חברת מנור בייבי, אחת החברות המובילות בתחום תרומת הביציות מחו"ל להורים ישראלים, הודיעה לרופאים העובדים עמה כי היא מפסיקה את פעילותה בתחום תרומת הביציות. זוהי מכה שנייה לתחום זה לאחר מעצרו של ד"ר דוד בידר ממרפאת ל.ב. אשר הואשם כי הביא ביודעין לישראל ביציות מתורמת נשאית המופיליה. בעקבות שתי ההתפתחויות הללו הצטמצמו משמעותית המקורות לתרומת ביציות עבור הורים ישראלים.
● אישור שלישי בישראל לחברה שמייצרת חלבון אלטרנטיבי
● הפיתוח המשותף של אנבידיה ומכון ויצמן שיסייע בהתמודדות עם סוכרת
בישראל ישנו היום מחסור בתרומות ביצית מתורמות ישראליות ורוב התרומות מתקבלות מחו"ל, כאשר המדינות המובילות כמקורות לתרומה הן אוקראינה וגיאורגיה. על פי דו"חות דנאל , החברה האם של מנור, השוק מגלגל כ-45 מיליון שקל בשנה.
בשנים האחרונות ידע התחום תקופות קשות כשמגפת הקורונה ואחר כך המלחמה באוקראינה הקשו על הגעת הרופאים אל התרומות. פרשת בידר נתנה עוד מכה לתחום, וקש ששבר את גב הגמל עבור מנור היא כנראה רגולציה חדשה של משרד הבריאות על תרומות מחו"ל, שאפשר להניח שנכנסה לתוקף בעקבות הפרשה שבגינה נעצר בידר.
תמשיך לספק שירות ותמיכה במטופלים
ממנור בייבי נמסר בתגובה לשאלת גלובס: "לאור השינויים החלים בתחום תרומת הביצית בישראל, החליטה החברה להפסיק קבלת מטופלים חדשים במסגרת פעילות תרומת הביצית שלה בישראל ותמשיך את פעילותה באוסטרליה. חשוב להדגיש כי החברה ממשיכה לספק שירות ותמיכה מלאים במטופלים שכבר חתומים על הסכם עם החברה, וכן באלה הזכאים לטיפולי השלמה". זה היה גם נוסח המכתב ששלחה החברה לרופאי הפוריות.
מנור בייבי מספקת שירותי תרומת ביציות ופונדקאות, וכן שירות משולב של ביצית ופונדקאות. היא בבעלות חברת דנאל, שרכשה אותה בשתי פעימות, ב-2020 וב-2022, תמורת סכום כולל של כ-95 מיליון שקל, וכבר מחקה את רוב ההשקעה בה - כ-89 מיליון שקל. על פי דו"חות דנאל, מנור סיימה את 2023 בהפסד תפעולי של 19.7 מיליון שקל, שמצטרפים להפסד תפעולי של 9 מיליון שקל ב־2022, וזאת לעומת רווח תפעולי של 2.1 מיליון שקל ב־2021.
החברה הוקמה ב-2009 על ידי עמי מנור, אשר ב-2022 טען כי דנאל הרסה את החברה והיא אחראית להפסדיה. יש לציין כי עוד לפני המכירה, תחומי תרומת הביציות והפונדקאות בחו"ל נפגעו בשל עוצר הנסיעות במגפת הקורונה, ואחרי המחירה שוב מן המלחמה באוקראינה. מנור ניסתה לחפש מקורות אחרים לתרומת ביציות, ודיווחה על פתיחת קליניקה חדשה בגיאורגיה וכן על פעילות בארגנטינה. על פי דו"ח דנאל למחצית הראשונה של שנת 2024, המלחמה באוקראינה עדיין משפיעה לרעה על פעילות, אך ספציפית במחצית הזו, חלה עליה קלה בתחום תרומת הביציות, אל מול ירידה בחוזי הפונדקאות.
למרות המצב המיוחד של מנור, נראה כי הרגולציה החדשה של משרד הבריאות מטרידה גם גורמים אחרים המספקים שירותי תרומת ביציות. מרפאה אחרת שעוסקת בתחום מסרה לגלובס כי היא בוחנת את הנושא, וכי בימים הקרובים יערכו דיונים פנימיים בסוגיה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.