בית הדין לעבודה: 019 פגעה בהתארגנות העובדים ותשלם 130 אלף שקל

נקבע כי היו שני אירועים שבהם 019 פגעה בהתאגדות: החתמת טפסי ביטול להצטרפות להתאגדות העובדים טרם כינון הארגון היציג; והתבטאויות של גורמים בחברה כלפי העובדים ביום בו פרצה ההתאגדות • עוד נקבע כי ההסתדרות לא עמדה בדרישת השליש שמקנה לה להיות הארגון היציג

דוכן הקורא לעובדי 019 להתאגד / צילום: באדיבות הסתדרות הפועל המזרחי
דוכן הקורא לעובדי 019 להתאגד / צילום: באדיבות הסתדרות הפועל המזרחי

חברת התקשורת טלזר 019 פגעה בהתארגנות עובדים ראשונית בחברה - כך קבע בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע. טלזר תשלם להסתדרות הפועל המזרחי, הארגון שניסה לאגד את העובדים, פיצוי בסך של 130 אלף שקל. 

"איבדנו פנסיה של 38 שנה": הנפגעים בהסתבכות הפיננסית החמורה בתולדות המדינה
למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה את שינוי שיטת הבחירה בנציב השופטים

סכסוך העובדים בחברת התקשורת החל לפני כשנתיים, אז ביקשו עובדי החברה להתאגד. הסתדרות הפועל המזרחי טענה כי החברה הערימה שורה של קשיים על ההתארגנות, בהם פיטורי אחת העובדות שהייתה משמעותית בהתארגנות העובדים; והפעלת לחצים על עובדים שחתמו לחזור בהם מחתימתם או להימנע מלחתום על טפסי הצטרפות לארגון העובדים.

בבית הדין לעבודה ניתנו סעדים זמניים כלפי החברה לאורך הדרך, ולפני כשנה הגישה טלזר תביעה בבית המשפט המחוזי עליה כתבנו בגלובס, שבה טענה לפגיעה של הסתדרות הפועל המזרחי בסימן המסחר של החברה - הלוגו שלה - בעת ניסיון ההתארגנות. ההסתדרות טענה מנגד כי מדובר בעוד צעד לפגיעה בהתארגנות ולהטלת מורא על העובדים.

התביעה בבית המשפט המחוזי עוד מתנהלת, אולם בפסק הדין הנוכחי של בית הדין לעבודה, שבו נקבע כי טלזר פגעה בהתארגנות העובדים, הוא דחה טענות עקיפות שהעלתה ונגעו לשימוש בלוגו. "לא הוכח בפנינו כי המבקשת (הסתדרות הפועל המזרחי - נ"ט, נ"ס) ניסתה במכוון להידמות למשיבה כדי להטעות עובדים", נכתב. "מה גם שלא התרשמנו מעדויות העדים שהובאו כי הם אכן סברו כי המשיבה והמבקשת אחד הם. אומנם הצבעים של לוגו החברה ולוגו ההתאגדות הם זהים, אולם על גבי הלוגו של ההסתדרות מצוין בפירוש 'התאגדות עובדי 019'". כן צוין כי "עולה קושי מטענות המשיבה, ולפיה העובדים טעו לחשוב כי מדובר בפעילות מטעם המעסיק עצמו".

בפסק דינו בעניין ההתאגדות קבע בית הדין, מפי הנשיא צבי פרנקל ונציגי הציבור אליזבט סקירה-טל ומרדכי בסר, כי היו שני אירועים שבהם החברה פגעה בהתאגדות: החתמת טפסי ביטול להצטרפות להתאגדות העובדים טרם כינון הארגון היציג; והתבטאויות של גורמים שונים בחברה כלפי העובדים ביום שבו פרצה ההתאגדות.

אשר להחתמה על טפסי הביטול, נקבע כי אחד העובדים פעל במספר אתרים של החברה כשבידו טפסי ההצטרפות שעליהם חתמו העובדים ורשימות שקיבל מהנהלת החברה, ושוחח עם עובדים "בשיחות בעלות מסרים ברורים וחד-משמעיים לגבי דעת ההנהלה ביחס להתאגדות". נקבע כי הוא "לא פעל באופן חד-פעמי", וכי "הגורמים שהיו מעורבים בהפרות היו גורמי הנהלה בדרגים שונים". 

"האירועים אירעו בשלב רגיש" 

"מדובר בהתארגנות ראשונית, כאשר האירועים שפורטו לעיל אירעו בשלב רגיש, בו טרם כונן ארגון יציג במקום העבודה", נכתב, תוך שהובהר בפסק הדין כי ההסתדרות איננה הארגון היציג בעת הזו. "המשיבה מעסיקה למעלה מ-300 עובדים, כך שאין מדובר במעסיק קטן".

הפיצוי שנפסק נקבע בהתאם לחומרת האירועים, כפי שתפס אותם בית הדין לעבודה. לא נפסקו הוצאות משפט, מאחר שמדובר בסכסוך קיבוצי.

עו"ד רחלי פרץ-כהן, מנהלת האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הפועל מזרחי, מסרה בתגובה: "החלטת בית הדין לקנוס את חברת 019 לאחר שניסתה לחבל ולפגוע בניסיונות עובדיה להתאגד, מעבירה מסר חשוב מאין כמוהו לכל ההנהלות של חברות בישראל מפני ניסיונות לפגוע בעובדים ולחבל בניסיונותיהם להתאגד למען זכויותיהם ותנאי עבודתם". 

למרות כל זאת, בחברת 019 קיבלו גם רוח גבית בפסק הדין, שם נקבע כי להסתדרות הפועל המזרחי חסרים עובדים כדי לעמוד בדרישת השליש שמקנה לה אפשרות לשמש כארגון יציג. בחברה היו 318 עובדים שהיו רלוונטיים סביב נושא ההתאגדות, והדיון נסוב סביב שני נושאים: הגודל של יחידת המיקוח וביטול טפסי הרשמה של עובדים שסיימו את העסקתם או שהפכו ללא רלוונטיים. 

019: "ניצחון מוחץ" 

מחברת טלזר 019 נמסר בתגובה: "החלטת בית הדין מהווה ניצחון מוחץ ל-019. בית הדין קיבל את כל טענות החברה. בית הדין לא קיבל ולו טענה אחת שההסתדרות טענה בנוגע לרוב הדרוש, ולא נפל בפח בכל השקרים של ההסתדרות. הנהלת 019 מובייל תמשיך לדאוג לרווחת העבדים כפי שפעלה מאז ומעולם. אנו מודים לבית הדין על ההחלטה". 

את הסתדרות הפועל המזרחי ייצגו בהליך עורכי הדין אלעד מורג ומוריה גליק ממשרד אלעד מורג. את חברת 019 ייצגו בהליך עורכי הדין שלומית גוטרמן-כספי ואורי קסיר.