אליפות אירופה בכדורגל יוצאת לדרך: מי מנצחת במגרש הכלכלי?

טורניר יורו 2024 יוצא הערב לדרך על אדמת גרמניה שתארח לבדה את התחרות • במשחק הפתיחה היא תשחק מול נבחרת סקוטלנד • מי הפייבורטית לזכות, ולמי מבין השתיים שישחקו הערב כלכלה חזקה יותר?

משחק הפתיחה יורו 2024 / צילום: Reuters, Christian Charisius
משחק הפתיחה יורו 2024 / צילום: Reuters, Christian Charisius

אליפות אירופה בכדורגל, טורניר יורו 2024, יוצא הערב (ו') לדרך בגרמניה. בטורניר ישתתפו נבחרות מ-24 מדינות שונות, כאשר בשלב הראשון הן יתמודדו במסגרת שישה בתים, ולאחריו שתיים מכל בית ימשיכו לשלב הנוקאאוט.

סין בונה שותפויות לקראת מה שעלול להיות המלחמה הבאה 
פרויקט מיוחד | המים במצרי טייוואן מתחממים שוב: סין מגבירה את הלחץ על המדינה המשוסעת

מי הפייבוריטיות לזכות? על פי אתרי ההימורים, אנגליה היא הנבחרת בעלת הסיכויים הטובים ביותר, אחריה סגנית אלופת העולם צרפת וגרמניה, המארחת, במקום השלישי. הבאות בתור בטבלאות ההימורים הן פורטוגל, ספרד ואיטליה.

משחק הפתיחה ייערך הערב במינכן, בין המארחת גרמניה לבין נבחרת סקוטלנד.
גרמניה היא הפייבוריטית הברורה הערב, אבל למי יש כלכלה יותר חזקה מבין שתי המדינות? בעזרת גיא אלמוג, מנהל מערך ההשקעות בבנק ירושלים, ערכנו השוואה קלה.

״במישור הכלכלי, מדינות הגוש עוברות שנים לא קלות לאחר שהושפעו לא מעט מהמלחמה המתמשכת בין רוסיה ואוקראינה, שהשפיעה בעיקר על מחירי האנרגיה והסחורות״, אומר אלמוג. ״עם זאת, מדינות אירופה השונות מתמודדות עם אתגרים שונים לגמרי״.

״סקוטלנד מתמודדת אמנם ביורו תחת הדגל הכחול לבן, אך היא חלק מהכלכלה של הממלכה הבריטית, שהחליטה להתנתק מהאיחוד האירופי ב-2020. הכלכלה הגרמנית נהנית מגרעון ויחס חוב תוצר נמוכים (57.7%), וחוזרת לצמיחה חיובית לאחר שההתפרצות האינפלציונית נרגעה וקצב האינפלציה חזר לטווח הנורמלי - 2.4%. מנוע הצמיחה העיקרי של גרמניה הוא כושר יצור מפותח מאוד שמתבטא בשלל תעשיות - ביניהן מכונות, כלי רכב, מוצרים כימיים.

הכלכלה האנגלית מונעת ע"י סקטור השירותים במיוחד השירותים הפיננסים, שאומנם נפגעו לאחר הברקזיט אך עדין מהווים כח משמעותי עבור הכלכלה שהאינפלציה בה ירדה בצורה משמעותית -2.3% - אך עדיין סובלת מיחס חוב תוצר (88%) ושיעור גירעון גבוה בהשוואה לכלכלה הגרמנית - 4.5%.

גם כשמסתכלים על מדדי המניות, לגרמנים יתרון. מתחילת השנה עלה הדאקס הגרמני בקצת יותר מ-7%, בעוד שהפוטסי הבריטי ב-5.5% בלבד.

מחצית שנייה: עם הפנים קדימה

לפי אלמוג מבנק ירושלים, ״השנים הקרובות מזמנות שלל אתגרים שחלקם משותפים לשתי המדינות, בהן אוכלוסייה מזדקנת, אתגרים פוליטיים וגיאו-פוליטיים - בעיקר קשרי המסחר עם אסיה. ההזדמנויות יגיעו מהמשך צמיחה בצריכה הפרטית, שיפורים טכנולוגים, וחיזוק יצור מקומיות על חשבון העולם - לדוגמא תחום הסמיקונדוקטור.

״כלכלת גרמניה צמחה ברבעון הראשון של 2024 בקצב נמוך מהמצופה, ותחזיות הצמיחה של המדינה לשנה הנוכחית נחתכו. האתגר הגדול של גרמניה מגיע מתחום האנרגיה״.

לדבריו, גרמניה שהייתה תלויה בגז הרוסי, ספגה מכה חזקה בעקבות הימשכות מלחמת רוסיה אוקראינה. עם זאת, ״המכה היא גם ההזדמנות וגרמניה ביעילות האופיינית לה החלה לפתח חלופות אנרגיה ירוקה עם יעדים ברורים ל-60% אנרגיה מתחדשת עד 2050״, הוא אומר.

מנגד, כלכלת בריטניה. ״הכלכלה הבריטית גלשה למיתון בסוף 2023 והצליחה להתאושש ברבעון הראשון 2024. האתגר בטווח הקצר הוא השגת יציבות פוליטית, ובטווח הארוך יותר האתגר המרכזי יגיע מהשפעות הברקזיט על כוח העבודה במדינה, שסובלת מנטישת עובדים״, אומר אלמוג.

בשורה התחתונה, גרמניה פייבוריטית על המגרש אבל גם בשדה הכלכלי היא בעלת יתרון מובהק. ״קשה מאוד להתמודד מול המדינה החזקה בגוש, גם אם היא מראה סימני החלשות. הכלכלה האנגלית היא יריבה ראויה, אך גרמניה מנצחת בסיבוב הזה״, אומר אלמוג.