מנהל חברת ההשקעות האלטרנטיביות מהגדולות בעולם: "אין זמן טוב מזה להשקיע בישראל"

חואן דלגדו, מנכ"ל משותף של המילטון ליין, מייעץ ומנהל כספים בהיקף מצטבר של כ־940 מיליארד דולר • כשמשקיעים זרים ברחו מישראל, הוא בחר דווקא לחזק את האחיזה בארץ: "אתם אולי לא טובים בכדורגל, אבל מובילים בהייטק. יש פה עכשיו הרבה הזדמנויות במחירים סבירים"

חואן דלגדו, מנכ''ל המילטון ליין העולמי / צילום: באדיבות המילטון ליין
חואן דלגדו, מנכ''ל המילטון ליין העולמי / צילום: באדיבות המילטון ליין

את המבטא הספרדי אי אפשר לפספס כשאנחנו משוחחים עם חואן דלגדו, שמנהל היום השקעות ענק בשוק האלטרנטיבי. אך כמי שנולד וגדל בספרד הוא בכלל תכנן להיות שחקן כדורגל. "זה היה החלום שלי, הייתי די טוב עד גיל 17", הוא מספר לגלובס. "ואז המציאות תפסה אותי".

ארית מציגה: הפגז שאחראי לתשואה של יותר מ-550% במניה בשנתיים 
מחכים לאנבידיה: הדוח שעשוי לפתור את הבעיה של ענקיות הטק 

אחרי קריירה קצרה באקדמיה, הוא עבר לתחום ניהול ההשקעות הפרטיות, שבו הוא מתמחה כבר 25 שנה. עולם ההשקעות לא היה זר עבורו, שכן אבא שלו עבד בבנקאות. "כבר מילדות הייתי חשוף לבנקים ועזרתי לאבי לנהל חשבונות מגיל צעיר", הוא משחזר. "זה היה משהו שעשינו בבית, אבל השקעות זה מעבר לכסף, זה מחקר, ניתוח וניהול נתונים במטרה לקבל תובנות לגבי נטילת סיכונים. זו התמחות ומסע אינטלקטואלי. בתוך תוכי אני סטטיסטיקאי" וכך הוא חושב על השקעות.

בגיל 54, הוא מתגורר בהונג קונג ומשמש כמנכ"ל משותף בהמילטון ליין וחבר ועדת ההשקעות של החברה שהוקמה לפני 33 שנים ומנהלת כיום נכסים בהיקף של 124 מיליארד דולר. בנוסף, החברה מייעצת לחברות, משקיעים כשירים (בעלי הון נזיל גדול) וגופים שונים שמנהלים יחד כספים בהיקף של 810 מיליארד דולר והיא אחת הגדולות בעולם בתחומה. היקף הכנסות החברה שנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 10 מיליארד דולר, עמד בשנה האחרונה על 452 מיליון דולר, היא רשמה רווח נקי של 141 מיליון דולר.

חואן דלגדו
אישי:
בן 54 נשוי + 3 ילדים. נולד בספרד. מתגורר כיום בהונג קונג
מקצועי: מנכ"ל משותף של המילטון ליין וחבר ועדת ההשקעות של החברה,
המנהלת 124 מיליארד דולר ומייעצת לכספים בהיקף של עד 810 מיליארד דולר
עוד משהו: רץ יותר מ-10 ק"מ ביום, השתתף בתחרויות "איש הברזל"

"אנחנו בישראל כדי להישאר בישראל"

את ההתלהבות בקולו ביחס לישראל קשה להסתיר. מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל הוא כבר הספיק להגיע לארץ חמש פעמים, ולדבריו הוא לא היחיד מהחברה שמגיע לכאן בעיצומה של המלחמה. המילטון ליין השקיעה בישראל יותר ממיליארד דולר, בחברות פרטיות שונות, חלק גדול מהן בשנים האחרונות, כולל מאז פרוץ המלחמה. לחברה יש גם נציגות בישראל עם 10 עובדים ומנכ"לית - לימור בקר.

מבחינתו, זו רק ההתחלה: "המילטון ליין מתכוונת להמשיך ולהשקיע בישראל גם בשנים הבאות. אנחנו כאן להישאר.

"אני יליד חבל הבסקים - מה שמסייע לי להבין מדינות קטנות כמו ישראל", הוא אומר בחיוך ומוסיף כי ההשקעה שלו היא רציונלית וכלכלית נטו: "חשוב להדגיש שעל אף שישראל מדינה קטנה, היא מובילה בתחום ההייטק בעולם. אולי אתם לא מהמדינות המובילות בכדורגל, אבל אתם בהחלט שוק הייטק מוביל, וזה משהו שמוכח שוב ושוב, גם בטכנולוגיות הביטחוניות ובתחומים נוספים".

אתה לא חושש להשקיע בישראל בתקופה כזאת?
"ההיפך הוא הנכון, זה הזמן הטוב ביותר להשקיע בישראל. ואנחנו לא רק אומרים את זה אלא גם עושים בפועל. ישראל היא מדינה צעירה ואתם צוברים נכסים". לדבריו, "זה הזמן הטוב ביותר בגלל שהסביבה הגלובלית כיום היא של הערכות שווי נמוכות יותר בשוק הפרטי (לאחר האינפלציה והעלאת הריבית המהירה ברחבי העולם. נ"א), ובישראל נוספות לכך השפעות המלחמה והעובדה שמשקיעים רבים דוחים את ההגעה לכאן. לכן יש הרבה הזדמנויות השקעה במחירים סבירים, בחברות שמצליחות לשרוד בסביבה מאתגרת. לכן, אנחנו בכלל מגבירים את הפעילות שלנו בישראל".

גם מהורדות דירוג האשראי של ישראל ע"י סוכנויות הדירוג מוד'יס ו־S&P הוא מסרב להתרגש: "הדירוגים הללו משפיעים על עלות ההלוואות של המדינה. אבל אני משקיע בשווקים הפרטיים. זו השקעה לטווח ארוך בהרבה. השפעה של הורדת דירוג איננה מיידית, ואני גם מאמין שהיא זמנית".

היכונו לתנודתיות בשוק המניות

כשהריבית גבוהה והתמחור בשוק המניות בשיא, רבים ממליצים לנצל את התשואות הגבוהות יחסית בשוק האג"ח. אבל דלגדו מאמין גדול בהשקעות פרטיות ולשאלה האם כיום זה לא זמן מתאים להשקעה דווקא באג"ח בשוק הסחיר שנותנות תשואה של 4%־5% בשנה הוא עונה בשאלה: "זה מספק אותך? משקיעים חוזרים לאפיק הזה, אבל לטווח של 20 שנה ויותר אי אפשר להסתפק בריבית דריבית של 4%. השווקים הפרטיים מספקים תשואה גבוהה יותר לאורך זמן". עם זאת, לרוב הציבור אין גישה ישירה לשוק הפרטי אלא בעיקר דרך החסכונות שלהם בהשקעות שמבצעים בגופי הפנסיה והגמל.

את עוצמת האמונה של דלגדו בשוק הפרטי אפשר גם לראות באמצעות הנתח הגדול שהוא מקצה להשקעות בתחום בתיק ההשקעות שמומלץ על ידו, שחציו בשוק הציבורי וחצי בפרטי. מתוך התיק כולו הוא מקצה 30% למניות בחו"ל, 20% לאג"ח בחו"ל. 30% לתחום הפרייבט אקוויטי (מניות של חברות פרטיות) ועוד 20% בחוב פרטי. מדובר באפיקים השמורים בדרכך כלל לגופים מוסדיים ולבעלי הון נזיל של מיליוני שקלים. המשקיע הקטן אינו יכול להשקיע בהם ישירות, וניתן להיחשף אליהם באמצעות המסלולים הכלליים בקופות הגמל וקרנות הפנסיה.

את הקצאת החסר לשוק המניות הוא מנמק בכך ש"הכלכלה האמריקאית הוכיחה את עצמה כהרבה יותר חזקה ממה שרוב המודלים חזו, והיא משיכה להיות ההקצאה המובילה להשקעות, ואנחנו לא צופים מיתון. אבל צריך לזכור שמחירי המניות בשווקים הציבוריים גבוהים מאוד ולכן כנראה יגיעו ירידות ובוודאי תהיה תנודתיות.

"התנודתיות תיגרם מאירועים פוליטיים כמו הבחירות בארה"ב והממשל הבא שייבחר, אבל גם גורמים מאקרו־כלכליים ואירועים גלובליים ושינויים בציפיות לגבי מדיניות הריבית של הפד. אם תהיה הפוגה בהורדות הריבית, בעיקר בשל לחצי האינפלציה, סביר שתהיה תנודתיות נוספת בשוקי המניות".

הזדמנות במניות התשתיות?

כשהוא מסתכל על הסקטורים המועדפים בעיניו, דלגדו רואה "הזדמנויות רבות בתחום התשתיות, בארה"ב, אירופה וגם בישראל, אבל לא באסיה - החל מלוגיסטיקה, דרך אנרגיות מתחדשות ודיגיטציה כמו מרכזי נתונים (דאטה סנטרס)". לדבריו, "יש כאן פוטנציאל עצום להשקעה, בבנייה חדשה, בשדרוג מתקנים ובמגוון תתי תחומים בתעשייה הזו. רואים תחייה מחודשת בתחום הייצור. העולם נזקק ליותר ייצור, והמחסור בייצור מתבטא במחיר המניות של חברות כמו אנבידיה שמזכיר את התקופות בהן חברות כמו סיסקו ואינטל שלטו בשוק. הריכוז של ייצור זול בעולם כיום מביא עמו סיכונים, ואנחנו מעריכים שבמהלך העשור הקרוב נראה תיקון של התופעה הזו".