מחבר הספר "השקעות לעצלנים": זו הדרך הכי טובה להיכנס לשוק

בהרצאה שהעביר תמיר מנדובסקי בכנס ההשקעות של גלובס, הוא הציג את מסקנותיו משלושה מחקרים של זוכי פרס נובל בתחומי הכלכלה • מנדובסקי: "הגישה הכי טובה היא להשקיע בקרנות פסיביות ולשמור על קור רוח, גם כשיש תנודות בשוק"

תמיר מנדובסקי, מחבר הספר ומגיש הפודקאסט ''השקעות לעצלנים'' / צילום: יוסי כהן
תמיר מנדובסקי, מחבר הספר ומגיש הפודקאסט ''השקעות לעצלנים'' / צילום: יוסי כהן

מה הטיפים של תמיר מנדובסקי, מחבר הספר "השקעות לעצלנים" בתחום ההשקעות? בהרצאה לבאי כנס ההשקעות של גלובס, תחת הכותרת "סיכון מחושב בבורסה בת"א", הוא הציג מסקנות משלושה מחקרים של זוכי פרס נובל בתחומי הכלכלה.

כנס ההשקעות של גלובס | מנכ"ל הבורסה על שינוי ימי המסחר: "הדבר הנכון למשק"
כנס ההשקעות של גלובס | מנכ״ל בנק ירושלים: "רואים עלייה בביקוש של תושבי חוץ לדירות, מאמין שנראה גל עלייה לישראל"
כנס ההשקעות של גלובס | ראש אגף התקציבים: "ניסינו לבנות את ה'גזירות' בצורה שוויונית, אבל האילוצים הפוליטיים שינו את העמדה המקצועית"

"אני בן אדם רגיל שרצה לחסוך ולהשקיע ולמד איך לעשות את זה", מעיד על עצמו מנדובסקי והוסיף: "אני קצת מרדן, אוהב ללמוד לבד. אוהב לערער על מה שאני לומד". מנדובסקי פירט בהרצאתו מדוע המשקיע מתקשה להתמודד עם משקיעים שמשיגים מידע פנים, וכיצד מנהל ההשקעות האקטיבי נכשל למעשה מול מי שבחרו בהשקעות הפסיביות, בגלל דמי הניהול.

מנדובסקי הציג את תיאוריית השוק היעיל, שעולה ממחקרו של יוג'ין פאמה. המחקר הזה, לדבריו, מסביר שכמעט בלתי־אפשרי "להכות את השוק" לאורך זמן. זאת, משום שמחירי המניות בדרך כלל כבר משקפים את כל המידע הזמין. במקום לנסות לבחור מניות או לתזמן את השוק, עדיף, לדבריו, להשקיע בקרנות שמחקות מדדים (כמו מדד תל אביב 35 או S&P 500), שפשוט עוקבות אחרי השוק כולו.

מנדובסקי הסביר כי שיש דרגות חוזק משתנות למידע שזורם בשוק ההון. הדרגה החזקה ביותר לפי פאמה היא מידע הפנים. זה אמנם לא חוקי להשתמש במידע כזה, ומי שעושה זאת עלול להיכנס לכלא, אבל מבחינת המשקיע שנכנס להשקעות, לשוק זה מייצר מצב לא הוגן. "זה כמו שאיכנס עכשיו למגרש כדורסל שמשחקים בו מייקל ג'ורדן ושחקנים מקצוענים אחרים, ואני מציע להם לשחק איתם כדורסל. זה לא חוקי להשתמש במידע פנים, אבל אנשים משתמשים בזה". כאמור, התוצאה היא שקשה להכות את השוק, ולכן פשוט עדיף להיצמד להשקעה פסיבית במדדים.

"לא לנסות להיות חכמים יותר מהשוק"

טיפ שני מגיע מיישום מחקרו של הכלכלן וויליאם שארפ: "החשבון הפשוט של ניהול השקעות אקטיבי". שארפ, אומר מנדובסקי, הראה שבאופן מתמטי, רוב האנשים שמנסים "להשקיע חכם" ולקנות או למכור מניות באופן אקטיבי, יפסידו יחסית למי שמשקיע באופן פסיבי במדדים. זה קורה כי העלויות של ניהול אקטיבי (עמלות, טעויות ועוד) עולות על היתרונות שלו.

מנדובסקי הציג את ממצאיו של שארפ, שמצאו שלמנהל ההשקעות האקטיבי יש עלויות כבדות יותר, לעומת השקעה במסלול הפסיבי, מה ששוחק את התשואה הממוצעת. כמו כן, הוא יבצע לאורך זמן טעויות במועד העיתוי של ההשקעה, כך שלבסוף ההשקעה הפסיבית המושקעת במדד מנצחת בתשואה.

מחקר חשוב נוסף בתחום הכלכלה התנהגותית אותו הציג מנדובסקי, הוא של צמד החוקרים המנוחים דניאל כהנמן ועמוס טברסקי. לדבריו, המחקר מסביר שאנחנו, כבני אדם, לא תמיד מקבלים החלטות כלכליות רציונליות. למשל, הפחד להפסיד כסף גורם לנו לפעמים למכור מניות, דווקא כשהשוק בירידה, למרות שזה הרגע שצריך להחזיק בהן או אפילו לקנות עוד.

"שלושת המחקרים האלה מראים שהדרך הכי טובה להשקיע היא בגישה פשוטה: לא לנסות 'להיות חכמים יותר מהשוק'. להשקיע בקרנות פסיביות ולשמור על קור רוח, גם כשיש תנודות בשוק", אומר מנדובסקי.