מתווה ההסדר של סלייס: המיליונים שנעלמו ואיך יחולק הכסף שאותר

המנהל המורשה בחברת הגמל שקרסה הגיש לבית המשפט את מתווה ההסדר שגיבש, ומציין כי ייתכן שלא ניתן יהיה להשיב את כל הכספים • מקרב עמיתי "הקרנות האדומות" שכספם נויד לחו"ל, הראשונים לקבל החזרים יהיו אלה שלא קיבלו הלוואות, ולכן מצבם חמור יותר • שיוך הכספים שאותרו יתבצע עד 30 ביוני 2025, ותביעה נגד גיא שנצר, שגייס מיליונים מעמיתי סלייס, תוגש עד סוף החודש הקרוב

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של חברת סלייס / צילום: באדיבות מגדל
רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של חברת סלייס / צילום: באדיבות מגדל

כשנה לאחר שרשות שוק ההון מינתה את רו"ח אפי סנדרוב למנהל המורשה של סלייס, חברת הגמל שקרסה, ואשר כ-890 מיליון שקל מכספי עמיתיה שנוהלו בקופות גמל בניהול אישי (IRA) נוידו לקרנות השקעה בחו"ל ונעלמו, רו"ח סנדרוב הגיש היום (ג') את עקרונות המתווה להסדר מקיף שהוא מבקש ליישם בחברה. המתווה הוגש לשופטת סיגל יעקבי בבית המשפט המחוזי בתל אביב, והיא תידרש לאשרו.

הצעת החוק החדשה שעשויה לשנות את עתיד לשכת עורכי הדין 
בעקבות פרשת סלייס: רשות שוק ההון תגביר את הפיקוח על קופות גמל בניהול אישי 

סנדרוב מכיר בכך שייתכן שלא יצליח להשיב את מלוא הכספים שנעלמו, ובמיוחד לא את התשואה שהובטחה בזמנו לעמיתים. נכון להיום מצויים בחשבונות החברה, המכונים "חשבונות מעבר", כ-134 מיליון שקל. זיהוי העמיתים שהכספים שייכים אליהם יתבצע עד 30 ביוני 2025, והחלוקה תתבצע תוך 45 ימים לאחר מכן - כלומר, במהלך מחצית אוגוסט 2025.

לוחות הזמנים הללו תקפים הן לגבי עמיתים שכספם נויד לקרנות מעבר לים ונעלם ("הקרנות האדומות") והן לגבי עמיתים שכספם הושקע בקופות IRA שלא נמצאו בהן ליקויים משמעותיים ("הקרנות הלבנות"). עם סיום התהליך של זיהוי העמיתים ושיוך החשבונות בסוף יוני 2025 ישוחררו ההגבלות על עמיתי ה"קרנות הלבנות" והם יוכלו למשוך את כספם. סנדרוב שואף לבצע זאת באמצעות העברת הכספים לגוף מוסדי בעל רשיון.

עם זאת, לפי עקרונות המתווה, שהוגש באמצעות עורכי הדין ברק טל, גיל אורן, שגיא שיף ובן נחשון ממשרד ארנון, תדמור-לוי, העמיתים ב"קרנות האדומות" יזכו בעדיפות להחזר הכספים שהמנהל המורשה יאתר וישיב לחשבונות סלייס.

חלוקת הכספים הללו תתבצע בראש ובראשונה לעמיתים שלא קיבלו הלוואות בתמורה לכספים שהשקיעו. לפי סקירה שהגישה באחרונה רשות שוק ההון, כ-550 מיליון שקל מתוך 890 מיליון השקלים שנעלמו ב"קרנות האדומות" גויסו תמורת הלוואות. היקף כל הלוואה נאמד בכ-30% מהסכום שהשקיע העמית. העדיפות בהחזר לעמיתים שלא קיבלו הלוואות נובעת אפוא מכך שהם נותרו ללא כספי השקעה כלשהם, בעוד שמקבלי ההלוואות זכו כבר להחזר מסוים מתוך הכספים שהשקיעו.

תורם של העמיתים שקיבלו הלוואות יגיע בהמשך

עוד נקבע במתווה, כי החלוקה בין העמיתים תתבצע באופן יחסי, בהתאם לסכום ההשקעה הנומינאלי שהשקיע כל עמית, בניכוי הלוואות (אם קיבל). החישוב יתבצע מתוך סך הכספים שהושקעו במה שסנדרוב מכנה "אשכול מארגן הקרנות" - כלומר, הקבוצה הספציפית של קרנות ההשקעה שאליהן נותבו הכספים של אותו עמית, בהתאם לזהות היזם המארגן שלהן.

סנדרוב נוקב בשמותיהם של מספר יזמים כאלה, אשר לפיהם יחולקו האשכולות: גיא שנצר, אשר אליו הועברו כ-100 מיליון דולר מתוכם נעלמו כ-25 מיליונים ושווי היתר שהושקעו אינו ברור; אנה חיימוב, שגורלם של 27 מיליוני הדולרים שעברו אליה אינו ידוע והיא אינה בישראל; ליעם ישראל, אשר איתו מצוי סנדרוב במגעים, ואשר קיבל 34 מיליון דולר, מתוכם למעלה מ-6 מיליונים הושקעו בנכס נדל"ן ו-11 מיליונים הושבו לעמיתים; סוכנות הביטוח פינברט, אשר אליה הגיעו 61 מיליון דולר, מתוכם לא ברור מה עלה בגורלם של 48 מיליונים; אמנון יעקבי, אשר גם איתו מתנהלים מגעים אחרי שקיבל יותר מ-12 מיליון דולר שרובם הושקעו בנדל"ן ובהלוואות; ואודי אביטל, אשר חלק הארי מתוך סכום בהיקף של למעלה מ-2 מיליון דולר שהגיע אליו כבר אותר.

לגבי כל אשכול ייבדק שווי הנכסים, ואז תבוצע החלוקה. לא תתבצע התחשבנות בין כספי עמיתים שהושקעו באשכולות שונים של קרנות. החלוקה לפי שיטה זו תתבצע הן מתוך הכספים שכבר אותרו והושבו לחשבונות החברה והן מתוך כספים שיושבו בעתיד.

סנדרוב מסביר את הבחירה במבנה האשכולות באמצעות הממצאים שעלו מהבדיקות שערך: "קיים קושי לבצע הפרדה בהשקעות וזיהוי של הקרן הספציפית בה הושקעו כספי כל אחד מעמיתי "הקרנות האדומות", בתוך כל אחת מקבוצת קרנות של מארגן קרנות מסוים. זאת, או משום שההשקעות בוצעו לעתים שלא בהתאם להוראות העמית; או משום שהעמית עצמו לא נתן הוראה קונקרטית באשר לאיזו קרן להעביר את הכספים, וההעברה נעשתה על פי הוראה של מארגן קרנות עצמו ישירות למר אסף גולדברג, המנכ"ל הקודם" (של סלייס).

עד לביצוע ההחזרים לעמיתים, הכספים ינוהלו כקופת גמל לחסכון או כקרן השתלמות בליווי ועדת השקעות. זו תלווה את הטיפול בנכסים שאינם סחירים כגון נדל"ן או אשראי. גם תורם של העמיתים שקיבלו הלוואות יגיע בהמשך. לפי המתווה, "עמיתים שקיבלו הלוואות יחלו להשתתף בחלוקות מרגע ששיעור הפירעון של סכום ההשקעה הנומינלי של עמיתים שלא קיבלו הלוואות הגיע לשיעור שהיוותה ההלוואה מתוך סכום השקעתם. לדוגמה: כאשר שיעור הפירעון של סכום ההשקעה הנומינלי של עמיתים שלא קיבלו הלוואה הגיע ל-20%, יצטרפו לחלוקה עמיתים שקיבלו הלוואה בשיעור של 20%".

סנדרוב ינקוט בהליכים משפטיים מול חלק מבעלי המניות והדירקטורים

עוד מבהיר סנדרוב במתווה שהגיש, כי בכוונתו לנקוט הליכים משפטיים מול חלק מבעלי המניות והדירקטורים בסלייס בעת קריסתה, ובהם בעל השליטה, שמעון גולדברג, שי גולדברג, שכיהן כדירקטור, וכמו כן המנכ"ל לשעבר, אסף גולדברג. זאת, למרות שסנדרוב פרסם זה מכבר, כי הגיע איתם להסכמות, פרוצדורליות במהותן, שנועדו להגן על זכויות העמיתים.

תביעה מצד המנהל המורשה מתוכננת עד סוף נובמבר הקרוב גם נגד גיא שנצר, הבעלים של כרמל ארגמן, אשר תפעלה קרנות שבהן הושקעו כ-370 מיליון שקל מכספי החוסכים בסלייס. סנדרוב אף מנהל בימים אלה מגעים עם סוכנות הביטוח פינברט, אשר כאמור אחראית ביחד עם גורמים הקשורים אליה לגיוס של למעלה מ-226 מיליון שקל מעמיתי סלייס. כפי שפורט קודם לכן, המנהל המורשה מצוי בהידברות עם מארגני קרנות נוספים.