הבורסה בת"א | סיקור שוטף

כשברקע ציפייה להפסקת אש בלבנון: עליות בבורסה, השקל מתחזק

ת"א 35 עולה בכ-0.7% • מדד רשתות השיווק קופץ בכ-1.5% • במגדל מעריכים: "מהלך העליות הנוכחי בבורסת ת"א מוצה" • השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים • במיטב מציינים: המוסדיים מורידים חשיפה למט"ח • בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית על כנה היום • ובוול סטריט, סופר מיקרו קומפיוטר סיימה את השבוע הטוב ביותר בתולדותיה • גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

 

מגמה ירוקה בת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מגמה ירוקה בת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
 

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

10:05

פתיחה חיובית בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 עולה בכ-0.8%, מדד ת"א 90 מתקדם בכ-0.9%. מדד רשתות השיווק קופץ בכ-1.5%, ת"א נפט וגז ות"א בנייה מתקדמים בכ-1.2% ובכ-1%, בהתאמה.

בשוק המט"ח המקומי, השקל מתחזק מול הדולר בכ-0.7% ושערו עומד כעת על 3.7 שקלים.

מניות שבולטות לחיוב בתחילת יום המסחר: מספנות ישראל , ישרוטל , אלקטרה צריכה , שטראוס  ונאוויטס .

מניות שבולטות לשלילה: משק אנרגיה , אל על , רבוע נדלן , הפניקס  ופריון נטוורק .

08:00

השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים: המטבע מתחזק מול הדולר בכ-0.8% ושערו עומד על 3.69 שקלים. במקביל, המטבע נחלש מול האירו בכ-0.6% ושערו עומד על 3.87 שקלים. 

ישראל החליטה להתקדם לעבר הפסקת אש בלבנון, כך הוחלט אמש (א') בדיון מצומצם שערך ראש הממשלה בנימין נתניהו. ב-N12 צוין כי לפי גורם ישראלי, יש עוד סוגיות פתוחות, אבל ההכרזה אפשרית כבר בטווח של ימים.

הבנק הבינלאומי  רשם זינוק חד של 36% ברווח הנקי ברבעון השלישי, אשר הסתכם ב-620 מיליון שקל. העלייה החריגה הושפעה מהוצאות גבוהות להפסדי אשראי שנרשמו ברבעון המקביל, בדומה לשאר הבנקים במערכת, בשל הוראת המפקח על הבנקים (לאחר פרוץ המלחמה). התשואה על ההון שהציג הבנק עמדה בתום הרבעון על 19.4%, מהגבוהות במערכת הבנקאית (דומה לזו שהציג מזרחי טפחות). הבנק, בניהולו של אלי כהן, רשם בתשעת החודשים הראשונים של השנה עלייה של 7.5% ברווח הנקי, שהסתכם ב-1.8 מיליארד שקל באותה תקופה. לכתבה המלאה

07:55

1. שוקי המניות  

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית. אמש (א'), שבוע המסחר נפתח בעליות שערים. מדד ת"א 35 הוסיף לערכו כ-0.7%, ת"א 90 עלה ב-0.8% ות"א בנקים קפץ ב-2%. מתחילת חודש נובמבר, מדד ת"א בנקים 5 עלה בכ-10%. מדד ת"א 35 עלה ב-3.3% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-6%. 

כבר שבועות ארוכים הבורסה בתל-אביב בולטת בעליות שערים משמעותיות שהיא מציגה ביחס לבורסות העולם, אחרי שסבלה במשך תקופה ממושכת מביצועי חסר, שנרשמו על-רקע הימשכות המלחמה וסימני השאלה לגבי כיווניה העתידיים.

רועי כהן, מנהל השקעות ואחראי תחום מניות ישראל במגדל שוקי הון מציין, כי גל העליות האחרון החל באמצע חודש ספטמבר בעקבות מה שמוכר כמבצע פיצוץ הביפרים בלבנון שהיווה תחילתו של גל חדש בלחימה בחזית הצפונית. לדבריו, "תוך פחות מחודשיים המדדים המובילים בבורסה המקומית מציגים עליות בטווח של כ-15%-20% בזכות העננה הלבנונית שהתפוגגה, אחרי שהעיבה במשך תקופה ארוכה על השוק".

לדבריו, "המשקיעים חששו מאפשרות של הסלמה חדה בחזית מול לבנון, עם תרחישים שתיארו אפשרות לשיגורי אלפי טילים, הפסקות חשמל, קשיים מבצעיים שונים של כוחות הביטחון ועוד. באמצע ספטמבר 'הקערה התהפכה' ומאז עליית המדרגה בלחימה של צה"ל בלבנון המשקיעים גילו שהאיום הכי משמעותי ומיידי על ישראל הוא לא נורא כמו שחששו, ראו שהמצב הביטחוני משתפר והשוק התחיל לרוץ".

כהן מסביר, כי "הבסיס לגל העליות המדובר הוא תימחור נוח בו נמצא שוק המניות הישראלי, בעיקר בהשפעת יציאה אגרסיבית של גופים זרים מהשקעות בבורסה הישראלית מתחילת המלחמה, בעקבות החששות מהשפעותיה האפשריות. כעת הזרים התחילו לחזור, אולם עדיין לא בקצבי ההשקעה שביצעו פה טרם המלחמה, והסכומים שזורמים לשוק ההון המקומי עוד רחוקים מהסכומים שיצאו ממנו בעקבות המלחמה".

במבט קדימה מעריך כהן כי "נראה שמהלך העליות הנוכחי מוצה וסביר להניח שהבורסה בתל-אביב תחזור להיסחר בקורלציה לשוקי העולם. אולם, רגיעה ביטחונית, הסדר מדיני כלשהו או הפסקת אש עשויים להגדיל את פעילות המשקיעים הזרים בישראל וגם את פעילות המוסדיים המקומיים, אליהם יצטרפו המשקיעים הפרטיים ('ריטייל') - מגמות העשויות להמשיך למשוך את השוק למעלה. זאת בייחוד נוכח מבנה השוק המצומצם יחסית, שבגינו תנועות כספים מסוימות עשויות להיות בעלות השפעה ניכרת על המגמה".

עונת הדוחות בת"א מגיעה לישורת האחרונה ובמהלך יום המסחר (א') דיווחו מספר חברות את תוצאותיהן הכספיות לרבעון השלישי של השנה. חברת הקניונים מליסרון  של ליאורה עופר ובניהולו של אופיר שריד סיכמה את הרבעון השלישי של השנה עם גידול של כ-160% ברווח הנקי שעמד על 383 מיליון שקל. גם מנועי בית שמש  דיווחה כי הרווח הנקי (בנטרול עסקת הנדל"ן) ברבעון צמח פי 2.4 לעומת אשתקד והסתכם לשיא של כ-10.6 מיליון דולר לעומת רווח נקי של כ-4.4 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

באסיה, הבורסות הבוקר (ב') נסחרות במגמה מעורבת: מדד הניקיי מזנק בכ-1.6% והקוספי קופץ בכ-1.4%, בעוד שבורסת שנחאי רושמת ירידה של כ-0.6% ומדד ההנג סאנג נסוג בכ-0.4%.

בארה"ב, המסחר בחוזים העתידיים על המדדים המרכזיים בוול סטריט מתנהל בעליות: הדאו ג'ונס והנאסד"ק עולים שניהם בכ-0.6%, כאשר מדד ה-S&P 500 מתקדם בכ-0.5%. 

בסוף השבוע האחרון בוול סטריט, המדדים המרכזיים ננעלו בעליות שערים: דאו ג'ונס עלה ב-1%, S&P 500 עלה בכ-0.4%, ונאסד"ק עלה ב-0.2%.

סופר מיקרו קמפיוטר  זינקה בכ-11% ביום שישי האחרון וסיכמה את השבוע הטוב ביותר בתולדותיה עם עלייה של כ-70%. על רקע המגמה החיובית, בשבוע שעבר דווח ב"וול סטריט ג'ורנל" כי החברה, שמייצרת שרתים מבוססי בינה מלאכותית ומשתפת פעולה עם אנבידיה, הודיעה גם כי שכרה משרד רואי חשבון חדש, BDO, בעקבות התפטרותם של רואי החשבון הקודמים, ארנסט אנד יאנג, באוקטובר. האחרונים התפטרו בעקבות חששות שהועלו בדוח של חברת הינדברג ריסרץ’ שפורסם באוגוסט, שהצביע על אי-סדרים חשבונאיים, הפרות של תקנות יצוא וקשרים מפוקפקים בין בכירי החברה לשותפיה. 

במקביל, הודיעה לרשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) כי הגישה תוכנית "ציות" לעמידה בדרישות כדי למנוע את הסרת רישומה מבורסת נאסד"ק. החברה ציינה כי התוכנית שלה מראה שהיא במסלול הנכון להגיש את הדוחות הפיננסיים המאוחרים ל-SEC במסגרת הזמן שינתן לה על-ידי נאסד"ק. 

עוד ריכזה עניין ענקית השבבים אנבידיה  בעקבות פרסום תוצאותיה הכספיות. באופנהיימר ציינו בסקירתם כי בעקבות התוצאות החזקות של החברה, הם מעלים את תחזיותיהם וצופים בשנת 2026 הפיסקלית (מקבילה ל-2025 הקלנדרית) הכנסות של 189.5 מיליארד דולר, צמיחה של 47%, עם רווח non-GAAP של 4.28 דולר למניה, ואילו בשנת 2027 הפיסקלית (שנת 2026 הקלנדרית) - הכנסות של 229 מיליארד דולר (צמיחה של 21%) עם רווח של 5.38  דולר למניה - "תחזיות המגלמות רמת שמרנות גבוהה בהתחשב במצב הביקושים החזקים לשבבי AI מצד מגוון לקוחות, כולל חברות הענן, המגזר הארגוני והממשלות ברחבי העולם". מציינים בבית ההשקעות.

עוד ציינו באופנהיימר כי מניית אנבידיה נסחרת במכפיל רווח של 34 ו27 לתחזיות 2025 ו2026 (השנים הקלנדריות) בהתאמה, תמחור חסר למכפילי חברות צמיחה: "בכך, אנו ממשיכים להמליץ על מניית אנבידיה, ומשמרים את המלצת Outperform עם מחיר יעד של 175 דולר, המבוסס על מכפיל 33 לתחזית 2026 הקלנדרית".

2. שוקי האג"ח

פערי התשואות בין ישראל וארה"ב ממשיכים להצטמצם. בשוק החוב המקומי, התשואה לפדיון של אג"ח ממשלתי ל-10 שנים ירדה לשפל של חצי שנה ביום א' ועמדה על רמה של 4.56%. התשואה לשנתיים ירדה קלות ונסחרה סביב 4.36%.

בשוק החוב האמריקאי, התשואה ל-10 שנים יורדת בכ-6 נקודות בסיס ועומדת על רמה של 4.35%. התשואה לשנתיים נסחרת סביב 4.34%. 

מתן שטרית, הכלכלן הראשי של הפניקס ציין בסקירתו כי ההסתברות להפחתת ריבית בארה"ב בהחלטה הקרובה עומדת על כ-53%, כשבמבט לסוף 2025 המשקיעים ממשיכים להנמיך את הציפיות ומעריכים כי הריבית תשלים ירידה מצטברת של כ-65 נ"ב.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

ביום שישי השקל התחזק ב-0.6% מול הדולר שנסחר סביב 3.70 שקלים. מנגד, מול האירו השקל נחלש ועמד על 3.85 שקלים.

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, ציין בסקירתו השבועית כי "כל המטבעות נחלשו ביחס לשקל בשלושת החודשים האחרונים. שערו מול האירו התחזק מהשיא לפני כחודשיים ביותר מ-8% ומול סל המטבעות בכ-5%.

"למרות עוצמתו של השקל והירידה בפרמיות הסיכון של ישראל, מהדיווחים החודשיים של בנק ישראל עולה שחשיפת המוסדיים למט"ח ממשיכה לגדול. בגמל והשתלמות חשיפת נטו הגיעה בספטמבר לשיא של 28.3%. אולם, נתוני בנק ישראל משקפים אומנם תמונה נכונה אך מעוותת.

"החשיפה הכוללת של המוסדיים למט"ח לפי הדיווח של בנק ישראל מושפעת משמעותית מזרימת הכספים להשקעות במסלולים צמודי מדדי המניות בחו"ל, כגון S&P500 וכו', שכולה חשופה למט"ח ללא שיקולי דעת המוסדיים.

במסלולים הכלליים, בהם החלטה על חשיפה למט"ח מתקבלת ע"י מנהלי השקעות, היא דווקא ירדה בחודשים האחרונים. לפי נתוני גמל-נט, בין יוני לאוקטובר חשיפת נטו משוקללת למט"ח במסלולי השתלמות כלליים ירדה כמעט ב-1.7% לכ-24.7%. באוקטובר החשיפה הייתה גבוהה רק ב-1% מהרמה בספטמבר 2023 לפני תחילת המלחמה". 

4. מאקרו 

כלכלני בנק הפועלים ציינו בסקירתם כי "הנתונים האחרונים בארה"ב מצביעים על האצה בפעילות מגזר השירותים ומגמה מעורבת באינדיקטורים נוספים. מדדי מנהלי הרכש של חברת PMI עלו בנובמבר. המדד למגזר השירותים עלה לרמה של 57 נקודות והוא מוסיף להצביע על התרחבות בפעילות, ואילו המדד למגזר התעשייה אומנם עלה החודש אך הוא מוסיף להצביע על התכווצות בפעילות ברמה של 48.8 נקודות. מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן ירד בנובמבר, בניגוד לציפיות. הירידה נרשמה הן במדד למצב השוטף והן במדד הציפיות".

עוד הם מציינים כי "ציפיות האינפלציה לשנה כפי שהן עולות מהסקר נותרו ברמה של 2.6%, ואילו ציפיות האינפלציה לחמש עד עשר שנים עלו מעט לרמה של 3.2%, מרמה של 3.1% בחודש הקודם. גם מדד האינדיקטורים המובילים הצביע על חולשה, כשירד החודש ב-0.4%. בשוק העבודה בארה"ב נרשמה מגמה מעורבת. מספר דורשי דמי אבטלה ראשוניים אומנם ירד בשבוע האחרון לרמה של 213 אלף, אך במספר דורשי דמי אבטלה מתמשכים נרשמה עלייה של 36 אלף משרות לרמה של 1.9 מיליון, שזו הרמה הגבוהה ביותר בשלוש השנים האחרונות".

5. תחזית

זבז'ינסקי ממיטב מתייחס גם להחלטת הריבית של בנק ישראל שצפויה להתקיים בשעה 16:00 היום (ב'). להערכתו, החלטת הריבית של בנק ישראל לא צפויה לייצר הרבה חדשות והריבית תיוותר על רמה של 4.5%. עם זאת, זבז'ינסקי מדגיש כי "השאלה רק באיזה מידה בנק ישראל יתייחס לשינויים החיוביים מאז ההחלטה הקודמת שבאו לידי ביטוי בירידה בפרמיית הסיכון של ישראל, באישור התקציב ע"י הממשלה ובירידה מסוימת בחששות מפני האינפלציה שהייתה הדאגה העיקרית בישיבה הקודמת של הוועדה המוניטארית". להערכתו, ריבית בנק ישראל תתחיל לרדת במחצית השנייה של 2025 ותגיע ל-4% בסוף השנה.

יונתן כץ, הכלכלן הראשי בלידר שוקי הון, צופה שתי הורדות ריבית במחצית השנייה של השנה הבאה. לדברי עפר קליין, ראש אגף המחקר בהראל ביטוח ופיננסים, "הפוקוס בהחלטה הקרובה יהיה על התחזיות המעודכנות. כמו בעבר, אנו סבורים שלאור סימני ההאטה במשק, למרות נתון הצמיחה החיובי לרבעון השלישי, ריבית בנק ישראל לא תעלה ואפילו תתחיל לרדת במהלך שנת 2025". הוא מעריך כי תיתכן הורדת ריבית אחת כבר בחצי השנה הקרובה, בהתאם להתפתחות המלחמה.

את הביטוי להורדות בריבית הקרובות כבר ניתן לראות בשוק, ולאחרונה החלו השווקים לתמחר הורדת ריבית בשנה הבאה. נגזרי ה-FRA, המתמחרים את הריבית במשק בטווחי זמנים שונים מאפשרים הסתכלות על תחזית השוק. באמצעות נגזרים אלו ניתן להעריך את הצפי בשווקים לריבית העתידית, נתוני ה-FRA מראים כי הערכות השוק צופות הפחתת ריבית ע"י בנק ישראל כבר ברבעון השני או השלישי של השנה הקרובה. מדובר בשינוי בהלך הרוח של השווקים, כאשר רק בחודש אוקטובר השווקים סברו שעליית ריבית נמצאת על הפרק, סבירות שירדה אחרי נתוני אינפלציה חיוביים במדד ספטמבר.