אין פועלי בנייה? עשרות שוהים בלתי חוקיים נעצרו באתרים בשבועות האחרונים

אמנם פלסטינים מנועים מכניסה לישראל מאז תחילת המלחמה, אולם בפועל שוהים בלתי חוקיים נתפסים כמעט כל יום באתרי בנייה מסוגים שונים, בעיקר קטנים

אתר בנייה שנסגר ל־30 יום באזור המרכז / צילום: דוברות המשטרה
אתר בנייה שנסגר ל־30 יום באזור המרכז / צילום: דוברות המשטרה

בהתאחדות הקבלנים אומרים כי הפעילות באתרי הבנייה ירדה ב־35%־40% בגלל היעדרם של הפועלים הפלסטינים, אולם בפועל עשרות שוהים בלתי חוקיים רבים נתפסו בחודש האחרון רק באזור תל אביב. שר הפנים משה ארבל שלח ביוני השנה מכתב לראש הממשלה ובו ביקש לבדוק אפשרות להחזיר את הפלסטינים לחזרה לעבודה. במכתבו העריך כי 40 אלף שוהים בלתי חוקיים נכנסים לעבודה בישראל ללא כל פיקוח. בינתיים לא התקבלה החלטה כזו, ובמשטרה מקבלים פניות רבות על חשד להימצאות פלסטינים בדירות ובמקומות עבודה.

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס 
בניין מגורים יוקרתי בן 18 שנה עומד במרכז תעלומה נדל"נית במיאמי 
מיליון שקל לדירה בת"א עם 0% הון עצמי: החברה שלוקחת את הסיכון לקצה 

לאחרונה פרסמה המשטרה סרטון שבו נראים שוהים בלתי חוקיים שמתחבאים בתוך מקרר במסעדת שווארמה, ואכן הם נמצאים במקומות עבודה רבים, לרבות מוסכים, מכוני שטיפת רכב ומסעדות, אבל אתרי הבנייה ובעיקר הקטנים הם יעד ידוע לפועלים פלסטינים שמחפשים עבודה.

במשטרה אומרים כי יש שני אפיקים עיקריים שמהם מתקבלים דיווחים על שוהים בלתי חוקיים: הראשון הוא פעילות יזומה של התחנות, שעושות מבצעי חיפוש. בהקשר זה, הם מספרים, יש מקרים שאנשים ראו ניידת מרחוק וברחו או ניסו לברוח, או שנטשו את האתר, ואז אין דרך לשייך אותם לאתר מסוים. אפיק שני הוא דיווחים של אזרחים, ובעיקר יש דיווחים רבים כשהאתר קרוב לבית ספר או לגן ילדים. ברוב המקרים, אומרים במשטרה, כשמגיעים רואים שלא מדובר בשוהים בלתי חוקיים, אלא בערבים ישראלים או בפלסטינים מיו"ש שיש להם אישור. כלומר, "ברוב הדיווחים אין שום דבר".

צו סגירה מינהלי ל־30 יום

בחלק מן המקרים המשטרה סוגרת את האתר ל־30 יום בצו מינהלי. אתרים אינם נסגרים מיד. לבעל המקום יש 72 שעות להציג מסמכים שיוכיחו שהעובדים בעלי היתר, או להוכיח שלא ידע שהם נמצאים בישראל באופן לא חוקי. במשטרה מנסים לנקוט הליכים בעיקר נגד שמעסיקים, מסיעים ומלינים. השוהים עצמם, בעיקר עם מדובר בפעם ראשונה או שנייה וללא עבירות נוספות, מוחזרים בדרך כלל בחזרה למחסום. במשטרה מדגישים שסגירת האתרים אינה ענישתית, וכי אם הדברים מגיעים לבית המשפט הוא לוקח בחשבון את התקופה שבה האתר היה סגור, בדומה לעבירות תעבורה.

באתרי הבנייה הגדולים עובדים בדרך כלל עם חברות כוח אדם ובהם פחות נתפסים שוהים בלתי חוקיים. לפיכך, רוב העסקים שבהם מועסקים שב"חים הם קטנים. כך, ב־7.10 חתם מפקד מחוז ת"א, ניצב חיים סרגרוף, על צו סגירה לאתר בנייה בגני תקווה (פרויקט תמ"א 38) לאחר שהועסקו במקום שוהים בלתי חוקיים ללא אישורים כדין.

כעבור שבוע נסגרו ל־30 יום גם שני אתרים לבניית וילות פרטיות ביישוב יהוד. באחת מהן נמצא כי הועסק והולן במקום שוהה בלתי חוקי ללא אישורים. לפני כשבועיים נסגר ל־30 יום גם אתר בנייה ברחוב נחלת בנימין בתל אביב, אשר העסיק 11 תושבי שטחים ללא אישורי שהייה. בגבעתיים נסגר ל־30 יום אתר בנייה אשר לפי הודעת המשטרה הועסקו בו שוהים בלתי חוקיים בשתי הזדמנויות שונות.

גם בפרויקטים ביזמות של עיריות מועסקים שוהים בלתי חוקיים. לפי הודעת המשטרה מתאריך 15.10, באותו יום נעצרו שלושה שוהים בלתי חוקיים בבית ספר בהרצליה, לאחר שיום קודם לכן נעצרו שלושה בגן ילדים בסמוך לבית ספר ברחוב הבאר ברמת השרון. עוד על פי המשטרה, המעסיקים נחקרו באזהרה וייבחנו נגדם הליכים מנהליים.

"אחד הפועלים קפץ מעל לגדר"

בגבעתיים בונים מרחבים מוגנים בבתי הספר, ובמקרה אחד הגיע השיטור העירוני לבית הספר כצנלסון בעיר. לפי הודעת המנהלת שנשלחה להורי התלמידים: "עם הגעתם ניסה אחד הפועלים לברוח, קפץ מעבר לגדר של בית הספר ונעצר מיידית".

מעיריית גבעתיים נמסר בתגובה: "אנו רואים בחומרה רבה את העסקתם של פועלים ללא אישורי עבודה בעיר ובפרויקט מיגון מוסדות החינוך בפרט. עם היוודע המקרה, הקבלן אשר העסיק את הפועלים סולק מעבודתו לאלתר. במקביל, נערך שימוע לקבלן הראשי והוא נקנס. ראש העירייה רן קוניק אף הורה על עצירת העבודות למספר ימים עד לביצוע בירור מעמיק מול כלל הקבלנים בפרויקט, להם נמסר כי עיריית גבעתיים תפעל בבחינת אפס סובלנות כלפי מקרים דומים. מדובר בנושא אשר עומד בראש סדר העדיפויות העירוני ואין בכוונתנו להתייחס אליו בקלות ראש".

מהתאחדות הקבלנים נמסר בתגובה: "התאחדות הקבלנים קראה לממשלה שוב ושוב מתחילת השנה להיענות לתוכנית שהציגה לה מערכת הביטחון להשבה מסודרת של עובדים פלסטינים לישראל, במסגרת המחייבת עמידה בכללים שמערכת הביטחון תקבע. מעבר לזה, התבטא נשיא ההתאחדות, ראול סרוגו בעניין כמה פעמים ואמר כי ההתאחדות רואה בחומרה העסקת שב"חים".