הבורסה בת"א | סיקור שוטף

מסחר תנודתי בתל אביב; מניית הבורסה לני"ע נופלת ב-7%, אל על ב-4%

מדד ת"א 90 יורד ב-0.1% • המשקיעים המוסדיים הגדילו את החשיפה לשוק המקומי • מיטב: נתוני התעסוקה החזקים בארה"ב מסתירים מציאות אחרת • מנכ"ל די-ווייב: "מנכ"ל אנבידיה טועה בגדול בקשר למחשוב הקוונטי, זה לא יקרה בעוד 30 שנה, זה כבר קורה" • בלומברג: תשואות האג"ח מהוות תמרור אזהרה לראלי בוול סטריט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

 

 

15:17

המסחר בת"א מוסיף ומתנהל בירידות לאחר האופטימיות ששררה הבוקר נוכח ההתקדמות המדווחת בעסקת החטופים. אך העליות שכחו מאז - מדד ת"א 35 נסחר כעת ללא שינוי ומדד ת"א 90 יורד ב-0.4%. מדד הבנקים שעלה הבוקר בכ-1% נסחר ביציבות. 

בתוך כך, בבורסה המקומית חגגו היום את ההנפקה הראשונה השנה. חברת שובל הנדסה השלימה גיוס של כ-98 מיליון שקל, לפי שווי של כ-440 מיליון שקל אחרי הכסף. החברה גייסה כ-74 מיליון שקל ובעל השליטה, משה מילר, מכר מניות בכ-24 מיליון שקל. כבר ביומה הראשון זינקה המניה ב-22%.

ברביעי בהפרש של שלוש שעות יתפרסמו נתוני האינפלציה בישראל. בישראל הצפי הוא לאינפלציה שנתית של 3.4%, כמו בחודש שעבר. "ינואר יהיה השיא ומשם האינפלציה אמורה לרדת, השאלה היא בכמה", מעריך אורי גרינפלד מאגם לידרים. להערכתו, "אם לא יהיו זעזועים, ינואר יביא איתו את שיא האינפלציה"

13:24

יום תנודתי בתל אביב - העליות שנרשמו בעקבות הדיווח ברויטרס על התקדמות בעסקת החטופים נמחקו וכעת המסחר מתנהל במגמה מעורבת - מדד ת"א 35 יורד ב-0.3% ומדד ת"א 90 עולה ב-0.1%. בין המדדים הענפיים בולטים בירידה מדד הטכנולוגיה (1.5%), מנגד מדד נפט וגז עולה ב-0.8%. 

מניה נוספת שנסחרת בירידות חדות היא אל על . זאת על רקע התגברות ההערכות שעסקה להשבת החטופים קורמת עור וגידים. במצב של הפסקת אש בשל עסקה כזאת, עשויות לחזור חברות התעופה הזרות לארץ בקצב מואץ, מה שישחק את הרווחיות הגבוהה אליה נסקה אל על בשנה החולפת.

12:23

מניית הבורסה לניע בתא  נופלת במסחר. הרקע לירידה הוא הדיווח לבורסה כי תבצע רכישה עצמית של 4.82% ממניותיה מידי מקרן הגידול ניקיי פרטנרס (Manikay Partners) תמורת 202 מיליון שקל. בדיווח הבורסה נכתב כי היא שיזמה את הרכישה, "בשים לב למועד הקמת קרן מניקיי ובשים לב לתקופת פעילותן המקובלת של קרנות השקעה מסוגה".

הירידה נובעת ככל הנראה מההבנה שהבורסה תיטול הלוואה למימון עסקת רכישה עצמית של מניותיה, בהיקף של כ-200 מיליון שקל, מקרן הגידור האלמונית מניקיי, נופלת המניה שלה בשעות הצהריים בכ-5%. מהודעת הבורסה עולה כי בשל מבנה קרן הגידור (שרכשה חמישית מניותיה ב-2018) היא פנתה אליה ביוזמתה כדי לרכוש חלק מהחזקותיה. לאחר העסקה מחזיקה מניקיי ב-15% ממניות הבורסה והיא עדיין בעלת המניות הגדולה בה.

במכירת חלק מהחזקותיה רשמה מניקיי תשואה פנטסטית של פי 8 על הכסף שהשקיעה במניות הבורסה, לפני כ־6.5 שנים; היא קנתה את המניות במחיר של 5.51 שקלים ומוכרת את חלקן כעת במחיר של 43.79 שקל. בעקבות המכירה דוללה החזקת מניקיי מ־19.3% מהון הבורסה ל־15.2% - החזקה ששווה כ־620 מיליון שקל. כך שהקרן רושמת רווח של כ־700 מיליון שקל על השקעתה בבורסה, רובו על הנייר בינתיים.

קרן הגידור מניקיי פרטנרס, שמוביל שיין פיינמור. מניקיי היא כיום בעלת המניות הגדולה בבורסה בת"א, המתנהלת ללא גרעין שליטה. היא רכשה כ־20% ממניות הבורסה באוגוסט 2018 תמורת 110 מיליון שקל (לפי שווי חברה של 550 מיליון שקל בלבד). זאת כחלק ממהלך שהוביל המנכ"ל בן זאב להוצאת רוב מניות הבורסה מידי הבנקים, והעברתן לידי בעלי מניות זרים והציבור.

11:57

העליות בבורסה דועכות כעת למרות הדיווח ברויטרס על התקדמות בעסקת החטופים. מדד ת"א 35 נסחר ללא שינוי ומדד ת"א 90 עולה ב-0.3%. 

סופווייב  מזנקת במסחר לאחר שסיפקה הבוקר הערכות מקדמיות לרבעון הרביעי של 2024 ולשנה כולה. החברה שמפתחת מוצרים לטיפולי הצערת ומיצוק העור המבוססים על אנרגיית אולטרהסאונד, מעריכה כי ההכנסות השנתיות ב-2024 צפויות להסתכם בכ-59.5-59.7 מיליון דולר, עלייה של כ-19% בהשוואה להכנסות של כ-50.3 מיליון דולר בשנת 2023.

החברה מעריכה כי ברבעון הרביעי של 2024 הכנסותיה יגדלו לשיא של כ-18.2-18.4 מיליון דולר, עלייה של כ-20% ביחס להכנסות של כ-15.3 מיליון דולר שנרשמו רבעון הרביעי של שנת 2023 (נתון שהיווה הכנסות שיא עד כה). עוד מעדכנת החברה כי יתרת המזומנים ושווי מזומנים לסוף 2024 צפויה להסתכם בכ-21.6 מיליון דולר. 

11:02

העליות בבורסה מתחזקות כעת וזאת בעקבות דיווח ברויטרס על התקדמות בעסקת החטופים. מדד ת"א עולה ב-0.7% ומדד הבנקים ב-1.2%, מדד נפט וגז ב-1.7%. 

ברויטרס דווח כי פריצת דרך הושגה בדוחא, לאחר פגישות ליליות של השליח הישראלי, שליח טראמפ למזרח התיכון ונציג קטאר. כמו כן, דווח כי המתווכות העבירו לישראל ולחמאס טיוטה סופית להסכם.

10:18

לאחר הפתיחה היציבה המסחר עובר עתה לעליות קלות - מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% ומדד ת"א 90 ב-0.4. מדד הבנקים עולה ב-0.9%. עיני המשקיעים נשואות אל הדיווחים בתקשורת על התקדמות במגעים לעסקת חטופים. 

הפניקס  שמחזיקה כ-10% מאקרו , מעמיקה את השקעתה בקבוצה. ההשקעה הכוללת של הפניקס בפרויקטים השונים תסתכם לסכום של עד 410 מיליון שקל. עבור שתי החברות מדובר בהעמקת שיתוף הפעולה האסטרטגי, שהחל כבר בשנת 2018. כיום, מחזיקה קבוצת הפניקס בכ-20% ממניות אקרו וכן יוזמת ומקימה איתה במשותף שני פרויקטים גדולים במתחם יצחק שדה בתל אביב.

10:00

המסחר בתל  אביב נפתח הבוקר ביציבות וללא שינויים - מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ומדד ת"א 90 ללא שינוי. מדד הבנקים עולה ב-0.5%. 

טבע  חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם פורמיקון, חברה גרמנית ועם קלינגה ביופארמה, לשיווק והפצה של הביוסימילר לתרופת Eylea  בישראל ובאירופה, למעט איטליה.

קלינגה היא בעלת הזכויות הבלעדיות למסחור גלובלי של הביוסימילר FYB203 מפורמיקון. בהתאם לתנאי ההסכם, טבע תוביל את המסחור של FYB203 באזורים המיועדים. בתמורה, קלינגה תקבל תשלומי אבני דרך וחלק מההכנסות מהמוצר.  התרופה משמשת לטיפול בניוון הראייה ובמחלות רשתית חמורות נוספות. 

08:25

בשוק המט"ח השקל נסחר הבוקר ביציבות מול הדולר והאירו - 3.667 שקלים לדולר ו-3.778 שקלים לאירו. 

08:04

1. שוק המניות

המסחר בת"א צפוי להיפתח הבוקר במגמה מעורבת כשכל העיניים אל העסקה הנרקמת להשבת החטופים.  

אתמול נפתח המסחר בירידות שערים בעקבות הירידות בארה"ב ביום שישי אך ננעל במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 עלה בשיעור של 0.4%, מדד ת"א 90 ירד בשיעור של 0.4% ומדד SME60 ירד בשיעור של 0.2%. בין הסיבות לאופטימיות היחסית בבורסה המקומית: הירידה בפרמיית הסיכון של ישראל, תחזיות מעודדות ביחס לאינפלציה, העוצמה שמפגין בשבועות האחרונים השקל והדיווחים על התקרבות לעסקת חטופים.

מניית חברת התעופה אל על  בלטה במסחר עם קפיצה יומית של מעל 5% ו-12% בשני ימי המסחר האחרונים וללא חדשות מיוחדות מצד החברה.  חזרתן של וויזאייר וריינאייר לישראל מביאה עמה תחרות משמעותית לנתב"ג ותסייע להגיע גם ליעדים שהיה קשה יותר להגיע אליהם בשנה האחרונה, ובתוך כך עשויות להכביד היום על מניית אל על. 

מניית אל על קפצה 40% בחודש; בשוק צופים דוחות חזקים גם ברבעון הראשון  

מניית קבוצת פסגות  זינקה בכ־40%. זאת לאחר שהחברה דיווחה על רכישת חברת ר.ג.א - חברה העוסקת במתן פתרונות ושירותים בתחום איכות הסביבה לרשויות מוניציפליות וגופים ממשלתיים. 

עין שלישית  דיווחה שתקים חברה חדשה, ביחד עם מור יישום, גוף המסחור של קופ"ח כללית. החברה החדשה תעסוק בזיהוי ואבחנה של כאב בגוף האדם. עין שלישית תספק את הטכנולוגיה ותחזיק ב-85% מהחברה החדשה, ומור, שתחזיק ב-15%, תיתן לחברה החדשה רישיון לשימוש במידע הרפואי שברשותה. 

חלל תקשורת זינקה לאחר שדיווחה על הסכם לאספקת שירותי תקשורת בלווין עמוס 4. 

במיטב מציינים שכמחצית מסך צבירת נטו מצטברת ב-12 החודשים של החוסכים בגמל, השתלמות ופנסיה בסך של כ-30 מיליארד שקל, הופנתה לאפיקים המקומיים הסחירים למעט מק"מ.

"הביצועים העודפים של השווקים בישראל בחודשים האחרונים משכו את כספי המשקיעים המוסדיים שלראשונה מאז 2022 התחילו להגדיל חשיפה לשוק המקומי. בנוסף, המשקיעים הפרטיים ניצלו טוב יותר מהמוסדיים את העליות בשוק המניות. משקל קרנות הנאמנות בשוק המניות המקומי עלה בשנה האחרונה יותר מאשר זה של המוסדיים, במיוחד בחודשים האחרונים של 2024, לקראת העליות החדות בשוק המניות המקומי". 

קרן הגידור האלמונית שמורווחת 700% על השקעה במניות הבורסה בתל אביב 

באסיה נפתח שבוע המסחר בירידות - שנגחאי והנג סנג ב-0.45% וב-1.4% בהתאמה וקוספי ב-1%. ביפן לא מתקיים היום מסחר. 

החוזים עתידיים העתידיים בוול סטריט מצביעים הבוקר על ירידות נוספות - נאסד"ק יורד ב-0.6%, דאו ג'ונס ו-S&P 500 ב-0.2% וב-0.4% בהתאמה. 

בשישי בוול סטריט המסכים היו אדומים וזאת בעקבות דוח תעסוקה חזק מהצפוי שפורסם בארה"ב. הדוח צינן את הציפיות לכך שהפד יוריד את הריבית בסוף החודש. מדד נאסד"ק נפל ב-1.6%, דאו ג'ונס ירד בשיעור דומה ו-S&P 500 איבד 1.5% ביומו הגרוע ביותר מאז 18 בדצמבר. בכך השלימו המדדים בניו יורק שבוע שני ברציפות של ירידות. בסיכום שבועי ירדו המדדים בכ-1%. 

מניית רשת בתי המרקחת וולגרינס  זינקה בכ-27% לאחר שדיווחה על רווח רבעוני מותאם של 51 סנט למניה - מעל לתחזית האנליסטים, ההכנסות היו 39.5 מיליארד דולר, מעל לתחזיות.

מניית מפעילת תחנות הכוח הגרעיניות הגדולה בארה"ב, קונסטליישן אנרג'י  זינקה ב-25% בעקבות הודעתה שתרכוש את חברת החשמל קלפיין (Calpine) תמורת 16.4 מיליארד דולר. 

דלתא איירליינס  זינקה ב-9% לאחר שדיווחה על רווח והכנסות גבוהים מהצפוי ברבעון הרביעי, וסיפקה תחזיות לרבעון הראשון שעלו באופן ניכר על ציפיות האנליסטים. 

ביטול העסקה עבד לטובת טאואר: זינקה למחיר שבו הייתה אמורה להימכר לאינטל 

בשבוע שעבר עלתה שאלה חשובה בוול סטריט - כמה זמן יקח באמת לטרנד החם בוול סטריט להבשיל? השאלה עלתה כשמנכ"ל אנבידיה , ג'נסן הואנג צינן את ההתלהבות ממניות המחשוב הקוונטי כשטען ש"מחשוב קוונטי ישים רחוק עדיין בכ-15-30 שנה". דבריו הובילו לצלילה מהירה בערכיהן של המניות הקוונטיות ותגובות נגדיות של אלה שחוו את הירידות על בשרם, לא אחרו לבוא. 

נזכיר שחודש קודם לכן, מניות המחשוב הקוונטי זינקו בחדות לאחר שגוגל  חשפה את "ווילו" (Willow), שבב קוונטי חדש שמציג ביצועים שנחשבים מהפכניים בהשוואה למחשבי-על הקיימים כיום. ההודעה הזניקה באחת את מניות ריגטי, IonQ, די-ווייב ועוד. השלוש זינקו בחודש שלאחר ההכרזה ב-360%, 50% ו-125% בהתאמה אך צנחו בעקבות דבריו של הואנג בכ-40% ביום אחד, כל אחת. 

סילביה יבלונסקי, מנכ"לית בית ההשקעות Defiance מיהרה בתחילת השבוע לסתור את הואנג ואמרה ש"הטכנולוגיה הקוונטית מתקדמת בקצב אקספוננציאלי. הפיתוח המואץ, יישומי נישה וההון הרב עשויים להביא לשוק מחשבים קוונטיים שימושיים הרבה יותר מהר מכפי שמעריך הואנג".

יבלונסקי, כמו הואנג, מדברת "מהפוזיציה". היא מנהלת את אחת מהקרנות הבולטות שעוקבת אחר מניות הקוונטים Defiance Quantum (QTUM). הקרן הוקמה ב- 2018 והיתה אנונימית עד לאחרונה, בדצמבר היא זינקה ב-16% וב-2024 עם תשואה של 50%, כאשר סך הנכסים המנוהלים שלה עומד היום על כ-776 מיליון דולר. שלוש החברות הנ"ל מהוות כמעט 10% מהקרן שמונה כ-70 מניות, אחת מהן אגב, היא טאואר .

"מסחור הטכנולוגיה עשוי להגיע הרבה יותר מהר מכפי שמעריך הואנג. כבר כיום יש למחשבים קוונטיים יישומים בתחומים כמו הנדסת חומרים, הצפנה ומודלים פיננסיים. קרנות הון-סיכון, חברות עסקיות וגופים ממשלתיים מקצים משאבים הולכים וגדלים לתחום, והדבר צפוי להאיץ את קצב הפיתוח וההתקדמות. גם שימוש בבינה מלאכותית ולמידת-מכונה מסייע להאיץ את התכנון של מעגלים קוונטיים".

מנכ"ל די-ווייב קוואנטום, אלן בארצ, אמר שהואנג, "טועה בגדול. אנו פועלים באופן מסחרי כבר היום", אמר בארצ ל-CNBC. בארצ ציין שחברות כמו מאסטרכרד ו-NTT Docomo מיפן "משתמשות במחשבים הקוונטיים שלנו כבר היום כדי לשפר את פעילותן העסקית". 

"הואנג הוא סמכות גדולה בעולם המחשוב, אבל לא בטכנולוגיית המחשוב הקוונטי", אמר בארצ וציין שמערכות של די-ווייב יכולות לפתור בעיות שחורגות מיכולות המערכות המהירות ביותר המבוססות. "אני אשמח להיפגש עם ג'נסן בכל זמן ובכל מקום כדי לעזור לו להשלים את הפערים", אמר.

עונת הדוחות תתחיל השבוע עם דוחות הבנקים הגדולים, ג'יי.פי.מורגן , סיטיגרופ , וולס פארגו , בנק אוף אמריקה  ועוד. גם יצרנית השבבים הטאיוואנית, TSMC  תדווח השבוע. 

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרו במגמה מעורבת אתמול. התשואה ל־10 שנים עלתה קלות ונסחרה סביב 4.53% והתשואה לשנתיים ירדה מעט לרמה של 4.28%. בלידר שוקי הון ציינו בסקירתם כי להערכתם, נראה שבנק ישראל לא ימהר להוריד את הריבית לפני חודש מאי: "אינפלציה גבוהה בתחילת השנה (2% עד חודש מאי) מצדיקה החזקה שווה בין צמודים קצרים לבין שקלים בינוניים".

תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו בחדות ביום שישי האחרון על רקע נתוני תעסוקה טובים מהצפוי בשוק העבודה האמריקאי, שהובילו לציפיות שהפחתת הריבית תתעכב. התשואה ל־10 שנים קפצה ל־4.79% מיד לאחר פרסום הדוח וננעלה סביב רמה של 4.76%. 

מתן שטרית הכלכלן הראשי של הפניקס ציין בסקירתו ש"שוק האג"ח מזנק למרכז הבמה - הנתונים הכלכליים מהשבוע האחרון החריפו את חששות המשקיעים בוול סטריט מפני אינפלציה עקשנית, לצד שוק עבודה שממשיך להפתיע בעוצמתו, זינוק במחיר הנפט, ובמקביל, חוב ממשלתי שהולך וגדל. רק לפני שבועיים כתבנו על מגמה נדירה ומדאיגה שממשיכה להתפתח בימים אלה בשוק האג"ח, מגמה שנראית כמו סימן לאובדן אמון - הפד מפחית את הריבית ב-100 נ"ב, ובמקביל, התשואה על האג"ח הממשלתית ל-10 שנים מזנקת בכ-110 נ"ב. כעת, עם נתונים חדשים שמוסיפים שמן למדורה, התשואות מטפסות לרמות שמתחילות לעורר דאגה גם בקרב המשקיעים בשוקי המניות". 

במיטב מציינים ש"הסיבה העיקרית שגורמת לעליית התשואות בשוק האג"ח ולתנודתיות בשוק המניות קשורה פחות לנתוני שוק העבודה, האינפלציה או אחרים, אלא לכניסתו הצפויה של הממשל החדש בארה"ב שכבר מייצר לא מעט כותרות שערורייתיות". 

ראו הרחבה בהמשך. 

3. שוקי הסחורות והמטבעות

בשוק המט"ח, השקל נסחר ביציבות מול המטבעות הזרים. שער הדולר־שקל נסחר סביב 3.66 שקלים ושער האירו־שקל עמד על 3.77 שקלים. בסיכום שבועי הדולר התחזק ב־0.7% מול השקל והאירו התחזק ב־0.1% מול המטבע הישראלי.

הנפט קפץ בקרוב ל־4% ביום שישי כאשר מחיר חבית ברנט עמד על 79.8 דולר. זאת אחרי שמשרד האוצר האמריקאי הכריז על סנקציות גורפות נגד תעשיית הנפט של רוסיה וחששות מפני שיבושים באספקה בשוקי הנפט הגולמי. הסנקציות על רוסיה הן חלק מהגברת הלחץ על פוטין. דוברת הבית הלבן אמרה שהסנקציות החדשות יעלו לרוסיה מיליארדי דולרים בכל חודש.

4. מאקרו

כאמור, ביום שישי האחרון פורסמו נתוני תעסוקה חמים מהצפוי בשוק העבודה האמריקאי. מספר המשרות החדשות שנוצרו בדצמבר עומד על 256 אלף - לעומת צפי ל־164 אלף. שיעור האבטלה ירד מעט מ־4.2% ל־4.1%.

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב צלל לתוך המספרים והסיק שהדוח אינו מספר את כל הסיפור. "שני הסקטורים שאחראים על התוספת של כמעט שני שליש מהמשרות החדשות בארה"ב צפויים לעבור 'התייעלות' ע"י הממשל החדש", הוא אומר.

"למרות תוספת המשרות הגבוהה, שיעור גיוס העובדים עלה בכ-3.3%, השיעור הנמוך ביותר משנת 2013. סקטור הבריאות והממשלה ממשיכים לגייס עובדים בקצב גבוה. התוספת החודשית הממוצעת של משרות חדשות הייתה בחצי השנה האחרונה כ-150 אלף, אך ללא הממשלה וסקטור שירותי הבריאות התווספו בממוצע רק כ-50 אלף משרות, כמחצית מאשר בשנת 2019".

"בשלושת החודשים האחרונים שני הסקטורים הללו היו אחראים על כ-62% מהמשרות החדשות לעומת משקלם של כ-29% בסך המשרות במשק. הממשל החדש מתכנן לבצע קיצוץ עמוק במגזר הממשלתי ומינה לצורך זה את אילון מאסק למשרד מיוחד. גם בסקטור שירותי הבריאות צפויים שינויים גדולים בגלל חוסר שביעות רצון מהתפקוד של מערכת הבריאות ומעלות שירותי הבריאות". 

בהמשך השבוע, המשקיעים צפויים להתמקד במדד המחירים לצרכן. תחזית הקונצנזוס למדד דצמבר מצביעה על עלייה חודשית של 0.3% וקצב שנתי שצפוי להאיץ מ־2.7% ל־2.9%. במקביל, צפויים השבוע להתפרסם בארה"ב נתוני המסחר הקמעונאי לצד נתוני הייצור התעשייתי. 

בישראל, ביום רביעי צפויים להתפרסם נתוני האינפלציה לחודש דצמבר. צפויים להתפרסם השבוע גם נתוני סחר חוץ ומספר המשרות הפנויות של חודש דצמבר.

5. תחזית

אמנם מדד S&P 500 זינק ביותר מ-50% מתחילת 2023 ועד סוף 2024, והוסיף לשוויו 18 טריליון דולר, אבל בבלומברג מרימים תמרור אזהרה, או דגל אדום. "וול סטריט מתמודדת עם מה שיכול לבסוף לבלום את הריצה הזו: תשואות אג"ח של מעל 5%". 

בבלומברג מציינים שהמשקיעים התעלמו במשך חודשים מהאזהרות בשוק האג"ח והתמקדו ברווחים הצפויים מקיצוצי המסים שהבטיח הנשיא הנבחר דונלד טראמפ ובאפשרויות הבלתי מוגבלות לכאורה של בינה מלאכותית. אבל הסיכון התבהר בשבוע שעבר, כאשר תשואות האג"ח טיפסו למספרים מאיימים, ומחירי המניות צנחו.

תשואת האג"ח ל-20 שנה בארה"ב חצתה את רף ה-5% ביום רביעי שעבר, ירדה, שבה מעליו ביום שישי והגיעה לרמות הגבוהות ביותר מאז בנובמבר 2023. במקביל, תשואת האג"ח ל-30 שנה חצתה לזמן קצר את רף ה-5% ביום שישי, הרמה הגבוהה ביותר מאז סוף באוקטובר 2023. תשואות אלה עלו בכ-100 נקודות בסיס מאז אמצע ספטמבר, כאשר הפדרל ריזרב החל להוריד את ריבית הפד ב-100 נקודות בסיס באותה תקופה.

"זה יוצא דופן", אמר ג'ף בלאזק, מנהל השקעות בכיר בנוברגר-ברמן לבלומברג, בהתייחסו לעלייה החדה בתשואות האג"ח בתחילת מחזור הורדת הריבית. "ב-30 השנים האחרונות, תשואות בינוניות וארוכות-טווח נותרו יחסית שטוחות או עלו במתינות בחודשים שלאחר התחלת הורדת ריבית משמעותית", הוסיף.

המשקיעים עוקבים אחר תשואת האג"ח ל-10 שנים, שהיא הגבוהה ביותר מאז אוקטובר 2023, ומתקרבת במהירות ל-5%, רמה שעלולה לעורר תיקון בשוק המניות. התשואה חצתה כבר את הרף לזמן קצר באוקטובר 2023, לפני כן זה קרה אי שם ביולי 2007.

"אם התשואה ל-10 שנים תגיע ל-5%, תהיה תגובת מכירה מיידית בשוק המניות", אמר מאט פרון, מנהל ההשקעות הגלובליות ב-Janus Henderson. "אירועים כאלה מתפרסים על פני שבועות או אולי חודשים, ובמהלך התקופה הזו ה-S&P 500 עשוי לרדת בכ-10%". הסיבה לכך פשוטה, מציינים בבלומברג: תשואות אג"ח גבוהות הופכות את ההשקעה באג"ח לאטרקטיבית יותר, תוך שהן גם מעלות את עלויות גיוס ההון עבור חברות.

ההשפעה על שוק המניות הייתה ברורה ביום שישי, כאשר מדד S&P 500 צנח ב-1.5%, היום הגרוע ביותר מאז אמצע דצמבר. המדד עבר לירידה לשנת 2025 והתקרב למחיקת כל הרווחים שנצברו בעקבות ההתלהבות מניצחונו של טראמפ בבחירות. "בעוד שאין 'קסם' במספר העגול של 5%, ישנה משמעות פסיכולוגית שיכולה ליצור 'חסמים טכניים"', אמרה קריסטי אקוליאן, ראש אסטרטגיית ההשקעות של בלאקרוק. לדבריה, תנועה מהירה בתשואות יכולה להקשות על עליית המניות.

משקיעים כבר רואים את ההשפעה: לפי בלומברג, תשואת הרווח למדד S&P 500 נמוכה באחוז בלבד מתשואת האג"ח ל-10 שנים, תופעה שלא נראתה מאז 2002. במילים אחרות, התשואה על השקעה בנכס שנחשב בסיכון נמוך משמעותית ממניות אמריקאיות מעולם לא נראתה כה אטרקטיבית.

הדרך לתשואה של 5% באג"ח ל-10 שנים הפכה לריאלית יותר ביום שישי, כתבו בבלומברג, לאחר שדוחות תעסוקה חזקים הובילו כלכלנים להפחית ציפיות להורדות ריבית השנה. עם זאת, זה לא רק קשור לפד, הירידות בשוק האג"ח הן גלובליות ונובעות מאינפלציה מתמשכת, בנקים מרכזיים ניציים, חובות ממשלתיים מתנפחים, והאי-ודאות הקיצונית שמביא ממשל טראמפ הנכנס. "כאשר אתה נמצא במים סוערים, תשואות מעל 5% הן המקום שבו כל ההימורים נפסקים", אמר לבלומברג מארק מלאק, מנהל ההשקעות הראשי ב-Siebert.