מינוי רון אבידן למנכ"ל קבוצת עזריאלי: מכשירים את הקרקע לכניסה לתחום המגורים?

אבידן מגיע מחברת אזורים - אחת החברות הוותיקות והמובילות בתחום המגורים, שנפח הפעילות שלה בתחום הנדל"ן המסחרי והמניב אינו דומה לזה של עזריאלי • בעוד המגעים לרכישת מניות צמח המרמן ברקע, נראה שאבידן מביא איתו כנדוניה בעיקר את היכולת למכור דירות

רון אבידן / צילום: רובי קסטרו
רון אבידן / צילום: רובי קסטרו

מאז שנת 1964 עוסקת חברת אזורים  בנדל"ן למגורים בישראל. לאורך השנים, ובעיקר בשנים האחרונות תחת המנכ"ל רון אבידן, היא התרחבה גם לסקטורים חדשים, אך גם הם נמצאים בעולם המגורים, כדוגמת דיור להשכרה ארוכת טווח וכמובן התחדשות עירונית. לאזורים, נכון לסוף שנת 2023, יותר מ־37 אלף יחידות דיור בהקמה, בשיווק ובתכנון. אם כך, מה גורם לחברה כמו עזריאלי , ממובילות תחום הנדל"ן המסחרי והמניב בישראל, לבחור דווקא באבידן למנכ"ל החדש שלה?

מנהל רשות המסים: "לבטל את הפטור על שכירות מנדל"ן" 
חברת קנדה גלובל רוכשת נכס במיאמי ב-116 מיליון דולר 

דריסת הרגל בעולם המגורים כבר קיימת

קבוצת עזריאלי היא חברת נדל"ן מניב מובהקת, עם כ־1.4 מיליון מ"ר של נכסים מניבים ועוד כ־681 אלף מ"ר של פרויקטים בייזום בעולם הזה. היא מחזיקה 21 קניונים ומרכזים מסחריים, ועוד 15 נכסים מניבים בתחום ההשכרה למשרדים. סך הנכסים במאזן של החברה שווה 54 מיליארד שקל נכון לסוף השנה שעברה, ושווי נכסי הנדל"ן המניב להשקעה הוא 30 מיליארד שקל.

לשם השוואה, לאזורים 174 אלף מ"ר של קרקעות בייעוד נדל"ן מניב, עוד 11,800 מ"ר של שטחים מניבים בהקמה ועוד 36,187 מ"ר אשר כבר מושכרים. שווי נכסי החברה עומד על כ־6.8 מיליארד שקל, נכון לסוף שנת 2023.

אם כן, אבידן נכנס לתפקיד גדול משמעותית מזה שידע בחמש וחצי השנים שבהן כיהן כמנכ"ל חברת אזורים - הן מבחינת נפח העבודה והיקף הנכסים, והן מבחינת התחומים שבהם יעסוק. וזה מוביל אותנו לשאלה שהובאה לעיל: מדוע בחרה עזריאלי דווקא באבידן להוביל אותה בשנים הבאות?

נראה שהתשובה לכך טמונה בשני מהלכים: הראשון, מעט "ותיק" יותר, והוא הכניסה של עזריאלי לראשונה לתחום המגורים דרך תחום השכירות ארוכת הטווח. אומנם התחום הזה עד כה לא תפס נפח משמעותי מאוד מבחינת החברה - יש לה שני פרויקטים מאוכלסים ועוד שלושה בהקמה, ובסך הכול 398 יחידות דיור - אך הוא היווה דריסת רגל ראשונה של החברה בתחום. המהלך השני משמעותי יותר, והוא עודנו בהתהוות: המשא ומתן לרכישת מניות חברת צמח המרמן.

עזריאלי הודיעה לפני כשבועיים כי נכנסה למשא ומתן ל"מיזוג משולש הופכי" שבמסגרתו יירכשו מניות צמח המרמן לפי שווי של 635 מיליון שקל. כאן כבר מדובר בצעד משמעותי אל עבר תחום המגורים: צמח פעילה שנים רבות בתחום, כולל בסקטור ההתחדשות העירונית, ונכון לסוף 2023 היא שיווקה 1,494 יחידות דיור, ולרשותה ב"מאגר" עוד 2,470 יחידות דיור בפרויקטים שמכירתם טרם החלה. עד לסוף 2023 היא הקימה כ־10,486 יחידות דיור וכ־356 אלף מ"ר של שטחים בייעודים אחרים - בפרויקטים שכבר הסתיימו.

מבחינה זו אבידן הוא בדיוק מה שעזריאלי צריכה: "נדוניה" של ניסיון עשיר בתחום המגורים, בחברה בסדר גודל של צמח המרמן, וכזו שהתמקדה בעיקר בשיווק ובמכירה של יחידות דיור. בל נשכח: אבידן עמד בראש חברת אזורים בתקופה מהמאתגרות של שוק המגורים, כולל תקופת הקורונה, ה"בום" הגדול שלאחר היציאה ממגבלות המגפה, ההאטה של 2023 וכמובן המלחמה.

לכל אלו יש להוסיף את הניסיון שיש לאבידן עוד לפני אזורים, דווקא בתחומים המוכרים לעזריאלי היטב: שבע שנים כמנכ"ל עופר השקעות, בעלת השליטה במליסרון - אחת המתחרות הגדולות של עזריאלי; וכן סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת הנדל"ן המניב מבני תעשייה ומנהל תחום הנדל"ן בחברת הביטוח מגדל. כך או כך, נראה כי מה שצבר אבידן בסקטור המגורים עשוי לסייע לעזריאלי מאוד בדרך החדשה שבה היא מתכוונת ללכת.