פנסיה | ניתוח

תל אביב פתחה מבערים. מי המרוויחים הגדולים מתשואות אוקטובר בפנסיה?

משקיעי S&P 500 רשמו תשואה של יותר מ־23% מתחילת השנה, אבל הבורסה בתל אביב מתחילה לסגור פערים, בין היתר בזכות שער הדולר־שקל • אוקטובר היה נראה כמו חודש חיובי בוול סטריט עד שהגיע מהפך היום האחרון • וגם: איך הבחירות בארה"ב ישפיעו על הפנסיה שלכם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

1 היום האחרון בחודש הפך ליום הכי חשוב

חודש אוקטובר המחיש שוב את הפכפכות השווקים, כאשר יום המסחר שסגר אותו בוול סטריט (חמישי האחרון) מחק את מרבית התשואה החיובית שהושגה באפיקי הגמל והפנסיה - תוך שהמסלולים העוקבים אחרי מדד S&P 500 אף עברו להציג תשואה שלילית.

הישראלית שזינקה בכ-30% תוך שני ימי מסחר בעקבות הדוחות 
למה השווקים אוהבים כל כך את טראמפ, ואילו מניות יקפצו אם האריס תזכה? 

בחמישי האחרון ירד מדד S&P 500 בשיעור חד יחסית של כ־1.9% על רקע אכזבה של המשקיעים מהתחזיות שסיפקו ענקיות התוכנה מיקרוסופט ומטא (פייסבוק) והחשש מפני מחסור בשבבים. גם בבורסה בת"א נרשמו ירידות, אך מתונות יותר, כאשר את חודש אוקטובר כולו עדיין סיים מדד הדגל המקומי בעלייה של כ־3%.

מדובר בחודש שלישי בארבעת האחרונים שבו לימי המסחר האחרונים נועדה חשיבות בקביעת התשואה לחוסכים. אפקט הפוך נצפה ביום שסגר את חודש יולי בו נרשמו עליות חדות בוול סטריט שהכפילו את התשואה בסיכום החודשי (1.3% במסלול הכללי).

גם בחודש אוגוסט, שהחל במפולת קצרת טווח ביפן, התהפכה המגמה בימי המסחר האחרונים של החודש, ובסיכומו נרשמה תשואה חיובית ממוצעת של 1% במסלול הכללי.

2 הבורסה בתל אביב פתחה בראלי

בחזרה לאוקטובר: בבית ההשקעות מיטב מעריכים כי החוסכים בגמל ובהשתלמות צפויים לרשום עלייה מינורית של 0.1% במסלול הכללי ושל 0.3% במסלול המנייתי וכך גם בפנסיה. אפיקי החיסכון העוקבים אחרי מדד S&P 500 צפויים לרשום ירידה של קרוב ל־1% באוקטובר. שמיוחסת מחציתה לתנודות במדד, ומחציתה בהתחזקות השקל מול הדולר. עדיין, מתחילת השנה, מדובר במסלול שרשם תשואה עודפת של 23.5% בעשרה חודשים, בעוד שמסלולי המניות עלו ב־16.8% והאפיק הכללי עלה ב־9.8% בתקופה זו. אבל עולה השאלה: האם עד סוף השנה הפערים יצטמצמו והבורסה בארץ תעקוף את וול סטריט?

לדברי גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב גמל ופנסיה, "אפקט היום האחרון" בשווקים נובע מעצבנות גוברת של המשקיעים בעולם. עוד הוא מזהה "היבדלות של השוק הישראלי, שמתאפיין לאחרונה בעליות יחסית חדות, בהובלת מניות הנדל"ן והבנקים", לצד מגמה של מימושים קלים בחו"ל.

"ראינו שמדד S&P 500 ירד בכ־1% בחודש שעבר, בעיקר על רקע אי הוודאות לגבי תוצאות הבחירות בארה"ב, שבהן מסתמן שוויון כמעט בכל הסקרים. לעומת זאת, בישראל על רקע עליונות צה"ל בצפון, יש יותר אופטימיות לגבי הסדרה והחזרת התושבים לצפון. להערכתי גם העברת התקציב תתרום לכך".

ועדיין מני מדגיש שמי שהעביר את השקעותיו למדד המניות המרכזי של וול סטריט בשנתיים האחרונות, נהנה עד כה מתשואה חזקה יותר: "חודש אוקטובר האחרון הגיע לאחר שהיה כבר מהלך עליות די משמעותי מוקדם יותר השנה". ואכן מדד S&P 500 עלה בכמעט 50% מתחילת 2023, בזמן שמדד ת"א 35 עלה בשיעור של כ־22% באותו פרק זמן, יותר מכפול. מני מזהיר כי "אם תהיה התחזקות של השקל (על רקע הסדרה אפשרית בצפון, ח"ש) זה יכול קצת לפגוע בתשואות למי שעוקב אחרי המדד. אבל בהסתכלות ארוכת טווח אין לזה יותר מדי משמעות".

מבחינה היסטורית מדד S&P 500 עולה בדרך כלל בשלושת החודשים האחרונים של השנה. נתוני התשואה הממוצעת של אותו מדד בין השנים 1928 ל־2023, לפי מידע של "מוטלי פול" ו"ירדני מחקר", מלמדים שבאוקטובר יש תשואה חיובית ממוצעת של 0.5%, בנובמבר 0.87% ובדצמבר 1.31%. באוקטובר הנוכחי כאמור ירד המדד בכ־1%.

3 איך ייראו התשואות בחודש הבחירות?

העצבנות בוול סטריט כפי שהתבטאה לקראת סוף אוקטובר צפויה ללוות אותנו גם בנובמבר. למרות המתיחות הביטחונית מול איראן שמאיימת לתקוף את ישראל, לשוק המקומי, מעריך שמואל קצביאן, אסטרטג השווקים של בנק דיסקונט, כי יש עדיין פוטנציאל לעליות.

בכל הנוגע לארה"ב, קצביאן אומר כי "צריך לקחת את הבחירות בפרופורציה. שוקי ההון, בהסתכלות ארוכת טווח, פחות מושפעים מתוצאות הבחירות בארה"ב. S&P 500 עלה בכ־80% מאז שנבחר ביידן (בארבע השנים האחרונות), בזמן שבעת כהונת טראמפ הוא עלה בכ־70%. זה לא פער גדול". אבל בעוד שהשוק האמריקאי כבר יקר יחסית לדבריו, הפוטנציאל לעליות נאות דווקא עשוי להגיע כאן בישראל.

קצביאן מציין שלמרות הרגישות בשל המלחמה, "אנו רואים מגמה חזקה של עליות בשוק המקומי, ביצועים עודפים למול מדדי המניות הבולטים בעולם. זאת באופן דרמטי מאז ה־19/9 כשהחל מבצע 'חיצי הצפון' בגבול לבנון, וכחלק ממגמה שהחלה כבר בנובמבר אשתקד". בדיקת ביצועי שוק המניות בתל אביב (ת"א 35) מראה שמאז שהחל מבצע חיצי הצפון הוא רשם ביצועים טובים יותר ועלה ב־10%, כשמדד הדגל האמריקאי עלה בכ־2%. מדד המניות הגלובלי (MSCI WORLD) עלה באותו זמן בפחות מ־1%.

מדוע השוק המקומי מציג ביצועים עודפים לאחרונה? "נראה שהמבצע בצפון התחיל בצורה טובה. וכשראו שהמבצע מצליח ושהתרחישים החמורים שהפחידו מקריסת בניינים בת"א, וגם ביחס למתקפות מאיראן, לא יצרו פגיעה כה קיצונית, אז נרשם תיקון חד בשוק", אומר קצביאן. מה צריך המשקיע לעשות? קודם כל לבחון היטב את אופק ההשקעה שלו. קצביאן מדגיש בהקשר של השוק האמריקאי כי "מי שמשקיע לשבוע-שבועיים, ייתכנו תנודות בשוק זה בתקופת הבחירות בארה"ב. אבל מי שמסתכל לשנה קדימה, צריך לתת משקל קטן יותר לזהות הנשיא האמריקאי הבא".

ובאשר למי שמושקע יותר בשוק המקומי, גם לנוכח האיומים האיראניים למתקפה נוספת, הוא עדיין עשוי ליהנות מהמשך ההתאוששות בעתיד. "התמחור בארץ עדיין זול יחסית לעולם, בטח מול ארה"ב", אומר קצביאן. "יש גם הרבה כסף של משקיעים זרים שיצא החוצה. חישבנו (בדיסקונט) ומצאנו שמאז המלחמה המשקיעים הזרים מכרו מניות בארץ בהיקף של 6-7 מיליארד שקל. גם המוסדיים מתחילת השנה הנוכחית עדיין מכרו יותר מניות ישראליות (משרכשו). התיקון התחיל בספטמבר אבל יש עוד כסף שיכול להיכנס לשוק. משקיע שיש לו סבלנות, יש פוטנציאל של התחזקות בשוק המקומי גם במניות (בתל אביב) גם בשקל (מול הדולר)".