בנקים | ניתוח

הרווח והדיבידנד זינקו, אבל סעיף אחד בדוחות הפועלים ודיסקונט הדאיג משקיעים

איתות אזהרה למשק? למרות שיפור בתוצאות של שני הבנקים ברבעון השלישי של השנה, פרסום הדוחות הכספיים של הפועלים ודיסקונט דרדר את מניות הענף לירידות • הסיבה: עלייה בהפרשות להפסדי אשראי, וחשש מסיכונים בענף הנדל"ן

ידין ענתבי ואבי לוי / צילום: ענבל מרמרי, ישראל הדרי
ידין ענתבי ואבי לוי / צילום: ענבל מרמרי, ישראל הדרי

הפועלים  ודיסקונט , שניים מחמשת הבנקים הגדולים בישראל, פרסמו היום (ב') את תוצאותיהם הכספיות לרבעון השלישי. שורת הרווח הנקי לא מלמדת בינתיים על השפעותיה השליליות של המלחמה. עם זאת, בדוחות ניתן למצוא גם נתון חיובי פחות של עלייה בהפרשות להפסדי אשראי ביחס לרבעונים קודמים, המיוחסות כנראה גם לחשש מעלייה בסיכון של לווים. כעת, בשוק מנסים להבין אם התוצאות שפורסמו מעידות על המגמה הכוללת בקרב הברומטר של המשק - הבנקים הגדולים.

יו"ר בנק לאומי: אלו שלושת המועמדים לתפקיד 
המלחמה או החלום הדיגיטלי המתפוגג: מה הוביל לעזיבת מנכ"ל בנק ONE ZERO 

בשורה התחתונה הציגו הפועלים ודיסקונט זינוק בשיעור דו־ספרתי ברווח הנקי ביחס לרבעון המקביל אשתקד, עלייה שמיוחסת להשפעת אירועים בעלי אופי חד פעמי בשנה שעברה (הפרשות שבוצעו בתחילת המלחמה) וזאת, לצד רוח גבית שממשיכה לנשוב מסביבת הריבית הגבוהה והאינפלציה. התשואה על ההון עדיין גבוהה גם היא - 13.6% בבנק הפועלים ו־14.9% בדיסקונט.

בנק הפועלים, בניהולו של ידין ענתבי, רשם זינוק של 14% ברווח הנקי הרבעוני ל־1.9 מיליארד שקל מגידול בהכנסות הריבית והירידה בהוצאות להפסדי אשראי. בדיסקונט, בניהול אבי לוי, הרווח עלה מסיבות דומות בלא פחות מ־40% ל־1.14 מיליארד שקל. בתשעת החודשים הראשונים של השנה נשחקו רווחי בנק דיסקונט בשיעור מתון של 1.3% והסתכמו ב־3.23 מיליארד שקל ואילו הרווח הנקי של הפועלים באותו זמן עלה ב־9% לכ־6.1 מיליארד שקל.

הרווחים הגדולים מאפשרים לבנקים להיטיב עם בעלי המניות שלהם, באמצעות חלוקת דיבידנדים ורכישה עצמית של מניות - חלוקה של 40% מהרווח הרבעוני בשניהם.

1 הפסדי האשראי מתחילים לצוף

שני הבנקים רשמו קיטון בהוצאות להפסדי אשראי ברבעון השלישי, על רקע ההפרשה הקבוצתית שביצעו בהנחיית בנק ישראל ברבעון המקביל אשתקד, לאחר תחילת המלחמה. מדובר בהפרשות של הבנקים שהן כריות הביטחון שלהם למקרה שהמשק יקלע לסחרור והלווים לא יעמדו בהתחייבויות שלהם.

אמנם בהסתכלות שנתית ההפרשה קטנה, אבל במבט רבעוני התמונה נראית אחרת: הפועלים רשם הוצאה להפסדי אשראי ברבעון השלישי של 406 מיליון שקל, שבולטת במיוחד לאחר שבמשך שני הרבעונים הראשונים השנה, רשם הכנסה ("ריקברי") של 63 מיליון שקל במצטבר בסעיף זה. קרי גביית חובות שכבר נמחקו מספרי הבנק.

שינוי המגמה ורישום הוצאה משמעותית יחסית להפסדי אשראי, עשויים לעלות בקנה אחד עם עליית החששות לגבי האשראי לענף הנדל"ן בישראל. נזכיר כי הפיקוח על הבנקים כינס לאחרונה את ראשי החטיבות העסקיות של הבנקים והורה להם לבחון את הסיכונים באשראי לענף הנדל"ן, בדגש על מבצעי 20/80 שמעניקים הקבלנים ב"נדיבות" לרוכשי הדירות. החשש הוא שבתוך כמה שנים, כשהדירות יהיו מוכנות למסירה וישולם גם עיקר הכסף עבורן, עלול להתפתח משבר בענף.

בבנק פועלים ציינו כי לצד הנתון המעודד של העלייה בעסקאות רכישת הדירות מתאפיין שוק הנדל"ן בסיכונים של "מחסור בכוח אדם לתחום הבינוי, התייקרות עלויות הבניה והמימון, מבצעי קבלנים לעידוד הביקוש ועודפי היצע בתחום המסחר והמשרדים". הפועלים מתריע כי מבצעי הקבלנים באזורים מסוימים "עשויים להביא לעלייה ברמת הסיכון של ענפי הבינוי והנדל"ן".

דיסקונט רשם הוצאה של 274 מיליון שקל להפסדי אשראי ברבעון השלישי, פחות מחצי לעומת הרבעון המקביל אשתקד - גם כן על רקע ההפרשה הקבוצתית שבוצעה בתחילת המלחמה. אבל בהשוואה לרבעון הקודם הוא דווקא הגדיל את ההפרשות בכ־6%. בסה"כ מתחילת השנה הנוכחית רשם הבנק הוצאה להפסדי אשראי של 614 מיליון שקל.

האיתות שמתקבל מהבנקים הוא שההפרשות הללו ימשיכו ככל הנראה לגדול כנראה ברבעון הרביעי, ככל שהסיכונים במשק ממשיכים להצטבר.

2 נערכים ליום שאחרי הסיוע הממשלתי

השבוע פירסם הלמ"ס נתוני צמיחה מעודדים לרבעון השלישי (קצב שנתי של 3.8%), נתון המקבל תמיכה מכיוון מתן האשראי מצד הבנקים. בבנקים ציינו כי הרבעון השלישי התאפיין בסביבת ביקושים טובה שהובילה לגידול במתן האשראי.

בתום הרבעון השלישי צמח האשראי לציבור (נטו) שהעמיד הפועלים בשיעור של 5.6%. גם בדיסקונט נרשם גידול באשראי לציבור (נטו), שצמח בשיעור של 3.2% ברבעון השלישי. מנכ"ל בנק דיסקונט, אבי לוי, אמר עם פרסום התוצאות הכספיות כי "על אף חוסנה של הכלכלה, המצב מחייב זהירות יתר ונדרשים צעדים נחושים של הממשלה שיעודדו צמיחה בת קיימא".

שאלה גדולה שמרחפת גם מעל הבנקים היא מה יקרה לתמיכה הממשלתית. בשנה החולפת הממשלה סייעה למפונים מהצפון ומהדרום, והצבא גייס מילואים בהיקפים עצומים, שמומנו כמובן מהקופה הציבורית.

אבל התמיכה הממשלתית הולכת ופוחתת ובאופק ניצבות גזירות החל מ־2025 כמו העלאת המע"מ. איך ייראה המשק ללא התמיכה הממשלתית? "יכול להיות מצב שהוצאות הבנקים להפסדי האשראי לא משקפות את המצב האמיתי", אמר גורם במשק. "זאת, משום שיש עדיין תמיכה ממשלתית משמעותית. אבל התמיכה הולכת ומצטמצמת גם ברבעון השלישי, וגם לתוך הרביעי. אם המלחמה תימשך לא ברור איך זה ישפיע על הפסדי אשראי של הבנקים. לכן נראה שהם נזהרים ומפרישים מראש".

3 דיסקונט מחלק לראשונה דיבידנד

למרות השינוי בהפרשות להפסדי אשראי, וסימני השאלה לעתיד, הבנקים ממשיכים לשדר עסקים כרגיל לבעלי המניות. גם הפועלים וגם דיסקונט הם בנקים ללא גרעין שליטה, ונראה כי ההנהלות קשובות לאינטרס של בעלי המניות - השתתפות ברווחים. בדיסקונט השיפור בתוצאות הוביל, לראשונה בתולדותיו, לחלק כ־40% מרווחיו, בדיבידנד (341 מיליון שקל) ורכישה עצמית (114 מיליון שקל בשלב הראשון, עשויה להגיע בהמשך לעד חצי מיליארד שקל). גם הפועלים מחלק 40% מהרווח הרבעוני באמצעות דיבידנד של 512 מיליון שקל ומבצע רכישה עצמית של מניותיו ב־250 מיליון שקל.

"שנת 2024 היא המשך ישיר של שנת 2023 במערכת הבנקאית עד כה", אומר לגלובס מוטי ציטרין, סמנכ"ל וראש תחום מוסדות פיננסיים ומימון מובנה במידרוג. "השנה הנוכחית מתאפיינת ברווחיות שיא שנובעת בעיקר מגידול בהכנסות ריבית, תולדה של הריבית הגבוהה של בנק ישראל (4.5%). הכנסות ורווחיות זו צפויות להימשך לתוך 2025, גם על רקע המשך המלחמה שמתארכת הרבה מעבר למה שצפתה המערכת הפיננסית בהתחלה. ריבית בנק ישראל לא צפויה לרדת לפחות עד אמצע 2025. כמו כן, מלחמה גוררת אינפלציה שגוררת סביבת ריבית גבוהה".

ציטרין מעניק תחזית עגומה להמשך "איך שאנחנו רואים את הדברים - הרע עוד לפנינו. מתחילת המלחמה המדינה שפכה הרים של כסף שהופנו רובם ככולם למשקי הבית. בעקבות זאת נוצר פער עיתוי בין נזקי האשראי שהיו צריכים לקרות לאלה שקרו בפועל. אנחנו צופים גידול בנזקי האשראי ופגיעה ברווחי הבנקים בהמשך, ככל שהתמיכות הממשלתיות תרדנה. וזה לפני שדיברנו על תקציב 2025 שצפוי לפגוע במשקי הבית והעסקים".