הסכם שנועד להכניס את חברת בתי הדיור המוגן בית הזהב כשותפה בעסקי הנדל"ן המניב של איש העסקים הממונף רני צים, עלתה על שרטון והיא מתפרקת אחרי חודשיים בלבד. בית הזהב, שבשליטת משפחת רובינשטיין ויונל כהן, החליטה לא לממש אופציה לרכישת 16% נוספים במניות חברת רני צים מרכזי קניות, והחברות הודיעו כי האופציה פקעה ביום ראשון השבוע. בנוסף, החליטה בית הזהב להחזיר לצים את הנתח של 9% ממניות החברה שכבר רכשה מידיו בתמורה ל-39 מיליון שקל (סכום שיחזיר צים לבית הזהב).
● הרווח של בנק הפועלים קפץ ל-1.9 מיליארד שקל; יחלק דיבידנד בשיעור של 40%
● המלחמה או החלום הדיגיטלי המתפוגג: מה הוביל לעזיבת מנכ"ל בנק ONE ZERO
צים מרכזי קניות העוסקת בייזום וניהול מרכזי מסחר נסחרת בשווי של 434 מיליון שקל, לאחר שאיבדה בשלוש השנים האחרונות כמעט 47% משוויה. הונה העצמי של החברה עומד על 712 מיליון שקל. צים מחזיק (כולל המניות שיוחזרו לו) בכ-54% ממניותיה.
ההסכם עם בית הזהב נועד להקל על מצבו הפיננסי של צים, שנמצא במגמה של מימוש נכסים בשנה האחרונה. הוא בוטל לאחר שהצדדים לא הצליחו להגיע ביניהם להסכמה על שליטה משותפת, מה שהיה אחד התנאים המתלים למימוש האופציה ולהשלמת העסקה. המשמעות היא שרני צים לא יקבל סכום של עד 110-125 מיליון שקל כתוצאה מהמכירה. עוד תנאים מתלים שלא התקיימו הם קבלת אישור הבנקים המלווים של רני צים, וכן אישור הממונה על התחרות.
תכנן במקור הנפקת אג"ח
על פי צים, הוא כבר נמצא בעיצומם של מגעים אחרים ו"מנהל מו"מ עם חברה ציבורית מובילה לעסקה חלופית עדיפה מבחינתו".
השותפות בין הצדדים נרקמה כאמור במטרה לאפשר לרני צים לצמצם חלק מחובות אישיים, המוערכים בהיקף של כ-200 מיליון שקל.
בעבר יצר לעצמו צים הון משמעותי בזכות אקזיט שביצע יחד עם אחיו עדי, כשמכרו את רשת המזון "כמעט חינם" שהייתה בבעלותם ליינות ביתן בתחילת העשור הקודם. את החובות הוא צבר בהמשך, בימי הריבית האפסית, כאשר הגדיל באופן משמעותי את עסקיו בתחומי הנדל"ן, הפיננסים והקמעונאות.
המהלך מול בית הזהב הגיע זמן קצר לאחר שצים תכנן להנפיק בבורסה אג"ח בהיקף של 150 מיליון שקל, כדי לפרוע את חובותיו הפרטיים, שאותם נטל בריביות גבוהות. בין נושיו נמנים הבנקים דיסקונט והבינלאומי וכן הפירמות אקסלנס, גיזה זינגר אבן ועוד. בהמשך ביטל צים את הנפקת האג"ח כשנכנס להסכם השותפות עם בית הזהב.
בית גיל הזהב בהרצליה / צילום: מצגת החברה
מימושים בחברת רני צים
כאמור, החובות של צים מכבידים עליו והוא נמצא בעיצומו של מסע מימושים. בין היתר השלים לאחרונה את מכירת נכסי בית ההשקעות פסגות, שאותו רכש רק בשנת 2021, רגע לפני עליית הריבית במשק. זאת לאחר שמניות החברה קרסו בבורסה, גם בגלל החוב שמימן את רכישת בית ההשקעות.
גם ברני צים מרכזי קניות מומשו לאחרונה מספר נכסים, שהבולטים בהם הם חברת ייזום הבנייה מגידו שנמכרה לאאורה ב־280 מיליון שקל, בעסקה שכבר הושלמה, וכן מכירת מחצית הזכויות בקניון במעלות ב־121 מיליון שקל לחברת דורסל. עסקה זו נדחתה בינתיים, והחברה פועלת למכירת נכסים נוספים ב-160 מיליון שקל.
בשבוע שעבר התקשרה רני צים בהסכם נוסף, למימוש החזקות בקרקע בפזורה הבדואית, ליד נבטים ואבו תלול, תמורת 200 מיליון שקל - שטח שנרכש בתמורה ל-53 מיליון שקל בלבד.
ביטול מכירת קניון בירכא
על הקשיים במכירת חלק מהנכסים יכולה ללמד עסקה למכירת קניון בירכא ב־97 מיליון שקל לחברת הנדל"ן המניב ביג, שבוטלה מוקדם יותר החודש אחרי ש"הצדדים לא הגיעו להסכמות".
במצגת למשקיעים שפרסמה רני צים מרכזי קניות לאחר דוחות הרבעון השני, הופיעה תחזית אופטימית לפיה ה־NOI שלה (הכנסה תפעולית נטו) יזנק ב־61% לסכום של 137 מיליון שקל בשנת 2025 לעומת 2023, וכי ה־FFO (הרווח התזרימי) יזנק פי 2.6 בין אותן תקופות לסכום של 60 מיליון שקל. במחצית הראשונה של 2024 רשמה החברה גידול ב-NOI לרמה של 52 מיליון שקל, עלייה של 17%. מנגד, ה-FFO צלל ב-60% לסך של 5.9 מיליון שקל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.