חבלה מכוונת? כבל התקשורת הישיר היחיד של פינלנד לאירופה נותק

כבל התקשורת שנותק מונח על קרקעית הים הבלטי, בנתיב קרוב לזה של צינורות הגז "נורד סטרים 1" ו"נורד סטרים 2" שיצאו משימוש אחרי חבלה לפני יותר משנתיים • מנכ"ל חברת התקשורת הממשלתית CINIA מסר כי נשלחה ספינה למקום הניתוק, כדי לבדוק אם מדובר בתקלה הנובעת מ"נתיבי שיט", "בעיות מזג אוויר" או בחבלה מכוונת

ייתכן שלרוסיה יש אינטרס לבצע את החבלה / אילוסטרציה: Shutterstock, JesperG
ייתכן שלרוסיה יש אינטרס לבצע את החבלה / אילוסטרציה: Shutterstock, JesperG

כבל תקשורת נתונים, היחיד המחבר ישירות בין פינלנד לגרמניה, נחתך לפנות בוקר (ב') והרשויות במדינה הנורדית בודקות את הסיבה לכך; כך מדווחים בשעות האחרונות כלי התקשורת באירופה, על רקע חשד כי מדובר בחבלה מכוונת, וכי ייתכן שלרוסיה יש אינטרס לבצע את החבלה. מדובר בכבל תקשורת תת-ימי המונח על קרקעית הים הבלטי בנתיב קרוב למדי לזה של צינורות הגז הכפולים "נורד סטרים 1" ו"נורד סטרים 2" שיצאו משימוש אחרי חבלה לפני יותר משנתיים.

דיווח: ביידן אישר לאוקראינה לתקוף את רוסיה באמצעות טילים אמריקאים ארוכי טווח 
חוזים ב-335 מיליון דולר: אלביט תספק מערכות הגנה למדינה באירופה 

זמן התיקון עשוי לארוך בין חמישה ל-15 ימים

לא מדובר בכבל התקשורת היחיד של פינלנד, כך שהמדינה עדיין מחוברת בתקשורת נתונים לרשתות הגלובליות, אולם הוא היחיד המחבר אותה ישירות ליבשת אירופה, בעוד האחרים עוברים דרך שבדיה. תחנת הקצה שלו בגרמניה היא בעיר רוסטוק. הנחת הכבל האופטי הסתיימה ב-2016, והאחריות עליו נמצאת בידי חברת התקשורת הממשלתית CINIA. מנכ"ל החברה מסר כי נשלחה ספינה למקום הניתוק, שלא פורסם עדיין, כדי לבדוק אם מדובר בתקלה הנובעת מ"נתיבי שיט", "בעיות מזג אוויר" או בחבלה מכוונת. רשות השידור הפינית YLE אמרה כי בשל החיבורים האחרים של המדינה בכבלי נתונים נוספים, "האזרח הממוצע לא אמור להרגיש את השפעות הניתוק".

פינלנד נמצאת בחשש מתמיד מפעולות רוסיות מאז הכריעה להצטרף לנאט"ו, אחרי עשורים של נייטרליות ובהשפעת הפלישה הרוסית לאוקראינה לפני קרוב לשלוש שנים. בתום תהליך זריז הפכה פינלנד, ואחריה גם שבדיה, לחברות בברית הטרנס-אטלנטית המבטיחה הגנה קולקטיבית בראשות ארה"ב. למדינה גבול בן יותר מ-1,800 קילומטר עם רוסיה, ובמדינה חוששים בעיקרים ממה שהם מכנים "איומים היברידיים", כלומר לא צבאיים במוצהר. ביניהם: שיגור פליטים מרוסיה לפינלנד, מבצעי תודעה, השפעה על הפוליטיקה המקומית, עידוד מחלוקות ועוד.

פרשת הקרע בכבל היא כותרות ראשיות במדינה כעת. זאת, למרות שלפי ההערכות כ-200 ניתוקים וקריעות מתרחשים מדי שנה בכבלים ברחבי העולם. הסיבה השכיחה ביותר היא דיג באמצעות רשתות הנגררות על קרקעית הים, או ניסיון של ספינות לעגון, ופגיעה בכבל כתוצאה מכך. זמן התיקון עשוי לארוך בין חמישה ל-15 ימים, לפי כלי התקשורת. לפני כשנה נותקו כמה כבלים ימיים אחרי שספינה סינית ניסתה לעגון באופן שקרע אותם. מאחורי הפיצוץ בצינורות "נורד סטרים" עומדים, לפי החקירה עד כה, גורמים אוקראינים שניסו לשבש על ידי כך את יצוא הגז הרווחי מרוסיה לגרמניה.