חמישה חודשים לאחר שהפיקוח על הבנקים איפשר זאת, מודיע היום (ה') בנק הפועלים, המפעיל את אפליקציית התשלומים הפופולרית במדינה - ביט, כי יתחיל לגבות עמלה ממי שמקבלים בביט סכומי כסף מצטברים של מעל ל-25 אלף שקל בשנה קלנדרית. לפי בנק הפועלים, העמלה אינה רלוונטית למעל ל-90% מ-3 מיליון המשתמשים בביט. קרי, הם אינם עוברים את הסכום המדובר בשנה.
● שאלת השבוע | כמעט לא קיים בארה"ב ובאירופה: שיטת התשלומים של הישראלים
● מתקפת הסייבר ששיבשה את המשק: כמה קל להשבית שירותי תשלום, ומהו הנזק?
עוד לפי נתוני הבנק, בפועל רק כ-6% מכלל משתמשי אפליקציית ביט משתמשים בה באופן מסחרי וחוצים את הרף של קבלת 25 אלף שקל בשנה, שרק מעליו תיגבה העמלה. מדובר בעמלה של 0.6% מסך סכום הקבלות.
בסוף יוני הודיע הפיקוח על הבנקים כי הוא מתכוון לאפשר לאפליקציות התשלומים ביט ופייבוקס לגבות עמלות מלקוחותיהם. בטיוטה שהעביר אז להערות הציבור נכתב כי העמלות ייגבו החל מינואר 2025, והן ייגבו מלקוחות עם היקף פעילות של 25 אלף שקל ויותר. כבר אז הודגש כי "לקוחות אלה מהווים חלק קטן מכלל הלקוחות".
בנק הפועלים יתחיל לגבות את העמלה המדוברת בשנת 2025, כאשר עד לסוף השנה הוא מעניק מעין הטבה לציבור. הבנק מגדיל את תקרת קבלת הכספים השנתית בביט כבר מתחילת השבוע הבא. אם עד היום התקרה השנתית היא 50 אלף שקל, הרי שהיא תגדל ל-100 אלף שקל.
זהו צעד שיקל על מי שעובד באופן מסחרי עם האפליקציה, קרי בעיקר בעלי מקצוע שונים, כך שיוכלו עד לסוף השנה הנוכחית להגדיל את היקף הפעילות ועדיין ליהנות מסכום שלא תיגבה בו עמלה.
עמלה נמוכה מהצפי
בבנק הפועלים מציינים כי בשנים האחרונות הולכת וגוברת הדרישה מצד לקוחות ביט העושים שימוש באפליקציה בהיקף פעילות מסחרי להגדלת מסגרת קבלת הכספים, ובכך יינתן להם מענה. העמלה החדשה כאמור תיגבה בשיעור של 0.6% מעל ל-25 אלף שקל. ולכן מי שישתמש בכל התקרה בשנה קלנדרית ויקבל 100 אלף שקל בביט, ישלם עמלה שנתית של 450 שקל על ההעברות (75 אלף שקל כפול 0.6%).
עוד נמסר הבוקר כי חיוב העמלה יתבצע ב-5 לכל חודש עבור כל הכספים שקיבל המשתמש בשירות ה-P2P בחודש הקודם (במקרה שעבר את התקרה), וזאת באמצעות חיוב כרטיס החיוב שהזין המשתמש באפליקציית ביט. במהלך הימים הקרובים, משתמשי ביט המאופיינים בהיקף פעילות מסחרי יקבלו מיסרון (SMS) על כך.
עד כמה המהלך ישפיע על בנק הפועלים מבחינה פיננסית? לא נדע כנראה בוודאות בעתיד. הבנק לא נהג לפרט על פעילות ביט, ולכן לא סביר שנתוני העמלות שייגבו בנוגע לפעילות זו יפורטו. ניתן להעריך כי עיקר העמלות שייגבו יהיו בסיכום שנת 2025, כך שעיקר ההשפעה בפועל תהיה בדוחות הכספיים לרבעון הראשון של שנת 2026 (שיתפרסמו במאי באותה שנה).
לפי ההערכות בשוק, אפליקציית ביט חולשת על 90% משוק העברות התשלומים בישראל עם כ-3.5 מיליון לקוחות. לעומתו, האפליקציה המתחרה פייבוקס מספקת שירות לכ-1.4 מיליון לקוחות.
מה שמעודד לפי שעה הוא שהעמלה עליה הודיע בנק הפועלים נמוכה ממה שצפו בשוק. התחזית הייתה שהבנק יגבה עמלה של כ-1%, והתוצאה בפועל נמוכה יותר. עם זאת, העמלה עשויה בעתיד לטפס או להתרחב להיקפי העברות אחרים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.