע לפרסם חוזה ערבי-ישראלי בתמיכה מלאה של התעשייה הצבאית האמריקאית. עצות כאלה תואמות את מה שיועצי טראמפ לשעבר עדיין רואים כאפשרויות הריאליות ביותר להתעמת עם איראן. שנית, היא קוראת לסנקציות ולחצים כדי להכיל את תוכנית הגרעין של איראן".
מתוך איראן אינטרנשיונאל, מאת שאהרם קולדי. לקריאת הכתבה המלאה.
3למה ישראל ואיראן אויבות?
"ההיסטוריה מלאה במלחמות שכולם ידעו שלעולם לא יקרו", אמר הסופר והפוליטיקאי הבריטי אנוך פאוול, במאמר דעה שפרסם הבוקר בניו יורק טיימס, שכותרתו "איראן וישראל לא תמיד היו אויבות". פאוול כתב כי סכסוך מלא בין הרפובליקה האסלאמית של איראן וישראל נראה פעם בלתי סביר. "איראן וישראל אינן יריבות טבעיות. בניגוד לסכסוכים מודרניים אחרים - בין ישראל לפלסטין, רוסיה ואוקראינה, סין וטייוואן - לאיראן ולישראל אין סכסוכים דו-צדדיים על קרקע או משאבים. החוזקות הלאומיות שלהם - איראן היא טיטאן אנרגיה וישראל היא חדשנית טכנולוגית - משלימות יותר מאשר תחרותיות. לאומות יש גם זיקה היסטורית שראשיתה למעלה מ-2,500 שנה, כאשר המלך הפרסי כורש הגדול שחרר את היהודים משבי בבל. איראן הייתה האומה המוסלמית השנייה, אחרי טורקיה, שהכירה בישראל לאחר הקמתה ב-1948", כתב.
"האיבה המודרנית שלהם מובנת בצורה הטובה ביותר דרך עדשת האידיאולוגיה, לא הגיאופוליטיקה. זה התחיל עם עלייתו של האייתוללה רוחאללה חומייני, איש הדת השיעי הדוגמטי שהוביל את מהפכת 1979 שהפכה את איראן ממלוכה בעלת ברית של ארה"ב לתיאוקרטיה אנטי-אמריקאית. חיבורו של חומייני משנת 1970 'ממשל איסלאמי', שהפך לבסיס החוקה השולטת ברפובליקה האסלאמית, רצוף טרדות ואיומים על יהודים 'עלובים' ו'שטנים'. לאחר שהגיע לשלטון, הוא בנה את התיאוקרטיה החדשה שלו על שלושה עמודי תווך אידיאולוגיים: מוות לאמריקה, מוות לישראל והכנעת נשים". עוד ציין פאוול כי "מעט מאוד מהמהפכנים האיראנים והפרוגרסיבים המערביים שתמכו בחומייני ב-1979 טרחו לבחון את חזונו לגבי איראן. למעלה מארבעה עשורים מאוחר יותר, השקפת העולם של שליטי איראן הנוכחיים התפתחה מעט".
מתוך הניו יורק טיימס, מאת אנוך פאוול. לקריאת הכתבה המלאה.
4פסטיבל הגאווה הדני תומך בפלסטינים, ומאבד תורמים
בהצהרה ב-14 בפברואר הודיע פסטיבל הגאווה הדני קופנהגן פרייד כי הוא מביע סולידריות עם העם הפלסטיני. מאז, מארגני המצעד ביקשו מכל החברות שמסייעות בו לחשוף את עמדתן בנוגע לישראל ופלסטין. בעקבות ההודעה ההיא, כמה חברות גדולות בחרו לסיים את שיתוף הפעולה שלהן עם קופנהגן פרייד. כעת, "ענקית התרופות הדנית נובו נורדיסק וחברת הספנות הדני מארסק החליטו להפסיק את תמיכתן בפסטיבל", נכתב הבוקר בעיתון הדני דר. לארס הנריקסן, האחראי על קופנהגן פרייד, התנצל על העובדה שהארגון תיקשר בצורה גרועה. "זה לא היה עניין של הארגון לדרוש מהשותפים לקיים עמדות מסוימות כלפי הסכסוך המתמשך", אמר הדובר.
"אנחנו חושבים שקופנהגן פרייד הוא כרגע לא הקהילה המכילה שהוא נועד להיות", אמרה קינגה זאבו קריסטנסן, מנהלת ייעוץ בקונפדרציה של התעשייה הדנית בהודעה לעיתונות. עוד צוין כי התעשייה הדנית "לא טורקת לגמרי את הדלת". "אנו מקווים שזה ישתנה בעתיד, ולכן אנו שמחים לחדש את תמיכתנו אם ארגון הגאווה יוכל להבטיח התמקדות מלאה בזכויות והכללה של מיעוטים מיניים בעתיד, אומרת קינגה סבו כריסטנסן", אמרו דוברים.
מתוך דר הדני. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.