"ניסיון לחיסול פוליטי של מערכת החדשות": הילה קורח ואודי סגל נגד שמאלוב-ברקוביץ'

הילה קורח ואודי סגל, מגישי המהדורה המרכזית בחדשות 13, פרסמו הודעה משותפת נגד מינויה של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' למנכ"לית חברת החדשות • "עוד לא מאוחר לתקן", כתבו בהודעה שפרסמו

אודי סגל והילה קורח / צילום: צילום מסך, חדשות 13
אודי סגל והילה קורח / צילום: צילום מסך, חדשות 13

באופן חריג, הילה קורח ואודי סגל, מגישי המהדורה המרכזית בחדשות 13, יוצאים היום (ה') בהודעה משותפת נגד מינויה של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' למנכ"לית חברת החדשות. הלכה למעשה, השניים מגבים את המאבק של העובדים נגד החלטת החברה, שהתקבלה לפני שבועיים, ומצפים מהדירקטוריון לחזור בו.

רגע לפני הדיון בבג"ץ: המנכ"לית הנכנסת של חדשות 13 במינוי חדש
לא עוד עסק פרטי: למה בג"ץ יכול להתערב במינוי מנכ"לית חדשות 13
ההימור המסוכן של הנהלת רשת 13 והקרב על השליטה האמיתית בערוץ
עובדי חדשות 13 לדירקטוריון: "תדהמה ושאט-נפש ממינוי יוליה שמאלוב-ברקוביץ'"

"עוד לא מאוחר לתקן"

"נתחיל מהשורה התחתונה: עוד לא מאוחר לתקן", נכתב בהודעה שפרסמו השניים ב-X (טוויטר). "חיפשנו מלים ממלכתיות לתאר את מה שקורה עכשיו בחברת החדשות שלנו, הבית שלנו, אבל למרות שאנו מנסים ומנוסים בזה - הפעם התקשינו. אנחנו לא הולכים. אנחנו נשארים. נשארים לשדר בתנאים שהופכים להיות קשים יותר ויותר, כי המינוי של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' לתפקיד מנכ"לית חברת חדשות 13 הוא טעות - אבל כזו שאפשר עוד לתקן. האמון, המקצועיות, יחסי עבודה תקינים - את כולם ניתן לשקם". 

לפי השניים, הדרך הקצרה ביותר לשיקום היא "לבטל את המינוי, לפני בג"ץ (שהורה לחברת החדשות ולרשות השנייה להשיב לעתירת ועד חדשות 13 וארגון העיתונאים בנושא עד 4 ביולי, נ"ט), לפני עוד החרפה ביחסים עם העיתונאים, איתנו.

"הבחירה התמוהה ביוליה שמאלוב-ברקוביץ' כמנכ"לית חברת החדשות מדירה שינה מעינינו וצריכה להדיר שינה גם מעיניכם, כי זה אינו עוד מינוי אלא ניסיון השתלטות פוליטית על מערכת חדשות, חיסולה, הלכה למעשה, והוא הופך את מאבק העובדים שלנו למאבק גדול הרבה יותר מחדשות 13 - כזה שנוגע ישירות בחופש העיתונות ובתפקידה בדמוקרטיה הישראלית. לא פחות". 

לפי קורח וסגל, אחת הנקודות המהותיות היא שמנכ"ל חברת החדשות הוא גם העורך הראשי של העיתונאים ושל המהדורה המרכזית. "הוא האיש שמתייעצים איתו על תחקיר, על מידתיות בשידור, על מה שראוי או לא ראוי לומר. לכן, לתפקיד רגיש ומרכזי כזה דרוש עיתונאי פעיל, מקצועי, חסר פניות. כך קובע החוק, כך קובע השכל הישר. לצערנו, זה פשוט לא המקרה. איך המינוי הזה מתיישב עם הצהרותיה של יוליה שמאלוב-ברקוביץ', גם היום, נגד הערוץ וכתביו? איך הוא מתיישב עם ניסיונותיה בפועל לקצר את חייו ולהגביל אותו? מה משקל הצהרותיה הפוגעניות נגד נשים בבחירתה?".

השניים מציפים את השאלה כיצד ועדת האיתור רואה את השקפת העולם הזו באה לידי ביטוי במינוי, ומהם הערכים העיתונאיים שעומדים מאחורי בחירתה. "המאבק הזה איננו אישי - הוא עקרוני. זה ענין של ערכים ובהירות מוסרית... דעותיה הפוליטיות של שמאלוב-ברקוביץ' אינן מעניינינו. רק חופש העיתונות עומד לנגד עינינו, וכוונותיה במקרה הזה אינן נסתרות.

"בלית-ברירה, אנחנו נאלצים להפוך את המאבק שלנו לפומבי ומבקשים לתת גב לעיתונאים ולעיתונאיות המצוינים של חדשות 13 שעובדים לילות כימים, ובתשעת החודשים האחרונים ביתר שאת. אנחנו מודים לקולגות מערוצי התקשורת השונים על התמיכה בנו, ומקווים לשרת את הציבור, ורק את הציבור, עוד שנים ארוכות כחלק מחברת החדשות שאנחנו גאים להיות חלק ממנה. צריך פשוט לתקן את הטעות, מהר ככל האפשר". 

"נציל ביחד את המערכת מניסיון ההשתלטות"

הצהרותיהם של סגל וקורח הן כמעט חסרת תקדים. כאשר המגישים הבכירים יוצאים באופן פומבי נגד עמדת הדירקטוריון, מדובר במהלך שמחזק את העובדים. לדברי גורם בחדשות 13, למהלך "יש משמעות אדירה למאבק שלנו למען החופש העיתונאי בחברה".

מתן חודורוב, יו"ר ועד העובדים והפרשן הכלכלי בחדשות 13, מסר בתגובה: "בשם כל עובדי חדשות 13, אני מתפעל מאומץ-ליבם המקצועי של הילה ואודי, בכירי המגישים בחברה, שמבטאים בקול ברור את עמדתנו העיתונאית נגד מינויה הפסול של הפוליטיקאית יוליה שמאלוב-ברקוביץ' לעורכת הראשית. יחד עם תמר איש-שלום, גיא לרר, טל ברמן, אלמוג בוקר ומגישים נוספים - גובשה כאן חזית אחידה מצד כל מובילי השידור למען העצמאות העיתונאית של חדשות 13. אנחנו - העורכים, הכתבים, המפיקים, הצלמים, עורכי הווידאו, הגרפיקאים, עובדי הקונטרול והאולפן, צוות האיפור וההלבשה - נציל ביחד את המערכת מניסיון ההשתלטות הפוליטי, ונצא מחוזקים".