מינוי מנכ"ל לרשת 13 במבוי סתום: מה יקרה עכשיו?

לגלובס נודע כי רשת 13 עדכנה את הרשות השנייה כי הדירקטוריון לא הגיע להסכמות באשר למינוי מנכ"ל קבע לרשת - זאת לאחר שפקע הדד־ליין שהציבה הרשות • מועצת הרשות השנייה, שמתמודדת עם ביקורת על כך שאינה מפעילה את סמכויותיה במקרים בהם נדרש, תצטרך להחליט אם לכפות על רשת תאריך למינוי מנכ"ל

רשת 13 / צילום: Shutterstock
רשת 13 / צילום: Shutterstock

אמנם חברת האם נמצאת במגעים לרכישה על ידי היזם והייטקיסט ניר צוק, ואין ספק שהרכישה עצמה יכולה להשפיע גם על סוגיה זו - אבל ברשת 13, הספינה עדיין ממשיכה להיטלטל. לפני כחודש, הודיע דירקטוריון חדשות 13 כי הוא ממנה כמינוי זמני את טלי בן עובדיה, זו שהייתה בין השמות הסופיים למינוי קבע ומי שהייתה מקברניטי מיזם רלוונט, שנסגר לאחרונה. למעשה, בן עובדיה היא זו שאמורה להחליף את המינוי השנוי במחלוקת של יוליה שמאלוב-ברקוביץ'.

שרה נתניהו תובעת כלי תקשורת בגין פרסום כי מסרה מידע ביטחוני
ההתנגדות לסגירת התאגיד מגיעה גם מהליכוד. דוד ביטן: "לא משרתת אף אחד"

כשבוע לאחר המינוי הזה, הרשות השנייה - הרגולטור שאחראי על הערוצים המסחריים בישראל - שלחה לרשת 13 מכתב החתום על־ידי ד"ר אודליה מינס, ממלאת־מקוום יו"ר מועצת הרשות השנייה, שמונתה על־ידי שר התקשורת שלמה קרעי. במכתב נמסר כי בתוך שבועיים, על דירקטוריון חדשות 13 למסור דיווח בדבר ההתקדמות בתהליך, לצורך יישום ההחלטה של המועצה, ובתוך חודש ימים, למנות מנכ"ל קבוע לערוץ.

"לאחר שמיעת הצדדים השונים, המועצה סבורה כי מהדיון עולים על פניו קשיים בלתי־מבוטלים בקשר עם הליך מינוי מנכ"ל חברת החדשות, הרובצים לפתחם של כל הצדדים המעורבים", כך נכתב. ברשות השנייה הכירו בכך שהדירקטוריון לא הצליח למצוא פתרון למינוי, וכן בכך ש"עולים קשיים לגבי טענות רשת בקשר עם מינוי המנכ"לית הזמנית ותקופת כהונתה". ד"ר מינס אף כתבה כי אם הדבר לא יתבצע בתקופה האמורה, "תבחן הרשות את הצורך להפעיל את סמכויותיה כלפי כלל המעורבים" - כך נחתם, מבלי שפורט מהם הצעדים עליהם חושבת הרשות השנייה.

כפי שפורסם בגלובס בזמנו, שני הנציגים מטעם הציבור, ד"ר יפעת בן חי שגב ואברהם נתן - הצביעו נגד מועמדותה של בן עובדיה, הן כמינוי קבע או זמני. החוק קובע שלשם מינוי מנכ"ל בחברת החדשות, נדרש אישור של מעל ל-75% מחברי הדירקטוריון - ובשל העובדה ששני הנציגים מתנגדים, אין את הרוב הנדרש. בן עובדיה הייתה המועמדת המועדפת של החברה.

הדירקטוריון התכנס - אבל דיווח באיחור

לעמדת רשת 13, לא צריך בכלל רוב, שכן מדובר במינוי זמני ולא במינוי קבע, והחוק לא התייחס למצב כזה. בדירקטוריון חדשות 13 מסרו בזמנו בתגובה שהדירקטוריון שקל את כלל השיקולים, "בהתאם לחוק ולאחר ייעוץ משפטי". נזכיר כי עמותת הצלחה פנתה אז לרשות השנייה כדי לעצור את המינוי הזמני, בטענה לפגיעה בחוק ולהפרה של כללי המינהל התקין. לדברי היועמ"ש של העמותה, עו"ד אלעד מן, המינוי לא מאפשר עצמאות שנדרשת ממנכ"ל חברת חדשות.

לאחר הפנייה של הרשות השנייה לרשת 13, דירקטוריון חדשות 13 התכנס פעם נוספת, לפני כשבועיים - שוב בניסיון להגיע להסכמות בין הדירקטורים השונים בסוגיה. על־פי המידע שהגיע לגלובס, בדיון לא עסקו בתרחישים שונים אפשריים או במנכ"לים אחרים שיכולים להתמנות - ואפילו לא בתהליך למינוי קבע, כפי שאולי מצפים. לגלובס נודע כי הם התכנסו עבור שני נושאים: לנסות להגיע להסכמות סביב טלי בן עובדיה, ותנאי השכר של יו"ר הדירקטוריון, איל דה פאו, כממלא־מקום מנכ"ל חדשות 13 - כאשר דווח כי הוא קיבל תמורה של 400 אלף שקלים, עבור שישה שבועות כממלא־מקום.

עם זאת, למרות שהתכנס בטווח הרלוונטי, הדיווח לרשות השנייה הגיע לאחר הדד־ליין של הרשות - שכן, נכתב שיש לרשת 13 שבועיים. לגלובס נודע כי בימים האחרונים, רשת 13 הגיבה לרשות השנייה בהודעת עדכון - ולא חידשה הרבה. לדבריה, הדיון התקיים בדירקטוריון וניסו להגיע להסכמות לגבי זהות המנכ"ל. בהודעה נמסר כי הדירקטוריון לא הגיע להסכמות, אין שינוי בעמדות הצדדים, ו"המצב נשאר כמו שהוא".

מה הרשות השנייה יכולה לעשות?

הביקורת על הרשות השנייה קשה במיוחד, ולא רק סביב הנושא הזה. כבר שנים אחורה, נמתחה ביקורת על הרשות, על כך שאינה מעורבת באירועים בהם עליה להתערב או להפעיל את הסמכויות שלה. וגם במקרה הזה, אפשר לראות כי הרשות השנייה בוחרת להיזהר בכל צעד. לדוגמה, הרשות השנייה הציבה דד־ליין של שבועיים לקבלת עדכון, ורשת 13 לא עמדה בזה. דד־ליין נוסף הוא ה-28 בדצמבר - עד אז, על רשת 13 להעמיד מנכ"ל קבע או להציג תהליך מסוים למינוי מנכ"ל - יעד שכנראה לא יעמדו גם בו.

לפי שעה, נראה כי מועצת הרשות השנייה תצטרך להתכנס כדי לדון בסוגיה הזו שוב - ולהחליט אם תרצה לכפות על רשת 13 תאריך למינוי מנכ"ל. מה שבטוח, מבקרי הדירקטורים מטעם הציבור יבקשו מהרשות השנייה לפתוח בהליך הפרה נגד הדירקטורים מטעמם בחברה - כי בסמכויות הרשות לפעול נגד דירקטור אם אינו ממלא את תפקידו כראוי. אם טענת רשת 13 נכונה, לפיה התנהלות הדירקטורים מטעם הציבור מונעת קבלת החלטות בדירקטוריון - ברשות השנייה יכולים להחליף את הדירקטורים. נזכיר כי הסנקציה החזקה ביותר שיש לרשות השנייה זה שלילת רישיון שידור, אבל כרגע אין אינדיקציה שזה הכיוון שהיא הולכת אליו.

לפני כחודש, הודיע שר התקשורת שלמה קרעי על מינויו של מרדכי מרדכי כיו"ר מועצת הרשות השנייה. גורמים שונים ששוחחו עם גלובס מצביעים על כך שאלו בין הסוגיות המרכזיות שמרדכי יצטרך לעסוק בהן, ולקבוע את מדיניות הרשות השנייה בעניינן.