היום (ה') עלה לדוכן העדים עו"ד רונאל פישר, 9.5 שנים לאחר שהוגש כתב האישום נגדו. הדיון התנהל בבית המשפט המחוזי בירושלים, בפני השופט משה סובל. פישר היה אמור להתחיל להעיד לפני כשבועיים, אך עדותו נדחתה.
● פרשנות | ההגנה שוב מיסמסה את העדות של רונאל פישר, וכל שיאי האבסורד נשברו
● שאלות ותשובות | אחרי עשור: זו צפויה להיות אחת העדויות הדרמטיות
פישר מואשם בשורת פרשיות של סחר במידע מחקירות משטרה ללקוחותיו תמורת תשלום. הוא מואשם בעבירות שוחד, שיבוש הליכי חקירה ועבירות נוספות.
בחקירותיו במשטרה פישר לא מסר גרסה למרבית החשדות, וכעת ימסור גרסה לראשונה. בפרשה הורשע קצין החקירות בלהב 433, ערן מלכה, שריצה מאסר והפך לעד מדינה נגד פישר.
יחד עם פישר הועמדו לדין עו"ד רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז תל אביב; שי ברס, שהיה מנכ"ל נתיבי ישראל; והקבלן יאיר ביטון.
"מח"ש לא ביקשה להגיע לחקר האמת"
עו"ד אלי פרי, סנגורו של פישר, נשא נאום פתיחה בפתח פרשת ההגנה: "מח"ש בניהולו של משה סעדה (סגן ראש מח"ש לשעבר) ודובי שרצר (חוקר מח"ש) הגישו תיק מלא ב'זבובים ותולעים מאשר ירקות', וככל ששמענו את העדים, את משה סעדה, דובי שרצר, גילינו שכל זבוב מתחרה מי יותר מגעיל. גם כשבית המשפט מסביר לתביעה שהוא מעולם לא ראה כזה דבר, המדינה ממשיכה בשלה".
עו"ד פרי ביקר את התנהלות המחלקה לחקירות שוטרים. "הם המשיכו בבית המשפט להביא 'זבובים ותולעים לתוך הסלט'. כל אדם היה לוקח את הצלחת וזורק אותה לפח - זה מה שאנחנו סבורים שצריך לעשות לכתב האישום הזה.
"האירוע הכי מקומם והזוי בעיניי הוא שהמדינה מבקשת שפישר ישלם מחיר על 'הסלט המסריח' שהביאו לבית המשפט. לא רק שלא מפצים אותו, מבקשים ממנו לשלם מחיר.
"המדינה טוענת שפישר פעל בניגוד לחוק - מצד שני ראינו שהמדינה פעלה בניגוד לחוק. מח"ש בניהולו של משה סעדה היה ארגון שמבצע חקירה בניגוד לדין תוך ביצוע עבירות פליליות. הדברים נעשו בזדון".
לדבריו, "ברור לנו שמח"ש לא ביקשה להגיע לחקר האמת. זה היה ברור שמחפשים את הראש של רונאל פישר, ושחיפשו את הראש של רות דוד. בכל מחיר. מח"ש מגייסת עדי מדינה בלי לבדוק את אמיתות עדי המדינה, ולא משנה לה אם העדים ביצעו עבירות".
פרי הוסיף: "הוכחנו שבאופן חסר תקדים אין תיעוד כלשהו למשא-ומתן עם עדי המדינה. גיוס של חמישה אם לא שישה-שבעה עדי מדינה. זה בלתי נתפס".
פרי המשיך וטען כי לא היה תיעוד של פעולות חקירה מרכזיות ושל המשא-ומתן עם עדי המדינה, וכי בכוונת ההגנה לזמן לעדות את פרקליט המדינה דאז, עו"ד שי ניצן.
"הגיהנום של דנטה הוא כלום לעומת מה שעברתי"
בפתח עדותו אמר פישר כי הוא רוצה להעיד ולא ניסה לדחות את עדותו. "במהלך ניהול המשפט לא יכולתי לעמוד בדברים ששמעתי. הערתי הערות, עד שבית המשפט נדרש להעיר לי.
"ברור שבוער לי לעמוד פה ולומר את הדברים שלי אחרי שאמרו עליי כל-כך הרבה. אני משותקק להגיד את הדברים כפי שאני רואה אותם ולזעוק את הצער שלי על מה שגרמו לי. שמעתי שקרים על שקרים. אלה פשעים בחקירה".
פישר אמר כי שנעשה לו עוול בפרשה בעקבות הפרסומים וההדלפות מהחקירה. "זו התמודדות שהגיהנום של דנטה הוא כלום לעומתו. בשיא ההדלפות ומשפט השדה, הבת שלי שאלה אותי: 'אבא למה עשית?'. אמרתי לה: 'זה לא עובד ככה, את צריכה לשאול אותי - האם?'. אני צריך לשבת איתה לילות על המסמכים".
על הפגיעה במשפחתו בגלל המשפט אמר פישר: "ברור שמשפחתי נהרסה כליל. זה חורבן קשה מאוד". הוא התייחס לחיפוש שתועד בחדר השינה שלו, במהלך החקירה, והופץ בתקשורת: "אני לא מאחל לאיש לחוות את החוויה הזו", אמר. "לתת לעיתונאים את הסרטון זו רשעות חולנית, של סעדה והחברים שלו. זה נועד להרוס את הבית שלי וגם לאיים עליי".
פישר המשיך ואמר כי נציגת מח"ש כינתה אותו "תופעה עבריינית" בדיון, הייתה כמות פרסומים עצומה בתקשורת נגדו, והוא זכה ליחס קשה בציבור.
פישר המשיך והתלונן על כך שכולם התייחסו אליו כמי שביצע את העבירות עוד בשלב החקירה, ולא שאלו האם זה נכון. "הייתי צריך ללכת עם העיניים למטה ברחוב, כדי לא לבייש את מי שאפגוש שאני מכיר - עורכי דין, שופטים", אמר.
עו"ד פרי, סנגורו של פישר, שאל אותו: "למה לא השתמשת במעמדך כאיש תקשורת כדי להציג את העוול שעשו לך?", ופישר השיב כי קיבל פניות רבות להתראיין כל השנים. "לא רציתי לנהוג במשפט שדה אחרי שעשו לי משפט שדה. יכול להיות שתפיסת העולם שלי שמרנית, אבל חשבתי שהעצה שנתנו לי להשיב מלחמה הייתה שגויה".
"לא מצליח להתפרנס"
פישר סיפר כי הוא נשוי, אב לשלושה וסב לנכד; בן לניצולי שואה. הוא סיפר כי במהלך המשפט הוא השלים דוקטורט באוניברסיטת חיפה, למד גמרא והלך לעבוד במוסך מתוך כבוד לעבודת כפיים. "יום אחד ארב לי שם צלם, ולא באתי יותר. להפוך את זה לגימיק - לא בא לי", אמר.
לדבריו, הוא ניסה עבודות נוספות, הלך לעסוק בדיג, אך היום הוא לא מתפרנס. לטענתו, הוא לא הצליח למצוא עבודה בשל הרס שמו. "אתה מכיר בני אדם שלא הצליחו לפרנס את האישה והילדים? אין נורא מזה. זה נמשך כבר עשר שנים. אבל לפחות אני בעל טוב, אני מאוד עוזר לרעייתי בבית, אחרי הרבה שנים שלא הייתי".
פישר תיאר את קורותיו של אביו בשואה במחנות הריכוז הנאציים והחל לבכות במהלך העדות.
פישר סיפר על דרכו המקצועית. אחרי הצבא עבד בעיתון "חדשות", משם עבר ל"מעריב" וערך תחקירים. שם פרסם את פרשת הסיליקון בחלב ואת פרשת תרומות הדם של האתיופים. בשלב מסוים עזב ופנה ללימודי משפטים. "הגעתי ללימודים עם המון ידע מעבודתי כעיתונאי", אמר. פישר סיפר כי הוא עושה היום דוקטורט במשפטים בנושא פסלות ראיות.
פישר סיפר כי לאחר סיום לימודי המשפטים, המשיך לתואר שני. בתקופה זו החל לעבוד כעורך דין והקים משרד עם עו"ד ליאת דר, שהייתה אחראית על ההקמה של המשרד וניהולו. במקביל לעיסוקו כעורך דין, המשיך לעסוק בתקשורת והיה שותף ליצירת תוכניות בטלוויזיה. הוא הקים משרד עם עו"ד בעז בן-צור, לימים סנגורו של ראש הממשלה בנימין, נתניהו, ועסק במשפט חוקתי, מנהלי ופלילי. לאחר תקופה מסוימת השניים נפרדו.
עדותו של רונאל פישר תימשך ב-18.11.24.
*** חזקת חפות: רונאל פישר, רות דוד, שי ברס ויאיר ביטון לא הורשעו, ועומדת להם חזקת החפות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.