ארה"ב במאמץ להאיץ משלוחי נשק לאוקראינה לפני כניסתו של טראמפ לתפקיד

תוצאות הבחירות בארה"ב מסכנות את צינור הנשק והתחמושת שאִפשר לאוקראינה להמשיך להילחם

מערכת פטריוט שניתנה לאוקראינה על ידי המערב / צילום: Reuters, Valentyn Ogirenko
מערכת פטריוט שניתנה לאוקראינה על ידי המערב / צילום: Reuters, Valentyn Ogirenko

מאמציו של ממשל ביידן לשלוח ציוד צבאי בשווי מיליארדי דולרים לאוקראינה לפני שהנשיא יעזוב את תפקידו ניצב בפני מכשולים לוגיסטיים גדולים. בנוסף, הוא מעורר חשש שההעברות ירוקנו את המאגרים של ארה"ב, שמצבם גבולי גם כך, לדברי גורמים רשמיים.

פרשנות | 3,000 מינויים מחכים לנשיא טראמפ, ומי המועמדים המובילים לשר האוצר
ראיון | איך טראמפ ינהג עם ישראל? זה מה שאחד האנשים הקרובים אליו חושב

המכשולים מדגישים עד כמה שיבשה בחירתו של דונלד טראמפ את הקמפיין שהובילה ארה"ב לטובת סיוע לאוקראינה, שסבלה מפלות קשות בשדה הקרב במלחמתה נגד רוסיה, וכעת היא מתמודדת עם סכנת עתידית לאספקת הנשק מן המערב, שאפשרה לה להמשיך להילחם.

יותר מ־7 מיליארד דולר מן המלאי שבסמכות הפנטגון לנצל לטובת העברת נשק ותחמושת לאוקראינה עדיין לא הוצאו, יחד עם יותר מ־2 מיליארד דולר למימון חוזי ציוד ארוכי טווח עבור קייב.

טראמפ הבטיח לסיים את המלחמה באוקראינה לפני כניסתו לתפקיד. הנשיא הנבחר לא פירט את התוכנית שבכוונתו ליישם כדי לעשות זאת, אך גורמים בממשל ביידן חוששים כי הממשל הנכנס יצמצם את משלוחי הנשק לאוקראינה כחלק מן המאמץ להוביל את קייב ומוסקבה לשולחן המשא ומתן.

נשיא ארה''ב היוצא ג'ו ביידן ונשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי / צילום: ap, Susan Walsh
 נשיא ארה''ב היוצא ג'ו ביידן ונשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי / צילום: ap, Susan Walsh

פקידי ממשל ביידן מקווים כי על ידי הזרמת סיוע צבאי רב ככל האפשר לקייב לפני ינואר, הם יוכלו לתת לה עמדת משא ומתן טובה יותר, ולחזק את הגנתה. לפני הבחירות, התכוון הממשל לספק את יתרת הסיוע לאוקראינה עד אפריל, כך לפי גורם בפנטגון. לוח הזמנים הזה קיבל דחיפות חדשה מאז הבחירות.

לא רק נשק

בתגובה למתקפות המל"טים והטילים הרוסיות המתגברות, הפנטגון שולח לאוקראינה יותר מ־500 מיירטים עבור מערכת ההגנה מפני טילים פטריוט, ומערכת טילי הקרקע־אוויר הלאומית המתקדמת, NASAMS, שצפויים להגיע בשבועות הקרובים, כך לפי בכיר בממשל.

המשלוחים הללו אמורים לענות על צורכי ההגנה האווירית של אוקראינה עד לסוף השנה הזו, אמר גורם אמריקאי.

ביום שישי הודיע הממשל שישלח "מספר קטן של קבלנים" כדי לעזור לאוקראינה לתקן ולתחזק מטוסי F-16 ומערכות אחרות, לדברי גורם בפנטגון. הקבלנים יגיעו בחודשים הקרובים ויעבדו הרחק מקו החזית.

רק באוגוסט האחרון דחה ממשל ביידן מהלך כזה, אך מאז הפכו מערכות נוספות לבלתי ניתנות להפעלה בגלל מחסור בעובדים מיומנים לתיקון או לתחזוקה שלהן. "עבור ההגנה של אוקראינה נגד תוקפנות רוסית, קריטי להבטיח כי מערכות הנשק הללו יישארו כשירות, במצב המאפשר להן לבצע את המשימות", אמר הפנטגון בהצהרה.

משלוחי נשק לאוקראינה אורכים בדרך כלל שבועות או אפילו חודשים, והגידול המתוכנן בהעברות הנשק עשוי להשפיע על מאגרי הצבא האמריקני, במיוחד של ההגנה האווירית, באופן המעורר "דאגה גדולה", לדברי גורם בכיר אמריקאי אחר. ארה"ב בוחנת אפשרויות כמו רכישת נשק ממדינות אחרות כדי לתת אותו לאוקראינה, אמר אותו גורם.

גורמים אוקראינים לחצו לקבל מערכות טילים טקטיות נוספות של הצבא, או ATACMS, שיש להן טווח של עד כ־320 ק"מ, ואמרו שהן יאפשרו תקיפות הרחק מעבר לקווי החזית הרוסיים.

הפנטגון מסתייג משליחת ATACMS נוספות, בטענה שרוסיה העבירה מטוסים ומטרות בעלות ערך אחרות אל מחוץ לטווח. ממשל ביידן סירב לאפשר לכוחות האוקראינים להשתמש בטילים אלה כדי לפגוע ברוסיה עצמה.

שר ההגנה של ארה"ב, לויד אוסטין, סירב לבקשה האחרונה של הנשיא ולדימיר זלנסקי לתת עדיפות לאוקראינה על פני קונים אחרים באספקה של ה־ATACMS, על פי שני גורמים אמריקאים ויועץ לממשלת אוקראינה. אוסטין אמר לזלנסקי כי הפרת הסכמים ארוכי שנים עם לקוחות אחרים היא "בקשה מוגזמת", לפי אחד הגורמים הרשמיים.

גרסה חדשה של הנשק, הנקראת Precision Strike Missile, נמצאת בייצור, אך יידרשו שנים לייצרה במספרים גדולים מספיק כדי להחליף את ה־ATACMS, אמר אחד מן הגורמים הרשמיים.

מאגרים מוגבלים

לפי הגורם האמריקאי הראשון, הממשל מבקש מבעלות ברית לשלוח לאוקראינה טילים מן המלאים שלהן.

לפנטגון יש גם מאגרים מוגבלים של אמצעי לחימה שהוא יכול לשלוח כדי לחמש את מטוסי הקרב החדשים מסוג F-16 של אוקראינה, על פי הבכיר האמריקאי ובכיר לשעבר במשרד ההגנה, שמסרו דיווח על הדיונים. כוחות קייב משתמשים במטוסים בעיקר לצורך הגנה אווירית, כדי לסייע בהפלת טילים וכטב"מים רוסיים.

הפנטגון שלח עד כה טילים מונחים מתקדמים נגד מכ"ם מסוג AGM-88E, שהם טילי אוויר-קרקע המיועדים להתביית על מכ"מים של האויב כמו אלה המשמשים טילי קרקע-אוויר; טילי אוויר-אוויר מתקדמים לטווח בינוני, הניתנים לשיגור ממטוסי F-16 וכן מ-NASAMS; וערכות Joint Direct Attack Munition, הממירות פצצות לא מונחות לנשק חכם לתקיפת מטרות קרקעיות.

אלכסנדר וורד תרם למאמר זה