למרות הטלטלה של השבוע האחרון בוול סטריט, המדדים המובילים צפויים לסכם בשבוע הבא שנה פנומנלית. S&P 500 עלה בכ־24%, נאסד"ק 100 קפץ ב־28% ושניהם שברו עשרות שיאי כל הזמנים חדשים. החברות הישראליות לא נשארו מחוץ לחגיגה, בלשון המעטה. גלובס בדק את ביצועי המניות הישראליות בוול סטריט ומצא כי 12 חברות תוצרת כחול לבן יותר מהכפילו את שוויין השנה. מהצד הפחות מחמיא של הטבלה בלטו לרעה מספר חברות עם מחיקות שווי משמעותיות, דווקא בשנה אופטימית בשוק.
● הם נהנים מבונוסים גדולים, חופשות והטבות. בתמורה הם הפכו ליחידת הטיהור הסודית של פוטין
● קרסה, הופרטה בזיל הזול ומגלגלת כיום מיליארדים: הרנסנס של מספנות ישראל
● שיעורי הרווח הגבוהים ביותר בענף המזון והטואלטיקה שייכים דווקא לשחקנית שנחשבת אפרורית
השוק בארה"ב הוא רשמית שוק שורי (עלייה של +20% מהשפל) מאמצע 2023. אולם נראה שהמניות הישראליות בוול סטריט התעכבו בהתאוששות שלהן ורובן החלו לטפס זמן רב אחר כך. לדברי סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר ישראל, "ביצועי רוב המניות היו די פושרים עד לפני שלושה חודשים, ואז התחילה העלייה במניות השורה השנייה, גם בוול סטריט באופן כללי, אבל גם בישראליות. עד אז, היו הרבה חברות עם פרופיל צמיחה גבוה שהתקשו להציג ביצועי־יתר".
וסצ'ונוק הוסיף: "בשלושת החודשים האחרונים יש סגירת פערים די גדולה. זה בעיקר בזכות השיפור בסנטימנט כלפי החברות הישראליות בשל היערכות לסיום המלחמה, הניצחון בגזרה הצפונית שהתחיל ממבצע הביפרים ועד נפילת משטר אסד, והקלה משמעותית באיום הביטחוני על ישראל, כשכעת גם עסקת חטופים נראית באופק".
לדבריו, התמחור של המניות נע בהתאם להאצת קצב הצמיחה והצפי קדימה. להערכתו, המגמה החיובית צפויה להימשך: "באופן כללי, המשקיעים הגלובליים קיבלו הרבה יותר ביטחון בעקבות הבחירות בארה"ב. האג'נדה של טראמפ היא לטובת צמיחה ולעידוד הכלכלה האמריקאית. זה משפיע יותר על מניות השורה השנייה. אם נסתכל על וול סטריט ומי הוביל את העליות, אלה החברות הגדולות, '7 המופלאות'. הסיבה הייתה שהייתה צמיחה במקומות מאוד ספציפיים, בעיקר AI ותחום השבבים שקשור אליו. סגמנטים אחרים, אפילו בתוך הטכנולוגיה, הציגו ביצועים פחות חזקים. עכשיו הגענו לשלב שאנחנו יכולים לראות השתתפות של מניות נוספות במהלך העליות. לדעתי, אנחנו עוד בשלבים מוקדמים של התהליך, וגם המניות הישראליות יושפעו לטובה מכך".
וסצ'ונוק מעריך גם שכהונת טראמפ עשויה לעודד מגמה של מיזוגים ורכישות. "הרבה חברות ישראליות - אולי אפילו כולן - הן מועמדות לרכישה. אלה חברות שיש להן במקרים רבים חדשנות טכנולוגית קיימת, ומה שחסר לרבות מהן זה go to market וניהול, שחברה גלובלית יודעת לעשות. להערכתי, ב־2025 יהיו הרבה מיזוגים ורכישות בוול סטריט וגם בקרב הישראליות. יש לא מעט מהן שנסחרות בשוויים אטרקטיביים ויכולות לעלות על הכוונת".
אבל בשוק ההנפקות התמונה מורכבת יותר. וסצ'ונוק מסביר שהתמחורים של תקופת הגאות בקורונה לא יחזרו כנראה, ולכן הנפקה תדרוש התפשרות על שווי נמוך נמוך יותר, או לכל הפחות מכפיל נמוך יותר.
הכוכבות הגדולות: המניה שזינקה ב־1,000%
12 חברות ישראליות או בעלות זיקה ישראלית זינקו השנה ביותר מ־100% (בקרב חברות עם שווי גבוה מ־50 מיליון דולר). אבל מעל כולן בלטה מניית אקו־ווייב (Eco Wave Power) מתחום האנרגיה המתחדשת, שהתחילה את 2024 במחיר של 1.24 דולר ונסחרת כעת במחיר של מעל 14 דולר, המשקף לחברה שווי של כ־84 מיליון דולר - תשואה של מעל 1,050%. אקו־ווייב, בניהולה של המייסדת אינה ברוורמן, פיתחה טכנולוגיה להפיכת גלי הים לאנרגיה. החודש היא הודיעה על השקת פרויקט אנרגיה רשמי בישראל. אקווייב מוכרת את האנרגיה שהיא מייצרת לחברת החשמל.
אקו־ווייב הונפקה בעשור הקודם בבורסה השבדית והצטרפה לנאסד"ק ב־2021. היא נסחרת כיום ברמות שיא וניצלה לאחרונה את הגאות במניה לגיוס 3 מיליון דולר לפי מחיר של 10 דולר למניה. הגיוס בוצע לפני כשלושה שבועות וכיום המניה כבר נסחרת במחיר של 14 דולר.
עוד חברה קטנה שזינקה השנה היא בימר (Beamr) מתחום פתרונות הווידאו, והיא מסיימת את השנה עם תשואה של 154%. בימר, בניהולו של המייסד שרון כרמל, עלתה על הרדאר של המשקיעים שנה אחרי שביצעה הנפקה קטנה בוול סטריט. דיווח של החברה על שיתוף פעולה עם אנבידיה הקפיץ אותה תוך ימים ספורים במאות אחוזים, והיא ניצלה את העלייה החדה לגיוס הון של 12 מיליון דולר. עם זאת, מאז פברואר המניה צוללת בחדות ואיבדה 77%.
הגדולה מכולן: הרנסנס של טבע
לכאורה, בחברות קטנות קל יותר להציג תשואות חריגות לטובה, משום שלרוב השווי שלהן מאפשר כניסה של גוף כלשהו להשקעה גדולה יחסית שמשפיעה דרמטית על המחיר. אולם, השנה הייתה גם השנה של החברות הגדולות יותר, ובראשן חברת התרופות טבע, שרק השבוע שוויה זינק ביותר מ־5 מיליארד דולר לשווי נוכחי של 24 מיליארד דולר. טבע היא החברה הישראלית הגדולה ביותר בוול סטריט היום. בעבר, זה היה המעמד הטבעי שלה, אך בעקבות המשבר של העשור הקודם היא איבדה את הבכורה, עד שתוכנית ההתייעלות האגרסיבית שלה נשאה פרי. רק ב־2023, אחרי 5 שנות שחיקה, היא חזרה לצמוח, והשנה העלתה את התחזיות. השבוע היא פרסמה תוצאות חזקות בניסוי בתרופה מקורית לדלקות מעי, והשוק תגמל את המניה היטב. מתחילת השנה, טבע יותר מהכפילה את שוויה, אך היא רחוקה מהשיא של 2015 - שווי של יותר מ־61 מיליארד דולר.
עוד חברה גדולה יחסית מתחום הבריאות היא נובוקיור , שאצלה הקפיצה במניה הגיעה בעיקר בתחילת החודש הנוכחי בעקבות תוצאות טובות בניסוי שלה בטיפול בסרטן הלבלב. שווי החברה כעת 3.4 מיליארד דולר, תשואה של 111% מתחילת 2024.
המניות שעשו קאמבק: מניות ה־SPAC חזרו ובגדול
מספר מניות נוספות שבלטו השנה לטובה הן כאלה שהגיעו לשוק הציבורי לא מזמן ־ בשנות השיא של 2020־2021, בין אם בהנפקה או במיזוג ל־SPAC. שתיים מהן מגיעות מעולם הביטוח הדיגיטלי - למונייד והיפו , שזינקו ב־143% ו־175%, בהתאמה, על רקע שיפור בתוצאות לקראת מעבר לרווחיות EBITDA (רווח לפני מסים ופחת). גם סלברייט , שמספקת פתרונות לחקירות דיגיטליות, רשמה תשואה של 136% והיא אחת החברות היחידות מישראל שמוזגו ל־SPAC בתקופת השיא ונסחרות היום בשווי גבוה יותר מהשווי במיזוג. סלברייט עלתה השנה לכותרות כשנודע שהשתתפה בחקירת ניסיון ההתנקשות בטראמפ במסגרת עצרת בחירות שערך, וסייעה ל־FBI לפרוץ לטלפון של היורה ולשלוף ממנו מידע.
עוד חברה שמוזגה ל־SPAC וזינקה השנה היא חברת הטכנולוגיה לפרסום אינוביד , שהודיעה בחודש שעבר שתימכר בפרמיה, אם כי בשווי נמוך יותר משוויה במיזוג המקורי.
לצד החברות החדשות יחסית, היו גם חברות ישראליות שנסחרות כבר שנים בוול סטריט, והשנה טיפסו בחדות. ביניהן חברות ציוד התקשורת אלוט עם קפיצה של 187% וסרגון עם כמעט 100%. גם חברת שיפוץ המטוסים תאת טכנולוגיות עלתה ב־149%. בעלת השליטה קרן פימי ניצלה את ההזדמנות למכור חלק מהחזקתה וישי דוידי ושותפיו בקרן נהנו מאקזיט של 129 מיליון דולר.
לדברי וסצ'ונוק, רוב החברות שהשיגו תשואה של מעל 100% השנה עשו זאת בזכות שני דברים: התמחור וההאצה בצמיחה. "אלוט לדוגמה הייתה בתמחור מאוד נמוך, כי לא הייתה בה צמיחה, היו הפסדים והמאזן לא היה מאוד חזק כך שהתחילו חששות על היציבות הפיננסית. שני הדוחות האחרונים שהיא פרסמה הפתיעו לטובה, היא חזרה לייצר מזומנים". גם אחרי הזינוק, וסצ'ונוק מעריך כי "המניה עדיין בתמחור חסר".
המאכזבות הגדולות: מסולאראדג' ועד מובילאיי
בעוד שטבע בלטה לחיוב בין החברות הישראליות הגדולות, שתיים אחרות בלטו לשלילה - סולאראדג' ומובילאיי. סולאראדג' , שבעבר הייתה החברה הישראלית הגדולה ביותר ושוויה התקרב ל־20 מיליארד דולר, נסחרת היום בשווי של פחות ממיליארד דולר (802 מיליון) אחרי שחתכה יותר מ־85% ממחירה מתחילת השנה.
סולאראדג', מתחום הטכנולוגיה לאנרגיה סולארית, נחלשה גם בשל קשיים סקטוריאליים, אבל גם בגלל כשלים אישיים. מפיצים שלה בנו מלאים בתקופת הגאות בענף וכשהביקושים ירדו, הם הפסיקו לרכוש מהחברה, מה שהקטין את ההכנסות והעביר אותה להפסד. "סולאראדג' זה סיפור מאוד עצוב", סבור וסצ'ונוק. "אם מסתכלים על מכפילי מכירות, סולאראדג' היום היא אולי המניה הכי זולה בין הישראליות, עם תמחור שהוא אפילו לא הגיוני. גם כל השוק הסולארי התרסק, וגם החברה עצמה הגיעה לשריפת מזומנים ולא התאימה את מבנה ההוצאות למציאות החדשה. קופת המזומנים שלה התכווצה והמניה נפלה בעקבות סדרת אכזבות".
הוא מזהה בסולאראדג' השקעה ספקולטיבית ל־2025: "בהחלט יש סיכוי שסולאראדג' תחזור לעצמה. המניה בתמחור מדופרס באופן קיצוני. החברה צריכה לחזור לייצר מזומנים וצריך לראות מה המנכ"ל החדש (שוקי ניר, ש.ח.ו) מביא לשולחן. הסקטור כולו בבעיה קשה שכנראה תימשך, כי הציפייה הסבירה היא שממשל טראמפ יבטל יוזמות של ביידן בתחום האנרגיה הירוקה. אבל התמחור של סולאראדג' היום משקף תרחיש אימה קיצוני: זו חברה רצינית, יש לה טכנולוגיה ופרישה שיווקית, והיא נסחרת כאילו היא פושטת רגל".
גם מובילאיי של אמנון שעשוע הידרדרה השנה במהירות מהתואר "הישראלית הגדולה בעולם", כשחתכה כמעט 60% מהשווי שלה מתחילת השנה בעקבות שורה של הורדות תחזיות. גם הקשר לחברה האם אינטל, ענקית השבבים שמצויה בעצמה במשבר, והחשש לא עזר לתדמית. כיום החברה נסחרת בשווי של 15.9 מיליארד דולר.
גם סולאראדג' וגם מובילאיי התאוששו מרמות השפל אליהן צנחו לאחרונה. במובילאיי, הירידות הגיעו בעקבות הורדת תחזיות, וחששות שבעלת השליטה אינטל תמכור את החזקתה בשל הקשיים שלה. בדוח האחרון שלה מובילאיי רשמה מחיקת מוניטין עצומה של 2.7 מיליארד דולר. וסצ'ונוק אומר שמניית מובילאיי לא זולה גם היום, אבל המניה עשויה להתאושש כשתחזור הצמיחה.
מניות נוספות שבלטו לרעה השנה הן פריון נטוורק , שנפגעה משינויים שערכה מיקרוסופט שהייתה לקוחה גדולה שלה ונאלצה להוריד תחזיות; וסצ'ונוק מעריך שפריון, שנסחרת בשווי דומה למזומנים בקופה, נמצאת במצב מתאים לרכישה על־ידי קרן פרייבט אקוויטי. חברת הדפסות התלת־ממד סטרטסיס, שבשנה שעברה הדפה ניסיונות להשתלט עליה מצד שתי חברות מהתחום (תוך שימוש במנגנון "גלולת רעל" להקשות על רכישתה) במחירי מניה של 23.6־25 דולר, נסחרת היום במחיר של פחות מ־10 דולר אחרי שמנייתה איבדה השנה כשליש מערכה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.