המניות שירוויחו ואלו שצפויות להפסיד: איך ישפיע ניצחון טראמפ על השווקים?

הסטת מימון פדרלי מפרויקטים של אנרגיה ירוקה לטובת תעשיות הנפט והגז, קיצוצי מסים והקלה גורפת של רגולציה - המדיניות המוצהרת של טראמפ נותנת רוח גבית למניות הפיננסים והאנרגיה המסורתית בשווקים • וגם: ענף הקנאביס בנה על ניצחון דמוקרטי

דונלד טראמפ בליל הבחירות בעצרת בפאלם ביץ' / צילום: ap, Lynne Sladky
דונלד טראמפ בליל הבחירות בעצרת בפאלם ביץ' / צילום: ap, Lynne Sladky

ניצחונו של דונלד טראמפ חולל מיד תגובה חיובית בשווקים. בניגוד לתחזיות השחורות לשוקי ההון ב־2016 בעקבות בחירתו, שלא התממשו, הפעם האנליסטים מסביב לעולם העריכו מראש שניצחון של טראמפ יוביל את השווקים לעליות נאות - והנבואה אכן הגשימה את עצמה לפחות בטווח המיידי.

חזרתו של טראמפ לבית הלבן מקפיצה את הדולר בעולם, אז למה דווקא השקל שומר על יציבות? 
ניתוח | הביטקוין זינק לשיא כל הזמנים: מה צפוי לתעשיית הקריפטו? 

מניות הפיננסים והאנרגיה הובילו את החגיגה, אבל לא רק הן. מדד הדאו ג'ונס זינק ביום רביעי ב-3.6%, היום הטוב ביותר שלו מזה יותר משנתיים וקרוב לאחוז מעל העליות שרשם הנאסד"ק (2.95%). מדד המניות הרחב בארה"ב, ה־S&P 500 הגיב בעלייה של 2.5% ומדד המניות הקטנות ראסל 2000 זינק בכמעט 6%. לעומת זאת, מחירי הנפט הגיבו בירידות חדות שהגיעו גם ל-3% אך בהמשך תיקנו חזרה ומדד הפחד (VIX) התרסק ביותר מ־20% לרמתו הנמוכה ביותר מאז חודש ספטמבר (16.3 נקודות).

מנגד, תשואות האג"ח הממשלתי טיפסו בחדות. אלה ל־10 שנים הגיעו לרמה של 4.4%, כאשר ההנחה היא שבחירה של טראמפ עלולה להוביל לעלייה מחודשת באינפלציה ולכן להאטה בקצב הורדות הריבית של הפד, שיודיע על גובה הריבית היום.

המרוויחים: הגז, הנפט והפיננסים

גלעד קייזר, מנהל מניות חו"ל בחטיבת ההשקעות מגדל ביטוח ופיננסים, מדגיש כי "חזרתו של טראמפ טובה לשוק ההון האמריקאי. בראש וראשונה הורדת מס החברות שנמצאת באג'נדה של טראמפ תגדיל את רווחיות החברות, ותעזור למדדים להגיע לשיאים חדשים".

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות, מציין כי "בצורה דיכוטומית, במידה ותיושם המדיניות המוצהרת, ענפים ונכסים מוטי אינפלציה יכולים לצאת נשכרים. טראמפ מזוהה עם הגדלת הוצאות ממשלתיות, הפחתת מס, אנרגיה פוסילית והטלת או הגדלת מכסי יבוא".

הפיננסים והאנרגיה בלטו בעליות כבר ביום רביעי, מיד עם ההודעה על הניצחון. האנליסטים מעריכים שהסקטורים הללו ימשיכו ליהנות במהלך כהונתו השנייה של טראמפ. מדד XLF על סקטור הפיננסים השלים זינוק של 6%, כאשר המניות שמובילות את העליות הן מניות הבנקים הגדולים: ג'יי פי מורגן, בנק אוף אמריקה, סיטי בנק, גולדמן זאקס, מורגן סטנלי וגם וולס פארגו - שטסו כל אחד ב-8%-13%. גם מניית ה'קנה עכשיו ושלם אחר כך' אפירם זינקה בכמעט 10%.

שמואל בן אריה, דירקטור ומנהל השקעות ראשי שוק מקומי בפיוניר ניהול הון, מסביר כי "טראמפ מדבר על הפחתת רגולציה והקלה למוסדות הפיננסים, מה שאמור להפוך את מניות הבנקים ליותר רווחיות". קייזר ממגדל מוסיף כי "הבנקים יידרשו לפחות הון עצמי, ויש יותר אפשרויות למיזוגים ורכישות בסקטור".

יונתן יהלומי, מנהל השקעות במור בית השקעות, מדגיש, כי "מדיניות של הקלה ברגולציה והפחתת מסים תסייע לכלכלה כולה, והיא עשויה לעודד מתן הלוואות לחברות וגידול ברווחים משירותי בנקאות והשקעות".

אך לא רק הבנקים הגדולים צפויים ליהנות. לדברי רוברט כרמלי מנהל השקעות ראשי בארבע עונות מקבוצת אי.בי.אי: "90% מהמערכת הבנקאית (4,500 בנקים בארה"ב) נחשבים לבנקים אזוריים וגם מצבם צפוי להשתפר".

תחום נוסף שהספיק להגיב בחדות הוא כאמור האנרגיה המסורתית (גז ונפט). המדד על הסקטור (XLE) רשם זינוק של כמעט 4%, בהובלת מניות שברון ואקסון מובייל. העלייה החדה במדד מגיעה בזמן שמחירי הנפט דווקא מגיבים בירידה חדה, של קרוב ל־2%.

לדברי יהלומי, "טראמפ ידוע כתומך נלהב בתעשיות הנפט והגז המקומיות, עם מדיניות שמטרתה להפחית את הרגולציה ולקדם קידוחים והפקה של אנרגיה על אדמת ארה"ב בכדי לתמוך בעצמאות אנרגטית. מהלכים אלה עשויים להערכתנו לחזק את מעמדן של חברות בתחום, ולייצר תנופה למניות שלהן, אולי אפילו על חשבון של מניות האנרגיה הירוקה".

קייזר מציין, כי "מדיניות טראמפ היא להגדיל את ההיצע ואת מספר הקידוחים. זה ייתן רוח גבית לחברות שירותי הקידוח". הוא מעריך שכל תחום התעשייה עתיד לצאת נשכר, בשל מדיניות "החזרת הייצור לארה"ב והעדפת חברות פנים אמריקאיות מול גלובליות".

כרמלי מעריך שגם מניות הרכב המסורתי (כמו פורד וג'נרל מוטורס) ייהנו מהנשיא שחוזר לבית הלבן.

טראמפ רוצה "להפוך את אמריקה לבריאה שוב". בענף הביומד חוששים 

מה משמעות תוצאות הבחירות עבור תחום הבריאות והביומד בארה"ב? ההבדל הבולט בקמפיין הנוכחי של דונלד טראמפ לעומת הקודם הוא רוברט פ. קנדי ג'וניור, העומד בראש קבוצה בשם MAHA – Make America Healthy Again.

בהחלט יש מקום לשפר את בריאותה של אמריקה, אך ישנם רבים החוששים כי קנדי לא בכיוון. הוא פעיל נגד חיסונים, ביקורתי כלפי תעשיית הפארמה, דוגל במספר תיאוריות קונספירציה וכתב ספר שלם בגנות אנתוני פאוצ'י, שייעץ לממשל טראמפ בתקופת הקורונה מטעם תפקידו במכון הבריאות הלאומי של ארה"ב - NIH.

"אני אתן ל־RFK (רוברט פ. קנדי ג'וניור) להתפרע בתחום הבריאות. אני אתן לו להתפרע על מזון, אני אתן לו להתפרע על תרופות", אמר טראמפ באירוע בחירות במדיסון סקוור גארדן. לא ברור באיזה תפקיד רשמי קנדי צפוי להתפרע, וייתכן שהרשעתו באחזקת הרואין תפגע ביכולתו לשמש בחלק מן התפקידים, אבל אולי הוא ידאג למינוי של חברים אחרים ב־MAHA לתפקידים בכירים בממשל. במהלך הקמפיין כתב RFK בפוסט בטוויטר כי: "המלחמה של ה־FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) נגד בריאות הציבור צפוייה להסתיים". הוא דרש ביטול של חוקים נגד "פסיכדליים, פפטידים, תאי גזע, חלב לא מפוסטר, איברמקטין (תרופה שטופחה על ידי ממשל טראמפ ב־2020 כמתאימה לטיפול בקורונה אף שמחקרים לא מצאו בה יעילות), אור שמש, התעמלות וכל דבר שחברות הפארמה לא יכלות לפטנט. אם אתם עובדים ב־FDA, יש לי מסר עבורכם: תתחילו לארוז".

רוב תעשיית הבריאות מסכימה עם קנדי על הצורך במיקוד רב יותר במניעה והתערבויות באורח חיים על פני טיפול תרופתי כשהמחלה כבר מופיעה, אך בכך מסתיימת ההסכמה בדרך כלל.

טראמפ לא תמך ישירות באמירות הללו, אך בעבר תמך בפתרונות רפואיים לא מוכחים (כמו איוורמקטין ושתיית אקונומיקה לטיפול בקורונה) וכן בהפחתת השליטה של ה־FDA בתרופות המגיעות לאזרחי ארה"ב והקלת הרגולציה בארגון עצמו. חברות הפארמה בדרך כלל מעוניינות בהקלת הרגולציה ב־FDA, ותקופות בהן הוא מאשר במהירות תרופות רבות הן בדרך כלל טובות לתעשייה, אבל החברות גם תלויות בארגון כדי להגן עליהן מפני כניסת גורמים שרלטניים לתחום, שיכולים להוות תחרות וגם לפגוע במוניטין של התעשיה הרפואית.

בנוסף, טראמפ לא דיבר על הורדת מחירי תרופות בקמפיין הנוכחי, אם כי דיבר בהרחבה למען הגבלתם בשני הקמפיינים הקודמים.

גלי וינרב

המפסידים: האנרגיה הירוקה והקנאביס

ומנגד, אם יש תחום אחד שיש לגביו קונצנזוס שצפוי להפסיד מבחירתו של טראמפ הוא האנרגיות המתחדשות. עם הידיעות על התוצאות, מניות הסקטור התרסקו והמדד איבד כמעט 11%. טראמפ כבר טען כי הוא יסיט כספים מ'הונאת האנרגיה הירוקה', כשהוא מתכוון למימון הפרויקטים של אנרגיות מתחדשות ומעוניין להעביר אותם לפרויקטים של גשרים וסכרים. את העוצמה הגדולה אפשר היה לחוש במניות כמו סולאראדג' הישראלית (מינוס 22%) ואנפייז (17%-) המתחרה הגדולה שלה, כמו גם חברות אחרות בסקטור כמו פירסט סולאר (10%-), סאןראן (30%-) וסאןנובה (52%-). סולאראדג' אגב, פרסמה דוחות חלשים עם תחזית קשה לא פחות ומחקה במסחר המאוחר עוד 22%.

"טראמפ מאמין כי האנרגיה הירוקה דווקא העלתה את תעריפי החשמל, ולכן הוא קורא להסיר את האיסורים על חיפושי נפט וגז חדשים", אומר דניאל שוויקה, מנהל מחלקת מניות חו"ל במנורה מבטחים. יהלומי מציין, כי "טראמפ נטה לפעול להקטנת המימון הפדרלי לפרויקטים ירוקים ולטובת האנרגיה המסורתית. לכן, חברות האנרגיה המתחדשת עלולות להיתקל בקשיי פיתוח מסויימים".

סקטור נוסף ש'חוטף' הוא תחום הקנאביס. מדד MSOS התרסק בקרוב ל-28%. התעשייה נחשבה ככזו שעשויה ליהנות מניצחון של האריס, שכן המועמד שלה לסגן הנשיא, טים וולץ, הוא תומך ידוע בתחום. מניית טילריי מחקה 13% משוויה.

שוויקה מסכם, כי "יהיה מעניין לראות כיצד ישפיעו יחסי החוץ של הממשל הנכנס על שוקי המניות".