דירות קטנות מעל דיזינגוף סנטר: התוכנית השאפתנית של עיריית ת"א

עיריית ת"א החליטה לערוך תוכנית התחדשות עירונית, במסגרתה יתווספו לדיזנגוף סנטר 2.5 קומות שיכללו דירות קטנות לשכירות מסובסדת, מלונאות וחללי עבודה, ומעליהן יוקמו גינה ציבורית וגני ילדים • האדריכל גידי בר־אוריין: "זה הפרויקט הירוק והחברתי ביותר שניתן לחשוב עליו"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי
דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

דיזנגוף סנטר עתיד להוסיף 2.5 קומות, שמעליהן יוקמו גינה ציבורית גדולה וגני ילדים. אלה עיקריה של תוכנית שאפתנית שיוזמים עיריית תל אביב ובעלי המרכז המסחרי המפורסם ביותר בארץ. מחר (ה') עתיד להתקיים מפגש עדכון ציבור בקולנוע לב, שבו יוצגו בפני הציבור עקרונות התוכנית. 

בקרוב תתקבל החלטת המיסוי הכי חשובה למשקיעי נדל"ן. אלה האפשרויות
מצפון ועד דרום: דירה ממוצעת התייקרה ב-145 אלף שקל בתוך שמונה חודשים

דיזנגוף סנטר אינו בדיוק קניון במובן המוכר כיום, וגם הוקם כמעט עשור לפני שהוקם הקניון הראשון בישראל (קניון איילון), אך הוא מרכז מסחרי בעל מאפיינים כלליים דומים. הוא נוסד ב-1977 על־ידי משפחות פילץ ופלאטו שרון ונמצא בבעלותן. מי שייצג אותן במפגש מחר יהיה דן פילץ, הדור הנוכחי של המייסד.

בדיזנגוף סנטר יש 350 חנויות וכ־150 עובדים בהעסקה ישירה, והמחזור הכספי שלו נאמד בשנה שעברה ב־60-65 מיליון שקל בחודש. המרכז סבל מביקורת רבה, מהתיישנות ומתלונות על התכנון שלו, אך העובדה היא שבסופו של דבר הוא שרד את השנים ואף נחשב לפופולרי בייחוד עקב מיקומו המוצלח, בפינת הרחובות דיזנגוף וקינג ג'ורג', שאין לו מתחרים.

עיריית תל אביב החליטה לערוך בסביבה תוכנית של התחדשות עירונית, שתכלול את הסבת רחוב 1240 הסמוך לרחוב להולכי רגל, תוספת קומות והפיכת חלק מהמרכז המסחרי הוותיק לבעל מאפיינים ציבוריים. במסגרת זו יתווספו למרכז 2.5 קומות שיכללו דירות קטנות לשכירות מסובסדת, מלונאות וחללי עבודה. 

"מדובר בתוכנית, שמה שמנחה אותה היא חשיבה ציבורית, והיא אינה כוללת למשל הקמת מגדל מגורים", אומר האדריכל עידן רבינוביץ', האחראי על קידום התוכנית במשרד בר אוריין אדריכלים, האחראית על תכנון הפרויקט. עוד הוא מדגיש, כי מדובר בתוכנית שמצויה בתחילת דרכה, וכי "יש לה עוד כמה שנים טובות עד שתמומש". מה שמנחה את התוכנית הוא תוספת קומות מעל לקומות העליונות של המרכז, שכיום הן בעיקר קומות טכניות וחניון.

דיזנגוף סנטר / הדמיה: עידן רב
 דיזנגוף סנטר / הדמיה: עידן רב

"פרויקט ירוק וחברתי" 

"זה הפרויקט הירוק והחברתי ביותר שניתן לחשוב עליו", אומר האדריכל גידי בר־אוריין, שמתכנן את התוספת. "הוא כולל 2.5 קומות של דיור מכליל, אכסניה והרחבת הבריכה והקולנוע, והגג כולו בן 8 דונם ויהפוך לגינה ציבורית וגני ילדים. מבחינתי זה פרויקט סופר-קונספטואלי, שלקוח יותר מפקולטות לאדריכלות מאשר מהחיים עצמם".

לעניין הדיור המכליל, רבינוביץ' מספר כי התוכנית כוללת הקמה של עד 85 יחידות דיור קטנות ("מיקרו דירות") בשטחים של 35-27 מ"ר שיושכרו במחירים מפוקחים, כך שיתאפשר לצעירים לשכור אותן. גם האכסניה המתוכננת, היא הוסטל עממי ולא מלון יוקרה, ובמסגרת התוכנית יוקמו גם חללי עבודה משותפים. לבסוף יורחבו גם קולנוע "לב" ומרכז הספורט.

כאמור, הגג שמעליהם מתוכנן לשמש גינה ציבורית גדולה, שתכלול גם גני ילדים שמתוכננים על כרבע מהשטח. "הגינה תהיה נגישה הן מהמרכז המסחרי, אך גם מהרחוב", אומר רבינוביץ.

כמו כן, התוכנית כוללת גם חפירת שטחים מתחת למרכז הקיים, על מנת להקים מרכז לוגיסטי לתפעול השטחים המסחריים, והסדרה מחודשת של הרחובות מסביב: רחוב טשרניחובסקי ישונה ויהפוך לשדרה ירוקה עם נטיעות משני צדדיו ושביל אופניים לרחוב בוגרשוב ולסנטר; רחוב 1240 שמשמש יציאה מהחניון של הסנטר, יהפוך למדרחוב להולכי רגל ומצפון לסנטר. ברחוב בר גיורא, יומר שטח ציבורי מוזנח כיום לגינה ציבורית. 

המפגש שייערך מחר (ה') בקולנוע לב מוגדר ל"עדכון ציבור", ולא כ"שיתוף ציבור", מה שמרמז על כך שמדובר יותר במפגש לצורך יידוע ולא לצורך שמיעת התנגדויות ורעיונות מצד הציבור.

לתוכנית עצמה יש עוד דרך תכנונית ארוכה עד למימוש, שכן עליה לעבור עוד את בקרת ואישור הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, ומשם תעלה במדרג לאישור הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה.