יוליה שמאלוב-ברקוביץ' ורשת 13: לבג"ץ אין סמכות לדון במינוי

בתגובה לעתירת עובדי חברת החדשות נגד מינויה של שמאלוב-ברקוביץ', רשת 13 טוענת כי מדובר ב"ניסיון לסכל מינוי בחברה פרטית", וכי בעלי המניות הזרימו מתחילת המלחמה למעלה מ-100 מיליון שקל • ברשות השנייה טוענים: "מעולם לא נדרשנו לחרוג מהגבולות שקבע המחוקק ולקעקע את העיקרון של שמירה על עצמאות חברת החדשות"

יוליה שמאלוב-ברקוביץ' / צילום: שלומי יוסף
יוליה שמאלוב-ברקוביץ' / צילום: שלומי יוסף

ערוץ רשת 13, הדירקטורים של חברת חדשות 13, יוליה שמאלוב-ברקוביץ' והרשות השנייה הגישו את תגובותיהן המקדמיות לעתירה המבקשת לפסול את מינויה של שמאלוב-ברקוביץ' למנכ"לית חברת החדשות. כצפוי, המשיבים טוענים כי יש לדחות את העתירה על הסף ולגופה.

הדרמה של חדשות 13: העובדים מחריפים את המאבק נגד ההנהלה. מה הצעד הבא?
הערכות: 80 אלף שקל, נהג ומשרות אמון - התנאים של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' בחדשות 13
המינוי בחדשות 13 והסערה: מה רוצה לן בלווטניק?
לא עוד עסק פרטי: למה בג"ץ יכול להתערב במינוי מנכ"לית חדשות 13

ברשות השנייה טוענים כי "מעולם לא נדרשה הרשות לחרוג מהגבולות הברורים שקבע המחוקק ולקעקע את העיקרון המרכזי של 'שמירה על עצמאות חברת החדשות'". 

רשת, הדירקטורים ושמאלוב-ברקוביץ', המיוצגים כולם יחד, טוענים כי לבית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ אין כל סמכות לדון במינוי, מן הטעם שמדובר בדירקטוריון של חברה פרטית; כי חברת החדשות איננה גוף דו-מהותי ואינה כפופה לכללי המשפט המינהלי; וכי הליך המינוי נעשה בהתאם לדרישות החוק, ולא נפל בו פגם.

"ניסיון של עובדי חברה פרטית לסכל מינוי מנכ"לית"

"עניינה של עתירה זו אינו חופש העיתונות, אלא ניסיון של עובדי חברה פרטית לסכל מינוי של מנכ"לית לחברה, שנעשה בהחלטה שהתקבלה על-ידי דירקטוריון החברה בהתאם לכל דרישות החוק, ואשר לא נפל בו כל פגם. לעתירה אין בסיס, ולעובדים אין זכות לקבוע מי ינהל את החברה שמעסיקה אותם", נכתב בתגובות לעתירה.

עוד נטען כי לשמאלוב-ברקוביץ "אין זיקה פוליטית או אישית המונעת ממנה לכהן בתפקיד", וכי לשמאלוב-ברקוביץ' יש ניסיון בהקמה וניהול ערוץ טלוויזיה, ניהול עיתון ועריכתו בפועל, ניסיון ניהולי עשיר וניסיון בתחום הרגולציה. 

בנוסף נטען כי מאז המלחמה הזרימו בעלי המניות של רשת למעלה מ-100 מיליון שקל, בין היתר כדי לממן את תקציב חברת החדשות. "חברת החדשות היא חברה עתירת תקציב המעסיקה מאות עובדים. היא חוותה ירידה של ממש בשיעורי הצפייה בשידוריה, במיוחד בשנתיים האחרונות", נכתב. "המשמעות היא פגיעה מהותית בהכנסות של רשת, בעלת המניות, ממכירת זמן פרסום במהדורת החדשות וברצועות השידור שלאחריה, תוך שרשת נאלצת להזרים את אותם סכומים כדי לממן את תקציבה של חברת החדשות". 

צריך לומר כי בעת מלחמה ההכנסות נמוכות יותר בשל העובדה שהמפרסמים פחות מעוניינים לפרסם בתקופות כאלה. גורמים בחדשות 13 אומרים לגלובס כי בחברה מייחסים את הזרמות הכספים לחברת החדשות בלבד, אך מתעלמים מכישלונות תוכניות כמו "פקין אקספרס" ו"הפליליסטיות״. ברשת קיוו שתוכניות אלה ימשכו רייטינג, אך בפועל לא הצליחו ונחלו אכזבה, כך אומרים הגורמים. אותם גורמים אף כועסים לקרוא את פסקת הזרמת הכספים בתגובת החברה, ומזכירים כי בין הדרישות של המנכ"לית החדשה שמאלוב-ברקוביץ’ יש נהג פרטי וסעיף אי-תחרות ממושך

"תהום פעורה אליה מבקשים העותרים לגרור את חברת החדשות" 

הרשות השנייה טוענת מצדה כי הדרישה ממנה להתערבות בהליכי המינוי של מנהל חדשות 13, פוגעת בעצמאות ובחופש הפעולה של חברת החדשות. "התערבות המאסדר (רגולטור, נ"ט, נ"ס) בהחלטת הדירקטוריון תפתח את השער לראשונה להתערבות באופן ניהולו ותפקודו", נכתב בתגובה. "אין זה 'מדרון חלקלק', אלא זוהי תהום פעורה אליה מבקשים העותרים לגרור את חברת החדשות".

עוד נכתב כי העתירה היא "חסרת תקדים, שכן מעולם לא נדרשה הרשות השנייה לחרוג מהגבולות הברורים שקבע המחוקק בנוגע ליכולת התערבותה בנשוא העתירה, לקעקע את העיקרון המרכזי של 'שמירה על עצמאות חברת החדשות' ולהתערב בענייני ניהולה של חברת חדשות בישראל ובמינוי מנהלה - כל זאת תוך התעלמות מהשלכותיה הקשות והמסוכנות של התערבות גורם חיצוני, שהוא גוף מאסדר מטעם המדינה".

עוד נטען על-ידי הרשות כי חוק הרשות השנייה קבע הסדר שלילי המונע ממנה להתערב בענייני נוהל דירקטוריון של חברת חדשות, ובמינוי מנהל בפרט. 

אשר לבקשה, שהוגשה בד-בבד עם העתירה, למתן צו הביניים שיעצור את המינוי, טוענת רשת כי שמאלוב-ברקוביץ' כבר נכנסה לתפקיד והחלה לפעול, וכי המשמעות היא שינוי של המצב הקיים.

בנוסף, לדברי החברה יש לדחות את הבקשה מטעמים של עשיית דין עצמי - בחברה טוענים כי העובדים אינם ממתינים להכרעת בית המשפט ועושים דין לעצמם, "תוך שהם מכריזים על נוהל התעלמות מהמנכ"לית הנכנסת".

חודורוב: "ניסיון מגוחך של שמאלוב-ברקוביץ' להקטין את ממדי הסכנה במינויה"

כזכור, ועד העובדים של חדשות 13 וארגון העיתונאים והעיתונאיות עתרו לבג"ץ בבקשה לפסול את מינויה של שמאלוב-ברקוביץ'. נקודת המוצא לעתירה היא שלבית המשפט העליון יש סמכות לדון בה, כיוון שחברת חדשות היא גוף דו-מהותי; וכי בהליך המינוי נפלו פגמים שונים, בהם אלה שנוגעים למינויים של הדירקטורים שבחרו בשמאלוב-ברקוביץ', שהייתה מעורבת במינויים. כן נטענו טענות ביחס לזיקה הפוליטית של שמאלוב-ברקוביץ' ולפגיעה בחופש העיתונות. 

יו"ר ועד העובדים בחדשות 13, מתן חודורוב, הגיב לתגובת החברה בעתירה לבג"ץ בטוויטר: "ניסיון מגוחך של יוליה שמאלוב-ברקוביץ’ להקטין את ממדי הסכנה במינויה, כאישיות פוליטית שאינה עיתונאית, על עצמאותה של חדשות 13. אין מדובר ב'חברה פרטית', שכן 40% ממניותיה מוחזקות בידי הציבור, והיא משדרת מכוח רישיון שתנאיו הופרו - כל אלה מכפיפים את התנהלותה לביקורת שיפוטית. יוליה חוששת, בצדק, מהתערבות בג"ץ". 

לגבי תגובת הרשות השנייה כתב חודורוב: "הרשות השנייה העניקה לרשת רישיון שבו נקבע כי מנכ״ל חברת החדשות הוא עורך ראשי, שתפקידו לקבוע את הליין-אפ ולהוביל קו מערכתי. אם נבחר פוליטיקאי ללא יכולת מקצועית לממש את החוק, איך רגולטור יכול לטעון ברצינות שאסור לו להתערב - ועוד 'למען שמירת העצמאות'? התירוץ הקלוש הזה לא יעמוד בבג"ץ".

את רשת 13 מייצגים עורכי הדין יורם בונן וגילת בן שחר ממשרד פישר (FBC) ועורכי הדין רון דרור וקארין וינשטיין ממשרד דרור מנצ'ל וינשטיין.