הבורסה בת"א | סיקור שוטף

ירידות בת"א; מדד הבנקים יורד ב-1.2%, מנועי בית שמש ב-7%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% • השקל נסחר ביציבות מול המטבעות הזרים, ובבנק הפועלים ממליצים להתחיל ולהקטין את החשיפה למט"ח • מיטב מעריכים: זה אפיק האג"ח שנשאר אטרקטיבי למרות הירידה בציפיות האינפלציה • וכיצד הפסקת האש בין ישראל ללבנון צפויה להשפיע על מחירי הנפט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

12:00

ירידות בת"א. מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 משיל מערכו 0.3%. בולט לשלילה מדד ת"T רשתות שיווק שיורד ב-1.4% ות"א בנקים 5 שמשיל מערכו כ-1.2%.

קבוצת הביטוח ווישור גלובלטק  מסכמת את תשעת החודשים הראשונים של 2024 ברווח כולל בסך של כ-95.8 מיליון שקל בהשוואה לרווח של כ-32.2 מיליון שקל בתקופה המקבילה, עלייה של כ-198%. עוד דווח כי הרווח בתשעת החודשים הראשונים משקף תשואה על ההון בשיעור של כ-24.6% במונחים שנתיים.

ברבעון השלישי רשמה החברה עלייה חדה ברווח הכולל לכ-39.9 מיליון שקל בהשוואה לרווח של כ-6.8 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד - עלייה של כ-483%.

10:27

מגמה מעורבת בת"א. מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס.

במסגרת עונת הדוחות, פתאל החזקות  דיווחה על  שיא בהכנסות לרבעון השלישי לשנת 2024, עם עלייה של כ-9% לכ- 2.2 מיליארד שקל, בהשוואה לכ-2 מיליארד שקל ברבעון המקביל בשנת 2023. העלייה בהכנסות נובעת בין היתר מפתיחת בתי מלון חדשים, עלייה באחוזי התפוסה, עלייה במחיר הממוצע לחדר ועלייה בשערי החליפין.

הרווח לפני שכירות, פחת והוצאות אחרות (EBITDAR) ברבעון השלישי 2024 זינק בכ- 11% לכ-882.8 מיליון שקל, בהשוואה לכ-795.6 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

10:05

יום המסחר בתל אביב נפתח בעליות שערים קלות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.2%, ות"א 90 נסחר בשיעור דומה. מדד הביומד והביטוח בולטים לחיוב עם עליות של כ-1%.

מניות איידיאיי ביטוח , מספנות ישראל , דוראל אנרגיה , ישראמקו  ואופקו הלת'  נסחרות בעליות.

08:27

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות 

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית על רקע ההתפתחויות הביטחוניות. אמש בשעות הערב הוכרזה באופן רשמי הפסקת אש בין ישראל וחיזבאללה, ובמקביל, הבוקר דווח כי חמאס אומר שהוא "מוכן" להפוגה בלחימה, לאחר הפסקת האש בצפון.

המשקיעים בבורסה המקומית כבר תמחרו הפסקת אש: האם יש לה עוד לאן לעלות? 
זינק ב-52% השנה: המדד המפתיע בת"א שמביס אפילו את ה-S&P 500 

אמש (ג'), המסחר בתל אביב ננעל בעליות שערים נאות - מדד ת"א 35 עלה ב-1% ונסחר בשיא בפעם ה-19 השנה. מדד ת"א 90 עלה ב-0.3%. מדד הבנקים 5 עלה ב-1.6% ולראשונה מעל 5,000 נקודות. מדד הנדל"ן זינק ב-2.3%. 

על רקע הסדר הפסקת האש בלבנון, מניית אל על  ירדה אמש במעל 8% ובסך-הכול ב-15% מתחילת השבוע. כעת, הדיווחים על כך שחמאס מוכן להפסקת אש צפויים לחזק את המומנטום השלילי של חברת התעופה בשל האפשרות שחברות תעופה זרות, שביטלו טיסות בשנה האחרונה, יחזרו לפעילות בישראל.

ברבעון האחרון אל על שוב שברה את השיאים של עצמה וסיימה את הרבעון השלישי של שנת 2024 עם רווח נקי של 187 מיליון דולר, זינוק של פי 3.6 לעומת 52 מיליון דולר ברבעון המקביל בשנה שעברה. התוצאה מרשימה מאוד, שכן גם שני הרבעונים הקודמים השנה היו שיאים חדשים מבחינת אל על, כאשר ברבעון הראשון היא הרוויחה 81 מיליון דולר, ו ברבעון השני 147 מיליון דולר. 

גם בשורת ההכנסות ממשיכה אל על לשבור שיאים, כאשר ברבעון השלישי רשמה הכנסות של 1 מיליארד דולר, זינוק של 20% לעומת הרבעון הקודם, שהיה גם הוא שיא מבחינת החברה, וזינוק של 43% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה. נזכיר כי במחצית הראשונה של השנה אל על רשמה הכנסות של כמעט 1.6 מיליארד דולר. הרווח התפעולי התזרימי (EBITDAR) יותר מהכפיל את עצמו ל-360 מיליון דולר. 

עונת הדוחות בתל אביב מגיעה לישורת האחרונה וחברות נוספות דיווחו את תוצאותיהן הכספיות אמש. רשת פוקס  בניהולו של הראל ויזל, רשמה זינוק של 16.7% בהכנסות הרבעון השלישי, שהסתכמו ב-1.6 מיליארד שקל. העלייה נבעה מגידול במכירות בחנויות הזהות במרבית המגזרים שברשותה, כאשר ניכר שעלייה במכירות ציוד הספורט של נייקי, לצד שיפור ברווחיות התפעולית רשת האופנה עצמה (פוקס), סייעו לשיפור בביצועים. שיעור הרווחיות הגולמי טיפס מ-54.3% ברבעון השלישי אשתקד ל-56.4% ברבעון שחלף. בשורה התחתונה קפץ הרווח הנקי ב-226% והסתכם ב-51.8 מיליון שקל ברבעון השלישי.

בהמשך היום צפויות לפרסם את תוצאותיהן הכספיות בין היתר הפניקס , אשטרום קבוצה , אאורה , אזורים , יוחננוף , וקרן קיסטון .

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים לפי שעה במגמה מעורבת. הניקיי יורד ב-0.8%, בורסת שנגחאי עולה ב-0.8%, ההנג סנג מוסיף לערכו 0.9%, ומדד הקוספי יורד ב-0.8%.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת.

אמש, המסחר בוול סטריט התנהל על רקע האיום מצד הנשיא הנבחר דונלד טראמפ להטיל מכסים בגובה 25% על כל היבוא מקנדה וממקסיקו. למרות זאת, בהובלת מניות הטכנולוגיה הגדולות, המדדים ננעלו בעליות - דאו ג'ונס עבר מירידה של כ-0.3% לעלייה של 0.3%. נאסד"ק ו-S&P 500 עלו ב-0.6%. 

איום המכסים מצד טראמפ מעלה חששות כבדים בקרב יצרני הרכב הגדולים בארה"ב. אם ייושמו, הם עשויים להוביל לעלויות גבוהות יותר בתעשייה, לצמצום הביקוש המקומי ולפגיעה כלכלית במגזר רחב שמעסיק מיליוני עובדים.

ג'נרל מוטורס , פורד מוטורס  וסטלנטיס  ירדו אמש. האנליסטים מעריכים כי המכסים עשויים לשתק את הביקוש לרכבים בארה"ב.על פי עמנואל רוזנר, אנליסט מ-Wolfe Research, מכסים כאלו יפגעו קשות בשרשרת האספקה - 97 מיליארד דולר של חלקי חילוף מיובאים לשוק האמריקאי משתי המדינות. ארבעה מיליון רכבים מוגמרים מיובאים מדי שנה מקנדה וממקסיקו.

תעשיית הרכב האמריקאית מסתמכת במידה רבה על יבוא חלקי חילוף ורכבים משתי המדינות השכנות. מכסים בגובה כזה יעלו משמעותית את עלויות הייצור והיבוא, וייתכן שיביאו לעלייה במחירי הרכבים לצרכן. 

מתיו רכטר, ראש מחקר אסטרטגיית הון, יוליוס בר, מסביר את ההשפעות של איום המכסים מצד טראמפ על השווקים המתעוררים: "מתחים מסחריים, כתוצאה ממכסים חדשים שארה"ב צפויה להטיל, יהוו רוח נגדית לצמיחה בשווקים מתעוררים. במקביל, מגבלות המדיניות המוניטרית בשל סיכוני אינפלציה עולים יחייבו את קובעי המדיניות לפנות לשימוש במדיניות פיסקלית להקלה.

"עם זאת, היכולת להשתמש במדיניות פיסקלית מוגבלת ברוב המדינות, בשל עלייה בגירעונות הפיסקליים שמגבירה את הלחץ על יחס החוב הציבורי, שצפוי להגיע לרמות שיא חדשות בשנה הבאה. אנו צופים שהשקעות הון בשווקים מתעוררים יואטו ביחס לקצב החזק שלהן השנה, שכן פערי הצמיחה בין שווקים מתעוררים לשווקים מפותחים מצטמצמים, ותשואות בשווקים המפותחים מציעות חלופות אטרקטיביות בסיכון נמוך יותר.

"עד שיהיה יותר בהירות בנוגע למכסים האמריקאיים, מסלול הריבית של הפד, וכן פרטי תמריצי המדיניות של סין שאמורים להתפרסם בדצמבר, אנו שומרים על עמדתנו הנייטרלית לגבי אג"ח ריבוניות של שווקים מתעוררים במטבע קשה, עם משקל יתר רק לאג"ח בדרגת השקעה מהמזרח התיכון ומאסיה. בנוסף, אנו מאשרים את עמדתנו הנייטרלית לגבי מניות שווקים מתעוררים".

אינטל  ירדה אמש בכ-3% לאחר שלפי דיווח בבלומברג, העניין של חברת קוואלקום    ברכישת אינטל התקרר. מקורות מסרו לבלומברג כי המורכבות הכרוכה ברכישת אינטל כולה הפכה את העסקה לפחות אטרקטיבית עבור קוואלקום. רכישה מלאה של אינטל, שהייתה נתקלה במכשולים כמו חוב של 50 מיליארד דולר מצד אינטל וחשש מביקורת רגולטורית בגין הגבלים עסקיים. 

בקוואלקום שוקלים אפשרות לרכוש חלקים מסוימים מאינטל בעתיד, אך בשלב זה מתמקדת החברה בהרחבת פעילותה בתחומים כמו מחשבים אישיים, רשתות ושבבים לתעשיית הרכב. זאת, כחלק מהיעד האסטרטגי להגיע להכנסות של 22 מיליארד דולר עד שנת 2029.

רכישת אינטל, בהתבסס על שווי השוק הנוכחי שלה, הייתה משתייכת לעסקאות הגדולות בהיסטוריה, והייתה יכולה להיות רכישת חברת החומרה הטכנולוגית הגדולה ביותר אי פעם, תוך עקיפת רכישת VMWare על ידי ברודקום בשנת 2023. מהלך כזה עשוי היה לשנות את מאזן הכוחות בתעשיית השבבים, וליצור מובילה אמריקאית חזקה יותר בתחום זה, במיוחד בתקופה שבה ממשלות רבות בעולם מתמקדות בחיזוק ייצור השבבים המקומי.

בתוך כך פורסם אמש שממשל ביידן יעניק לאינטל קרוב ל-7.9 מיליארד דולר כחלק מתוכניתו להגביר את הייצור המקומי של מוליכים למחצה. 

מעמדה של אנבידיה  כחברה הגדולה בעולם בשווי שוק החזיק מעמד כ-20 יום. אך בשבוע האחרון בעקבות הדוח הרבעוני, השילה אנבידיה כ-6% משוויה והיא נסחרת אמש בכ-3.5 טריליון דולר, אפל  ששומרת על יציבות נסחרת בכ-3.51 טריליון דולר והיא בעלת השווי הגדול בעולם. שלישית מיקרוסופט  ששווי השוק שלה עומד על כ-3.17 טריליון דולר. 

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב המקומי, תשואות הפדיון של האג"ח הממשלתיות ירדו קלות ביום ג'. התשואה על האיגרת ל-10 שנים עמדה על 4.45%, והתשואה לשנתיים נעה סביב 4.24%. במקביל, מדדי תל בונד הקונצרניים ירדו בכ-0.2%.

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, הדגיש בסקירתו כי הוא ממליץ על מח"מ בינוני-ארוך באפיק האג"ח תוך הטיה לאג"ח השקליות בטווחים הבינוניים הארוכים: "למרות הירידה החדה בציפיות האינפלציה הגלומות בישראל, הן עדיין גבוהות יותר מהציפיות במדינות המפותחות האחרות. זאת למרות שהאינפלציה ואינפלציית הליבה (ללא מזון ואנרגיה) בישראל ב-5 וב-10 השנים האחרונות הייתה נמוכה יותר משאר המדינות, למעט יפן. המשקיעים בישראל צריכים לבקש פרמיה אינפלציונית נמוכה יותר בטווחים הבינוניים והארוכים גם ביחס לסביבת האינפלציה הקיימת בישראל וגם ביחס לפרמיה שדורשים המשקיעים במדינות האחרות".

3. שוקי הסחורות והמטבעות

השקל התחזק אמש המטבעות הזרים. מול הדולר הוא עלה ב-0.9% ונסחר ב-3.64 שקלים. מול האירו השקל טיפס בשיעור דומה ועמד על 3.82 שקלים.

מודי שפריר, אסטרטג ראשי, שווקים פיננסים בבנק הפועלים, מתייחס למגמה בשוק המט"ח המקומי ומדגיש: "אנו נותרים בהמלצתנו מתחילת החודש להתחיל ולהקטין את החשיפה למט"ח. בנוסף לירידת פרמיית הסיכון של ישראל, לכוחות הבסיסיים התומכים בהתחזקות השקל בטווח הארוך, ולשינוי הצפוי, להערכתנו, במגמת הגידורים של המוסדיים, גם הצטמצמות פערי הריביות הריאליות הקצרות בין ארה"ב לישראל תומכת בהתחזקות השקל".

הבוקר השקל נסחר מול המטבעות הזרים במגמה מעורבת. שער הדולר-שקל עומד על 3.65 שקלים, ושער האירו-שקל נסחר סביב 3.82 שקלים.

מחירי הנפט נסחרים הבוקר בעליות קלות. מחירה של חבית מסוג ברנט עומד בשעה זו על 72 דולר, ומחירה של חבית מסוג WTI עומד על 68.9 דולר.

בנק ישראל מכר את כל הזהב שברשותו בשנות ה-90, האם זה הזמן לחזור להשקיע בו? 

פול מרינו סמנכ"ל הכנסות בקבוצת ההשקעות האמריקאית Themes ETFs הסביר את השפעת הפסקת האש בין ישראל ללבנון על שוק הנפט: "ההשפעה המיידית של הפסקת האש עשויה להיות ירידה במחירי הנפט, וזאת מעצם התמתנות הסיכון הגיאו-פוליטי, וזה כבר התבטא בירידה ב " פרמיית הסיכון " שנלוותה למחיר הנפט. בטווח הארוך, ההשפעה על השוק תהיה תלויה במידת היציבות האזורית שתיווצר. המשקיעים יעקבו אחר הנעשה בזהירות, כדי לבחון האם הפסקת האש נשמרת ומיושמת".

4. מאקרו

הפדרל ריזרב פרסם אמש את פרוטוקול ישיבת נובמבר של הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי האמריקאי) מלפני שבועיים בה הוחלט על הורדת הריבית ב-0.25% . האינפלציה עדיין גבוהה מהיעד של 2%, אך בכירי הוועדה הפתוחה (FOMC) מרוצים מהקצב הנוכחי של ירידתה. אנשי הפד ציינו שקיצוצי ריבית נוספים יהיו סבירים אם הנתונים הכלכליים ימשיכו לתמוך בכך, אך לא נקבע מועד או היקף מדויקים לכך.

הפרוטוקול לא התייחס ישירות לתוצאות הבחירות לנשיאות, שבהן ניצח דונלד טראמפ. עם זאת, הובעו חששות לגבי השפעת מדיניותו, הכוללת מכסים, הפחתות מס ודילול רגולציה, שעשויות להשפיע על האינפלציה והצמיחה הכלכלית. 

למרות נתוני תעסוקה חלשים יחסית באוקטובר, שיוחסו בעיקר לסערות ושביתות, צוין ששוק העבודה נותר יציב ללא סימני הידרדרות חדה. בנוגע לאינפלציה, צוין כי עליות במדדי דיור הן גורם זמני, ושהיא צפויה להתכנס ליעד של 2%. גורמים כמו חולשה בכוח התמחור של עסקים ומדיניות מוניטרית מגבילה עדיין מפעילים לחץ להורדת האינפלציה.

המשתתפים בישיבה הדגישו את האי-ודאות הכללית לגבי מדיניות הריבית "הניטרלית" שצריך להגיע אליה, ואמרו כי יש להמשיך בצעדים הדרגתיים להפחתת המגבלות המוניטריות.

5. תחזית

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים מעריך כי ההסתברות להפחתת ריבית מהירה יותר באירופה עולה: "בניגוד לארה"ב באירופה התמונה הפוכה עם היחלשות מפתיעה בסנטימנט הסקטור העסקי. בנובמבר מדד מנהלי הרכש בגוש האירו ירד ל-48.1 נקודות, מספר המעיד על התכווצות הפעילות. ענף התעשייה ממשיך להתכווץ (בדגש על גרמניה), אך החודש ענפי השירותים רשמו גם הם ירידה מפתיעה ל-49.2 נקודות, הקריאה הנמוכה ביותר מאז תחילת השנה. הפוליטיקה תרמה לפסימיות כאשר הבחירה בטראמפ והחששות ממכסים, הקיפאון התקציבי שהובילו לבחירות המוקדמות בגרמניה והקואליציה השברירית בצרפת היו התורמים העיקריים לכך.

"יש לציין שהפיחות החד באירו שראינו בחודש האחרון מסייע ליצואנים האירופאים ומקזז חלק מההשפעות השליליות של העלאת מכסים. החולשה בסנטימנט החברות לצד המשך הירידה בציפיות לאינפלציה הגדילו את ההסתברות בשווקים שנראה את הבנק המרכזי בגוש האירו מפחית את הריבית בעוד כשבועיים בחצי נקודת אחוז. אנו עדיין סבורים שנראה הפחתה רק של רבע אחוז, אך נמתין עם ההכרעה לנתוני האינפלציה לנובמבר שיתפרסמו ביום שישי".

בכל הנוגע להחלטת הריבית בבנק ישראל שהתקיימה השבוע, קליין מציין כי: "הוועדה הדגישה את הייסוף בשקל, הירידה בציפיות לאינפלציה ובפרמיית הסיכון של ישראל בהשוואה להחלטה הקודמת, אך גם את העובדה שהאינפלציה עדיין מעל הגבול העליון של היעד ושהיא צפויה להמשיך ולעלות. אנו סבורים שהריבית תישאר ללא שינוי גם בהחלטות הקרובות, בעיקר על רקע הימצאות האינפלציה מעל יעד הבנק ועל רקע שוק העבודה ההדוק. יחד עם זאת, אנו סבורים שהריבית תרד במהלך 2025 מעבר לציפיות הגלומות כיום בשוק".