על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● סיור בתימן גילה: הסיבה שהחות'ים ימשיכו לשגר טילים על ישראל
● "דיאנה של המזרח התיכון" התגלתה כגברת הראשונה של הגיהינום בסוריה
1תחקיר של הניו יורק טיימס: ישראל עקבה אחרי נסראללה במשך שני עשורים
תחקיר של הניו יורק טיימס חושף כי המודיעין הישראלי עקב במשך שני עשורים אחרי בכירי חיזבאללה - עד לרגע השיא בו הצליחו לחסל את מנהיג הארגון, חסן נסראללה. "עד הרגע שחוסל, חסן נסראללה לא האמין שישראל תהרוג אותו. מה שהוא לא הבין הוא שזרועות המודיעין של ישראל עקבו אחרי כל תנועה שלו - ועשו זאת במשך שנים", נכתב.
"חיסול נסראללה, מבצע הביפרים וחיסול בכירי חיזבאללה הם תוצאה של שני עשורים של עבודת מודיעין שיטתית כהכנה למלחמה כוללת". התחקיר של הניו יורק טיימס חושף עד כמה הצליחו מרגלים ישראליים לחדור לשורות חיזבאללה, "הם גייסו אנשים לשתול אמצעי האזנה בבונקרים של חיזבאללה, עקבו אחר מפגשים של מפקד בכיר עם ארבע המאהבות שלו, וצפו כמעט באופן רציף בתנועות מנהיגי המיליציה".
בין פריצות הדרך המודיעיניות של 8200, שמצאו ב-2012 את מקומות המסתור של המנהיגים ואת ארסנל הטילים והרקטות של הארגון, היו גם כישלונות: "ב-2023 טכנאי חיזבאללה התחיל לחשוד בסוללות של מכשירי הקשר". 8200 זיהו שאנשי חיזבאללה היו מודאגים מהביפרים ואף שלחו חלק מהם לבדיקה באיראן.
בחשש שהמבצע ייחשף, בכירי המודיעין שכנעו את נתניהו, לתת את ההוראה לפוצץ אותם - מה שהניע את המהלך שהוביל בסופו של דבר לחיסול נסראללה.
אולם, המעקב המודיעיני האינטנסיבי אולי גבה מחיר כבד לפי הניו יורק טיימס, שכן הוא לקח את תשומת הלב של ישראל לחיזבאללה, במקום חמאס. "הניגוד בין הגישה של ישראל כלפי חיזבאללה לבין הגישה כלפי חמאס הוא חד והרסני. ההתמקדות המודיעינית האינטנסיבית בחזבאללה מצביעה על כך שמנהיגי ישראל סברו שהמיליציה הלבנונית מהווה את האיום המיידי הגדול ביותר על ישראל".
מתוך הניו יורק טיימס, מאת מארק מזטי, שירה פרנקל ורונן ברגמן, לקריאת הכתבה המלאה.
2בכירים בקהילת המודיעין הבינלאומית: "לא היינו מאשרים את מבצע הביפרים"
מתקפת הביפרים הישראלית, שהרגה ופצעה אלפי פעילי חיזבאללה בלבנון בספטמבר האחרון, ממשיכה לעשות כותרות בעולם. ראשי מודיעין בעולם התרשמו מהמבצע הנועז, אך אומרים שלא היו מאשרים מתקפה כזו. "מעטים מבין פקידי המודיעין המערביים טוענים כי היו מאשרים משהו דומה למתקפת הביפרים של ישראל. כולם הודו כי מתקפת הביפרים הייתה הישג יוצא דופן של ריגול. אך רק שלושה אמרו כי היו מאשרים פעולה דומה", נכתב בפייננשל טיימס בכתבה שכותרתה "כיצד מבצע הביפר הקודר של ישראל זעזע את ראשי קהילת המודיעין העולמית".
בכתבה נכתב כי לאחר המבצע המוצלח, במוסד הגיעו מרוממי נפש לכנס עסקי שבמהלכו נפגשו עם ראש הביון האירופי לשעבר. אך זה, במקום להשתתף בשמחתם אמר להם בצורה נוקבת "מבצעים חייבים להיות 'הכרחיים ומידתיים' כדי להיות מאושרים מבחינה חוקית" והוסיף, "לדעתי, הביפרים המתפוצצים לא עמדו במבחן הזה".
"המתקפה - גרסה מחודשת של סוס טרויאני לעידן הדיגיטלי - עוררה דיון רחב יותר בקרב ראשי ביטחון מערביים, אשר נותרו להתמודד עם שתי שאלות יסוד לגבי עולם הריגול המודרני: האם מערכות התקשורת שלהם פגיעות באותה מידה ליירוט? והאם אי פעם יאשרו מבצע דומה - בהתחשב בכך שמתקפת הביפרים הרגה 37 בני אדם, כולל לפחות ארבעה אזרחים, שניים מהם ילדים, ופצעה כ-3,000?", נכתב.
בפייננשל טיימס ראיינו יותר מתריסר בכירים בשירותי הביטחון, בעבר ובהווה, וכן מארבע מבעלות הברית המערביות החשובות ביותר של ישראל, שאמרו ברוב גורף שלא היו מאשרים מבצע כזה. אחד מהבכירים אמר כי "המבצע יצר תקדים מסוכן ששחקנים לא-מדינתיים, כמו טרוריסטים או פושעים, עשויים לנצל". ראש ה-CIA לשעבר, ליאון פאנטה, תיאר בראיון טלוויזיוני את מתקפת הביפרים כ"צורה של טרור".
ראש מודיעין לשעבר אף השווה את המבצע הישראלי לפעולות של הרוסים, "זה בדיוק מסוג המבצעים שהרוסים היו מבצעים" והוסיף, "אני לא חושב שאף שירות ביון מערבי אחר היה אפילו שוקל מבצע מהסוג הזה, שפצע אלפי אנשים".
בכיר נוסף במשרד הביטחון אמר, "אני אוהב תעוזה, אבל בסופו של דבר לא הייתי מאשר את המבצע משום שהוא לא היה ממוקד לחלוטין". ואף תיאר את החשש שמא המבצע היה פוגע בחפים מפשע, "הייתה אפשרות שהביפרים יכלו, למשל, להרוג ילד שאחז בהם במקרה".
בכיר לשעבר בשירותי הביון שיבח את המבצע ואמר "זה היה מבצע יוצא דופן - גם אם מדינות מערביות רבות עשויות לראות בו רצח".
מתוך הפייננשל טיימס, מאת ג'ון פול ראת'בון, מקס סדון וג'יימס קינג. לקריאת הכתבה המלאה.
3צה"ל משתמש בבינה מלאכותית בעזה. האם זו הסיבה למספר ההרוגים הגבוה?
צה"ל בנה במשך שנים את יחידת המודיעין שמשתמשת בבינה מלאכותית בקרב. כעת, הניסויים בבינה מלאכותית יוצאים לפועל בעזה, כך לפי כתבה בוושינגטון פוסט, שכותרתה "ישראל בנתה 'מפעל בינה מלאכותית' ללחימה. היא הפעילה אותו בעזה". צה"ל משתמש בכלי בינה מלאכותית בשם "הבשורה" שיכול להפיק במהירות מאות מטרות צבאיות בשטח כמו מנהרות, תשתיות צבאיות וכתובות בתים. "השימוש ב-AI למילוי מהיר של מאגר המטרות של צה"ל איפשר לצבא להמשיך במתקפה ללא הפרעה", נכתב.
"על פי מומחים מסוימים, יוזמת הבינה המלאכותית של צה"ל היא המתקדמת ביותר שהופעלה אי פעם", אולם מהתחקיר של הוושינגטון פוסט עולה כי בכירים בצה"ל מטילים ספק ביכולות של הבינה המלאכותית בשדה הקרב. "קיים ויכוח עז בנוגע לאיכות המודיעין שנאסף על ידי בינה מלאכותית, האם המלצות הטכנולוגיה זכו לבדיקה מספקת, והאם המיקוד בבינה מלאכותית החליש את יכולות המודיעין של צה"ל. מבקרים פנימיים טוענים כי תוכנית הבינה המלאכותית הייתה הכוח מאחורי הקלעים שהאיץ את מספר ההרוגים בעזה".
חיילים ששירתו בלחימה בעזה וכן אנשים המכירים את נוהלי צה"ל אמרו בעילום שם לוושינגטון פוסט כי "צה"ל הרחיב משמעותית את מספר ההרוגים האזרחיים המתקבלים ביחס לנורמות היסטוריות". יש אפילו מי שטוענים שמספר ההרוגים הגבוה קשור לאוטומציה שהתאפשרה על ידי מערכת בשורה. "האוטומציה התאפשרה על ידי המערכת שיצרה כמויות גדולות של מטרות במהירות, כולל מטרות של פעילים ברמה נמוכה שהשתתפו במתקפה של ה-7 באוקטובר".
סטיבן פלדשטיין, עמית בכיר במכון קרנגי החוקר את השימוש בבינה מלאכותית במלחמה, אמר לוושינגטון פוסט כי מה שקורה כעת בעזה הוא חסר תקדים לאופן בו מתנהלות מלחמות. "ההאצה שמציעות המערכות האלו - יחד עם שאלות הדיוק - והתוצאה הסופית היא מספר הרוגים גבוה יותר משדמיינו בעבר במלחמות", אמר פלדשטיין.
בתגובה לטענות שהשימוש בבינה מלאכותית מסכן חיים, צה"ל אמר שהן "חסרות בסיס" ואף הוסיף שהן מסייעות לצמצום הפגיעה בבלתי מעורבים. "כלי בינה מלאכותית צמצמו את הפגיעה הבלתי מכוונת והעלו את הדיוק בתהליך שמובל על ידי בני אדם", מסר צה"ל בתגובה לוושינגטון פוסט.
מתוך הוושינגטון פוסט מאת אליזבת דבוסקין. לקריאת הכתבה המלאה.
4הקרן הפרו-פלסטינית שרודפת אחרי חיילי צה"ל בדרום אמריקה
קרן ע"ש הילדה העזתית הינד רג'אב, שעל פי הערכות בעולם נהרגה מכוחות צה"ל, מנהלת תביעות משפטיות נגד חיילים ישראליים ברחבי העולם, בטענה לפשעי מלחמה. "הקרן פתחה בפעולות משפטיות בארגנטינה וצ'ילה, וקוראת למדינות לעצור חייל ישראלי בגין פשעי מלחמה בעזה", נכתב באלג'זירה.
תביעות הוגשו בארגנטינה ובצ'ילה, נגד חייל ישראלי, שלדברי הקרן שירת בגדוד ההנדסה הקרבית בעזה. לדברי יו"ר הקרן דיאב אבו ג'הג'ה, הוא היה "מעורב באופן שיטתי בהרס תשתיות אזרחיות". הקרן הגישה במקביל תלונה נגד הגדוד כולו לבית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) בגין "פשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות ורצח עם".
"התביעות הן חלק ממאמץ רחב יותר של קרן הינד רג'אב, המבוססת בבלגיה, להפעיל לחץ על מדינות ברחבי העולם לשאוף לצדק מקיף יותר בנוגע לעבירות שבוצעו ברצועת עזה", נכתב.
הקרן טוענת כי החייל שהה בארגנטינה כשהוגשה התביעה הראשונה נגדו, ואז עבר לצ'ילה. תובעים מקומיים שעובדים עם הקרן הגישו תלונה פלילית בשבוע שעבר ודרשו שהחייל ייעצר. "התובעים הציגו ראיות וידאו מחשבון האינסטגרם של הירשורן, שמראות שהוא משתתף באופן פעיל בהרס תשתיות אזרחיות בעזה".
הקרן לא עוצרת בחייל אחד, ומתכוונת להרחיב את פעילותה ברחבי העולם. "הקרן פתחה בהליכים משפטיים נגד חיילים ישראלים שהם אזרחי מדינות אחרות - או מבקרים זמניים - באקוודור, הולנד, צרפת וקפריסין, בין היתר". הקבוצה מתמקדת באופן קבוע בחיילים ישראלים שפרסמו עדויות על מעשיהם ברשתות החברתיות.
"באוקטובר האחרון, הגישה הקבוצה תלונה ל-ICC שמנתה 1,000 חיילים ישראלים שהיא מאשימה בעבירות, כולל 12 אזרחים כפולים מצרפת, 12 מארצות הברית, ארבעה מקנדה, שלושה מבריטניה ושניים מהולנד".
מתוך אלג'זירה. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.