משבר הביטוח הסיעודי: רשות שוק ההון מקשה את הקריטריונים לביטוח

כדי למנוע את קריסת הביטוח הסיעודי של כללית רשות שוק ההון נאלצה לבחור בין מס חדש לציבור ובין הקשחת תנאי הזכאות • המשמעות: כדי להיות מוגדר סיעודי יהיה צורך להוכיח חוסר יכולת לבצע 4 פעולות בסיסיות במקום 3 עד היום; בנוסף – ייגבו תשלומים גם מילדים • רשות שוק ההון: "מהלך כואב וקשה לאחר שמוצו כל האפשרויות"

סניף של קופת חולים כללית / צילום: תמר מצפי
סניף של קופת חולים כללית / צילום: תמר מצפי

רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון נאלצה לבחור בין שתי אפשרויות גרועות ובחרה בזו שתעבור, אולי, חלק יותר בגרון של הציבור שגם כך הולך לשלם יותר מתוך השכר. על פי ההחלטה, שניתנה כתשובה לבג"ץ, על רקע קריסתה הצפויה בעוד חודש חצי של קופת הביטוח הסיעודי של כללית, קופת החולים הגדולה במדינה, שמבטחת 2.6 מיליון ישראלים, הודיעה הרשות כי מעתה כדי שאדם יוגדר סיעודי הוא יצטרך להוכיח שאין הוא מסוגל לבצע 4 פעולות יומיומיות בסיסיות מתוך שש (להתלבש, לקום ולשכב, להתקלח, לאכול ולשתות, ללכת או לשלוט על סוגרים - שירותים). עד היום היה על המטופל להראות שאין הוא יכול לבצע שלוש פעולות בסיסיות אלה. 

עם משקיע מקטאר: הישראלית שהכפילה את ערכה בשבועיים
זה הפך לאחד הנתונים הכי קשים לחיזוי. מה בכל זאת צפוי בו?

המשמעות היא שפחות אנשים יוגדרו כסיעודיים חדשים, מה שיפחית את התשלומים מצד קופות החולים ולכן יישאר כסף בקופה ליותר שנים. אך צריך להודות, מדובר בפלסטר, שכן הנטל ייפול על כתפיהם של ילדי המטופלים, שיצטרכו לסייע להוריהם בזכות עצמם כל עוד אלה מסוגלים יהיו לבצע שלוש פעולות בסיסיות, אך לא ארבע. 

התשלומים לביטוח הסיעודי יחולו גם על ילדים

בנוסף, הוחלט כי כעת התשלומים לביטוח הסיעודי יחולו גם על ילדים, כדי להגדיל את שכבת הגילאים שמשלמים ולהוסיף כספים לקופות לצורכי התשלומים הסיעודיים. 

על פי החוקרים ניר קידר, פרופ' נדב דוידוביץ' ופרופ' אבי וייס ממרכז טאוב, "בתוך 6 שנים הוכפלה ההוצאה הלאומית על סיעוד. בשנת 2018 עמדה הוצאה זו על 14 מיליארד שקל ובשנת 2024 היא צפויה להגיע ל-28 מיליארד שקל. גם תשלומי הביטוח הלאומי עלו בשנה האחרונה ביותר מ-2 מיליארד שקל ובשנת 2024 ההוצאה צפויה להגיע ל-18.5 מיליארד שקל". 

על מדיניות האישורים הקלה יחסית של קופות החולים (ובעיקר קופת חולים כללית) באישור כניסת אנשים למצב סיעודי עוד קובעים החוקרים כי חל "גידול דרמטי במספר מקבלי גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי ומביטוחי הסיעוד הקבוצתיים של קופות החולים: בין 2012 ל-2024 גדל מספר מקבלי גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי ב-139%, לעומת גידול של 49% בלבד בשיעור האזרחים הוותיקים באותו פרק זמן. מספר מקבלי גמלת סיעוד מקופות החולים גדל בין 2012 ל-2022 ב-150%". 

הפרשה התפוצצה בעקבות כך שבחברת הביטוח הראל סירבו לחדש את ההתקשרות מול קופת החולים כללית, מה שאומר שהביטוח הסיעודי של הקופה אמור להיכנס לחיסול עצמי בתחילת שנת 2025. ניסיון להביא את חברת הביטוח מנורה מבטחים במקומה של הראל כשל, לאחר שבמנורה הבינו שאין מספיק "בשר" וכסף בקופת הביטוח הסיעודי של כללית והדבר יהיה הפסדי גם עבורה. 

התנגדותה של מנורה משמעותו הוא שאף חברת ביטוח לא הייתה מוכנה להיכנס בנעליה של הראל, וזאת מאחר שמנורה היא המבטחת של שלוש קופות החולים האחרות, מכבי, מאוחדת ולאומית, בהן מבוטחים 2.3 מיליון לקוחות נוספים, ואף חברת ביטוח אחרת לא מוכנה להיכנס חזרה לתחום הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים.

המשבר עלול לזלוג גם לקופות האחרות

יצוין כי המשבר טרם הגיע לשלוש קופות החולים האחרות, אך בשוק העריכו כי אם 'ייפול' הביטוח הסיעודי אצל כללית, המשבר יזלוג גם לקופות האחרות, בין אם כיוון שלקוחות כללית יחליטו לעבור לקופת חולים אחרות ובין אם כיוון שגם הלקוחות בשאר הקופות יחששו מחוסר כיסוי עתידי ויוותרו עליו כבר כעת. 

הממונה על שוק ההון, עמית גל: "המצב הנוכחי אליו נקלע הביטוח הסיעודי אילץ את הרשות לבצע צעדים הכרחיים לטובת הבטחת ביטחונו הכלכלי של ציבור המבוטחים בישראל. חשוב להבהיר כי כל שינוי בזכאות המבוטחים הוא מהלך כואב וקשה, ונעשה רק לאחר שמוצו כל האפשרויות האחרות, תוך הבנת האחריות הציבורית לה אנו נדרשים בעת הזו. לאחר שהוכח שמתווה הפעילות במתכונתו הנוכחית אינו בר קיימא, נוסיף ונפעל יחד עם כלל הגורמים הרלוונטיים בשיתוף פעולה לטובת מציאת פתרון ארוך טווח, תוך שמירה על האינטרס הציבורי של אזרחי ישראל". 

מקופת חולים כללית נמסר בתגובה: "כללית קיבלה את הודעת הממונה על שוק ההון לגבי הצעדים הנשקלים על ידו לתיקון המשבר הלאומי בסיעוד. כללית פנתה אל חברות הביטוח ופועלת באופן נמרץ לנסות ולקדם הסכם עימם על בסיס התיקונים כאמור. הפעילות המהירה מקבלת משנה תוקף לאור מכתבו הבהול של מנכ״ל משרד הבריאות למזכיר הממשלה מהבוקר בדרישה לפתור את המשבר הלאומי של הביטוחים הסיעודיים".