השקעות | ניתוח

אסטרטגיית ההשקעה שאכזבה השנה בוול סטריט והוכיחה את עצמה בבורסת ת"א

אסטרטגיית ההשקעה במניות שהציגו את תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר לא עבדה בוול סטריט אשתקד, כשאלה נותרו הרחק מאחורי המדדים • מנגד, בישראל שיטה שונה במקצת הניבה תשואה של מעל 30% • וגם: מי המניות שברשימת "הכלבים" של וול סטריט ות"א לשנת 2025

איור: Shutterstock, טלי בוגדנובסקי
איור: Shutterstock, טלי בוגדנובסקי

בוול סטריט שוב הוכח בשנה החולפת עד כמה קשה לתזמן את השווקים. כללי האצבע הידועים של "למכור במאי וללכת", "ראלי סנטה קלאוס", וגם ספטמבר שנחשב "לחודש הכי גרוע בשנה" - כל אלה נכשלו כישלון חרוץ ב־2024.

תשכחו מ-7 המופלאות והכירו את "באטמן", הביטוי החדש של וול סטריט  
לאן הולכים השווקים? הסימן המדאיג באג"ח והמבחן הראשון של וול סטריט 

כך למשל למכור במאי וללכת" התגלה ככלל אצבע שלא עבד בין שמכרתם בתחילת מאי ובין שבסוף החודש. עד סוף שנת 2024 מדד ה־S&P 500 דווקא עלה ב־17% מתחילת מאי וב־11.5% מסופו בהתאמה, כלומר לפחות כחצי מהתשואה השנתית שהניב (23% לפני דיבידנדים).

גישה מוכרת נוספת בשוק שמנסה "להכות" את המדדים ולא עבדה אשתקד, בלשון המעטה, היא זו של "כלבי הדאו" (Dogs of the Dow), שהפכה מוכרת ב־1991 אחרי פרסום ספר בשם זה על ידי מנהל ההשקעות מיכאל או'היגינס. מי שפועל לפיה, קונה במשקל שווה את 10 המניות בעלות תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר במדד התעשייה - דאו ג'ונס, ומחזיק אותן עד סוף השנה. אחרי שנה בודקים שוב אילו חברות מניבות את תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר, מוכרים את הקודמות ועוברים אליהן.

"כלבי הדאו" (Dogs of the Dow)

גישת השקעות שבה קונים במשקל שווה את 10 המניות בעלות תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר במדד התעשייה - דאו ג'ונס, ומחזיקים אותן עד סוף השנה. אחרי שנה בודקים שוב מי סיפקו את תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר, מוכרים את הקודמות ועוברים אליהן.

תשואת דיבידנד גבוהה נובעת לא פעם מירידה חדה במניה, הגם שמדובר בחברה יציבה הנכללת באחד המדדים המובילים של וול סטריט. הבעיה בשיטה היא שייתכן כי המשקיעים רואים עננים שחורים מצטברים בהמשך דרכה של החברה, ולכן לא המתינו והפילו את המניה. בצד החיובי, אם מדובר רק במחזוריות בעולם העסקים (סייקל כלכלי) התקווה של המשקיעים היא שהחברה תתאושש ולכן המניה תעלה.

אלא שכאמור השיטה לא תמיד עובדת, ופעמים רבות זה נובע מכך שמדובר בשנים שבהן "מניות צמיחה" מובילות את השווקים. בשנתיים האחרונות ענקיות הטכנולוגיה מובילות את העליות במדדי וול סטריט, והשיטה אכן נכשלה. בשנת 2023 שיטת כלבי הדאו הניבה תשואה של 10.1% לעומת 14.4% במדד הדאו ג'ונס. בשנה החולפת היא אכזבה הרבה יותר. על פי בדיקה של האנליסט ומנהל התיקים דוד טמפלטון, מחברת הניהול הורן וולת' (Horan Wealth), "כלבי הדאו ב־2024 פיגרו ביותר מ־24% בהשוואה ל־S&P 500 וביותר מ־14% ביחס למדד הדאו ג'ונס".

בפועל, אחרי חלוקת דיבידנדים שיטת כלבי הדאו הניבה אשתקד תשואה של 0.5% בלבד, לעומת 14.7% במדד הדאו ג'ונס ו־24.8% שהשיא מדד S&P 500.

"נטייה להחזיק מעמד טוב יותר בשווקים יורדים"

לדברי טמפלטון, הסיבה לפיגור הגדול נעוצה בעיקר בשתי מניות חלשות במיוחד - זו של חברת הפארמה Walgreens  (WBA) שהתרסקה ב־64%, ואחרי חלוקת דיבידנדים הירידה בה הייתה מתונה מעט בשיעור של 61%, ומניית חברת התעשייה (חומרים) Dow  שאיבדה כ־27% מערכה (22.8% לאחר דיבידנדים). "לפעמים בעלות על המניה הלא נכונה יכולה לפגוע בתשואה, יותר מאשר אי־בעלות על כמה מהמניות המנצחות בשוק", הוא אומר.

מנגד, בשנת 2022, שבה המדדים המובילים בוול סטריט ירדו בחדות שיטת כלבי הדאו דווקא הניבה תשואה עודפת על המדדים. לדברי טמפלטון "לכלבי הדאו יש נטייה להחזיק מעמד טוב יותר בשווקים יורדים. כך ב־2022 אסטרטגיית כלבי הדאו הניבה תשואה חיובית (כולל דיבידנדים, נ"א) של 2.2% בעוד שמדד הדאו ג'ונס ירד ב־7% וה־S&P 500 ב־18.2%".

על פי אתר מרקטווצ', שיטת כלבי הדאו נכשלת ברוב השנים מאז שנת 2008, כשהיא הניבה תשואה כוללת שנתית של 7.2% לעומת 10.3% במדד S&P 500.

מעניין לציין שניסיון לייבא את השיטה לישראל הצליח בשנים האחרונות, כולל בשנת 2024, למרות הזינוק בשוק כולו. היישום המקומי שונה במעט ולוקח את 10 המניות שנפלו הכי הרבה במדד ת"א 125, אך נותרו במדד, ללא התחשבות בחלוקת דיבידנדים. ייתכן כי הסיבה לכך היא ששוק המניות הישראלי מוטה למניות פיננסים ונדל"ן והרבה פחות למניות הטכנולוגיה. מי שזיהה את החוקיות הזו הוא רון שטיינבלט, סמנכ"ל קשרי משקיעים בגלברט־כהנא, שסיפר על כך בהרחבה לגלובס בשנה שעברה.

מאחר שעברה שנה הלכנו לבדוק את הביצועים של "כלבי ת"א 125", ועל פי בדיקת גלובס עולה כי אם הייתם מחזיקים את עשר המניות הגרועות במדד בשנת 2023 (אודיוקודס, טאואר, איסתא, מלם תים, אלקו, פרטנר, מג'יק, ורידיס, דלק רכב ואו.פי.סי אנרגיה) במשקל שווה, הייתם רושמים בשנה החולפת תשואה של 31%, מעט טוב מתשואת מדד הייחוס ת"א 125 שהניב תשואה מרשימה גם הוא של 28.6%.

כלבי הדאו ותל אביב לשנת 2025

אם תרצו לנסות שוב את השיטה בשנת 2025, הרשימה שלכם בתל אביב תכלול את חברת הפרסום הדיגיטלי פריון נטוורק  שאיבדה בשנה החולפת 72% מערכה, אחרי אובדן עיקר ההכנסות שלה ממיקרוסופט, וכן את משק אנרגיה  (מינוס 17.8%), שיכון ובינוי אנרגיה (מינוס 15.7%), חברת השבבים טלסיס  (מינוס 15%), חברת התוכנה נייס  (מינוס 14.3%), אנלייט אנרגיה  (מינוס 11.5%), בזן  (מינוס 11.1%), אורמת  (מינוס 9%), נופר אנרג'י  (מינוס 9%) וכן איירפורט סיטי (מינוס 5.6%).

עם זאת, המשימה לא תהיה קלה במיוחד, שכן לדברי שטיינבלט מגלברט־כהנא "צריך לנקות את ה'רעש' מסביב ולדבוק בסטטיסטיקה. בין אלה שירדו הכי הרבה בשנת 2024 בולט מגזר האנרגיה (בעיקר הירוקה), ומשקיע יכול להגיד לעצמו שהוא יהיה מרוכז מדי בסקטור מאוד מסוים, מה שמעלה את רמת הסיכון". הוא עצמו לא חושש: "זה בדיוק העניין, השיטה צופה מחזוריות בשוק. גם בשנת 2020 התשואות הגרועות ביותר היו של מניות האנרגיה שצנחו בגלל הקורונה, כשמחירי הנפט קרסו. אבל זה עסק סייקלי וסקטור האנרגיה החבוט של 2020 היה המנצח של 2021".

ומה באשר לחברות הטכנולוגיה? "כאן זה לא רוחבי ולכל אחת יש הבעיות שלה", אומר שטיינבלט. "בנייס למשל זו עזיבת המנכ"ל המוערך ברק עילם ובפריון הסיפור עם מיקרוסופט. אבל אחרי שנה כזו להנהלות שלהן יש אינטרס להוכיח את עצמן ולהתאמץ יותר".

באשר לוול סטריט, טמפלטון מציין כי שלוש חברות יצאו מהרשימה (3M בגלל תשואת דיבידנד נמוכה יותר, חברת דאו שיצאה ממדד הדאו ג'ונס וכך גם WBA). השלוש שנכנסות לרשימת "כלבי הדאו" הן ענקית התרופות מרק  (Merck) וכן חברת המזון המהיר מקדונלד'ס  וענקית הצריכה פרוקטר אנד גמבל . אלה יצטרפו לרשימה הקיימת עם תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר: חברת המחשבים IBM , חברת טכנולוגיית המידע סיסקו , חברת התקשורת ורייזון קומיוניקיישנס , חברת המשקאות קוקה קולה , חברת האנרגיה שברון  וחברות התרופות אמג'ן  וג'ונסון אנד ג'ונסון .