העצבנות של השווקים בארה"ב הגיעה לנקודת רתיחה ביום שישי עם ירידות ומסכים אדומים כמעט מהקצה אל הקצה. מדד ה-S&P 500 מחק את ההישגים שלו מתחילת 2025 ומציג כעת תשואה שלילית בתקופה זו. גם הדאו ג'ונס והנאסד"ק איבדו גובה והשילו מעל 1.5% כל אחד. מדד הראסל 2000, הממוקד בחברות קטנות, ירד ביותר מ-2% ונכנס לטריטוריה של "תיקון". ירידה של מעל 10% מהשיא האחרון שרשם ב-25 בנובמבר. בנוסף, "מדד הפחד" - ה-VIX - טיפס לשיא של שלושה שבועות.
● ראיון | "זו סירת מרוץ": מנהל ההשקעות הבכיר שמספק ההצצה לתעשיית קרנות הגידור
● המומחה שמסביר: כשאתם עומדים למכור מניה, תשאלו את עצמכם שאלה אחת
שוק המניות לא לבד. גם שוק האג"ח הממשלתיות שידר אותות מצוקה, עם תשואות שהגיע לרמות שיא של יותר משנה, והדולר האמריקאי נמצא ברמה הכי גבוהה שלו מול סל המטבעות מזה יותר משנתיים. מה עומד מאחורי המגמה השלילית? ישנן מספר סיבות אבל אם צריך לבחור מילה אחת - אינפלציה.
מה קרה ביום שישי האחרון?
ביום שישי בשעה 15:30 שעון ישראל, שעה לפני פתיחת המסחר בוול סטריט, פורסם דוח התעסוקה של משרד העבודה האמריקאי לחודש דצמבר. לכאורה מדובר בדוח שגרתי המפורסם בתחילת כל חודש ושופך אור על מצבו של שוק העבודה האמריקאי.
בעוד החזאים ציפו להמשך ההתקררות של המשק, הנתונים הביאו להבנה ששוק התעסוקה חם והדוק במיוחד. דוח התעסוקה הצביע על תוספת של 256 אלף משרות בחודש דצמבר, לעומת צפי של כמעט 30 אלף משרות פחות. יתרה מכך, שיעור האבטלה ירד בעשירית האחוז ועומד כעת על 4.1%. גם השכר הממוצע עלה בכחצי אחוז ועמד על 3.9%.
לכאורה מדובר בחדשות טובות, אז למה בשווקים נבהלים?
הנתונים אכן מצביעים על שוק עבודה איתן ועל כך שהכלכלה האמריקאית חזקה. אבל במקרה הזה "חדשות טובות" הן "חדשות רעות". שוק התעסוקה של ארה"ב הוא סממן לכך שהריבית הגבוהה יחסית, שעומדת כיום על 4.5% ברף העליון, אולי לא מרסנת מספיק את הביקושים. וכשזה המצב, הבנק הפדרלי (הפד) מתקשה להשיג את מטרתו להוריד את האינפלציה אל מתחת ל-2%.
דוח התעסוקה האחרון נחשב קריטי במיוחד בעיני כלכלנים ומנהלי השקעות רבים, והציפייה לו הייתה גבוהה. מספר ימים לפני קיבל השוק אינדיקציה נוספת על כך שהאינפלציה מתחממת, עם פרסום מדד מנהלי הרכש (ISM) בתחום השירות שהצביע מצד אחד על שיפור בפעילות העסקית, ומצד שני על עליות מחירים רוחביות ועל חשש מהשפעות המכסים שיטיל הנשיא המיועד דונלד טראמפ על האינפלציה. ברגע שגם דוח התעסוקה הצביע על לחצים אינפלציוניים, בשוק מעריכים כי הורדת הריבית מתרחקת.
מה הצפי הנוכחי להורדת הריבית בארה"ב?
רק לפני מספר שבועות, בהודעת הריבית האחרונה של הבנק המרכזי, צפו חברי ועדת השווקים הפתוחה של הפד כי הריבית תרד פעמיים במהלך 2025. זו הייתה תחזית פסימית יותר מהקודמת שפרסמו אשר צפתה שלוש הורדות. כעת, בעקבות הנתונים שפורסמו בסוף השבוע, גם תסריט של שתי הפחתות נראה אופטימי. הקונצנזוס בשוק הוא כעת על 1-2 הפחתות.
כלכלני בנק אוף אמריקה אף העריכו לאחר פרסום הנתונים בשישי כי "אנחנו חושבים שמחזור הורדות הריבית הסתיים... תרחיש הבסיס שלנו הוא שהפד ישמור על הריבית ללא שינוי לתקופה ממושכת. אבל אנחנו מעריכים שהסיכונים למהלך הבא נוטים דווקא לכיוון של העלאת ריבית".
מי נפגע במיוחד בשוק המניות?
ביום שישי האחרון כמעט אף סקטור לא נותר חסין. היחיד מבין ה-11 שהצביע על מגמה חיובית הוא סקטור האנרגיה, על עלייה מינורית של 0.3%. מניות הטכנולוגיה, הפיננסים והנדל"ן היו אלו שהובילו את הירידות. באופן כללי, הנפגעות העיקריות מהעובדה שהריבית עשויה שלא לרדת בקרוב הן חברות צמיחה וחברות עם רמת חוב גבוהה.
ובכלל, ריבית גבוהה פוגעת באופן רחב. היא הופכת את ההשקעה הסולידית לאטרקטיבית יותר ומושכת לאפיקים אלו אנשים משוקי המניות והאג"ח. בנוסף, היא מדכאת את כוח הקנייה של הצרכנים ומעלה את עלויות המימון שלהם ושל החברות.
למה תשואות האג"ח זינקו?
תשואות האג"ח הממשלתיות קפצו לאחר הנתונים. תשואת אגרת החוב ל-30 שנה נגעה ב-5% - הרמה הגבוהה ביותר מאז נובמבר 2023, אך נסוגה מעט ל-4.966%. התשואה על האיגרת ל-10 שנים קפצה ל-4.76%. בכך למעשה שוק האג"ח ריביות גבוהות יותר לאורך זמן גבוה יותר. מדוע? כי כשהציפיות הן שהריבית תישאר גבוהה למשך זמן רב יותר, המשקיעים דורשים תשואה גבוהה יותר על אג"ח ארוכות כפיצוי. אחרת הם יכולים ליהנות לכאורה מהריבית הגבוהה על הפיקדונות הבנקאיים ואין להם תמריץ להשקיע באג"ח.
בכך למעשה שוק האג"ח הופך אפיק אטרקטיבי ויציב לשוק המניות. אם ניתן לקבל קרוב ל-5% תשואה בנכס שנחשב לבטוח בעולם, משקיעים רבים יעדיפו זאת על פני השקעה תנודתית במניות.
האם הנתונים האחרונים מהשבוע שעבר הם הסיבה היחידה לטלטלה בשוק האג"ח?
לא. מגמת עליית התשואות החלה עוד קודם לכן, בחודש אוקטובר במקביל לשיפור בסיכויו של טראמפ לנצח בבחירות שהתקיימו חודש לאחר מכן. המגמה הזו הלכה והתגברה בשבועות האחרונים. סביב מדיניותו של טראמפ שוררת אי ודאות גדולה, בעיקר סביב המכסים שהוא מאיים להטיל ולהשפעתם על האינפלציה. אם לא די בכך, גם החוב האמריקאי התופח שהגיע לשיא של 36 טריליון דולר והגירעון הגבוה מכבידים ודוחפים את המשקיעים לדרוש פרמיית סיכון גבוהה יותר.
עד לאחרונה, שוק המניות שידר מסר הפוך משוק האג"ח, עם עליות חדות מאז ניצחונו של טראמפ ב-5 בנובמבר. אלא שבשבועות האחרונים הוא "מיישר קו" ומציג גם הוא תנודתיות.
לאן הולכים מכאן ועל מה כדאי להסתכל?
סימן השאלה הגדול ביותר הוא מה יעשה טראמפ ואיך תיראה מדיניות המכסים שלו. בשבוע הבא, עם כניסתו לבית הלבן, סביר להניח שנתחיל לקבל תשובות חלקיות. עוד קודם לכן, ביום רביעי הקרוב, יפורסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב (CPI) והצפי בשווקים הוא לקצב שנתי של 2.9%. אם הנתון שיתקבל יהיה חם יותר, הדבר יקשה עוד יותר על הפד לחזור לסייקל הפחתות הריבית שלו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.