מנכ"ל הבורסה על שינוי ימי המסחר: "הדבר הנכון למשק"

מנכ"ל הבורסה לניירות ערך, איתי בן זאב, קרא בכנס ההשקעות של גלובס למדינה להוריד את המס על הבורסה כדי לעודד השקעות • בן זאב הסביר את חשיבות שוק ההון לצמיחה הכלכלית במדינה, דיבר על הסיבות לשינוי ימי המסחר שצפוי להכנס בינואר 2026, וסיפר כיצד המיליארדר היהודי ביל אקמן החליט להשקיע במניית הבורסה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: יוסי כהן
איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: יוסי כהן

"אנחנו מעריכים שהחל מינואר 2026 הבורסה תעבור לפעול משני עד שישי. זה עוד לא אושר סופית אבל זה הכיוון", הצהיר איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך בת"א בשיחה עם שי שלו, עורך מדור שוק ההון של גלובס, כחלק מכנס ההשקעות של גלובס. המשמעות היא התאמת ימי המסחר לרוב הבורסות בעולם, תוך חלפת יום המסחר בראשון במסחר ביום שישי.

כנס ההשקעות של גלובס | מנכ״ל בנק ירושלים: "רואים עלייה בביקוש של תושבי חוץ לדירות, מאמין שנראה גל עלייה לישראל"
כנס ההשקעות של גלובס | ראש אגף התקציבים: "ניסינו לבנות את ה'גזירות' בצורה שוויונית, אבל האילוצים הפוליטיים שינו את העמדה המקצועית"
כנס ההשקעות של גלובס | רונן אגסי, מנכ"ל מגדל: "פתרון אזורי למלחמה יכול להוביל לצמיחה דו ספרתית"

את חשיבות המהלך מבחינתו הוא מסביר בכך ש"פרמיית הסיכון של ישראל עלתה במלחמה והיה לנו חשוב לשדר לעולם שיש כלכלה ועסקים ושאנחנו רוצים להיות מוכנים ליום שאחרי. המהלך הוא בתמיכת ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך, שדוגלת בלהביא סטנדרטים בינלאומיים לבורסה, וגם בתמיכת נגיד בנק ישראל. קיבלנו על המהלך תגובות רבות מהארץ והעולם. רוב התגובות אמרו בצורה ברורה שזה הדבר הנכון למשק".

למה חברות לא באות לבורסה

בן זאב גם מקווה מאוד שהמהלך יגרום לחברות ישראליות לחזור ולהיסחר בבורסה המקומית אך לא תולה בכך תקוות: "הלוואי. עם יד על הלב אני לא יודע למה הן לא באות. אין לי תשובה טובה למה יזמים שגדלו וצמחו פה לא נותנים למשקיע ישראלי להיחשף לחברות ולהשקיע פה, ומדובר בחברות הכי טובות בכלכלה הישראלית. אבל השינוי לא מתבצע כדי להביא דואליות, אלא כי בצורה הזו משקיעים זרים יוכלו להשקיע בישראל הרבה יותר מאשר היום. אנחנו מאמינים שאחרי המלחמה יהיה פה הרבה עניין משמעותי של השקעות זרות ואנחנו רוצים להיות ערוכים לקבל את הכסף הזה".

ה'בוסט' הכלכלי יימשך אחרי המלחמה

ביצועי הבורסה המקומית לא מחכים בהכרח למשקיעים הזרים. מתחילת השנה מציגה הבורסה תשואות מרשימות גם ביחס לרוב הבורסות בעולם. למרות המלחמה, מדד ת"א 35 עלה ב-21% מתחילת השנה, מדד הביטוח זינק ב-46%, מדד הבנקים ב-32%, מדד מסחר ושירותים ב-29% וכך גם מדד הנפט והגז.

בן זאב מעריך כי אחרי המלחמה ה'בוסט' הכלכלי יימשך. "רואים בתקופה האחרונה התרחשויות חיוביות וההסתברות להסדרה באיזור עלתה. רוב התחרישים השליליים לגבי ישראל התקיימו ועדיין רואים איך הכלכלה שלנו מתפקדת. אם תהיה הסדרה האופק בפירוש חיובי".

מניית הבורסה  עצמה זינקה בשנה האחרונה ב-140%. לדעתו של בן זאב, "מדינת ישראל עדיין רחוקה מלמצות את פוטנציאל הצמיחה שלה. הרבה גופים שרוצים להיחשף לכלכלה נחשפים לבורסה. כשאתה מנתח את ישראל בצורה רציונאלית אתה רואה פרמטרים טובים, גופים פיננסים חזקים והרבה מאוד כסף של הציבור להשקעה. זו המדינה המערבית עם האחוז הכי גבוה של כסף להשקעה ביחס לתל"ג של המדינה. וזה משקף את הצמיחה הכלכלית שיכולה לקרות בישראל".

"המשקיעים הזרים רק מתחילים לחזור לישראל"

בתחילת המלחמה משקיעים זרים רבים מכרו את ההשקעות בישראל, אך בן זאב טוען כי מדובר במצב כמעט אוטומטי: "כשיש מלחמה או קונפליקט משקיעים זרים יוצאים באופן אוטומטי, אבל במקומם הגופים המוסדיים נכנסו בהיקפים גדולים. הזרים לא היו פעילים במשך הרבה זמן, אבל כבר לפני כמה חודשים ראינו כניסה של זרים למניות בבורסה הישראלית וזה ממשיך. כרגע ההיקפים קטנים ולא משמעותיים, אבל זה הולך ומתגבר".

"כשמנהל השקעות כשמסתכל על ישראל הוא משווה אותנו לשווקים ומדינות אחרות, וישראל נמצאת במצב לא רע בכלל ביחס מדינות אחרות. בוודאי כשרואים כלכלה מתפקדת למרות שיש הרבה אנשים שמגוייסים למילואים. הם מסתכלים על היום שאחרי".

להוריד את המס על הבורסה

לבן זאב יש ביקורת על כך שהמדינה לא מעודדת השקעה בבורסה המקומית: "ה-7 באוקטובר הוא עוד הוכחה כמה צריך כלכלה ושוק הון חזקים בישראל. למה אגף תקציבים וגורמי ממשלה, למה אף אחד מירושלים, לא אומר שצריך לתמוך בשוק ההון המקומי כמנוע צמיחה?"

לבן זאב גם יש מספר הצעות. לדבריו, "יש מדינות שמורידות את שיעור המס כי זה עוזר לאקוסיסטם המקומי".

"אנשים לא מבינים שהבורסה ושוק ההון הם הצמיחה של הכלכלה, זה מגדיל את העוגה והרווחה. אבל הבעיה היא גם שאין בישראל אין מספיק חינוך פיננסי, המדינה אף פעם לא הצטיינה בזה, שאנשים יידעו לנהל את הכסף שלהם ולא יפחדו ממילים כמו ריבית היוון או משכנתאות. כשמדברים על סדרי עדיפויות ותקציבים זה גם העניין הזה".

הבורסה ביצעה בתחילת השנה הפצת מניות למשקיעים וביניהם גם משקיעים זרים. אחד המשקיעים היה המיליארדר היהודי ביל אקמן. אבל בן זאב גם מגלה שהיה קל מהצפוי לשכנע אותו להשקיע במניה: "לא שכנעתי את ביל אקמן. היינו בתהליך של מכירת מניות, פגשנו שורה של משקיעים מהארץ ומחו"ל. כשמשקיע אמריקאי ראה גם בתקופת מלחמה בורסה שעובדת כרגיל, כלכלה שעובדת כרגיל, היה הרבה פחות מסובך לשכנע ממה שזה נשמע. את הקפיצה הכלכלית שעשו המדינות בעולם ולכן גם הבורסות שלהן, ישראל עוברת כיום".

***גילוי מלא: הכנס בשיתוף מגדל, בנק ירושלים, פאגאיה ופרופימקס