צוללות | שאלות ותשובות

ביותר מחצי מיליארד אירו: הצוללת הגדולה שנבנתה בגרמניה בדרך לצה"ל

מערכת הביטחון הודיעה כי הצוללת השישית תצטרף לשורות צה"ל ב־2025 • מדובר בפיתוח הימי הגדול של התאגיד הגרמני טיסנקרופ מאז מלה"ע ה־2 • מדוע העסקה נעצרה בעבר וחזרה כעת? • גלובס עושה סדר

צוללת של צה''ל / צילום: דובר צה''ל
צוללת של צה''ל / צילום: דובר צה''ל

טקס מתן השם לצוללת השישית של צה"ל, אח"י דרקון, התקיים ביום שלישי במספנת קיל של טיסנקרופ בהשתתפות מפקד זרוע הים, אלוף דוד סער סלמה, סמנכ"ל וראש מנהל הרכש הביטחוני (מנה"ר) במשרד הביטחון, זאב לנדאו, ושגריר ישראל בגרמניה, רון פרושאור. אותה צוללת, שהיא הגדולה ביותר שנבנתה בתאגיד הגרמני מעולם, צפויה להימסר לצה"ל במהלך השנה הבאה.

25 מטוסי קרב, למעלה מחמישה מיליארד דולר ושורה של סימני שאלה
קו רכבת חדש והשקעות ענק: כיצד סין ורוסיה נכנסו לריק העצום שהותירה ארה"ב באפגניסטן

כמה ישראל שילמה על הצוללת, מדוע היא יקרה יותר מקודמותיה, ומהן תכונותיה? גלובס עושה סדר.

כמה ישראל שילמה עבור הצוללות?

אח"י דרקון היא הצוללת השישית שרוכשת ישראל מחברת טיסנקרופ עבור שייטת 7, והגדולה ביותר שנבנתה בגרמניה מאז מלחמת העולם השנייה. עלותה המוערכת כ־550 מיליון אירו (כ־583.6 מיליון דולר), כאשר שליש מהמימון מגיע מממשלת גרמניה. לשם ההשוואה, זהו מחיר גבוה יותר מצוללות אח"י תנין ואח"י רהב שעלו כל אחת כ־400 מיליון אירו, ויותר מכלל ארבע ספינות סער 6 שעלו גם יחד 450 מיליון אירו.

ב־2018 החליט חיל הים לעצור את פרויקט אח"י דרקון שהיה כמעט מוכן, ולבצע שינוי אסטרטגי ומקצה שיפורים, הכוללים החלפת רכיבים. השינוי המשמעותי ארך זמן והעלויות עלו בהתאם: שלב העיצוב והתכנון של כל צוללת נמשך כשלוש שנים, ואילו הבנייה כשבע שנים. בין השאר, שלא כמו שלוש הצוללות הראשונות של ישראל, אח"י תנין, אח"י רהב וגם אח"י דרקון הן בעלות מערכת AIP, שמאפשרת לטעון מצברים גם מתחת למים, וכך לאפשר זמן צלילה ארוך יותר.

האם זו צוללת גרעינית?

אח"י דרקון, כמו גם אח"י תנין ואח"י רהב, היא בעלת עשרה צינורות טורפדו (שישה בקוטר 533 מ"מ וארבעה בקוטר 650 מ"מ). לפי פרסומים זרים, הצוללת יכולה לשאת טילי שיוט גרעיניים מדגם פופאי שמייצרת רפאל. הצוללת יכולה לשאת גם טילי 4A2DM מתוצרת גרמניה או טילי הרפון נגד ספינות מתוצרת אמריקאית. יתרון משמעותי של אח"י דרקון ביחס למקבילותיה, לפי פרסומים זרים, הוא יכולת VLS: מערכת שיגור מתקדמת לשיגור טילים מכלי שיט. אולם, הצוללת עצמה לא מונעת גרעינית, משום שטיסנקרופ מייצרת אך ורק צוללות שמונעות קונבנציונלית.

מהן מידות וטווח הפעילות של הצוללות?

אורכה של הצוללת מוערך בתקשורת הבינלאומית על יותר מ־70 מטרים, שמאפשרים לא רק יותר כוח אדם אלא גם נשיאת אמצעים ואמל"ח רבה יותר. משקלה חוצה את רף 2,000 טונות שהופך אותה לצוללת העוצמתית ביותר במזרח התיכון. לפי דיווח בדר שפיגל הגרמני, שעסק בצוללות שכבר פעילות, אח"י תנין ואח"י רהב, הכלים יכולים לשהות מתחת לפני המים במשך 18 ימים ברצף ולהגיע למהירות של 25 קשר (46.3 קמ"ש).

עד כמה חיל הים מעורב בפיתוח הצוללות?

לאורך כל הפיתוח נמצאים עשרות מהנדסים של חיל הים לצד עובדי טיסנקרופ. שיטת העבודה הזו באה לידי ביטוי לאורך 30 שנה, כחלק מהיות ישראל הלקוחה השנייה בהיקפה של החברה אחרי גרמניה.

כמה זמן פעילה צוללת?

אורח חיים של צוללת עומד על כ־30 שנה, בעיקר בשל השפעות העומסים בירידה למים על "גוף לחץ", המעטפת הפנימית של הצוללת. זאת במקביל להתפתחויות טכנולוגיות. בעקבות כך, נדרשה ישראל לתת מענה לצוללות אח"י דולפין, אח"י לויתן ואח"י תקומה, שהגיעו לחיפה בין השנים 2000־1999. לשם כך, בשנת 2022 רכשה ישראל מטיסנקרופ שלוש צוללות מסדרת דקר תמורת כ־3 מיליארד אירו, שצפויות להגיע לישראל החל משנת 2031. בניגוד לצוללות אח"י רהב, אח"י תנין ואח"י דרקון, גרמניה צפויה לממן "רק" 20% מההשקעה בצוללות העתידיות.

למה צריך שש צוללות?

פרשת הצוללות העלתה לדיון את השאלה "האם בכלל ישראל צריכה כמות כזו של צוללות?", מעבר להתנהלות הבעייתית שעלתה מהפרשה. עם זאת, עצם הפעלת שש צוללות במסגרת שייטת 7 לא אומרת שכל שש הצוללות בפעילות. שיטת העבודה בשייטת הצוללות כוללת, באופן שוטף, כמות צוללות מסוימת שנמצאת בחוף - כשהאחרות נמצאות במשימות שונות. לפחות צוללת אחת ישראלית, לפי האתר הביטחוני ZM, הוצבה בתחילת השנה במפרץ הפרסי.

כיצד הצוללות משפיעות על תחומים ביטחוניים אחרים?

חברת החימושים המשוטטים הישראלית Spear UAV קמה בשנת 2017. כיום היא פעילה בחימושים משוטטים ובהגנה מפניהם בכל הזירות, כשהייחוד שלה הוא הקומפקטיות, עם שיגור מקפסולה. החברה פיתחה קפסולה שמשוגרת מצוללת תוך כדי צלילה, צפה אל פני המים - ואז משגרת את האמצעי. כך, הצוללת שומרת על החשאיות, אבל המשוטט מאפשר ממד חדש של יכולות מודיעיניות והתקפיות.