להגדרות הציונים לחצו כאן
נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד
המלחמה המתמשכת מביאה רבים לעסוק בתגמול למשרתי המילואים. ח"כ שרון ניר - שמקדמת הצעה כזו בעניין העדפת משרתי בקבלה לעבודה במגזר הציבורי - הסבירה את הרציונל. לדבריה, החובה לדאוג להטבות למשרתי המילואים נובעת גם מהעובדה שהנטל כולו נופל על שכבה יחסית מצומצמת: "רק 2% מהאוכלוסייה, בין 2 ל־3%, משרתים במילואים". עד כמה המספר הזה מדויק?
● בעקבות הסערה: האם דרישת החזרי החוב מהמילואימניקים העצמאים תופסק?
● הסיוע למשרתי המילואים: מה המדינה הבטיחה ומה ניתן בפועל?
עסקנו בכך בעבר - ואז מצאנו שנתונים מפורטים בעניין משרתי המילואים אפשר למצוא בדיון שהתקיים בכנסת במאי 2022. באותו דיון שהתקיים בוועדת משנה של ועדת חוץ וביטחון, תא"ל אמיר ודמני, ראש חטיבת תכנון ומנהל כוח־אדם בצה"ל, חשף את הנתונים: ישנם כ־490 אלף אזרחים בישראל שהוגדרו "משרתי מילואים", ואלה מהווים 17% מהאוכלוסייה הרלוונטית (גילאי 22 עד 45), או כ־5% מכלל אזרחי המדינה. כלומר, מדובר בנתון גבוה יותר מזה שבו נקבה הח"כית.
אלא שלצה"ל יש הגדרה נוספת שנקראת "משרתי מילואים פעילים". כאן מדובר רק במי שביצעו 20 ימי מילואים ומעלה בשלוש השנים האחרונות. אם מצמצמים את ההגדרה לאוכלוסייה הזאת הרי שמדובר בכ־120 אלף איש - ואלה כבר מהווים רק 4% מהאוכלוסייה הרלוונטית, או 1% בלבד מאזרחי המדינה. כלומר, קרוב לאחוזים שציינה ניר.
נתון אחר שנמצא בטווח שאותו הזכירה ניר הוא משרתי המילואים הקרביים. כאן מדובר לפי הנתונים שהוצגו ב־64 אלף איש בלבד, שמהווים 2.2% מן האוכלוסייה הרלוונטית.
ומה לגבי המלחמה הנוכחית? כצפוי, כאן המספרים גדולים בהרבה: על פי נתונים שפורסמו באתר צה"ל, נכון לספטמבר 2024, עמד מספר משרתי המילואים שגויסו למערכה על כ־300 אלף איש. כלומר, כ־10% מקבוצת הגיל הרלוונטית, או כ־3% מכלל האוכלוסייה.
מח"כ שרון ניר נמסר: "חיילי המילואים מהווים אחוזים בודדים מסך האוכלוסייה ואף ששירות המילואים הוא חובה המעוגנת בחוק, ניכר כי בפועל השירות הוא התנדבותי".
בשורה התחתונה: דבריה של ניר נכונים ברובם. על פי הנתונים הרשמיים של צה"ל שהוצגו ב־2022, מספר "משרתי המילואים הפעילים" עמד על כ־120 אלף איש, שמהווים כ־4% מקבוצת הגיל הרלוונטית, וכאחוז אחד בלבד מאוכלוסיית המדינה.
תחקיר: יובל אינהורן
לבדיקה המלאה לחצו כאן
שם: שרון ניר
מפלגה: ישראל ביתנו
תוכנית: תשע עם גדי נס
ציטוט: "בין 2 ל-3% מהאוכלוסייה משרתים במילואים"
תאריך: 28.10.24
ציון: נכון ברובו
על רקע הצורך הגדול במשרתי מילואים, ח"כ שרון ניר התראיינה לרדיו צפון והציגה הצעת חוק שיזמה בעניין מתן עדיפות לקבלת משרתי מילואים למשרות במגזר הציבורי. לדבריה, הדבר מתחייב מכוח המצב שרק שכבה מצומצמת נושאת בנטל: "רק 2% בסוף מהאוכלוסייה, בין 2 ל-3% משרתים במילואים", אמרה. בדקנו האם אכן משרתי המילואים הם כ-2-3% בלבד מהאוכלוסייה.
בעבר כבר עסקנו בסוגיה - ומצאנו שהנתונים המפורטים ביותר נחשפו בדיון שהתקיים בכנסת במאי 2022. תא"ל אמיר ודמני, ראש חטיבת תכנון ומנהל כוח אדם בצה"ל, פרסם את המספרים המדויקים של מערך המילואים. הוא ציין כי כ־490 אלף אזרחים בישראל מוגדרים כיום "משרתי מילואים". הגדרה שלפי סעיף 4 לחוק שירות המילואים כוללת "יוצא צבא, שנמצא כשיר לשירות ביטחון לפי חוק שירות ביטחון ושאינו בשירות סדיר, אלא אם כן קיבל פטור משירות ביטחון…". בהתחשב בכך שבישראל ישנם כ־2.89 מיליון איש בגילאים 22 עד 45 - גיל המילואים - הרי שמאגר זה מהווה כ־17% מסך האוכלוסייה הרלוונטית, ו-5% מכלל אזרחי המדינה.
אז עד כאן הבנו מהו גודל המאגר שממנו ניתן לזמן למילואים, אבל כמה משרתים יש בפועל? לשם כך עלינו להתבונן על מספר "משרתי המילואים הפעילים". תחת הגדרה זו נכנסים מי ששירתו 20 ימי מילואים ומעלה בשלוש השנים האחרונות. לפי תא"ל ודמני, מדובר ב-120 אלף משרתים. כלומר, רבע ממאגר משרתי המילואים נמצאים בשירות פעיל, שהם גם 4% מהאוכלוסייה בגיל המילואים ו-1% מכלל אזרחי המדינה. בתוך מספר זה נכללים גם מתנדבים שקיבלו פטור מהשירות, אך בחרו להמשיך. לפי תא"ל ודמני, אלה מהווים 11% מהסד"כ (סדר הכוח) של משרתי המילואים.
אם מצמצמים את הנתון למשרתי מילואים פעילים שהם גם לוחמים, כבר מדובר ב-64 אלף איש בלבד, שמהווים 2.2% מתוך קבוצות הגיל הרלוונטיות ו-13% מכלל מאגר המילואים.
מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, מספר המשרתים אף גדל משמעותית. על פי הנתונים באתר צה"ל, נכון ל-19 בספטמבר 2024, כ-300 אלף משרתי מילואים גויסו מתחילת המלחמה. כלומר, מספר משרתי המילואים הנוכחי עומד על 10% מאוכלוסיית הגיל הרלוונטית. עוד מלמדים הנתונים כי 45 אלף מתוכם (כ-15%) הם מתנדבים ש"חזרו מפטור לשירות מילואים פעיל".
מח"כ שרון ניר נמסר: "חיילי המילואים מהווים אחוזים בודדים מסך האוכלוסייה בחברה הישראלית ולמרות ששירות המילואים זאת חובה המעוגנת בחוק - ניכר כי בפועל השירות הוא התנדבותי. מדובר בפטריוטים שבוחרים שוב ושוב להתנדב, שומרים על כשירות לאורך השנים ונכונים לעמוד ולהגן על המדינה מתוך מחויבות ערכית עמוקה והבנת הצורך הבוער. כמחוקקת, עליי להבטיח שמי שנותן יותר יקבל יותר ולכן בימים אלו העברתי בקריאה ראשונה בוועדת החוקה, הצעת חוק שתעניק יתרון משמעותי למשרתי המילואים בקבלה לתפקידים ולמשרות בשירות המדינה. הצעת החוק הזאת היא המענה הערכי והמוסרי למי שתרומתם היא בלתי מותנית. ראוי שהמנהיגות המתפרצת בשדה הקרב תתועדף במשק בכלל ובמשרות ציבוריות".
לסיכום, על פי הנתונים הרשמיים של צה"ל שהוצגו ב-2022, מספר "משרתי המילואים הפעילים" עמד על כ-120 אלף איש, שמהווים כ-4% מקבוצת הגיל הרלוונטית, וכ-1% מאוכלוסיית המדינה. לכן, דבריה של ניר נכונים ברובם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.