ת"א וניו יורק יטפסו ביותר מ-10%, השקל יתחזק, והריבית תרד: התחזיות ל-2025 ואיפה כדאי להשקיע

לאחר שנה חזקה במיוחד שבה הציגה הבורסה בת"א עלייה של 27% ועקפה את תשואת ה-S&P 500, מעריכים בגופים הפיננסיים המקומיים כי העליות בשווקים יימשכו גם בשנה הקרובה, אך בעוצמה נמוכה יותר • אנליסט ומזרחי הכי אופטימיים לגבי ת"א, ואלטשולר שחם ביחס לוול סטריט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

בדיעבד, ספק אם מישהו יכול היה לדמיין לפני שנה כיצד תסתיים 2024 בבורסה בתל אביב. שוק המניות המקומי, שהציג ביצועים פושרים בשנה הקודמת ביחס לראלי בשוקי העולם, על רקע המאבק סביב הרפורמה במערכת המשפט ופרוץ מלחמת "חרבות ברזל", ידע להציג התאוששות מרשימה, בעיקר בחצי השני של השנה. חרף המלחמה הנמשכת והאתגרים שהיא מייצרת לכלכלה המקומית, סיימה הבורסה בתל אביב את השנה עם זינוק אדיר של 27% - שעקף את ביצועי מדד הדגל האמריקאי S&P 500. 

מציאות מול תחזיות: באנליסט צפו את הזינוק בתל אביב, ומי פספס בוול סטריט?
מנהל ההשקעות שבטוח: הסקטור שייתן תשואה עודפת בבורסה בשנה הבאה, בתנאי אחד  
ניתוח | איך תיראה הבורסה בתל אביב ב-2025? הפער בין כל מה שראינו עד עכשיו לתחזית של המומחים 

הייתה זו שנה שבה חוותה מדינת ישראל מלחמה במספר חזיתות במקביל, כולל מתקפות טילים מאיראן, לצד הורדות דירוג מצד הסוכנויות הבינלאומיות. לצד זאת, בחצי השני של השנה החלה ישראל לנקוט גישה אקטיבית בהיבט הלחימה בצפון וליזום פעולות צבאיות מול לבנון, איראן ותימן, שבמסגרתן חוסלו בכירי חמאס - וכמובן "מתקפת הביפרים" על בכירי ארגון חיזבאללה. כל אלה חיזקו את אמון המשקיעים ואת תחושת הביטחון שלהם שבאו לידי ביטוי בביצועי המניות. מעבר לים המשיך מדד S&P 500 להציג ביצועים חזקים במיוחד, עם עלייה שנתית של 24% שנה שנייה ברציפות, בהובלת מניות הטכנולוגיה הגדולות ("שבע המופלאות") וטרנד הבינה המלאכותית, עליות שאף התחזקו עם בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא בפעם השנייה.

על רקע כל אלה, הניסיון לחזות את הצפוי בשנת 2025 הוא קשה מתמיד. כמדי שנה, פנינו לכלכלנים ואנליסטים בגופי השקעות מובילים בשוק ההון כדי שיחזו את תשואות המדדים המובילים בשנה הקרובה, מה תהיה רמת השקל מול הדולר וכן אינדיקטורים נוספים: צמיחת המשק, ריבית בנק ישראל וגובה האינפלציה. בנוסף ביקשנו מהם להמליץ על סקטורים ומניות.

בדיקת ממוצע התחזיות מעלה כי הללו צופים עלייה של כ-11% במדד ת"א 35 השנה. אם זו תתגשם, הרי שמדובר באירוע נדיר למדד הדגל התל אביבי, שכן מאז 2014 לא היו שנתיים רצופות שבהן הציג עלייה דו-ספרתית. הגופים האופטימיים לגבי המדד המקומי הם בנק מזרחי טפחות ואנליסט, שצופים עלייה של כ-14%, אלטשולר שחם מציב תחזית צנועה יותר לעלייה של 5%. בסך-הכול חמש מתוך שש התחזיות צופות עלייה דו-ספרתית השנה במדד הדגל.

תחזית דומה סיפקו הגופים בממוצע לגבי ביצועי מדד S&P 500 בשנת 2025 - עלייה של 11%. גם כאן חמש מתוך שש התחזיות הן לעלייה דו-ספרתית. האופטימי ביותר הוא אלטשולר שחם שצופה למדד עלייה של כ-13%, ואחריו בנק הפועלים (12%). הפסימי הוא אנליסט שמעריך עלייה של 7% "בלבד".

באשר לכוחו של הדולר, הרי שהוא צפוי להיחלש להערכת הגופים בשיעור של כ-2% בממוצע, ולעמוד בסוף 2025 ברמה של 3.6 שקלים (מול 3.68 שקלים כיום). ריבית בנק ישראל צפויה לפי תחזיות הגופים לשתי הפחתות שיעמידו אותה על סביב 4%, לעומת רמתה הנוכחית של 4.5%. הצמיחה במשק אמורה לעמוד לפי ממוצע התחזיות על 3.4% בסיכום 2025 (לעומת תחזית בנק ישראל של 3.8%), והאינפלציה תרד לקצב שנתי של 2.8% (3.4% כיום).

"הצריכה הפרטית תיחלש, ההשקעות יגדלו"

"במהלך 2024 ראינו בישראל התאוששות, לאחר המכה הקשה שספג המשק ברבעון האחרון של 2023. להערכתנו, ללא עלייה מחודשת בעצימות המלחמה, תצבור הצמיחה תאוצה במהלך 2025", כך סבורים נירה שמיר, כלכלנית ראשית, וליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט.

השניים אומרים לגלובס כי "להערכתנו בניגוד ל-2024, הצריכה הפרטית תתקשה להפגין עוצמה, לנוכח הגזירות הכלכליות והפסקת הזרמות הממשלה. מנגד, ההשקעות ירשמו גידול ניכר, על רקע עבודות השיקום האדירות שנדרשות, והיצוא יצמח בהובלת מגזר ההייטק והיצוא הביטחוני. כתוצאה, צפוי התוצר לצמוח ב-3.5% בשנה הקרובה, ובתרחיש האופטימי ב-4.5%".

"שנת 2025 תיראה כנראה טוב יותר במשק", מעריך רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות. אך הוא מציין כי היא צפויה להיות "שנת מעבר ולא תמונת ראי ל-2024. הפסקת האש בצפון עדיין במבחן. אם תתבסס, חלק מהפעילות במשק יופנה לשיקום התשתיות שניזוקו. התוצר יגדל בכ-3% אבל ייקח זמן עד שישוב לרמתו טרם המלחמה (וקידום החקיקה המשפטית). הדולר יתבסס ברמות הנוכחיות, כשקשה לראות התחזקות משמעותית מכך. האינפלציה תעלה תחילה ותרד אחר כך מתחת ל-3%, אך קשיחות סעיף הדיור וסעיפי שירותים תמנע ירידה משמעותית יותר לפני 2026".

"העליות בשוק המניות המקומי הפתיעו"

מנחם מוסיף ומעריך כי הריבית במשק "תרד, סביר שבמחצית השנייה של השנה, ואין לשלול ירידה ברבע השני. העליות בשוק המניות השנה הפתיעו נוכח מצב המלחמה, ובעצם ביטאו אנחת רווחה של המשקיעים ביחס למצב המשק, שכן היינו יכולים להיות במקום גרוע יותר. הן משקפות תרחיש אופטימי יחסית ל-2025 וכך גם התחזקות השקל. עם זאת, רמת האי ודאות סביב התחזית גבוהה והיא תלויה הרבה בסביבה הביטחונית והפוליטית".

ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, מעריך כי המשק יצמח בקרוב ל-4%: "במבט רחוק יותר קדימה, צפויה צמיחה בשיעור העולה על הפוטנציאל של המשק הישראלי, וזו תשקף את המשך מהלכי הבנייה והשיקום של המשק לאחר המלחמה ו'עליית מדרגה' בהיקף ההוצאה הביטחונית כאחוז מהתוצר. האצת הצמיחה גם צפויה לשקף את הגדלת יצוא הגז הטבעי של ישראל, באמצעות שיפור המערכות המאפשרות יצוא ושימוש מקומי. ייתכן שיפור גם בדגש על יצוא ביטחוני וסייבר".

במגדל שוקי הון מעריכים גם כן כי הריבית במשק תרד במחצית השנייה של השנה. "הנחת בית ההשקעות היא שבנק ישראל ימשיך לעקוב אחר השפעת הביקושים על מדד המחירים לצרכן, ובתרחיש הסביר אנו צופים שתי הורדות ריבית במהלך המחצית השנייה של השנה, בהנחה שסביבת האינפלציה תתבסס עד אז בטווח היעד של בנק ישראל".

במבט לחו"ל, מציינים בפעילים, חברת ניהול תיקי ההשקעות של בנק הפועלים, כי "בשנת 2025 הכלכלה האמריקאית תמשיך להציג צמיחה נאה, תוך המשך תהליך הורדת הריבית והמשך עליות מתונות בשוק המניות. אנחנו מעריכים שקצב עליית השוק יחזור לאזור הממוצע הרב-שנתי ובהתאם מדד S&P 500 יסיים את השנה בעלייה של כ-12%, עדיין בהובלת סקטור הטכנולוגיה וגם התעשייה".

גם באנליסט שמים דגש על הכלכלה האמריקאית: "מבין השווקים הגלובליים, השוק האמריקאי הינו האטרקטיבי ביותר לאור החשיפה לטכנולוגיה וגמישות שוק העבודה. שוקי אירופה סובלים בין היתר מבעיות מבניות ומקשיים פוליטיים. במבט ל-2025, הכלכלה האמריקאית חזקה, הממשל הנכנס עשוי לעשות שינויים רבים במסגרת רפורמות של העדפת הייצור האמריקאי על פני שאר העולם. מנגד, שוקי המניות בארה"ב נשענים כיום על בחירת טרמאפ (שנתפס חיובי עבורם, ח"ש), הורדות ריבית וצפי לצמיחה גבוהה יחסית ברווחי החברות. על רקע מהלכי טראמפ יש צורך לעקוב אחר חזרה אפשרית של האינפלציה, שהבנק המרכזי מנסה לרסן".

מניות מומלצות: פיננסים, נדל"ן וטכנולוגיה

אז מה לעשות עם ההשקעות בתיק? בדיסקונט מסמנים את מניות הבנקים וחברות הביטוח, גם לאחר שנה חזקה במיוחד, וממליצים לבחון את מדד ת"א פיננסים, "המורכב מ-50% בנקים ו-50% חברות ביטוח (ושירותים פיננסיים). להערכתנו, החברות במומנטום חיובי מאוד ואנו מצפים כי יימשך ברבעונים הקרובים". עוד הם מוסיפים כי "שוקי הון חיוביים וצפי להתייעלות באמצעות הטמעת תהליכים אוטומטיים, יניבו לגופים הפיננסיים תשואה גבוהה להון".

מדד מומלץ נוסף לפי דיסקונט הוא ת"א טכנולוגיה: "העולם בעיצומה של מהפיכה תעשייתית (טכנולוגית) הגדולה בהיסטוריה. בישראל יש חברות גדולות וטובות, לעיתים מובילות שוק עולמי בתחומן, הנהנות מרוח גבית חזקה של הצורך בהטמעת טכנולוגיות מידע". גם על חברות תעשייה ממליצים בדיסקונט: "מגמה עולמית של דה-גלובליזציה מעודדת תעשייה מקומית. להערכתנו, החברות ייהנו בשנים הקרובות מתנאים חיוביים. בנוסף, ישראל ממוקמת גיאוגרפית במקום מצוין - המיטיב עם סחר חוץ, וזו הזדמנות לתעשייה להרחיב שת"פ אזורי".

בין המניות המומלצות על ידי הכלכלן רונן מנחם ממזרחי טפחות נמצאת ענקית הקניונים והמשרדים עזריאלי: "לקבוצה שני עוגנים עיקריים - משרדים ומסחר. המקור השלישי המשמעותי הוא מגזר חוות השרתים, המהווה כיום 17% מנכסי החברה וסומן על ידה כמנוע צמיחה. הביקוש לחוות שרתים הולך וגובר הודות לפריחה בתחום ה-AI ולמעבר של חברות ענק למחשוב ענן".

מניה נוספת היא של אלביט מערכות, שלדברי מנחם "ממשיכה להציג צמיחה בהכנסות וצבר ההזמנות למרות החשש מסנטימנט שלילי כלפי החברות הישראליות. זאת תוך המשך תעדוף הזמנות מישראל ובמקביל קבלת הזמנות ממדינות בכל העולם, בזכות החדשנות והמוניטין שלה".

במגדל שוקי הון ממליצים על מניות הבנקים, התשתיות וענף התקשורת בישראל. בחו"ל מעריכים שם כי ענף הטכנולוגיה עמיד באופן יחסי בפני 'סייקלים' כלכליים, ויוכל להתמודד גם עם האטה בשוק האמריקאי, אם תגיע במהלך השנה. פעילים מעניק המלצה לסקטור הבנקים והנדל"ן בארץ לשנה הקרובה.

ובבית ההשקעות אנליסט ממליצים על הסקטורים הבאים: בנקים, אנרגיה ירוקה, שבבים ונדל"ן מניב. בהם המניות המומלצות כוללות את חברות האנרגיה המתחדשת אנלייט ואנרג'יקס, חברת נובה הפועלת בתחום השבבים, והענקית הביטחונית אלביט מערכות.

בלאומי מציין אלרן מורגנשטיין, אנליסט במערך הייעוץ בבנק, את סקטור תשתיות החשמל החכמות: "סקטור זה נהנה בשנים האחרונות וצפוי להמשיך ליהנות מהביקוש המואץ למקורות אנרגיה, עבור צורכי החשמל ההולכים וגדלים של מרכזי נתונים (דאטה סנטרס), כמו גם עבור כוח המחשוב הרב לו זקוקות חברות טכנולוגיה עבור פיתוח יישומי בינה מלאכותית (AI). בשנתיים האחרונות ענקיות הטכנולוגיה דוגמת מטא, אמזון, מיקרוסופט, גוגל ואנבידיה, החלו להקצות השקעות בסך עשרות מיליארדי דולרים עבור פיתוח יישומי AI מתקדמים, והן צפויות להמשיך להקצות תקציבים לתחום זה גם בעתיד".

המניה המומלצת על ידי לאומי לשנה הקרובה, לדברי ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל ממערך ההשקעות בבנק, היא "יצרנית השבבים הבינלאומית Taiwan Semiconductor (TSMC). מניית החברה מסכמת שנה מצוינת עם עלייה של של כ-90% בערכה, ואנו סבורים כי גם שנת 2025 תהיה מצוינת עבורה. במבט קדימה, הכנסות החברה צפויות להמשיך לצמוח בשיעור דו-ספרתי גבוה, לאחר צמיחה של מעל 30% בהכנסותיה ב-2024".