ביטוח | ניתוח

התעשרו במיליארדי שקלים: השנה המצויינת של טייקוני הביטוח

משפחת המבורגר בהראל, שלמה אליהו במגדל והאחיות ששולטות במנורה, התעשרו השנה ביותר מ־7 מיליארד שקל לנוכח זינוק של 60% במדד המניות הענפי שזכה בתואר "שיאן התשואות של הבורסה ב־2024" • העלייה במחירי הביטוח והראלי בשוק המניות בארץ ובעולם סידר לחמש חברות הביטוח הגדולות צמיחה של עשרות ואף מאות אחוזים ברווחים • וגם: חברות הביטוח הדיגיטלי זינקו במאות אחוזים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר

הבורסה בתל אביב שועטת בחודשים האחרונים ובעלי המניות מרוויחים ובגדול. מבין שלל מדדי הבורסה בת"א, בלט במיוחד מדד חברות הביטוח, שזינק ביותר מ־60% מתחילת השנה (יותר מכפול לעומת מדד ת"א 125). נכון להיום נסחרות רוב מניות הענף בשווי שיא כל הזמנים. זאת, לנוכח שיפור ניכר ברווחיהן שנבע, בין היתר, מעליית מחירי ביטוח הרכב, הראלי בשוקי ההון בישראל ובארה"ב שמיטיב עם הכנסותיהן, והתמחור הנמוך שבו נסחרו בעבר. חלק מבעלי החברות (בהפניקס, הראל ומגדל) אף נפגשו לאחרונה עם מאות מיליוני שקלים, לאחר שמכרו מהחזקותיהם במחירי השיא.

כוחות השוק | מה חושב מנכ"ל הבורסה על הטרנד הלוהט של המשקיעים, ולמה הוא כועס על הממשלה
המניה שעשתה קאמבק וזו שהמריאה ב-140%. סיכום שנה בשוק ההון  

עיקר התשואה במניות בישראל, וגם בחברות הביטוח, התרחשה מאז חודש יולי. בסקירה לרגל סוף השנה שפרסמה השבוע הבורסה לניירות ערך, הוסבר כי הראלי בת"א התרחש בעקבות "הגישה האקטיבית של ישראל במלחמה והפעולות היזומות במסגרת הלחימה בזירות השונות. (אלה) חיזקו את אמון האזרחים ואת תחושת הביטחון והחל ממועד זה (יולי. נ"א), ניתן להבחין בשינוי חיובי בשוק המקומי".

מדד מניות הביטוח כולל אמנם תשע חברות, אך חמש חברות הביטוח הגדולות - הפניקס, הראל, מנורה, מגדל וכלל - מהוות כ־93% ממנו. שוויין המצרפי של החמש עומד כיום, לאחר הזינוק שרשמו ב־2024, על כ־46 מיליארד שקל. סכום לא מבוטל כלל, אבל עדיין הרחק מהשווי של חמשת הבנקים הגדולים, שעומד על יותר מ־200 מיליארד שקל.

המשפחות ששולטות בענף הביטוח

בשלוש מתוך חברות הביטוח המובילות בישראל יש בעלי שליטה, שמחייכים השנה כמו שלא חייכו מזמן, לאחר ש"התעשרו" בסכום כולל של כ־7 מיליארד שקל. כך, משפחתם של יאיר וגדעון המבורגר, בעלי השליטה בחברת הביטוח הראל (46.3%), מחזיקה כעת במניות בשווי של 4.8 מיליארד שקל, אחרי זינוק של 87% במניית החברה מתחילת שנת 2024 לשווי שוק של 10.4 מיליארד שקל. מדובר במניה שהניבה השנה את התשואה הגבוהה ביותר מבין החברות הגדולות בענף. בני משפחת המבורגר אף מכרו לאחרונה מניות בהיקף של 250 מיליון שקל וגם נהנו מדיבידנד של כ־384 מיליון שקל כך שהרווח האישי שלהם השנה מוערך בכ־2.7 מיליארד שקל (כולל רווח על הנייר).

המשפחה השנייה שנהנתה השנה בצורה יוצאת דופן היא של טלי וערן גריפל וניבה גורביץ', בעלי השליטה (63%) בקבוצת הביטוח מנורה מבטחים. טלי וניבה הן אחיות, וערן, בעלה של טלי, משמש כיו"ר החברה. במשפחה לא מימשו השנה מהמניות שברשותן, אך גם נהנו בהחלט מזינוק של 64% במחיר מניית חברת הביטוח לשווי של כמעט 9 מיליארד שקל. האחיות מחזיקות כעת במניות בשווי של 5.7 מיליארד שקל. מנורה מבטחים גם חילקה דיבידנד שחלקן בו עומד על כ־290 מיליון שקל, כך שגם הן נהנות השנה מרווח של 2.6 מיליארד שקל, רובו על הנייר.

בעל השליטה השלישי בחבורה הוא שלמה אליהו, הבעלים של חברת הביטוח מגדל (54.8%). מניית החברה זינקה ב־63% מתחילת השנה לשווי של 7 מיליארד שקל ואליהו מחזיק כעת במניות בשווי של 3.8 מיליארד שקל. מגדל אמנם לא יכולה לחלק דיבידנדים אך אליהו גם מכר השנה בשני שלבים כ־9% מהחזקותיו בחברה תמורת כ־600 מיליון שקל, כך שהרווח שלו השנה מסתכם בכ-1.65 מיליארד שקל. אליהו גם מורווח יפה כיום על רכישת השליטה במגדל ב-2012.

הרווח המהיר של יצחק תשובה בהפניקס

בשתי חברות הביטוח הגדולות האחרות אין כיום בעל שליטה, אך במקרה של הפניקס זה קרה רק לאחרונה. סנטרברידג' וגלטין, שתי קרנות זרות אמריקאיות מכרו את החזקותיהן (31%) במספר שלבים ורשמו רווח מרשים של כ־2.3 מיליארד שקל על השקעתן בחברה (מתוכן כחצי מיליארד שקל השנה). עם זאת, הקרנות הזרות עשויות למצוא את עצמן עם תחושת החמצה מסוימת שכן הן מכרו את רוב ההחזקות שלהן בחודש יולי, ממש רגע לפני שהחל הזינוק במניות בישראל והחמיצו עליה של קרוב ל־40% בשווי ההחזקות שלהן. מניית הפניקס שמשלימה עלייה של 43% השנה היא חברת הביטוח הגדולה בישראל. שווי השוק שלה עומד על כ־13 מיליארד שקל.

אחד המרוויחים הנוספים בהפניקס השנה הוא איש העסקים יצחק תשובה, בעלי קבוצת דלק שבעבר שלטה בהפניקס. דלק רכשה 5% ממניות הפניקס כשהקרנות הזרות החלו למכור, ואחרי ארבעה חודשים בלבד, מכרה את החזקותיה ברווח מהיר של 120 מיליון שקל.

אקירוב ישלם את הפרמייה? "נסתדר"

הצלע החמישית והקטנה יותר מבין הענקיות היא כלל ביטוח, המתנהלת מזה זמן ללא בעל שליטה, ונסחרת לפי שווי של 6.6 מיליארד שקל. בעל המניות הגדול הוא אלפרד אקירוב המחזיק באמצעות חברת הנדל"ן אלרוב בכ־15% ממניות החברה. אקירוב מעוניין לרכוש מניות נוספות בכלל ולהפוך לבעל שליטה בחברה, אך עד כה לא קיבל את אישור הרגולטור. בינתיים, הוא נהנה מעליית המניה בשנה האחרונה בשיעור של 44%, כך ששווי החזקותיו עומד על כ־960 מיליון שקל והוא נהנה מרווח על הנייר של כ־300 מיליון שקל.

אגב, עליית המניה פירושה גם שאקירוב יצטרך להביא הרבה יותר כסף מהבית כדי לרכוש את השליטה בכלל. הוא עצמו לא מתרגש מכך ואמר לאחרונה לגלובס כי "נצטרך להשקיע יותר כסף, אבל זה בסדר. נסתדר".

לכאורה, מלחמת חרבות ברזל הייתה אמורה לפגוע בחברות הביטוח, עם עלייה בהוצאות ותשלומים למבוטחים. בחברות אמנם נרשמו הוצאות מסוימות בעקבות המלחמה, אך גורם בשוק מעריך זאת בהיקף של כמה מאות מילוני שקלים לכל החברות ביחד. מנגד, כמנהלות הגדולות של חסכונות הציבור בגמל ובפנסיה בישראל (כ־2.2 טריליון שקל בסה"כ) נהנו השנה חמש חברות הביטוח מהזינוק בשוקי ההון, שהניב להן גידול עצום בשווי הנכסים המנוהלים, בדמי הניהול שהן גובות וברווחים על ההשקעות העצמיות שלהן (נוסטרו).

לדברי גורם בשוק, העליות בשווקים, בארה"ב ולאחר מכן גם בישראל, תרמו משמעותית לתוצאות: "חברות ביטוח הן אופציה ממונפת על שוק המניות, וגם היום רוב ההכנסות שלהן מגיעות משוק ההון - היקף הנכסים של הציבור גדל ולכן גם דמי הניהול של החברות. כשהשוק טוב התוצאות טובות יותר".

רו"ח אלי אלעל, מנכ"ל חברת "שווי הוגן" המתמחה בהערכות שווי וייעוץ כלכלי ועובד מקרוב עם חברות הביטוח, מוסיף כי "בערך 60% מההכנסות של חברות הביטוח מגיע משוק ההון ו־40% זה רווח חיתומי מהפעילות".

מרוויחים גם על חשבוננו: התייקרות מחירי הביטוח

בנוסף, חברות הביטוח ייקרו השנה את מחירי ביטוחי הרכב בעשרות אחוזים וכך הגיעו למצב שאחרי שנתיים קשות מבחינתן, כאשר רק בשנת 2022 הן רשמו הפסד של 1.5 מיליארד שקל בתחום, בתשעת החודשים הראשונים של השנה הן כבר רשמו רווח של יותר מ־900 מיליון שקל מביטוחי רכב. לשיפור הזה בשוק "שיפור ברווחיות החיתומית".

"בתחילת המלחמה אנשים נסעו פחות ברכב, היו פחות תאונות, ואנשים גם נשארו בבית ולכן היו פחות גניבות מתוך בתים, ולכן המלחמה דווקא תרמה לתוצאות שלהן" מסביר אלון גלזר, סמנכ"ל בלידר שוקי הון. "בנוסף, אין כמעט איומים על הענף. ראינו שגם במלחמה הם לא נפגעו ושוק העבודה במצב מצוין, אין אבטלה, כך שאנשים המשיכו להפריש כספים לפנסיה וביטוחי מנהלים. כל עוד אין הרעה דרמטית בפעילות עצמה של חברות הביטוח הן לא אמורות להיפגע".

"אם היה סקטור בתמחור חסר מובהק, זה הביטוח"

כך, התוצאות של חמש חברות הביטוח רק השתפרו השנה והרווח הכולל שלהן זינק ב־122% במצטבר בתשעת החודשים הראשונים ל־3.86 מיליארד שקל (עדיין הרחק מרווחי הבנקים, שעמדו באותו זמן על יותר מ־22 מיליארד שקל). מגדל הציגה את השיפור הגדול ביותר עם זינוק של כמעט פי שישה ברווחים לעומת התקופה המקבילה אשתקד, לסכום של כחצי מיליארד שקל. הפניקס וכלל בלטו גם הן עם שיפור של 150% לסכום של 1.3 מיליארד שקל ו־190% לסכום של 591 מיליון שקל בהתאמה. הראל רשמה זינוק של 70% ברווח ל־672 מיליון שקל ומנורה רשמה עליה של 54% לסכום של 820 מיליון שקל.

גורם נוסף בשוק מציין כי "התמחור של חברות הביטוח היה נמוך מאוד במשך שנים, עוד יותר נמוך מזה של הבנקים. אם היה סקטור שתמחור החסר שלו היה הכי מובהק ועמוק זה הביטוח. כשמתחילים מרמה כזו נמוכה, אז גם כשעולים עשרות אחוזים זה עדיין לא סוגר את כל הפער. החברות פשוט היו ממש ממש זולות".

בשוק שוללים את החשש כי מכירת המניות מצד בעלי שליטה בחלק מהחברות לאחרונה מרמזת שהם חושבים שהמחירים יקרים מדי. אבל האם יש למניות עוד לאן לעלות? גלזר מעריך ש"הן כבר לא זולות, אבל עדיין מעניינות ולא יקרות, פשוט כי הכל פועל לטובתן, אין סיכון גדול על הענף וצפוי שנמשיך לראות שיפור ברווחיות שלהן".

מנגד, בחברת הדירוג מידרוג פחות אופטימיים ומעריכים כי "בשל התארכות המלחמה אנו עדים לקושי הולך וגובר בהעברת הסיכון הביטוחי למבטחי משנה (חברות ביטוח מחו"ל שמבטחות את חברת הביטוח המקומיות מפני מקרי קיצון. נ"א), אשר כתוצאה מהמלחמה מחריגים חשיפה לנזקי טרור ומלחמה, לצד העלאת פרמיות והקשחת תנאים. להערכתנו, ככל שהמלחמה תימשך, מבטחי המשנה עלולים לצמצם נוכחות בשוק המקומי, באופן שעלול לפגוע בחברות בענף בהתממשות אירועי קיצון".

שתי המניות הקטנות שזינקו ביותר מ־200%

לצד חברות הביטוח הגדולות יש מספר חברות קטנות יותר, שאינן פעילות בתחומי הפנסיה והחיסכון. בשנים האחרונות הצטרפו לשוק שתי חברות דיגיטליות חדשות, ווישור גלובלטק וליברה. השתיים הן כמובן שחקניות קטנות (למרות שווישור רכשה את חברת הביטוח הוותיקה איילון). עם זאת, מניות ווישור וליברה הן שיאניות התשואה בענף לאחר שזינקו מתחילת השנה ב־295% ו־205% בהתאמה. שוויה של ווישור עומד כעת על 722 מיליון שקל וזה של ליברה על 476 מיליון שקל.

שתי חברות הביטוח הללו נהנו מהזינוק של כל השוק המקומי, ובמקרה שלהן - בדגש על העלאת הפרמיות בביטוחי הרכב. מעבר לכך, מדובר בתיקון שעדיין לא מחזיר אותן לשווי מההנפקה. שתיהן הונפקו ב־2021 וצללו בכ־80% בשנה שלאחר מכן בעקבות הפסדים גדולים. כעת, עם העלאת המחירים והשיפור בתוצאות המניות תיקנו חלקית את הנפילות.