לאן הולכים השווקים? הסימן המדאיג באג"ח והמבחן הראשון של וול סטריט

בסוף השבוע הקרוב יפורסם דוח התעסוקה שיגלה אם שוק העבודה בארה"ב נותר חם או מראה סימני האטה • החשש העיקרי בשווקים הוא מנתונים שיצביעו על לחצי שכר שיתדלקו את האינפלציה וירחיקו את הורדת הריבית

שלט לחיפוש עובדים באילינוי, ארה''ב. כל העיניים לדוח התעסוקה / צילום: ap, Nam Y. Huh
שלט לחיפוש עובדים באילינוי, ארה''ב. כל העיניים לדוח התעסוקה / צילום: ap, Nam Y. Huh

וול סטריט סובלת מתנודתיות גבוהה בתקופה האחרונה, ודוגמה לכך ניתן לראות בשני המסחר האחרונים. רק שלשום נרשמו עליות של כ-1% ואמש (ג') המגמה שוב התהפכה. אז לאן הולכים השווקים? המבחן המשמעותי הראשון לשנה הנוכחית מגיע בסוף השבוע הקרוב עם פרסום דוח התעסוקה.

הודעה על שת"פ עם אנבידיה מזניקה מניות בעשרות ומאות אחוזים. מה קורה אחרי?
ניתוח | העלאת מחירי סלולר וסוכריה מהמדינה: מניות התקשורת שוברות שיאים  

אמנם מדובר על נתוני שוק העבודה האמריקאי של חודש דצמבר, אך המשמעות שלהם עבור השוק היא גדולה. רק בספטמבר האחרון הפתיע הבנק המרכזי האמריקאי את השווקים וחתך את הריבית בחצי אחוז, בשל חשש מחולשה בשוק העבודה. מאז הדאגה פחתה מעט, עם דוחות תעסוקה יציבים יחסית, אך בצל כניסתו הקרבה של הממשל החדש בעוד כשבועיים לנתונים הנוכחיים תהיה משמעות רבה.

אם הנתונים יצביעו על שוק עבודה הדוק, יגברו החששות מהאינפלציה והורדת הריבית תתרחק עוד יותר. נכון להיום, בשוק מעריכים כי ההקלה הבאה בשיעור הריבית תתבצע בחודש מאי.

סימנים לדאגה

מהו המצב הנוכחי של שוק התעסוקה? בסך הכול יציב וחזק, אך ניתן להצביע על סימנים לדאגה. שיעור האבטלה עומד כעת על 4.2%, עלייה מהשפל של שנת 2023 אך לא גבוה במיוחד במימדים היסטוריים. בפרסום הקרוב שיעור האבטלה צפוי לעמוד על כנו, 150 אלף משרות צפויות להתווסף למשק (פחות מלפני חודש) ושיעור עליית השכר ישמור גם הוא על רמתו - 4% ברמה השנתית.

עם זאת, גם עלייה ברמת האבטלה בפעם הנוכחית לא בהכרח תבהיל את השווקים. "הפוקוס של השוק כרגע הוא על נתוני האינפלציה והמתנה לכניסתו של דונלד טראמפ לתפקיד ב־20 בינואר", אומר רפי גוזלן, כלכלן ראשי ב־IBI. "אחר כניסתו לתפקיד הזו השווקים יוכלו להבין את המצב כעת בנקודות שמדאיגות את השוק ביחס למדיניות הנשיא: מיסים והגירה".

גם אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב, אומר בשיחה עם גלובס כי שוק העבודה פחות מדאיג את המשקיעים: "אם מסתכלים על המגמה אמנם הייתה היחלשות והתקררות של השוק, אך לא מדובר במצב המלחיץ את המשקיעים. אנחנו לא רואים פיטורים המוניים, אך כן מדובר בשוק שבו מגייסים הרבה פחות עובדים, וגם המעבר שלהם ממקום למקום אינו גבוה כמו פעם".

החשש מאינפלציה

אמנם השוק משדר יציבות, אך במציאות הנוכחית של חילופי ממשל וחוסר ודאות הדברים עשויים להשתנות במהירות. "לפני מספר חודשים החשש היה ששוק העבודה מתקרר מאוד מהר ועלו החששות למיתון, מה שהביא לתשומת לב רבה לנתוני האבטלה והמשרות", אומר זבז'ינסקי.

גוזלן מ־IBI מוסיף על כך שתשומת הלב בכל הנוגע לנתונים יהיו בהקשר אינפלציוני בלבד. "נתוני התעסוקה יכולים לעורר השפעה על השווקים כאשר אלו יאותתו על לחצי שכר שיתדלקו את האינפלציה. על כן, נתונים שיצביעו על שוק הדוק במיוחד יכולים ליצור תנודה בשווקים". גוזלן מסייג את דבריו בכך שאי אלו השפעות על שוק המניות הן תלויות סקטור: "ראינו את מניות הטכנולוגיה מתחזקות גם ללא קשר לפעילות הכלכלית. זאת לעומת מניות מסקטורים אחרים שיכולות להיות רגישות יותר".

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב הנבחר / צילום: Reuters, Cheney Orr/File Photo
 דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב הנבחר / צילום: Reuters, Cheney Orr/File Photo

ואכן המדדים בוול סטריט חוו רכבת הרים מאז בחירתו של טראמפ. זה התחיל עם עליות משמעותיות שהלכו והתמתנו בצל חוסר הוודאות מהמדיניות שינהיג. בסך הכול, מאז בחירתו ה-S&P 500 נותר כמעט ללא שינוי ורחוק מעט משיא כל הזמנים. לעומתו, מדד הנאסד"ק הטכנולוגי המשיך לעלות וקפץ ביותר מ-7% מאז ה-5 בנובמבר.

סימן חריג בשוק האג"ח

בעוד ששוק המניות ממשיך להפגין יציבות יחסית למרות התנודות בימים האחרונים, שוק האג"ח מאותת על אי ודאות. תשואות איגרות החוב הממשלתיות הגיעו לרמות שיא מדאיגות - האג"ח ל־10 שנים נסחרת בתשואה של 4.67%, שיא מאז אוקטובר 2023, בעוד שהאג"ח הארוכה ל־30 שנה נמצאת ברמת שיא של 14 חודשים.

התשואות הגבוהות מצביעות על כך שהמשקיעים דורשים תמורה גבוהה יותר עבור ההשקעה באג"ח ממשלתי, מה שמעיד על עלייה ברמת הסיכון הנתפסת בשוק.

יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: ap, Susan Walsh
 יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: ap, Susan Walsh

להערכתו של רפי גוזלן עליית התשואות מבטאת את החשש מהמדיניות של טראמפ: "עליית התשואות בשוק האג"ח שראינו בחודש האחרון נבע יותר מההבנה שהמדיניות של ממשל טראמפ הינה אינפלציונית ויכולה להביא להתמתנות הריבית. יו"ר הפד, ג'רום פאוול אותת על כך בפגישה האחרונה של הפד. כלומר אם הדברים יעצימו את החשש מאינפלציה הפד ישקול למתן את תוואי הריבית".

זבז'ינסקי ממיטב מציג הסבר נוסף לדרמה בשוק האג"ח: "עליית התשואות מביעה שינוי גישה של הפד. חבריו חוששים מאינפלציה גבוהה יותר, ובהתאם לכך ריבית שתישאר גבוהה לאורך זמן רב יותר. אך לא מדובר רק בכך. משרד האוצר הנפיק המון אג"ח קצר טווח בשנה האחרונה.

"עם זאת, המיועדים של טראמפ לשר האוצר של ארה"ב ולראש המועצה הלאומית לכלכלה התבטאו בחריפות נגד המהלך הזה. ברגע שהם יתפסו את הכיסא הם צפויים לשנות את המהלך ולהנפיק אג"ח ארוכות יותר. הצפי להיצע גבוה יותר גורר עלייה של התשואות בטווחים הללו".

הדיווח שהוריד את הדולר מול סל המטבעות

ביומיים האחרונים הדולר מאבד מעט גובה ויורד מרמות השיא שבהן היה. מדד ה־DXY, האומד את ביצועי המטבע מול סל המטבעות, עמד בסוף 2024 על שיא של שנתיים, נחלש בכאחוז אחד. מגמת ההתחזקות של המטבע האמריקאי תפסה תאוצה מאז הבחירות, על רקע הצפי שהנשיא הנבחר טראמפ ינקוט צעדים אגרסיביים שיחזקו אותו. מדובר בעיקר על הטלת מכסים וחיזוק התעשייה המקומית של ארה"ב.

עם זאת, בימים האחרונים צצו דיווחים כי הממשל המיועד ככל הנראה לא יקיים את כל ההבטחות לגבי המכסים שהבטיח. זו הסיבה להתמתנות מול סל המטבעות.

בינתיים, השקל הישראלי ממשיך במגמת התחזקות משמעותית מול מטבעות מובילים כמו הדולר האמריקאי והאירו. מתחילת נובמבר התחזק המטבע בכמעט 6%, ונסחר היום ברמה של 3.62 למטבע. מגמה זו נובעת משילוב של גורמים כלכליים פנימיים ובין־לאומיים.

ברמה המקומית, נתונים חיוביים כמו יציבות בריבית הבנק המרכזי, תנועות הון נכנסות ומשקיעים זרים הממשיכים להאמין בשוק הישראלי, תרמו לחיזוק המטבע.

בנוסף, למרות המצב הגיאו־פוליטי והמתיחות הפוליטית, הכלכלה הישראלית מציגה גמישות ויכולת התאוששות גבוהה.

להתחזקות השקל יש השלכות משמעותיות על המשק הישראלי. היא מסייעת להפחית את עלויות היבוא, מה שמוביל לירידה מסוימת במחירי מוצרים מיובאים ותורם להורדת האינפלציה, שעתידה להגיע לפי התחזיות ל־4% בחודשים הקרובים.

הפרוטוקולים ייחשפו

כמו בצדדים אחרים של הכלכלה האמריקאית, כניסתו של הנשיא המיועד לבית הלבן בעוד פחות משבועיים גוררת תנודות חזקות וחוסר ודאות גבוה בשווקים. מה יקרה לאחר מכן? קשה להעריך.

לדעתו של גוזלן מ־IBI, המצב תלוי בשאלה אם טראמפ יסוג מההתחייבויות עליהן הכריז במהלך החודשים האחרונים. "קיימת סבירות גבוהה שהוא אכן ילך בכיוון הזה", הוא אומר. בכל מקרה, מדגיש גוזלן, ההשפעות הפיסקליות על השווקים ישארו גבוהות בעתיד הקרוב והתנודות מכל אמירה פוליטית יימשכו.

לפני מספר שבועות עדכן הפד את תחזיותיו לשנה הקרובה. בעוד שבתחזית הקודמת צפה הפד שלוש הורדות ריבית, כעת הוא צופה רק שתי הורדות. השבוע נקבל מבט מעמיק יותר על חששות הפד, כאשר יתפרסם פרוטוקול ישיבת הריבית האחרונה של 2024.

בישיבה זו, שהסתיימה בהפחתת ריבית נוספת, ניכר היה שהפד מוטרד מהמדיניות הכלכלית הצפויה של ממשל טראמפ. חברי הפד מודאגים במיוחד מהכוונות להעלות מיסים ומהאפשרות ללחצים אינפלציוניים - תרחישים שעלולים לסבך את מאמצי הבנק המרכזי לייצב את המשק.

בפרוטוקול שיתפרסם, יהיה מעניין לראות כיצד בדיוק מתייחסים בכירי הפד להצהרות טראמפ בנושא המיסוי, ואיך הם נערכים לקראת כניסתו המחודשת לתפקיד.